SWEET SUMMER CHILD


Well hello everybody, long time no see! Nu sitter jag i mina underkläder på min soffa i min varma lägenhet i Åbo. Måste säga att min kämppä känns lite trång och lite dyster nu när en varit ute i friska luften i tre dagar. Tror jag har varit lite för länge i solen dock eller för mycket i algigt vatten - för jag är så otroligt trött just nu! Somnade i bilen påväg hem och mina ögon känns otroligt tunga. Semestertrötthet? Värmeslag? Vätskebrist? Who knows. 

 

 

Men vad i hela världen är bättre än finsk skärgård på sommaren? Alltså jag har njutit så den här sommaren när jag nästan varje veckoslut sluppit ut till en ö. Åland, Hitis eller Strömsö. Fan vilken tur jag har. Such a beautiful life. 

Jag har fått checka av nästan allting på min sommar-to-do lista! 

Jag har metat och fått napp. 

Jag har druckit morgonkaffe ute.

Jag har simmat och bonus: åkt ring efter båt!

Jag har ätit supergod mat utan att fundera så mycket på vad. Var dock lite orolig när jag provade klänningen till helgens bröllop, för har nog svulligt lite - men we're good. 

Framför allt: Jag har njutit av min semester!

 

 

Vill tacka alla inblandade för den häftigaste sommaren hittills! Speciellt Erik som hänger med på allt. Ser framemot de resterande 2 veckorna av mitt sommarlov. Tänk att jag trodde jag skulle få tråkigt, ha ha ha. Väntar lite i smyg på rutiner och lite tråkig vardag.

Dock blir den här veckan bara hemma, ladda om och smälta i eget svett vecka. Lite utforska Åbos stränder, sova i egen säng och förbereda för mitt toastmasterskap på Åland i helgen. 

 

TACK OCH HEJ, SEE YOU ANOTHER DAY

Sofia
16.07.2018 kl. 17:41

LIVSUPDATE

 


Med brist på datorer och tid att sätta sig ner och skriva ett vettigt inlägg, är det bäst för er som vill följa med mig att börja följa mig på instagram! Jag avskyr att blogga via telefonen för att:

1. Min koncentration klarar inte av sånt småpåtas.

2. Ratata är inte jätte bra anpassat för att blogga via telefonen, iaf inte via min telefon.

3. Det går mycket snabbare och jag är mycket mer inspirerad om jag får använda ett gammalt och hederligt tangentbord. Int' för att skryta men - vem har 10 långa fingrar och hade 10 i textbehandlig i högstadiet? THIS GURL!


Så fort jag hittar en dator de närmaste dagarna kommer jag att skriva ordentliga och semi-ordentliga inlägg - men fram tills dess och även för all framtid rekommenderar jag att klicka FÖLJ på @fiauster. Ibland kan man se en eller flera roliga och semi-roliga instastories och allmänt trevliga bilder.

 

Kan ändå meddela så här snabbt i svängen att jag mår bra, har haft en jävligt awesome semester hittills. Nu jobbar jag par dagar innan de resterande veckorna fyllda med skärgård, mera road-trips och bröllop!

 

CHEEERZ!

 

 

 

sofia
11.07.2018 kl. 18:46

Att hitta hem

 


Home is where your heart is, sägs det. Tycker det låter jätte klyschigt och lite smålöjligt. Samma som carpe diem och what doesn't kill you make you stronger. Det stämmer in på livet, ibland. Men så klyschigt och smörigt.  

Men tyvärr, i all tidigare förnekelse, visar det sig att home is where your heart is. Jag är på solo visit till hemstaden och åker vidare mot Helsingfors senare idag och vidare ut till skären i morgon. Jag har träffat massor med familj och vänner - vilket har varit roligt! Men jag känner mig halv. Hemmakänslan är borta i min hemstad.  Någonting saknas. Någon. Jag hatar den känslan, för jag har ingen aning hur jag ska betee mig. Jag saknar hem. Inte hem till Åbo,  inte hem till min egen säng - utan till min person. Att han skulle vara med.

Vad händer med mig? 

Ibland blir jag förvånad över hur mycket kärlek jag har för den här människan, samtidigt som det skrämmer skiten ur mig. 
Men att hitta hem hos en person, känns så otroligt skönt.

Jag som alltid haft en liten oro i kroppen, är totalt lugn i hans närvaro. Han tar fram det bästa i mig, fast jag ibland känner mig som värst. 
Är jag på sämre humör efter en jobbig dag - kan han vända det på nån minut, även om jag spelar svår. 
Han får mig att skratta varje dag. 
Han gör mig lycklig och glad. 
Han ger mig utrymme att göra mitt, för han behöver det själv. 

Jag blir förvånad varje gång jag känner lite saknad efter en kort tid. Vilken mes jag har blivit? En kärlekskrank smörig typ. Kan jag inte vara borta ens fyra dagar utan att bli lite ängslig? Men har bestämt mig för att acceptera det. Embrace the love. 

I morgon får jag se honom igen och det känns spännande. För även om vi snart nått ett år, känns det som det just har börjat. Lika nervöst och jännä. 

Jag har äntligen hittat hem, och jag hoppas jag får bli där ett tag, för jag trivs. Och det är så hälsosamt med distans, fast det ibland känns tråkigt och irriterande.

Nu ska jag stänga smörlocket och umgås med kiva folk! 

 

Tack, smör och kärlek.

Mes-fia.

Sofia
06.07.2018 kl. 15:27

SOMMARLOV vecka två - STILL ALIVE!


Det är sommarlov och jag är inne på vecka två. Nu känns det som jag har landat och det känns bra att vara ledig. Speciellt efter en helg ute på Hitis. Ute i skärgården och vid hafvet! Livet känns bra och sommaren känns inte omöjlig liksom, när man har stuff to do och roliga typer omkring sig.

Just nu är det mulet och regnigt ute och det är skönt. Man kan stanna inne och binge-kolla netflix hela dagen UTAN att ha dåligt samvete över att "man borde" vara ute i det fina vädret. Speciellt i Åbo när jag inte har tillgång till en egen gård eller ens en egen balkong att sitta ute på. 

Men idag ska jag packa kappsäcken och styra mot mitt första stopp - Raseborg! Min bror och hans familj ska åka till landet down under på söndag och stannar resten av juli, så ska spendera tid med min familj resten av veckan. SÅ EFTERLÄNGTAT. Så när jag kommer till sommarstaden EKNÄS får solen gärna komma fram! Tack på förhand. 


Har någon annan lust att ses under min vistelse under veckan så är det bara att höra av sig! Åker vidare mot hufvudstaden på fredag - så CHOPCHOP!

 

Nu ska jag lyssna på senaste Potterless avsnittet och städa. 

För visst är det kiva att komma hem till en ren kämppä efter man varit borta? Det var det jag mena. 

Ber om ursäkt för mitt innehållsfattiga inlägg - men such is life sometimes. 

SMELL YA LATER!

 

 

CHEERZ!

 

 

 

 

 

sofia
03.07.2018 kl. 11:13

kärlek är kärlek!

 


Det är pride månad på gångs i nästan hela världen just nu och allt är kärlek och regnbågar. Jag skriver nästan hela världen för i många länder är det fortfarande förbjudet att älska vem man vill oavsett kön. Enligt google har 74 länder fortfarande lagar emot homosexualtitet. Sjuttiofyra länder? Vissa länder är sneaky. Som i exempelvis Jamacia som lagen inte förbjuder att en får vara gay, men det är mot lagen att visa öppet att man är det. 

I Finland har det varit lagligt att få älska vem man vill sedan -71, och Pride drogs igång -75. (källa: pålitliga wikipedia)

Jag är inte gay, vad jag vet om. För vem vet egentligen 100% före man har prövat? Jag attraheras främst av det motsatta  könet och är 100% kär i min man och det är fullkomligt okej med alla i samhället. Men tänk om det skulle vara förbjudet? 

Tänk om vår kärlek skulle göra andra illa till mods och folk skulle ge fula blickar till oss (vem vet, det kanske händer ändå). Men tänk. Att inte få vara med den man vill - för att några kanske tycker det är onaturligt? 

Det har varit och är vardag för många och det ör omöjligt att sätta in sig i hur det kan kännas. 


Pride handlar om hur människor har kämpat och jobbar för att kunna älska och vara med den man vill - som vem som helst. Pride representerar kärlek, jämnställdhet, rättvisa för alla oavsett läggning. Pride - Stolthet. Det förstår väl vem som helst, skulle man tro. Men icke!

"Varför får dom en parad, vi vill också ha en parad" - unknown straight person. 

Skulle den straighta människan varit okej med homosexualitet från början hade det inte varit nödvändigt med Pride. Vi skulle leva i ett jämnställt samhälle utan problem, varje dag, varje månad och varje år. Men det har inte varit så och det kämpas för ännu idag. 

Som sagt, jag kanske inte är den rätta personen att yttra mig om pride eftersom jag inte hör till målgruppen eller har all fakta. Men jag stöder att alla ska få älska vem man vill och jag står bakom och respektfullt viftar med flaggan.  

 

HAPPY PRIDE!!!

love is love and I'm a proud supporter.

 

Helsinki Pride 2016

 

 

 

sofia
28.06.2018 kl. 10:05

MIN SOMMAR

Längesen jag har fyllt i en blogg-lista, eller vad? Så idag tyckte jag det var passligt för att fylla i Ratata's SOMMARLISTA! Enjoy:

 

Vilka tre saker börjar du tänka på när du hör ordet ”sommar”?

 

 

SOL, VIND OCH VATTN. 


Kommer du jobba i sommar eller ha semester?

 

Jag kommer vara sommarledig hela fem veckor. Ledig är ett fint ord för tidsbegränsad arbetslöshet. Sånt är lifvet för en vikarie! Men - det är inte fy skam att vara ledig i juli och det är inte hela världen, då mitt jobb fortsätter i augusti. Det är ju för sämre tider och roliga planer man sparar pengar till, eller hur? 


Vad gör du helst en ledig kväll?

 

Umgås med kiva typer i kvällsolen. Det kan vara på en gräsmatta, på en klippa vid hafvet, på en terass, hemma i soffan eller ja, var som helst! 


Vad är enligt dig, den ultimata sommarmaten?

 

Nypotis, fisk och nån god sallad - with a side of ice cream. 


Vad är ditt favorit ställe att vara på under sommaren?

 

I skärgården. Hands down. Där hafvet finns, där vill jag finnas. Tur så har jag många skärgårdsplaner i sommar. Både här och lite där. 

 


Hur skulle den perfekta sommardagen se ut för dig?

 

Att vakna upp av vågornas ljud, måsarnas skrik och solens sken. Dricka morgonkaffe i solen och läsa en gammal Kalle Anka. Slå bort kräk från benen. Spela kort och lyssna på radio. Laga god mat. Meta lite fisk. Dricka lite vin. Sova en stund i solen. Skratta. Simma! What else?


Ett fint sommarminne?

 

En midsommar för mååånga år sedan i skären då de andra var inne i stugan, så satt jag ensam vid bryggan och metade. Det var tyst, mörkt och jag fick så jäkla många stora abborrar! Det var den kvällen jag lärde mig själv att ta bort fisk från kroken och att man får bäst napp när det är mörkt och tyst. 

Samma midsommar byggde vi egna flottar och paddlade runt en holme, tills den ena sjönk. Haha. 


Finns det någon låt du förknippar med sommaren?

 

Alla svenska låtar, typ av Ted Gärdestad, Gyllene Tider, Tomas Ledin..osv.  

Kanske mest En kväll i Juni eller Trubaduren. 


Vad är fem saker du vill hinna göra i sommar?

 

  • Kasta bort vinterpälsen. Lär hända nu i helgen, kanske. 

 

  • Meta. Tänker snart köpa ett spö och dra nånstans här i Åbo om jag inte snart slipper och meta. Platsförslag?

 

  • Besöka alla ställen jag planerat och träffa allt folk som är kiva. Vilka är många. Ekenäs, Hitis, Ingå, Bromarf, Strömsö, Åland, Helsingfors...heh. 

 

  • Äta massor av god mat! 

 

  • Sist men inte minst - NJUTA AV SEMESTERN. Just nu är jag på dag tre, men jag har lite svårt att slappna av. Hoppas det lättar nästa vecka. För jag vill kunna andas lugnt. Tror jag behöver slippa till vattnet. 

 


Tror bestämt att mitt största mål i sommar är att överleva mig själv och kunna slappna av, samtidigt som jag gör vad jag vill. Som ni vet så är är jag världens sämsta människa på att var ledig. Behöver ganska mycket stimulans för att överleva. Så vi ska se - men CHALLANGE ACCEPTED!

 

CHEERZ!

 

kan btw gott rekommendera att besöka den botaniska trädgården i Runsala, Åbo. Perfekt för plant-tanter som jag. 

 

 

sofia
27.06.2018 kl. 16:11

A MIDSUMMER TO REMEMBER


Hello people!

I'm back on dry land after a weekend on Åland Islands and I'm super tired but also super happy! Today is my first official vacation day of my five weeks off. FIVE WEEKS! I'm going to be so bored in a week - but such is life as me. If you wanna hang out - plz don't hesitate to text me! 

This post will be in english so that everyone will see how cool it was. All pics are mine execpt the ones that are not!

Midsummer came, saw and concured - and it was so awesome. We left for Mariehamn on friday morning and came back home yesterday night. We were 12 people - 6 couples (plus two cats and a dog). A mixed group of different people that totally clicked and we had such a great time. Good food, great drinks and happy faces. 

They say a picture says more than a thousand written words - so I will show you how cool the past weekend was! Here we go.

 

 

the squad captured from a drone! (Picture: Jonas Ekholm)

 

 

part of the food!

 

 

the chefs!

 

 

the cute observer and the cute corn cutter!

 

 

the handsome and the me

 

 

a friendly game of kubb!

 

the kubb loser (picture: Riccardo Gatto)

 

The midsummer eve was rainy and cold because the sun doesn't always shine on Åland, despite what the locals may tell you. But after rain comes kubb and it was so much fun! At least the first round when my team owned it and won. But it's supposed to be a fun game and not a serous competition, some might say.

On midsummer day we went for a roadtrip to Smakbyn, or the taste village - flavor village if directly translated, and to Stallhagen brewery. The weather was friendlier and sometimes even sunny!

 

 

look at these happy faces!


In the evening we went to ÅSS by the harbour for dinner and drinks, and then we ended up in Arken for some dancing. I met so many familiar faces and I had a blaaast. Normally I don't go out to a club on midsummer but when in Åland, why not! 

The food at ÅSS was okay. A bit expensive for what we got on our plates, but okay. Some of us rated it 8/10 forks and some of us rated it 7/10 cats or someting. Did you know 7/12 people were chefs? Imagine how good the midsummer dinner was. 12/10.

 

 

 

The next day me and Erik had to catch the earlier boat for Turku so we left first of the group. We left tired, happy, broke and grateful for this lot of people! I'm do happy that we all worked so well as a group and I look forward to more get togethers in the future!

A big thanks to Anni who is the main reason I got to know everyone. Special thanks to Sofia and Jonas for hosting everyone. THANK YOU!

 

I hope everyone had a great midsummer!

 

Smell ya later.

 

CHERRRZ!

 

sofia
25.06.2018 kl. 18:42

jag är inte lycklig tjugofyra sju - är du?

 


Är det bara jag som känner mig pressad att vara lycklig, jämnt? Dagens melodi lyder att tänka positivt, se allt från den ljusa sidan och att schasa bort dåligt humör. Allt ska vara så trevligt och jävligt kiva hela tiden. Om det inte är så, är man antingen deprimerad och mår dåligt eller bara är en otrevlig människa.

Men vem är det som pressar på denna sk. lycka? Vem har bestämt att det är lyckan som är målet och den ska kännas och vara konstant?

Ibland kan jag bli orolig om jag inte är hundra procent glad hela tiden. Då börjar jag ifrågasätta allting i mitt liv. Är jag inte nöjd med mitt jobb? Är det något med mitt förhållande? Min hälsa? Mitt liv? Vad är det som är fel just nu?

Ofta är det inget mer speciellt än sömnbrist eller hunger som är boven. Men hjärnan hinner vandra några mil innan man ätit och inser att - haha, där var det. 

För - vem fan är lycklig hela dagen? Vem får inte på nervena ibland och i den stunden inte känner sig sådär jätte hejsan? 

Inte stiger jag upp på morgonen för att koka kaffe, spiller kaffeporo på golvet, slår tån i soffkanten, svär en stund och tänker - men jag är så lycklig så det gör inget. Eller om någon går långsamt framför en på trottoaren eller om någons barn skriker i flyget. Nej. Men jag låter inte den dåliga stunden påverka hela den dagen. 

Jag tror att man mår bäst av att tillåta sig själv ha lite sämre humör och vara lite irriterad ibland. Man behöver inte vara glad om man känner sig utmattad på en fredag kväll efter en jobbig vecka. Man får sura en stund utan att bli dömd till surkärring. 

För om man strävar efter att vara lycklig och glad hela jävla tiden - kommer det någongång att slå tillbaka och där står man oförberedd utan nån som helst vetskap om hur man ska hantera det. Balans!

I'm happy every day, men inte all day, every day. 


Jag är nöjd i mitt liv. Jag må bra, har det bra, min pojkvän gör mig så glad och jag har ett bra jobb. Men nog har jag stunder som jag tvekar på mig själv, blir irriterad på folk, är ful, jobbar lite hårdare och känslor känns starkare - men det gör väl inte mitt liv mindre bra och lyckligt, utan bara vanligt och mänskligt? Eller? 

 

Asking for a friend, that is me. 

 

sofia
20.06.2018 kl. 21:16

 

Hello!

 

 

Namn: Sofia Johansson

Ålder:  Tjugoåtta jordsnurr

Ort: Åbo/Turkuland

Blogg: Här kan ni läsa om allt och ingenting, men oftast någonting!

Är: Glad, mästare på överanalysering, plantlady, snäll, tankspridd, lite humoristisk, semi musikalisk, lång, full av kärlek och ost

 

 INSTAGRAM

FIAUSTER

 

Kontakta mig:

Johanssonsofia0@gmail.com