plötsligt händer det!

Dagens soundtrack: Shawn Mendes - Treat You Better 

(till min praktikhandledare och för vår gemensamma kärlek till mr. Mendes)


 

Jag inledde ju detta år med inställningen att försöka göra något nytt varje månad. Jag vet att det är många av er som funderar och ligger sömnlösa över VAD HA FIA GJORT DÅ och har det hållit i sig? Håll i hattarna så skall jag berätta.  

I januari beslöt jag med en kompis att hålla 100 vita dagar. Alltså ingen alkohol tills mitten av april. Varför? Why not liksom. Kroppen kändes matt och äcklig – så den behövde en rensning. Men att vara utan alkohol är ju inget nytt jag gjorde precis. Det nya var att prata i en podcast! Var med i ett avsnitt med den Dynamiska Duon med Janet och Silje.  

Fick till födelsedagspresent i augusti 2015 att få fara och klättra med två kompisar. Tänkte väl att det var på tiden när de ändå skulle flytta från Åbo, så vi for och klättra på klättervägg i februari! Notera att jag har en hiskelig höjdskräck så det va ganska vemodigt till först. Men det var ju kul och hade en sån tusans träningsvärk i muskler jag inte visste att jag ens hade!  

Jag skulle egentligen vara med i radio för första gången i mars, men jag missade tåget. Så att jag missade ett tåg var en första för mig. Jag är ofta jävligt mycket i tid eller jätte jätte sen. Men aldrig med två minuters marginal. Så där stod jag förvånad. Men sen var jag på date på finska. Also a first – men också en last. Jag behöv nog ett gemensamt språk, fireworks och lite humor.  

I april var jag på provjobb till de röda färjorna och fick jobbet! Inte första gången jag jobbat som lekledare – men första gången jag arbetat på en båt. Kanske inte det smartaste draget då jag blir jätte sjösjuk men tur så gungar det inte så mycket mellan Åland och Svärrje. Kan också nämna att här tog mina 100 vita dagar slut och samma kväll jag for ut och fira fullt så träffade jag min favoritperson! (här finns gemensamt språk, fireworks och mycket konstig men också superbra humor)  

I maj hann jag äntligen med tåget till Böle och var med och fredagssnackade i radio X3M. Har varit en gång till i oktober och skall faktiskt vara med i morgon, fredag, också! Tror dock det blir sista gången eftersom mitt framtida jobb inte tillåter lediga förmiddagar. Allt gott har väl sitt slut ibland! 

Hela ”måste pröva något nytt” flöt lite bort på sommaren. Men kan lägga till att jag har hade aldrig disco-dabbat som Ville Viking förut så det var nog en helt ny grej! Missade också midsommarfirandet eftersom jag var på jobb med det var helt okej, vi hade midsommarstång och buffé ute på däck. Insåg också att det finns en hel annan art av människor på kryssningar! Hört grejer jag aldrig trodde jag sku få höra!

Jag insåg strax efter sommaren att vårens behov att måste göra något nytt varje månad var mest för att ha något att sträva mot. En distraktion från vardagen, något att göra. Något som gör mig intressant för mig själv och för andra. Det glömdes bort efter sommaren för att jag inte hade det behovet eller ens tid för det längre. Inser nu att jag gör nya saker hela tiden, men tänker inte på det på samma vis. Hör ju livet till!

Så vad har jag lärt mig av detta? Så fort man slutar jaga efter lycka så betyder det att man är lycklig. Lycklig i var man är, vem man är och vad man gör. Behovet att göra nya saker för att inte stanna upp försvann. Tänka sig, det enda jag behövde göra var att sluta tänka så mycket! Precis som min kaveri Sanna har sagt åt mig hela mitt liv.

Plötsligt händer det!

 

sofia
Publicerad 16.11.2017 kl. 11:57

en måndag i filosofias liv

Dagens soundtrack: Ed Sheeran - Dive


 

06.30 - Första tanken är: Vad i helvete. Var är jag. Vem är det här? Okej, varför ringer min klockan nu? Aijo, du ska till Helsingfors. Snooze. 

06.45 - Knycker mig av alarmet igen. Stiger motvilligt upp och fixar mig i skick. Tänkte lägga foundation och grejer, men insåg att inget i världen hjälper ett svullet måndagsfejs. Som vanligt är jag klar 10 minuter för tidigt klar. Lägger ner mig en stund igen.

07.10 - Muttrar hejdå till honom och går sakta mot tåget samtidigt som jag läääängtar efter en kopp kaffe. Hittar min plats och äter mina geggiga overnightoats jag lagat kvällen innan och somnar efter 5 minuter. Inget kaffe. Vaknar med jämna mellanrum vid varje stop. 

09.30 - Vaknade av att tåget meddelar HÖGT att vi är i Helsingfors. Någon konstig holländsk låt snurrar på spotify. Vad händer? Var är jag? Vart ska jag? Steg ut från tåget, köpte en kaffe och steg på spåran mot dagens praktikplats. Känner mig ganska cool och van i stan. Fick senare panik när chaffisen skriker att alla ska stiga av, helt på fel hållplats. Tydligen ska vi stiga på nästa spåra. Dit for min coolhet. Men hitta fram!

10.00 - Träffade mamma ett varv, mötte upp min handledare och där for vi på möte!

15.15 - Praktikdagen slut - hoppa coolt på spåran igen och bokade tågbiljett på samma gång. Varför går det inte att välja plats via kartan på VR appen? Fick en gångplats och hamnar åka baklänges. Fun.

15.45 - Försökte hitta nånting att ta med och äta på tåget. Köpte en svettig smörgås och en grön smoothie. Balans! Är ju hemma först sent och dör om jag inte äter minst var tredje timme. 

16.10 - Tåget startar och tydligen är det ett expresståg som skippar Karis och far direkt till Åbo. Score! Ser också ut som om jag får sitta ensam!

16.20 - "Snälla ingen breved mig från Böle, snälla ingen breved mig från Böle..snälla..fan." Stiger snällt upp och släpper in min resekompis. 

17.02 - En timme kvar i tåget. Jag mår lite illa, har Skäringer & Mannheimers nya poddavsnitt i öronen som bryter var 5 minut pga. bra tågnät och är hungrig igen. Funderar vad jag skall äta när jag kommer hem och vilket avsnitt av the O.C jag blev på igår. 

17.12 - Min röv har domnat bort och tror jag skall stiga upp efter en kopp kaffe. Because one can not drink too much! 


Detta var ett avsnitt av en dag i filosofias liv - timeline edition!

...zup.


 

Ta hand om varandra. Kom ihåg det!

Tänd ett ljus för den lilla som tragiskt togs bort i Borgå i morse. </3

 

 

sofia
Publicerad 13.11.2017 kl. 16:49

kärt barn har många namn - ett av mina är kilen


Glad farsdag alla möjliga pappor och fadersfigurer!

En familj kan se ut hur som helst. Alla kanske inte har en pappa hemma eller alls i sina liv. Så att fira farsdag är inte självklart för alla. Vi firade inte farsdag när jag var liten. Jag hade ingen far att fira. För i min familj var vi bara tre under mina första 7 år. Led dock ingen nöd! Min mamma uppfyllde uppgiften som two-in-one förälder helt perfekt. Min storebror har varit och är ännu den bästa brorsan man kan önska sig! 

Sen en dag var vi fyra! Min mamma träffade Marre och jag tyckte inte alls om honom till en början. Det är inte alltid lätt att dela sin mamma som en sjuåring. Det var inte lätt att dela sin storebror heller med sin nuvarande fru. Men livet är tufft så att säga! Efter en lång tids kämpande som en mänsklig KIL (yup, är känd som kilen), så gav jag upp och insåg att Marre var ganska kiva. Efter en tid var det som om han alltid varit med. Tjugo år senare är det fortfarande så. 

Jag är lycklig lottad att få ha en sån fin familj.

Så, glad farsdag till min pappa Marre och även till min fina storebror. Ni är de bästa pappor era barn kan önska sig! 

 

KRAM, KILEN

 

 

 

 

 

 

sofia
Publicerad 12.11.2017 kl. 12:14

var det bättre förr?


I dag är allt så tillgängligt. Alla händelser i världen når en på några sekunder och det finns ingen chans att man kan gå omkring i ovisshet om vad som händer omkring en. Det känns som om jag bara läser dåliga nyheter varje dag. Skjutningar i kyrkor, överkörningar, knivhuggningar, sjukdomar, krig, svält och sorg. Bara sorg hela tiden. 

Grejen är ju att allt detta har väl hänt i alla tider - men det var inte lika lätt att få information om det direkt. Man fick vänta tills nyheterna via radio, tv och i tidningen nästa dag. Kan säga att det som verkligen var bättre förr var att man inte visste om allting genast. Man kunde leva naivt nån dag iallafall och när man väl läste om det så kändes det så långt ifrån. Var det inte bättre att inte veta än att hela tiden bli ledsen?

Hur påverkar alla dåliga nyheter er? För mig är det inte roligt att läsa nyheter mera. För som sagt är det fler dåliga än bra. Men man kan ju inte gömma sig heller och visst är det bra att hålla sig uppdaterad - fast det inte alltid är så kiva. 

Samma gäller på FB. Folk delar tragiska klipp om sjuka barn, utrotningshotade djur, utsatta människor i hela världen. Det är bra att det uppmärksammas, för det är verkligheten, och att de når folk på ett snabbt och bättre sätt. För sociala medier är ett kraftfullt verktyg, absolut! Men det gör mig ledsen att jag inte ens lite kan hjälpa alla i mitt flöde. Känns som alla är ledsna hela tiden. Vet ni vad jag menar? Känns inte som ett emoji-hjärta eller en kommentar hjälper. 

Vad kan jag göra som liten människa för att hjälpa världen hålla humöret uppe?

 

 

 

 

sofia
Publicerad 08.11.2017 kl. 10:59

måndag är en sån dag


Måndagar brukar ju oftast suga. Vet inte varför egentligen. Även om det är den första dagen på en nya vecka så är det inte kanske en första arbetsdag för alla. Skiftes- och helgarbetare kan ha lediga måndagar, studeranden kan ha självstudiedag (vi alla vet vad det betyder..) och man kan ju ha semester eller vara pensionär! Men ändå kan måndagar suga. Så varför är den oftast den sämsta dagen på veckan? 

Mina måndagar varierar från vecka till vecka. Oftast beroende på hur helgen sett ut. Har man haft en händelserik helg med fest eller jobb så är man ganska slut på måndag. Men har man tagit det lugnt så brukar måndagarna vara ganska sköna! Måndag kan vara en ny start. Dieter inleds ju alltid på måndagar. Jag börjar alltid mitt nya liv på en måndag. Oftast varje måndag.

Idag har min måndag varit helt okej. Inte dålig - inte bäst - men helt okej. Den får godkänt! Varför?

 

 • Min helg var lugn så har ingen sömnbrist idag. Men huvudvärk! Vart den kommer ifrån är ett mysterium. Kanske jag stirrat för mycket ner på telefon? Ålderkrämpor? Har all stress om framtiden släppt? Who knows. Det är störande.

 

 • Jag laga en fantastiskt god vegepasta med svamp o grejer. Ibland är matlagning så enkelt och kiva. Btw, efter jag kom hem från Menorca skulle jag av någon orsak börja äta kyckling igen. Jag åt kanske par gånger och insåg att jag inte vill. Så back to basics.

 

 • I fredags var jag på arbetsintervju och fick jobbet. Jag har ett jobb som jag kommer vara behörig till! Orsaken varför jag börja studera var att få behörighet till barnträdgårdslärare så jag kan börja jobba på riktigt - så det var ju ganska så lämpligt liksom! YAY.

 

 • Jag var hela dagen på varhaiskasvatuksen hyvinvointipäivä. Varje föreläsning var intressant - trots att dagen gick på finska (kanske uppkomsten av min huvudvärk). Ibland fick jag skuffa till Junni o fråga WTF. Snällt översatt hon åt mig. Kärlek eller åldersrespekt? 

 

 • Fixade nytt skattekort och trodde min skatteprocent skulle höjas huiskeligt mycket men den höjdes bara två enheter istället för tjugo! Winning!

 

 • Ikväll får jag chilla och i morgon har jag sovmorgon! 

 

 

Nu ska jag tvätta ut kokosoljan från mitt hår.

Kom ihåg att ta hand om er!

 

KRAM

 

 

 

sofia
Publicerad 06.11.2017 kl. 18:16

varför gör inte inte folk som jag tänker - och andra funderingar

Dagens soundtrack: Sam Smith - Lay Me Down

Tänker försöka börja varje inlägg med ett soundrack! Låten har oftast inget med inlägget att göra, utan är mera för att tipsa om fenomenal musik för er att lyssna på. På tal om det - gå in på YouTube o kolla James Cordens senaste Carpool Karaoke med Sam Smith! Vilken stämma alltså!


Vi människor må vara av samma ras, men nog är vi alla ändå wired/kopplade på olika vis. Vi behöver olika saker i livet för att må bra. Vi tänker olika, förväntar oss olika saker av andra, vi har olika intressen, olika mål och olika livssyner på vad som är viktigt för en.

Det som är mitt problem, och kanske någon annans, är att jag förväntar mig att andra skall på förhand veta vad jag förväntar mig, utan att jag säger det. Vet ni? I expect people to know what I expect without saying it. 

Exempelvis då jag fyller år så förväntar jag mig, varje år, en brakfest med ballonger, Jared Leto (kändisen byts ut efter säsong och intresse) och kaka i en stor lokal med alla jag känner som någon kär ordnar i smyg. Helt klart så ska de som känner mig bäst veta detta på förhand, utan att jag berättar det högt. Men det har visa sig att folk inte kan läsa mina tankar. Weird right? 

Samma gäller "behandla folk som man själv vill bli behandlad". Om jag till exempel är bortrest eller på fest på egen hand, så hör jag ändå av mig som vanligt, om inte mera, till min pojkvän för att han skall veta att jag tänker på honom. Så när han är på egen hand så förväntar jag mig samma sak - utan att jag säger det. Men han kan inte heller läsa tankar, och vi tänker inte på samma sätt.

Han tänker väl att han skall koncentrera sig på festen eller sällskapet han är med istället för på telefonen och att det räcker att han redan sagt innan han for hur mycket han tycker om mig. Men för mig blir det att jag blir irriterad på att han inte gör som jag. Men hur kan han - han är ju inte jag, och vi fungerar inte på samma vis. Inte vill jag heller egentligen att vi sku fungera på samma sätt. Tänk.. ett förhållande med två överanalyserande själar som kräver bekräftelse. Så utmattande det sku vara. Räcker nog med mig. Låter det bekant för någon annan?

Diskuterade detta fenomen med min kompis igår och visar sig att vi är lite "wired" på samma vis. Men jag har också andra kompisar som tänker helt olika. Intressant dedär. 

Det är ju förstås bra att vi människor fungerar på olika vis för annars skulle de bli rätt tråkigt. Vi människor kompletterar varandra med just våra egna unika egenskaper. Alla charmiga och mindre charmiga engenskaper. Överanaysering är nog min sämsta. Men kanske det är charmigt för någon annan - eller kan ses över.  

Ibland är det bara svårt att förstå att vi alla tänker olika. Män som kvinnor. Vuxen som barn. Fia som Fia. Men sen - visst är det härligt när man påriktigt blir överraskad utan några förväntningar? Som när kompisar dyker upp med cider och öl för att hjälpa en packa upp, överraskar en bakom dörren med kaka på ens födelsedag eller när han har laddat ner Dirty Dancing för att jag ville att han sku se den, men sa först att vi sku se på The Office som jag inte egentligen tycker om men jag ser på det ändå. The little stuff matters!

Det är ju äkta happiness! Man lever och lär. Men man är fortfarande som man är. Life is like a box of chocolates som de säger. 

does this even make sense? to anyone?

 


i call this piece: the evolution of overthinkers. 

 

 

 

sofia
Publicerad 04.11.2017 kl. 14:50

bloggkärlek till folket


Hej idag är det första november - vädret lika så. 

 

Jag fick en fråga av en kompis om jag läser bloggar - och vilka isåfall? Nå ärligt sagt så läser jag inte så många - men det finns några jag följer. Är mera en instagram människa. Men, tänkta ändå rikta lite blogg länk-kärlek idag och ge tips ifall ni letar efter en ny att följa!

 

Bloggar jag har bokmärkta:

 

Blejk, Fejt & Fab (LÄNK)

Because fabulous. Behöver inte säga så mycket mer! 

Anne Hietanen (LÄNK)

Anne sprider ärlighet och visdomsord. 

Silje (LÄNK)

Estetiskt vackta bilder och välskriven text - och min homegirl.

Ellen Westerlund (LÄNK)

Vet inte vad det är med Ellens liv som gör att jag bara måst titta in varje dag. Man blir så nyfiken! Det betyder ju att bloggen har lyckats och är intressant, right? 

 

Bloggare jag vill vara bästis med:

 

Julia "Grön i Åbo" Degerth (LÄNK)

Orsaken är enkel: Hon är cool! Jag skulle vara mera motiverad att leva ett hållbart och zero waste liv då hon är så inspirerande & hon verkar ha liknande sinne för humor som jag. Vi går i samma skola - men är bara på ett "hej" basis ännu. 

 

Nya bloggar (för mig) jag läser:

 

SofiasMode (LÄNK

Sofia har bloggat länge redan men jag har nyligen börjar klicka in här. Mest för att hon har så fina bilder men för att hon ger bra tips på mode. Är inte själv så modemedveten men kul att se vad som är in. Plus att hon är ju en bekant tös från samma stad. Alltid kul att följa med!

Mitt Rum (LÄNK)

Det är den enda bloggen om mamma-liv jag läser och läser den gärna! Är ju kul att följa med när man träffat familjen i fråga, råkar vara min pojkväns storesyster. Men läser den inte bara därför utan för att Anna skriver precis som det är att vara mamma och med humor. Mera sånt till folket! 


 

Men som sagt så är jag inte världens bästa bloggläsare - men försöker bli bättre! Håller min läselista ganska finlandssvensk och bekant märkte jag. Gillar text och humor, fina bilder och mat. Flera bloggar jag läser ibland finns i min länklista i min bloggprofil! 

Tips på andra bloggar att läsa tas gäääärna emot!

 

Nu ska jag ta itu med mitt liv. Diska, studera, dammsuga, netflixa, förebereda för arbetsintervju och spela FightList. PRODUKTIVITET!

CheerZ.

 

 

sofia
Publicerad 01.11.2017 kl. 09:58

jag är bra på..

 

Vad är du bra på?

Fick frågan i livesändning på fredag - vad är du bra på? Vilken blackout jag fick! Jag hade ingen aning vad jag skulle svara på den frågan. För visst är det en svår fråga att ge svar på?

Vi lär oss att inte vara så skrytiga här i detta land och med det blir det svårt att säga vad man är bra på - med självsäkerhet. På arbetsintervjuer är det mest fokus på vad man är bra på i sitt yrke. Men när det handlar om en som person så krävs det, iallfall för mig, en rejäl tankeställare! 

I fredags hamnade jag vända mig till min kompis och fråga vad jag är bra på. Hon sa att jag är bra på att skriva. Det tänkte jag inte ens på. Så nu har jag funderat en hel del på det och tänkte lista upp lite små grejer jag tycker jag är bra på, som Sofia.

 

 • Jag kan nästan alla lyrics till alla låtar som finns. Skulle det finnas ett yrke som lyricskunnare skulle jag garanterat försöka mig på en sådan karriär!
 • Jag kan ta bra selfies.
 • Jag är bra på att kolla igenom serier på kort tid och kan citera de flesta lines från FRIENDS.
 • Jag är en bra vän, flickvän, syster och dotter! 
 • Jag har bra fantasi och har oftast bra idéer.
 • Jag är bra på att klä ut mig!
 • Jag är bra på att skratta åt mig själv.
 • Jag är bra på att bo ensam.
 • Jag är bra på engelska och har blivit bättre på finska!
 • Jag är bra på att uppdatera mina sociala medier och följa andra.
 • Jag är bra på att hitta information.
 • Jag är pålitlig.
 • Jag är bra på att laga mat och pröva nya grejer.
 • Jag är bra på att fokusera på vad jag inte är bra på.
 • När jag väl börjar jobba, på riktigt, så kommer jag vara bra på det.
 • Jag är en bra medmänniska, men ibland lite för rädd för att agera.

Listan kunde bli längre men det tar lite emot att skriva om sig själv. Ibland är det svårt att inse vad man faktist är bra på som person - kanske man är tveksam eller bara rädd att andra inte tycker det. Men vi är alla bra på flera saker - det är bara att tro på det själv. Vissa saker kanske inte är så hurja, men det behöver inte vara så svårt. 

Nu skall jag bara försöka följa mina egna råd och vifta bort tveksamheten så det inte står ivägen inför att lyckas i livet. Ibland kan man vara ens egen värsta fiende. 

De e nog bara att tro på sig själv helt enkelt, för gör inte du det, gör ingen annan det heller. Right?

(bilden är en metafor för att se sig själv i spegeln..get it?)

 

 

sofia
Publicerad 30.10.2017 kl. 19:18

 

bio

 

 

Namn: Sofia "fiauster" Johansson

Ålder:  Tjugoåtta jordsnurr

Ort: Åbo/Turkuland

Blogg: Här kan ni läsa om allt och ingenting, men oftast någonting! 

Gör: Studerar till socionom och lever lifvet

Är: Glad, mästare på överanalysering, snäll, tankspridd, lite humoristisk, semi musikalisk, lång, full av kärlek och ost

 


BLOGGTIPS

 

Silje Werner

Blejk, Fejt & Fab

Janets Hälsopepp

Rachel Brathen

Andas

Anne Hietanen

Grön i Åbo


 

 

För fanmail eller övrig kontakt:

johanssonsofia0@gmail.com