I SURVIVED!

 


Jag trodde inte detta skulle hända. Jag var bombsäker på att jag skulle ge upp och bara skita i det. Jag tänkte att det var inte för mig och jag inte kan. 

Jag har överlevt min första vår som barnträdgårdslärare! 

Oh, wow tänker säkert de flesta med sarkastisk ton, säkert svårt att leka med barn. 

1. Ni som tänker så - feel free to join us for a week. Jag är så tacksam att jag har en tom lägenhet att gå hem till varje dag så det är T Y S T. Ni som har barn och jobbar med barn - I DON'T KNOW HOW U DO IT! Men jag gillar mitt jobb och alla härliga barn så går gärna på jobb varje dag. Och hem. 

2. Den mängd pappersarbete och planering som krävs av en barnträdgårdslärare idag är trippelt mer än vad jag förväntat mig. Borde ha en sån kurs i skolan istället för att lära sig leka. Just sayin, jag har lärt mig mera viktiga och nödvändiga saker på detta halvår på jobb - än 3,5 år i skolan. 

Anyway - jag har gjort det, och fick höra idag att jag har gjort det bra och att jag är uppskattad var jag är. Det värmer mitt hjärta! Ska bli skönt att vara med från början i augusti och verkligen få planera hela året. 

Många säger att det är kiva att se oss nya som är ivriga och glada. Jag hoppas verkligen att jag hålls så, för den dagen jag inte är glad eller ivrig att jobba - time to change. Mamma säger att byte sjunde år är bra för hälsan. Det håller jag med om. Varför fortsätta jobba med nångonting som inte ger längre? Byte av arbetsuppgifter, kollegor och omplacering kan vara bra om man sitter fast. Right?

Men jag är nöjd var jag är och hoppas få fortsätta en bra tid till. Wohoo!


En annan orsak varför lifvet ler så otroligt mycket är att idag var min sista arbetsdag denna vecka, för i morgon drar vi till Budapest! ÄNTLIGEN! Ett ganska gemytligt avslut på maj. Har bara tre dagar ledigt från jobbet, men det är mina första lediga vardagar på länge! NICE.

Sitter just nu och funderar vad jag skall packa. So many outfits, such a small bag. Men inte behövs det så mycket för en long-weekend. Åtminståne två byten per dag och några extra + 3 par skor? 

Question - är jag den enda som panik shoppar dagen före en resa? Jag behöver inga nya kläder, egentligen. Men bara för att jag ska till någor nytt ställe behövs det en ny outfit, smycke eller skor. For the pics? No? Just me? 

Hittade inget på stan, så det betyder mer pengar till öl, mat och ungersk shopping! 

Nu ska jag fortsätta packa, vattna mina kära plantor och diska bort veckans diskberg. 

 

Smell ya later.

CheerZ!

 

ps. this is a very tired,, sweaty, slightly sick but also a very happy face!

 

sofia
Publicerad 24.05.2018 kl. 19:29

homesick sunday


Fick en släng av hemlängtan idag. Brukar inte få det så ofta, men det händer ibland. Kan hända att det var från gårdagens fest där det var många ekenäsbor! Att höra den kära dialekten triggar en. 

Slöa söndagar som denna skulle det vara så skönt att bara kunna gå hem till mamma, mommo eller moster på kaffe. Gå en promenad runt Ramsholmen med Sanna och hundarna eller bara chilla med Marre på terassen. Två - tre timmar och sen bara gå hem ti Åbo igen. Få en välbehövd dos liksom! 

Det är vad jag saknar här. Alla mina människor hemifrån - på gångdistans! Mina nära som känner mig riktigt på djupet och som jag känner lika bra och har känt hela mitt liv.

Don't get me wrong, jag har många fina människor här i Åbo också! Men det är nya relationer som ännu är i bekantningsskede. Det är stor skillnad på barndomsrelationer och relationer man skapat i vuxen ålder. Skönt tillika att börja från 0 och att man kan vara sellektiv i vad man vill att folk ska veta om en, men också frustrerande för man måste förklara varför man är som man är ibland.

Hemlängtan kommer också oftast till sommaren då Ekenäs är som bäst. Åbo är förstås fint och kiva på sommaren och är gärna här, men det är inte samma sak. Man måste ta sig så långt för att kunna chilla vid stranden med buss eller cykel. Men i Ekenäs behövde jag bara gå ner för backen och smäll ut handduken. 

Men jag försökte göra det bästa av situationen idag - jag köpte en kaffe och satt ner mig vid ån och ringde hem. Det var så skönt att prata en stund med moster och catcha upp lite. Konstaterade att Aura å är otroligt ofräsch när jag satt där och dinglade med benen. Undrar om man sku få bölder av att falla i där? Skitviken blir nog goär tvåa där. 

Kommer nog spendera många lediga julidagar hemma med min family, för annars blir ja GÄLIN! Men inte allt för ofta. Då blir jag också gälin. BalansN!

Det är helt okej att sakna folk - destu roligare att ses igen. Men just idag skulle jag ha vila hänga en stund hemma hos mamma på terassen. That's all!


KÄRLEK TILL FOLKET!

 

 

sofia
Publicerad 20.05.2018 kl. 16:05

Ut i värmen nu, man vet aldrig när den tar slut!

 


Att bo i Finland och uppleva sommarvärme redan i maj är en härlighet blandat med stress..ighet. Man får ett starkt behov av att måsta vara utomhus i solen, för man vet aldrig hur länge det varar. Den finska sommaren brukar vara kortvarig så man tvångssitter utomhus och bränner sig för att ta in alla solstrålar som finns. Men nu när det har varit mer än en dag varmt, känns det lite jobbigt för en som inte tål solen så värst bra.

Men sitter jag inte ute när det är fint väder, får jag dåligt samvete. För jag borde ju. Man får även en stor törst efter en kall i solen eller fem lösglassar per dag. För det är bara sommar en dag om året tänker man. Men vad gör man när det förblir varmt? Man blir så förvirrad! Därför började jag träna igen efter min långa paus från gymmet. Måst ju svetta ut glassen, så man kan äta mer!

En sak jag är irriterad på är att det aldrig kan gradvis bli varmt i detta land. Det går från 4 grader till 24 på en dag och sjunker lika fort. Aldrig kan det bli stegvis varmare längs med våren så ens finska och bleka kropp får vänja sig vid lite sol. 

Men man får väl inte klaga. FÖR MAN VET INTE HUR RESTEN AV SOMMAREN BLIR! 

På tal om det - jag kommer ha en sommarmånad totalt ledig! En nackdel med att arbeta som vikarie är att det sällan behövs på dagis över sommaren. MEN, jag kommer fortsätta jobba var jag är igen i augusti. Så det betyder att jag kommer få vara ledig i juli! Ärligt så stör det mig inte det minsta. Hoppas på varierande men varma soliga dagar och massor med budgetvänliga somrigheter att syssla med! Härligt härligt.


Nu ska jag ut och njuta av sommaren en stund, för ni vet. You never know when it's gonna end!

 

CHEERZ!

 

sofia
Publicerad 14.05.2018 kl. 18:46

VAR DET RÄTT LÅT SOM VANN?

 

Israel vann eurovision och nu är det liv i luckan igen! Detta händer i princip varje år. Mottot är "celebrate diversity", men ändå är det inte bra. Israel hade en kul låt & hon kunde faktiskt sjunga! Hörde ni inte tonera där i slutet? Vilken pipa! 

Vi behöver lite humor, lite badassy n' sassy attityd och självförtroende - oavsett om det är förmedlat från kvinnor eller män. Minns ni alls Conchita Wurst eller förra årets he/she tenor? NEJ. Det gör ni inte.

Att hon sjunger om att hon inte är någon leksak för alla dumma pojkar är ju bara ett bra message till alla småflickor/pojkar att inte låta någon leka med ens liv&känslor. Det är något alla borde höra - am I right? 

Men ändå blir det liv i luckan och fel låt vann - igen. Det stod mellan Cypern och Israel i slutet. Om man blundar och lyssnar utan bild så tycker jag "Toy" var svängigare, ny och trendig och "Fuego" påminner om åtminståne två vinnarlåtar för 10 år sen. Tänk Wild dancing och My number one. Har vi inte sett synkad "skaka höfter och sexyness" redan? Tyckte inte Cypern hade en svängig musiktext och man såg inget annat än hennes hår och snygga kropp. What else is new liksom.

Däremot var Toy bra gjord. Hon använde samma teknik som Ed Sheeran gör då han uppträder. Han använder en loop station som bygger upp lager på lager av hans röst som han spelar in i början av låten. Stämmor, ljudeffekter etc. Det är ganska skickligt och coolt! Så att det introducerar ny sorts musikteknik till Eurovision är bara plus. 

Jag tycker det var rätt låt som vann - skulle också har varit lika nöjd med Österrikes bidrag. Hoppades såklart på Finland men tyvärr, som varje år sen Lordi, skiter det sig liksom. Men är nöjd med att Ingrosso inte tog hem det. Det såg illa ut i ett skede men tammifan, sen vände det! Huoh. 

 


Eurovision song contest har slutat handla om bara musik för länge sedan. Det har blivit en plattform för att föra fram viktiga meddelanden till världen och har slutat handla om endast bra låtar och fina shower. Därför var det så uppfriskande när Portugal drog hem det förra året med världens finaste låt. Men i år tycker jag det var passande med en sån här låt. Jag blev glad av den. Hon är ju bara cool! 

Det är många som är sura & besvikna över årets vinnarlåt. I don't get it. I really don't! Varför är den här värre än tidigare år?

First of all - did you vote? I didn't. Så inte kan man vara tvär om man inte bidragit liksom. 

Second:

Ja - hon är lite större. Men det har absolut ingen skillnad. Det är uppfriskande med kroppspositivitet. Men om det är en orsak varför folk är sura & tvära så har ni andra problem att fundera över. 

Ja - det kanske inte var en fin, romantisk och melodisk låt som förra årets vinnar låt var. Men inte kan vi varje år ha samma sak, det blir ju tråkigt! Kommer ni ihåg aluminuim hattarna som pomppa på scenen för 10+ år sedan? Den va hurja men inte precis vacker. 

Ja - hon sjunger om att pojkar är dumma. Men det är dom ibland! Det är vi också! Har ni sett Mean Girls? Har ni hört Pinks låt Stupid Girls? Man ska inte ta allt så personligt. 

Ja - dom gjorde chicken dance. Men vem gillar inte lite tipu-tanssi? 


Such is life och alla har vi olika åsikter - men det betyder inte att en annans är fel eller sämre. Detta inlägg är min åsikt! Oftast har jag rätt - men det är ju enligt min åsikt. See what I did there? 

Så lägg  eurovisions-stridyxan på hyllan och fira alla fina mammor idag istället! Det tänker jag göra. Chilla i Karis och grilla med familjen. GÖTT!

 

CHEERZ!

 

 

Sofia
Publicerad 13.05.2018 kl. 08:31

THREE LITTLE THINGS


 

 

Tre saker jag ser framemot

 

 1. Budapest resan om två-ish veckor. Det verkar som om Ungern är vårens trendigaste resmål - och såklart ska vi också dit. Det blir öl, badhus, mat & massor med kärlek! Ja nå, det är första gången vi ska umgås fyra dagar i rad utan paus. Bara jag är well-fed & får fina bilder och han får öl - så blir det succé!

 2. Bröllopssommaren! 10 år sedan jag fick vara gäst på bröllop utan att behöva servera (don't get any ideas now ladies). På ena får jag vara avec och på andra är jag toastmaster! De' ni!

 3. Kristihimmelsfärdsdagen. Så i morgon är det typ som fredag och på fredag är det ju fredag igen. Så det blir fredagsfeelis två gånger denna vecka! Hoppas alla runt mig can handle it. 

 

 

Tre saker jag borde

 

 1. Storstäda och byta lakan. Men det är schemalagt till lördag! Så I feel it coming..I feel it coming baby!
 2. Äta mer vitaminer. Skulle jag bara veta vilken vitamin jag har brist på? Känner att det är något. Men är det järn? D-vitamin? B12 vitamin? Vatten? WHAT IZ IT? 
 3. Gå rimliga tider och sova på kvällarna. Jag blir sömnig varje dag runt 18-19 tiden, men då är det för tidigt att sova. Men runt 22.00 då jag borde gå och lägga mig så då blir jag som mest produktiv och alert. Y tho.

 

Tre saker jag kan

 

 1. Musiktexter. kändisnamn och tv-serie frågor i Vem Vet Mest. 
 2. Göra det absolut bästa jag kan. På jobbet, i vardagen och med mig själv. 
 3. Få människor att skratta! 

 

Tre saker jag blir lugn av

 

 1. Promenader
 2. Podcasts
 3. Powernaps

      The three p's. 

 

Tre saker jag blir stressad av

 

 1. Plötsliga förändringar
 2. När folk ska stressa på en.
 3. Att försöka vara alla till lags - fast jag vet att man inte kan vara alla till lags. Går ju liksom inte!

 

Tre saker jag ska göra på helgen

 

 1. Måla om en möbel och göra en krukhängare av en trädgren jag hittade i skogen. DIY fiauster här hej!
 2. Kolla på hockey och Eurovisions finalen with a side of wine.
 3. Fira världens bästa mamma på morsdagen <3

 

Tre poddar att lyssna på

 

 1. Potterless - En kille som läser Harry Potter serien för första gången som 24+ åring. Har rekommenderat den förut, gör det igen! WIZARD ON!
 2. Two Less Lonely Girls - Det är två amerikanska komiker, Corinne Fisher (the guys we fucked podcast) och Rosebud Baker, som älskar Justin Beiber, och har startat en komisk och semi-allvarlig podcast som tangerar just Justin. Just(in) simply entertaining även om du inte är en stor Belieber!
 3. Mark och Jonas - Podden jag inte visste jag väntat på hela mitt liv. Mark Levengood och Jonas Gardell har startat en podcast!! Visdomsord och roliga historier serverat i dina öron. 

 

Tre saker jag uppskattar i mitt liv

 

 1. Mina fanstastiska vänner och min familj. Varenda en. Kort och lång. Här och längre bort. You smart. You loyal. I appreciate ya!
 2. Min kropp. Den är fin, den fungerar och den orkar - trots att jag inte alltid behandlat den väl. I appreciate ya too!
 3. Kärleken. 

 

Tre mål i livet

 

 1. Att bli med hund! Snart så. Så fort jag har en stabil-ish vardag. Då! 
 2. Att kunna stå på händer utan stöd. Borde kanske öva regelbundet. 
 3. Att få leva så som jag vill, göra det gillar med folk jag älskar och känna mig lycklig!

 

 

Det var en tre-saker lista som jag snodde och modifierat lite av: FLORA

 

CHEERZ!


 

Sofia
Publicerad 08.05.2018 kl. 18:47

med våren kommer ångesten

 

Aah, it's that time of the year. När träden blommar, känslorna flödar & vädret varierar som ens humör. Allt börjar vara på slutrakan och deadlinehögen bara växer. Förra året var det slutarbetes-stressen och nu är det vanliga jobbet. En dag är allting frid och fröjd, och en annan dag har man en stor klump i magen. Jag blir angsty-Fia.

För mig visar ångesten sig i en mild form. En konstant känsla av needyness och att alltid behöva ha nåt att göra. Vilket är så ironiskt när jag helst av allt bara sku behöva ta det lugnt och ta hand om mig själv. Skillnaden från förut att jag är inte ensam längre. Mina osäkerheter och dåliga dagar påverkar inte bara mig. 

Den formen av needyness jag känner ibland är så obekant! Jag känner en stor rädsla att bli övergiven, ensam och underskattad. Helt sykt! Jag lider nog inte av extrem ångest och det går ofta över på en kort stund, men när den slår till blir jag riktigt löjlig alltså. Dom där jävla känslorna alltså - gör allt så mycket större! AAH them feels! 

Jag hatar att vara needy. Bläh. Jag tycker inte om att behöva någon annan för att jag ska må bättre. Att bli bekräftad. Men det behövs lite mer nu som då. Men det är inte meningen att någon annan ska behöva lyfta mig liksom. Det vet jag! Skulle man alltid lyssna på sina egna råd skulle man aldrig ha problem. För jag har ganska visa råd!

Men jag vet hur jag ska hantera mina episoder. Tänker alltid tillbaka till hur jag gjort förut och återgår till det. Funkar alltid. Oftast är det egentid och self-care som löser alla mina problem. Tid att tänka, tid att ta hand om mig en stund. Men ibland behöver man också ventilera, och oftast är det den som står närmast som får ta den smällen.

Tur så har jag någon brevid mig som förstår och inte gör en stor grej av mina små needyga utbrott. Det tog länge innan jag ville visa mig sårbar inför honom för jag ville ju inte vara nån mindre än den INDEPENDENT STRONG SUPERWOMAN jag egentligen är.

Jag är så tacksam över hur fin man jag har i mitt liv som bara ler, lyssnar och kramar mig när jag flippar över smulor i soffan som jag troligen själv smulat dit eller när inga kläder är bra just den dagen. Jag är så lyckligt lottad. Han med - för jag gör livet lite mer spännande! Hehe.

Så det känns okej att vara lite needy och galen ibland. Ingen e felfri. Inte en enda. Ja, kanske Beyoncé.


Men ångesten varade bara nån timme idag, men resten av veckan var najs! Så här e veckans mer positiva grejjer:

 • Jag vann två biljetter till Aurafest via facebook. Så nu vet vi att man kan vinna saker på sociala medier. Vem sku ha trott de! Fia goes finnfestival för andra gången.
 • Solen kom fram igen och även min gula t-shirt!
 • Jag har träningsvärk (yup, back at the gym jag sa upp  mig ifrån i januari. Välbehövd paus eller lathet? Who knows)
 • Ishockey-VM har börjat! YAAAZZZ!

 

 

Snart blir det X-FACTOR final och häng med goa typer. 

 

HEJA TIKA!!!!!!!!!!

 

CHEERZ!

 

 

 

 

sofia
Publicerad 06.05.2018 kl. 17:45

ett sorgligt kylskåp


Happy fridge, happy life sägs det. Eller ja, har aldrig hört någon säga det högt men kan ärligt säga att det är ju sant. För vem kan vara ledsen då kylskåpet är fullt med mat? Måste nog säga att det är en helt annan situation i mitt kök just nu. Sad fridge, sad mind. 

Jag såg ett inlägg av @leefromamerica och hennes välorganiserade kyl. 

 

HUR ÄTER HON DET HÄR INNAN DET MÖGLAR BORT?

Gick till min kyl idag efter jobbet för att ta mina rester jag hade kvar. Fick lite ångest efter att man sett bilden ovan. WHAT.

Vet inte hur jag har lyckas med detta. Jag har blivit riktigt slarvig alltså! Jag som altid hade kylen full med mat & snacks och hade ordning & reda. Det var fräscht och näringsrikt. Det var hemlagat och hälsosamt. Förut handlade jag två gånger i veckan och hade alltid en matlista och matplan för veckan. 

Nu?

Jag handlar lite men allt för ofta. Inget enligt en plan utan bara lite för att jag måste ju ha mat. Sad, sad..sad.

I mean:

En sorglig parmesanbit, grynost, en halv zucchini, yosa sport, lite olika drycker och soppor, någon apotekskräm för eksem, guldskumpa och lingonsylt. 

Min fruktskål som alltid hade fräsch och tillgänglig frukt har blivit hem för en torr ingefära, en brun banan, en halv gurka, en massa smulor och en skiva bröd. 

 

BUT, who have I become? Nyt tarkkana. 

Veckans mål: städa, organisera och fylla! 

//men inte bara fylla för att det ska se bra ut, måste ju ha en plan med maten också. 

 

 

Min spis och diskho ser dock ut som det brukar så där har jag inget att kommentera. Tror man ser bordsytan en gång i veckan! Jag gillar att diska, I do! Det är terapeutiskt - men typ bara en gång i veckan. 


Nu tammitusan ska det ske en förändring. Vi kan börja med disken. För vem orkar handla mer idag? Får gnaga på en parmesanbit med banan som efterrätt.

 

BYEEEE

 

 

sofia
Publicerad 03.05.2018 kl. 18:10

Blev du mösspåsatt?


Vappen kom, sågs och segrade. Är så otroligt trött ännu idag, men det beror också på vädret. Vem fan beställde detta? Det är maj nu - act like it! 

Jag är ju inte student. Jag har inte en studentmössa att lägga på kl. 18 på valborsmässoafton. Jag äger en yrkkismössa som enligt många inte är valid att ha på sig på vappen & första maj. I don't know the rules, och jag har tappat bort min mössa så det kvittar, men kan någon berätta varför? Examen som examen tänker jag. Ska googla. 

Okej, enligt wikipedia är det studentmössor, "sommarmössor" (säkert i svärrje) och teknologmössor som läggs på. Men det står inte preciserat just varför inte andra mössor som närvårarmössor eller andra yrkesmössor får läggas på. Har väl med hur akademisk man är. Är det nu vi ska starta ett uppror? #mössorutangränser

Skämt åsido, tar inte så stor stress egentligen. Det är inte huvudbonaden som räknas - det är ju skumpan!

 

 

All in all så var vappen än lyckad en. Var på jobb, hem och fixa mig och sen direkt till Vårdberget. Vid 18 slaget var alla huvun mösspåsatta - förutom mitt och några andra. Efter lite körsång och par glas med skumppa begav vi oss iväg till festen! Den höll på hela natten och vid småtimmarna vinglande vi nöjda och trötta hem. Lovade nattmat till Erik men glömde lite bort det på vägen, så han fick en torr smörgås. Man tager vad man haver!

 

 

Jag har skrivit om det tidigare, om att känna sig lite ensam i en ny stad efter studietiden då alla försvunnit. Visade sig att man inte är ensam om det! Så överraskande trevligt att skapa lite nya vänskaper i Åbo via jobb och andra bekanta. 

Visserligen är nästan alla av mina Åbovänner 2-4 år yngre än mig, men min mentala ålder är 24 och min pojkvän är 26 så det blir ju bra. En hålls ju ung!

 

 

Vet inte vad det är med den yngre generationen men antingen krymper den eller så är jag bara ovanligt stor. Men det är inte storleken som räknas utan hur man beteer sig - och dom här är ganska så härliga!

Tack för en KUL fest - värmer mitt gamla hjärta.


 

Nu är det bara 2 arbetsdagar kvar tills ledigt igen!

Ganska najs.

 

CHEERZ!

sofia
Publicerad 02.05.2018 kl. 18:18

 

Hello!

 

 

Namn: Sofia Johansson

Ålder:  Tjugoåtta jordsnurr

Ort: Åbo/Turkuland

Blogg: Här kan ni läsa om allt och ingenting, men oftast någonting!

Är: Glad, mästare på överanalysering, plantlady, snäll, tankspridd, lite humoristisk, semi musikalisk, lång, full av kärlek och ost

 

 INSTAGRAM

FIAUSTER

 

Kontakta mig:

Johanssonsofia0@gmail.com