filosofia snackar STAR WARS.

 


Star Wars. Episka Star Wars. Har man levt ens några år på jorden vet man vad det är. Man behöver inte ens har sett en enda film för att ens lite ha hum om vad det innebär. Hör till allmänbildningen I guess. Man bara vet vad Chewbacca har för ljud, vad en lightsaber är och att Luke & Leia är syskon with benefits (sort of - om det är en meme, it has to be true).

För ungefär exakt två år sedan kollade jag, med ena ögat, igenom alla filmer (eller de viktigaste enligt folk) i rätt ordning (om man frågar rätt nörd) - episode 3-5 och sen 1-3 - för att sedan vara behörig nog för att kolla The Force Awakens på bio. Ah, the things you did for pleasing others.

Anyway, jag blev inte ett SW fan från de orginala kultfilmerna. Vet inte om det var för att jag blev irriterad på Luke Skywalker eller för att jag inte riktigt orka följa med tillräckligt i själva handlingen. Ville ju bara se dom för att få det undan. Dock gillade jag musiken, alla cliffhangers och hur det aldrig blir som man tänkt sig. Det gör att man alltid vill se nästa. Smart drag av Lucce! Men jag blev inte SW frälst då ännu. 

Det jag märkte efter jag kollade The Force Awakens var att jag verkligen satt med ögonen uppspärrade hela filmen. Reagerade med varje händelse och skrattade åt dåliga skämt och punchlines. Hellurei Star Wars kan ju vara bra! Kanske det var för att kvaliteten var bättre eller så var den bara bra gjord. Blev ett stort fan av BB8 och Chewbacca. Men inte helt frälst ändå, I got over it efter nån dag. 

Ikväll blev jag med bjuden på Star Wars nya rulle The Last Jedi. Har inte riktigt längtat efter den men ville nog ändå se den, because why not. Tänker inte spoila destu mer än vad som redan visas i alla trailers - men kan säga det - den är skitbra! Jag satt med ögonen mer uppspärrade än för två år sen och skrattade ännu mer.

Det är någonting som gör att alla dåliga skämt, punchlines och plötsliga oförutsägbara händelser blir så spännande som annars, i andra liknande filmer, skulle vara lame. Det är alla små och stora detaljer som gör hela filmen så bra. Action, spänning, humor blandat med drama. Fast det bästa var ju de små söta fågelliknande Porgs. I WANT ONE!

(bild källa)

Jag vet att jag strider mot alla konstens SW regler då jag gillar de nya filmerna bättre och att jag inte bryr mig så mycket om de gamla. Men, I don't give a flying fork! Jag blev riktigt glad och varm i kroppen. Är det inte poängen med en ny filmupplevelse? Att den påverkar en? Tänkte väl så långt. 

Kan lägga på min önskelista en BB8 nyckelring och en Porg. Much appreciated!

 

Detta var ett nytt tema i bloggen jag kallar "Filosofia recenserar stuff". 

May the force be with you and other nerdy sayings. 

 

CheerZ. 

 

 

Sofia, I am
Publicerad igår kl. 20:45

DAGENS...

soundtrack: harry styles - sweet creature


Ibland brukar jag lista dagens fem lite bättre och lite sämre grejer. Idag var en sån typisk måndag att det var svårt att hitta fem bra saker, men försöka duger! 

 

Dagens fem jätte hejsan:

 

 1. Det hade snöat hela natten! Yay winterwonderland!
 2. Har fått sova ordentligt inatt, så djupt att inte ens alarmet kunde väcka mig! 
 3. När jag gick till posten i citymarket för att hämta ett paket, hade jag nummer 457. På tavlan var det 414. Så mycket tid att lyssna på nya Skäringer & Mannheimes poddavsnitt!
 4. Fick höra på jobbet att jag verkar så energisk och flexibel. Tyckte det var lite kul eftersom jag var varken eller idag. 
 5. Om 13 dagar är det julafton och i morgon är det dagisjulfest! 

 

Dagens fem mindre jätte hejsan:

 

 1. Det hade snöat inatt och snön förvandlades till slask när jag rusade till jobbet. Ett steg fram och tre steg med foten genomsur av äcklig sörja. Yay...winterwonderland.
 2. Eftersom alarmet inte väckte mig så vaknade jag med 4 minuter to spare innan jag skulle börjat jobba! 24 minuter senare var jag på plats. Jag är A L D R I G sen. Sjukt pinsamt! Men jag är ju bara mänsklig..och tydligen otroligt trött.
 3. När det väl blev min tur i cittarin att efter 30 minuter få mitt paket så var jag i fel ända av cittarin och skulle egentligen ta ut mitt paket från pop-up posten. 
 4. Fick plötsligt näsblod. Why though?
 5. Märkte när jag kom hem att jag har haft en stor maskara klick under ögat, troligen hela dagen. Trevligt.

 

Det var dagens jätte hejsan och mindre jätte hejsan!

Med hopp om att morgondagen blir lite smidigare

 

 

dagens mood.

sofia
Publicerad 11.12.2017 kl. 19:13

three little words..


I want food. I WANT FOOD!

Tre söndags ord. I want food. Idag är en typisk söndag. Har degat precis hela dagen! Jätte behövt efter helgens festligheter! Har ingen värre krapula idag, vilket är skönt, men jag är vrålhungrig och skulle kunna äta allt i min väg. Antingen har man sån bakis att man inte får i sig nånting - eller så är man i pacman mode.

December är månaden där varje helg är sågon sorts justfest. Det är väl därför folk får för sig att hålla januari vitt. Rensa kroppen lite. I år körde jag på 100 vita dagar. Tror jag skippar det i år och bara tar det lugnt i januari. Vin är ju gott på en fredag kväll!

Anyway, i fredags var jag på min gamla arbetsplats pikkujoulut och igår på E's firmas winter party. Lite kontrast från fredagen där vi åt ute på ett mysigt ställe och drack ett glas vin! Jag har aldrig arbetat på en plats där det ordnas så här ordentligt med proper underhållning för sina arbetare plus avec. Jiisus vilken fest! Om inte annat så behåller jag nog honom för firmans förmåner. SKOJA, tycker nog om honom med eller utan en open bar. 

 

 

 

Festen var i Logomo och det var långbord och middagsbuffé. Borden var indelade i lag och det var ett "escaperoom" liknande spel på alla bord som vi bordsvis skulle lösa. Det blev så spännande och jag kände hur min inre dåliga förlorare bara ville skippa maten och vinna. Kanske om vi sku har fått göra det skulle vi ha vunnit..Men eftersom huset var fullt av datanördar som kodar saker for a living så var det anybodys win! 

Efter maten var det showtime! Alltså jag blev så lycklig. Det var en dragqueen som var så otroligt bra. Han böt om efterhand på scenen och uppträdde som Adele, Tina Turner, Mariah Carey, Dolly Parton och ja, nästan alla divor som finns! Avslutade med Up Town Funk och jag grät nästan glädjetårar för som de flesta vet så är det min go to party sång. Har nog aldrig sett någon så bra som han! Sku en helst minnas vad showen hette. Skyller på tequilan och the open bar!

 

 

 

Efter showen satte Dj'n igång och shakki dansade tills festen var slut. Även vi! Träffade massor med härliga typer med sjuka dancemoves. Sen fortsatte festen till Aalto som jag upplevde var avlång och väldigt trång. 3/10 GT'n får den krogen. 

Summa summarum så var det en fantastisk fest som förtjänade ett eget inlägg. Alla företag/firmor borde take notes från Vaadins fester. 

 

 

Stort tack till Sofie som fixade mig i festskick och till E som bjöd mig med! 

Nu ska jag kolla netflix tills jag somnar och ladda upp för en ny arbetsvecka och nya festligheter!

 

CHeerZ.

 

sofia
Publicerad 10.12.2017 kl. 21:05

december intentions


Söndagar är till för att sova tills man vaknar och äta frukost i timmar, speceillt nu på första advent. Jag lyckades söndra min adventljusstake förra året så får duga med ett eller sju värmeljus. Jag har suttit och skrivit ner mina december intentions, eller mina första månatliga intentions. Det är en lista på saker jag vill uppnå i december och annars i lifvet, som jag alltid tänker på men glömmer lite bort att göra. Som att dricka mycket vatten. Hur svårt kan det vara? Eller att lita på mig själv?

Jag tror det hjälper att skriva ner, för hand, i massa roliga färger, med min fula handstil för att på riktigt pränta in det i mitt huvud. För under den här hösten har jag 1. lite glömt bort mig själv och 2. helt glömt bort alla småsaker jag behöver som nu blivit stora saker jag glömt. Men nu ska fia få sin groove back! 

Idén har jag, surprise, fått från Instagram och @leefromamerica. (borde lägga en punkt till : kom på egna idéer) 

Så här är min enkla december lista. Gör en ni också! Lägg upp den på innerdörren, på en spegel, i kylsåpet (hur ofta ser en på dörren före man öppnar?) eller under dynan. Jag ska ha min i min arbetskalender - för i morgon börjar jag ju jobba! Hellurei, det blev en "vuxen" av mig också!

 

 

Tänker fortsätta skriva en intention lista varje månad för min egen skull. Det känns bra att ha någonting konkret att gå efter. Som ni ser så är det inga världsliga grejer. 

 

Ha en skön och lugn första advent! Jag ska börja plugga julsånger så jag har någonting att komma med i barngruppen. Wish me luck!

 

CheerZ. 

 

 

 

sofia
Publicerad 03.12.2017 kl. 10:09

julen är här och även den arma lutfisken

Soundtrack: Hanson - Christmas time


Glad lilla jul allihopa!

Sitter hemma i Ekenäs nu och väntar på att brorsans dyker upp för lite lilla-julsmiddag. Mammas tomtar är framme och julmusiken är på. Har nog pyntat hemma också men det blir aldrig riktig julfeelis före man kommit hem ett varv.

Varför firar vi ens lilla-jul? Är det en finsk grej vi har? För tror inte mina svenska vänner har denna tradition. Rätta mig om jag har fel! Men I like it. Traditioner är kiva. Att sitta runt ett bord med tända ljus och äta god mat med nära människor två gånger på en månad. Va e bättre än de? 

Förutom mat så finns det mycket pro's and con's med denna högtidsmånad, så tänkte lista några grejer jag bara älskar och grejer jag inte tål med julen.

 

PRO'S:

 • Julmusik. Jag älskar julmusik! Jag blir så glad av lite Mariah Carey och Michael Bublé. Men det finns ett album jag spelar sönder varje jul och har gjort det så länge jag kan minnas: Hanson - Snowed in. Finns inget bättre.

 

 • Dekorationer. Jag har vuxit upp med att hemmet förvandlas till en tomteverkstad-ish, så det känns inte som jul före mitt hem ser ut som jul. Jag snackart gardiner, tomtar, gran & juleljus.

 

 • Klyshiga julfilmer. Love Actually är min favvis och den kollar jag på varje jul. En blir ju så smörigt varm i hjärtat! Men jag tål inte Home Alone.

 

 • Julklappar. Inte bara de som är till mig, men spänningen hos en när andra öppnar sina klappar och blir glada eller förvånade eller försöker dölja besvikelsen. Alltid lika intressant! Jag strävar alltid efter extrem lycka hos andra. Vem gör inte?

 

 • Julmarknader. Folk som samlas för att sprida och få lite julefrid. Dofter av ugnsäppel, rökt fisk och stöpta ljus. Riktigt mysigt vet ni! 

 


CON'S:

 • Stress. Inte egen stress, för jag brukar inte bli stressad vid julen. Men alla andras stress. Stress-handel, stress-städning, stress-packning..STRESS STRESS STRESS! Julen är ju till för att samlas med nära och kära för att fira en fridfull jul. I call bullshit on this one. Det är stress över klappar, maten,dekorationer, resor och fester. Why tho'?

 

 • Lutfisk. Vem kom på den här idén? Först torkar vi en slemmig fisk, sen blötlägger vi den och kokar den för extra slemmighet. Sedan serverar vi den med slemsås. I vår familj serveras den även med stekt bacon som man inte får äta om man inte äter lutfisk. Det är bara inte rättvist tycker jag! Jo jag är norsk, jo jag borde älska all fisk. Men fick inte den genen. Sorry, not sorry.

 

 • Julchokladaskarna. Som Johans Glans säger: Vilken sadist kom på Aladdin asken? Låt oss göra var femte oätbar. (KLICK.) Alla dessa år, alla gånger blir samma äckliga likörchokladbitar kvar. Varje gång man öppnar en ask och tänker JESS jag går till det undre lagret, så har någon redan plockat bort alla goda och lämnat kvar vad - körsbärslikörbiten och gelechokladen. Thanks.

 

 • Julstjärnor. Smördeg och plommonsylt dränkt av pudersocker. Why?

 

Trots alla cons så älskar jag julen. Det är min absoluta favorit högtid strax efter halloween och min födelsedag. Det är en tid för kärlek och mys. Det glöms ofta bort bland allt kaos. 

 

Glad lilla jul!

BE merry!

sofia
Publicerad 02.12.2017 kl. 15:48

DAMMEN BRISTER

Soundtrack: Lady Gaga - Til it happens to you

 


Idag brast dammen. Idag har tusentals finlandssvenska kvinnors röster blivit hörda och sedda. Kvinnor som inte vågat säga någonting före nu, med stöd av varandra. Kvinnor som varit med om sexuella övergrepp av alla de slag. Detta är större än störst. Nu tammifan skall det ske en förändring! Du, jag och vi. När jag säger vi - menar jag vi alla människor. 

Gå in på astra.fi och läs alla vittnesmål för att få en stor och behövlig realitycheck.

För att vara totalt ärlig så klarade inte jag av att läsa alla. Jag blev tvungen att avbryta. Jag blev illamående av hur så många har varit med om så vidriga saker. Men det hjälper inte att blunda och det är det sista vi skall göra. 


Senast i lördags tog en främmande man mig på reven utan nån som helst inbjudan - bara för att han hade lust och var full. För några veckor sedan fick jag ett "duger detta gumman?" som svar på ett sk. professionellt mail. Som jag skrev i mitt METOO inlägg - när ska detta ta slut? 

Vi måste våga säga nej. Våga göra en stor grej av det. Lära barn att deras kroppar är deras egna och ett nej är ett nej. Lär dem att respektera varandra som människor oavsett kön. Var en förebild för andra vuxna. Stå upp för den som inte kan.

Blunda inte - agera.

Det här är bara början.

 

O HUR DEN BRISTER!

sofia
Publicerad 29.11.2017 kl. 17:09

thank you notes vol. 10


WELL WELL WELL! What time is it? November is almost over and I think it's time for some thank you notes in this winter darkness to stay merry and bright! 'Tis the season to be thankful and jolly!

Thank you..the right side to spread the butter on knäckebröd. For being a great conversation starter that always turns into a battle of life and death - worse than monopoly. (the bumpy top side is the right side.)

Thank you..people who say "have you lost weight?". For making it more accpetable to eat more. "What? You think so?" while reaching for the popcorn, butter and icecream.

Thank you..black friday. I've never felt more wanted than last friday. Everytime I checked my phone I had at lest 5 OFFERS I CAN NOT REFUSE! ..but I did, because a girl has to play hard to get.

Thank you..party on holidays. For bumping into people from your hometown that you've unfriended on Facebook. "Omg we should totally hang...!"

Thank you.."look at this youtube clip"! For making one clip turn into another, and suddenly you forgot what you first looked at and also lost the meaning of life. 

Thank you..Glöggrundan. For being a great finale on my life as a student. I might not have a ticket or a map - but I don't need a map to find the bars around here. I mean, who are we kidding. Iz me. 

Thank you..being hangry and getting something to eat. The feeling is som peaceful. Imagine if all wars could be solved with a piece of food.

 

That was my notes of thanks for this month! 

Have a great week and stay dry.

 

CHEERZ.

 

 

sofia
Publicerad 27.11.2017 kl. 17:02

SCHOOLS OUT FOREVER!

Dagens soundtrack: High School Musical - We're all in this TOGETHER!

 


Där satt den! 

Anhållan om examensbetyget är inlämnat och alla studiepoäng är inne. Tvåhundratio av tvåhundratio. Jag minns för tre år sen då jag posta på facebook hur stolt jag var över mina första nio studiepoäng och hur långt det kändes till dagens datum. Nu är allt färdigt och om en månad får vi betygen i handen. 

Känslan av att vakna upp idag och inse att jag inte har ett skit att göra. Jag är ledig. Inga skolarbeten som hänger över mig och jag är helt, fullkomligt SYSSLOLÖS! What iz diz feeling? Har inte känt så här på tre och ett halft år! 

 

Jag kan inte fullständigt greppa att vi är så gott som klara. Jag är så glad över min studietid och vilka härliga typer jag har träffat! Speciellt stolt är jag över mig och Petra som faktist överlevde som tanter i en ungdomsklass. 

I onsdags var vi sista dagen i skolan och på kvällen samlades nästan hela vår klass hemma hos Casso för en sista halarkväll med soc14. Jag är så imponerad över vilket gäng vi är. Alla är härligt galna på sitt egna vis. Kommer nog vara tomt att inte få se dessa fejs varje dag. Synd att vi kom på hur kul vi har tillsammans först nu. Men bättre sent än aldrig!

Vi hade alla våra halare på. Vissa var mer använda än andra (min). Bristen på halarmärken fick ersättas med tusch. Nästa, sista och tredje gången min halare kommer på är nästa veckas glöggrunda. Tycker det blir ett perfekt avslut på min studiekarriär! Hellurei!

Tack för att ni alla har bidragit till en awesome studietid. Vi har klara det här tillsammans.

WE ARE ALL IN THIS TOGETHER! 

Heja SOC14! WE DID IT!

sofia the socionom
Publicerad 24.11.2017 kl. 11:03

 

bio

 

 

Namn: Sofia "fiauster" Johansson

Ålder:  Tjugoåtta jordsnurr

Ort: Åbo/Turkuland

Blogg: Här kan ni läsa om allt och ingenting, men oftast någonting!

Är: Glad, mästare på överanalysering, snäll, tankspridd, lite humoristisk, semi musikalisk, lång, full av kärlek och ost

 


BLOGGTIPS

 

Silje Werner

Blejk, Fejt & Fab

Janets Hälsopepp

Rachel Brathen

Andas

Anne Hietanen

Grön i Åbo


 

 

För fanmail eller övrig kontakt:

johanssonsofia0@gmail.com