DAGENS DISH


Hello y'all!

Idag ville jag ha någonting frässsscht till middag, så jag skippade köttet och lagade en enkel, vegetarisk pasta. Tog ungefär 15 minuter att laga. Så här kommer ett recept!

 

För två hungriga personer:

 

Föredragen sort av PASTA - jag använde det vi hade hemma: fusilli. Hällde på högt.

 En mogen avokado (för omogen brukar vara för sarkastisk och vara en moodkiller)

Frysta ärter - typ en halv påse

En mumsig halloumi

En lime (uttalas LAJM)

2 stora nävar spenat

Basilika blad enligt smak. Vi har en kruka på fönsterbrädet med färsk basilika, så tog några blad. 

Riven parmesan enligt smak (fia smak: halva påsen)

Salt

Peppar

KÄRLEK!

 

HUR?

Koka vatten i en kastrull. Häll i lite olivolja, salt och önskad mängd pasta. Koka i ca. 10 min.

 

Mosa avokado, limejuice från en halv lajm och basilika i en skål. Tillsätt de frysta ärterna och blanda. 

 

Tärna halloumin och stek tills de börjar få lite färg, lägg sedan med spenaten och stek tills halloumin fått en gyllenGULD färg och spenaten blivit typ 10 ggr mindre mängd. 

 

Pastan borde vara klar nu - häll av vattnet och blanda i avokadosmeten och tillsätt halloumi-spenat blandningen, och till sist parmesan enligt smak. Smaka av! Krydda mer! Går inte att krydda mindre, men peppar peppar. 

 

Toppa med lite olivolja, eventuella kryddor och lite färsk basilika - because instagram. 

Kläm juicen av den andra lime halvan i ett glas med vatten och drick till. MÖMS. 

EAT! ENJOY!

 

 

You're welcome. 

 

Jag är en väldigt försiktig kryddare, så krydda enligt din smak! Men tycker att rätten redan är så FRÄSCH så den behöv inte så mycket extra. 

 

HA DE GÖTT, HEJ!

 

 

 

 

 

 

Sofia
16.04.2019 kl. 18:46

GDANSK del två - FOOD & TOURIST GUIDE!


Det är ingen hemlighet att jag älskar mat. Jag älskar att pröva på olika sorters maträtter, vilket är en stor orsak till varför jag älskar att resa. Matkulturen! Det hör liksom en semester till. Att gå omkring och utforska matutbudet och planera vart man vill gå på middag, frukost och lunch. 

Nuförtiden är det dock ett lite större stress-moment när allt finns tillgängligt och rankat på internet. Man vågar inte gå till ett ställe som har under 4 stjärnor på Tripadvisor eller Google, så istället för att gå omkring och titta, så gör man det i bekvämligheten i ens hotellrum. Har kanske tappat lite charmen med att resa, men förr eller senare, på ett vis eller ett annat, så hittar man god mat! 

Men att kolla på förhand är ett måste för mig och Erik, för annars vandrar vi omkring i timmar och kan inte bestämma oss vart vi ska äta. Varje gång. Och det slutar oftast med att jag blir hangry och Erik blir rädd. Nedan kan ni läsa en konversation från början av resan.. Hehe.

 

Jag: Jag har inte ätit sen i morse.

Erik: Men du måste ju äta.

Jag: Men har en banan i väskan!

Erik: Bra, för annars blir du arg. 


Vi bodde ganska centralt på Novotel Gdansk Centrum och hade gångavstånd till allting. Så alla ställen jag rekommenderar här är ganska mitt i smeten av lilla Gdansk! Svårt att missa, lätt att ta sig till. Here we go!

 

FIAUSTERS GDANSK FOOD GUIDE

 

 

 

Vill man ha en mega frulle för att orka turista hela dagen, så är detta ett ställe för just det. De har en frukost meny som består av tre olika smaskiga alternativ att välja mellan. Vi gick hit den första morgonen i Gdansk och jag valde alternativ två - omelett, bruschetta, sallad & korv, och Erik valde alternativ nummer ett - två våfflor med eggs benedict, hollandaise sås och en våffla med kallrökt lax plus sallad. Det var mycket, mäktigt och gott.

Det ingick kaffe och juice - och sammalagt kostade en frukost  för en person 35 sloti - som är ungefär 8 euro. Ganska överkomligt och totalt värt det! Det är MEGA portioner, så man går inte hungrig därifrån!

 

 

Alternativ tre på menyn var två fyllda pannkakor (plättar, ofc) och en våffla med färska bär dränkt i pudersocker.  Det var sött och gott - om man gillar just det. 

Chleb i Wino har även kvällsöppet och det såg jätte trevligt och mysigt ut när vi gick förbi, men det var kö utanför, och jag var för hungrig, så vi letade vidare.

8/10 fiausters!

 

 

 

Vi hittade detta lilla chilliga ställe i Sopot. De hade en bra och varierande meny med burgare och fries. Vi åt late lunch/early dinner här och det räckte riktigt bra. Menyn var endast på polska, men vi gissade oss fram och beställde en varsin burgare. Allt var hemlagat på plats och de hade även lokala öler och läsk! En snabbmats restaurang i min smak. Typ som Finlands Friends&Brgrs. Min burgare var 20 zloty (typ 5 euro)

Jag beställde en italiensk hamppare med mozzarella ost, sallad, bbq dressing, tomat, lök osv. Syns inte så bra på bilden - men det som syns är BIFFEN. Den var kompakt och jätte god. Surfburger får 7/10 fiausters. Mitt enda minus är att han inte hörde min batat-fries beställning och jag är inte den som upprepar mig - men fick äta av Eriks så det löste sig. Hehe. 

 

 

 

 

Detta var höjdpunkten på vår matresa. Erik fyllde år, han önskade en brunch, så jag bokade bord till Piwna 47. De har en frukost meny - och man kan beställa en breakfast for two. Och vilken fin frukost det var för bara 100 zloty (ca. 25 euro) för två! Beställde ett par glas med prosecco som extra för firandets skull, hehe. 

 

 

Det kom en massiv vånings-bricka med allt från croissanter till stekta prinskorvar, pålägg som ost,nutella och färskost. Där fanns också sallad, stekta grönsaker, äggröra och prosciutto, samt yoghurt med müsli och färsk frukt.

Kaffe och juice ingår, men vattnet och påtåren kostade. Med tanke på att brunch för en person i Åbo kan kosta upp till 25 euro, så är detta ganska förmånligt liksom. Jag var nöjd, födisbarnet var nöjd och vår servitör liknade Kurt från Glee. SÅ allt var bra! Jag ger detta 9/10 fiausters. Det som drog bort ett poäng var att kaffepåtåren kosta 10 zloty (ung 2,30 e). I mean, jag är finne och jag behöver mer än en kopp kaffe på morgonen, och det ska ingå enligt mig. Men förutom det - I RECOMMEND!

 

 

 

  • KLATKA B

Jag letade på le internet efter något billigt, lokalt och mysigt för vår sista kväll. Jag hittade några reviews om Klatka B och det var både billigt och lokalt - så vi gick dit! En liten gastropub beläget vid ån, med inredning i min stil. 

 

 

Menyn bestod av allt från pulled pork sandwiches till ramen. Vi beställde en varsin sandwich och med den ingick en bowl av antingen coleslaw, potatismos, kimchi osv. Seritören var jätte trevlig och rekommenderade vilket tilltugg som passade med smörgåsen och vilken öl som passade att dricka till. Jag åt en pulled pork & sweet bread sandwich med coleslaw och drack en mango veteöl. Erik åt en pastrami & honey mustard sandwich som skulle vara med brioche bröd, men fick toast istället (sånt händer ibland) och han drack en pilsner till. Allt som allt kosta detta typ 73 zloty (16 euro). Helt okej enligt Erik, jätte gott enligt mig!

På basen av internet reviews så trodde jag det skulle vara billigare och mer mat MAT än smörgåsar - men jag var supernöjd med min mat och blev mätt, men hade andra förväntningar - så jag ger det 6/10 fiausters. 

 

 


Gdansk är nog värt ett besök, och jag förstår varför nästan alla jag känner varit dit. Dock fick jag en bild av att det skulle vara SKITbilligt, men upplever att det var billigare än hemma men inte överdrivet billigt. Men såklart om man rör sig i centrum är alltig lite dyrare pga. turister. Det som var skitbilligt var transport! Vi tog en uber till och från flygplatsen och det kostade 7,50 euro per rutt. Med taxi skulle det varit dubbelt dyrare. Vi skulle såklart tagit buss, men jag är bekväm av mig, hehe. 

Vi besökte Museum of the Second World War, och det var enormt och otroligt bra. Om man är intresserad av historia ska man nog besöka detta museum. Man får en djupare insikt i Polens historia och får även en påminnelse över hur tragiskt och rent av förskräckligt det var. Känns lite fel att gå där som en privilegierad white woman med ett ganska så lättsamt liv och läsa om andras liv av hemsk tortyr i krig. Man får en ganska bra dos av en annan sorts verklighet. 

Byggnaden var väldigt intressant i sig. Själva museet var under jorden på -3. 

 

 

Vi åkte även tåg ut till Sopot och en tågbiljett var ca. 1 euro per väg för en person. Sopot är vid havet och har en massiv pir man kan gå ut på. Tyvärr hade vi blåsigt och kallt, men kan tänka mig att det är jätte fint på varma våren och sommaren. Rekommenderar ett besök! 

 

 

Rekommenderar inte ett besök till Sopot wax museum. Hälften av vaxfigurerna liknade inte alls - ex. Lady Gaga eller Christiano Ronaldo. Men Gandalf och Kim&Kanye var helt okej. Men litet och ganska lame. 

 


Där satt den! 

Detta var mina mat och turist rekommendationer från vår Gdansk-resa. 

Det finns säkert MASSOR vi har missat och inte hann med, men det betyder bara att vi får lov att besöka staden en gång till! Hehe. Lätt och enkelt från Åbo, och billigt bara man dubbelkollar priserna. 

TACK FÖR IDAG!

 

 

Ps. Ni har väl inte missat min #feederfiauster mat hastag på instagram? Följ mig på @fiauster vettja!

 

CHEERZ.

Sofia
31.03.2019 kl. 19:21

ÅBO guide - FIAS FAVORITE FOODS!


I love the city i live in. Åbo (Turku) is that perfect sized town. Not to big, but not too small. Filled with all kinds of food, drinks, shops & culture. The people are nice and eveything is close by. 

FACT: Did you know that Åbo/Turku was the OG capital of Finland for 4 years (1809-1812)? No you didn't, you only care about yourself.  

Anyway, this guide is about food for the hungry visitor - so I will list my top five favorite places to visit for the food in this cozy ass city & two places I'm not so inpressed by I but could give them another try - but other people might like 'em! 

//the titles are clickable and leads you to their website. also, bear in mind that I'm a vegetarian so most of the places are veggie friendly.//


TOP FIVE:

This is my favorite lunch spot. It's located in Turku market hall in the city centre. They serve vegetarian/vegan lunches on weekdays and brunchplates on saturdays. When I was a student and didn't have any other obligations during the day - this was my go to lunch place. 

You can choose from three different lunches - salad, hot meal and a soup. They all include home made bread with butter and/or hummous and a cup of dessert coffee or tea. 

I strongly recommend this place even if you're not a vegetarian! Super tasty and instead of a table number - you get a colorful animal! If that's not a good enough reason, I don't know what is. 

 

If you don't fancy a veggie lunch, I strongly recommend to just visit the market hall. It's filled with all kinds of food for all kinds of hungry bellys. Tacos, sushi, salads, soups and meats. You can buy cheese, drink a cup of coffe, shop some wine or just walk around. One of my favorite buildings in this town! 

 

 

This cozy spot is located by the river next to the library. Their menu has everything from huge salads, sandwiches, soups to cakes, croissants and coffees. They also have a bar to get a mimosa for the sunday brunchplate or just to get a drink in the evening - or even in the day (I never judge!).

The café has two floors and the interiour is gorgeous with white wooden walls and sparkly lamps. I highly recommend the salmon soup, the feta-mango salad and the brunchplate (choose from meat, fish or vegetarian!) 

They also do some jazzy music nights that I've always wanted to attend but never have. So shout out if you wanna join sometime! 

 

 

This is a small café located opposite the market hall in the Hansa quarters, or if you prefer to call it, the Hansa shopping centre. They serve all kinds of coffees, chocolates, toasties and smoothies. You can also buy coffee stuff to make delicious coffees at home! Yes, they also sell stuff!

I recommend the place to just sit by yourself after a long day of shopping to just to look at people walking by the window or a coffee date! I  always order the matcha latte or a normal americano and silently judge people walking by. We all do it. I know we do -  and this is the perfect spot for it! 

 

(picture source - KLICK)

This spanish influenced restaurant is also located in the Hansa quarters, almost next to Bean bar. They have the best waitorstaff, especially one funny foreign man, who I think is spanish but I can't name him because I never asked his name, but he is very friendly. 

I recommend this place based on the feeling I got from it. It felt like I was on a vacation in Spain or Italy. The food was great, the wine was tasty and the energy there is just so friendly. I've visited Tres three times on very different occations and all three times were as good. It's kind of fine dining but still feels casual and comfy to be there. 

They serve lunch monday-saturday and a'la carte dinner everyday. So get your ass to Tres for a great and friendly experience! 

 

 

This is located right by the river. It's a supercozy café tht serves high quality made coffees and teas. In the winter it's nice to sit inside by the window and in the spring/summer it's perfect to sit outside. 

It's very artsy and you get art on you're latte or cappuchino that is very instagrammable! 

 

Other gems in Turku worth visiting:

Kembuz Café, Sergio's, Di Trevi, Fabbe's Café, Kaskis, Fazer..


 

Two places I'm not impressed by:

The food was okay, but the place is weird! The menu is all about small portions and they tell you to at least have 4-5 if you want to get full. It's clearly a tapas inspired place but they prefer not to call it tapas and got kind of defensive, but still compared it to tapas when we asked how big the meals are. So. JUST CALL IT TAPAS. It's FINE.

The restaurant feels like a school cafeteria, but maybe that's the concept. Although why call it Storage?

On the plus side - it's kind of a cool place if you really like that kind of stuff - and I recommend the onion-mozarellarings! The prices we're a bit on the higher side. I would, however, visit again! Because eveything and eveyone deserves a second chance. 

I will just say two things: small ass burgers & high ass prices. I could be a bit harsh, but I didn't like my veggie burger. It might have been because I had a terrible hangover - but still! 

I have tried the place in Helsinki and I was more impressed by that one than the one here in Turku. So I might have to try it again sometime! But for now - I'm not impressed. 


So this was my current food guide for my dear city of TURKU!

Here are som other blogposts I've posted about food:

CLICK, CLICK, CLICK and CLICK!

 

What's your favorite places? Let me know where to eat next in the comment section below!

Also, please feel free to correct me if I'm wrong. But I doubt it, my stommach is always right. 

 

CHEERZ!

feeder fiauster
04.02.2018 kl. 16:19

 

Hello!

 

 

Namn: Sofia Johansson

Ålder:  Tjugonio jordsnurr

Ort: Åbo

Blogg: Här kan ni läsa om allt och ingenting, men oftast någonting!

Är: Glad, mästare på överanalysering, plantlady, snäll, tankspridd, lite humoristisk, semi musikalisk, lång, full av kärlek och ost

 

 INSTAGRAM

FIAUSTER

 

Kontakta mig:

Johanssonsofia0@gmail.com