med våren kommer ångesten

 

Aah, it's that time of the year. När träden blommar, känslorna flödar & vädret varierar som ens humör. Allt börjar vara på slutrakan och deadlinehögen bara växer. Förra året var det slutarbetes-stressen och nu är det vanliga jobbet. En dag är allting frid och fröjd, och en annan dag har man en stor klump i magen. Jag blir angsty-Fia.

För mig visar ångesten sig i en mild form. En konstant känsla av needyness och att alltid behöva ha nåt att göra. Vilket är så ironiskt när jag helst av allt bara sku behöva ta det lugnt och ta hand om mig själv. Skillnaden från förut att jag är inte ensam längre. Mina osäkerheter och dåliga dagar påverkar inte bara mig. 

Den formen av needyness jag känner ibland är så obekant! Jag känner en stor rädsla att bli övergiven, ensam och underskattad. Helt sykt! Jag lider nog inte av extrem ångest och det går ofta över på en kort stund, men när den slår till blir jag riktigt löjlig alltså. Dom där jävla känslorna alltså - gör allt så mycket större! AAH them feels! 

Jag hatar att vara needy. Bläh. Jag tycker inte om att behöva någon annan för att jag ska må bättre. Att bli bekräftad. Men det behövs lite mer nu som då. Men det är inte meningen att någon annan ska behöva lyfta mig liksom. Det vet jag! Skulle man alltid lyssna på sina egna råd skulle man aldrig ha problem. För jag har ganska visa råd!

Men jag vet hur jag ska hantera mina episoder. Tänker alltid tillbaka till hur jag gjort förut och återgår till det. Funkar alltid. Oftast är det egentid och self-care som löser alla mina problem. Tid att tänka, tid att ta hand om mig en stund. Men ibland behöver man också ventilera, och oftast är det den som står närmast som får ta den smällen.

Tur så har jag någon brevid mig som förstår och inte gör en stor grej av mina små needyga utbrott. Det tog länge innan jag ville visa mig sårbar inför honom för jag ville ju inte vara nån mindre än den INDEPENDENT STRONG SUPERWOMAN jag egentligen är.

Jag är så tacksam över hur fin man jag har i mitt liv som bara ler, lyssnar och kramar mig när jag flippar över smulor i soffan som jag troligen själv smulat dit eller när inga kläder är bra just den dagen. Jag är så lyckligt lottad. Han med - för jag gör livet lite mer spännande! Hehe.

Så det känns okej att vara lite needy och galen ibland. Ingen e felfri. Inte en enda. Ja, kanske Beyoncé.


Men ångesten varade bara nån timme idag, men resten av veckan var najs! Så här e veckans mer positiva grejjer:

 • Jag vann två biljetter till Aurafest via facebook. Så nu vet vi att man kan vinna saker på sociala medier. Vem sku ha trott de! Fia goes finnfestival för andra gången.
 • Solen kom fram igen och även min gula t-shirt!
 • Jag har träningsvärk (yup, back at the gym jag sa upp  mig ifrån i januari. Välbehövd paus eller lathet? Who knows)
 • Ishockey-VM har börjat! YAAAZZZ!

 

 

Snart blir det X-FACTOR final och häng med goa typer. 

 

HEJA TIKA!!!!!!!!!!

 

CHEERZ!

 

 

 

 

sofia
06.05.2018 kl. 17:45

ett sorgligt kylskåp


Happy fridge, happy life sägs det. Eller ja, har aldrig hört någon säga det högt men kan ärligt säga att det är ju sant. För vem kan vara ledsen då kylskåpet är fullt med mat? Måste nog säga att det är en helt annan situation i mitt kök just nu. Sad fridge, sad mind. 

Jag såg ett inlägg av @leefromamerica och hennes välorganiserade kyl. 

 

HUR ÄTER HON DET HÄR INNAN DET MÖGLAR BORT?

Gick till min kyl idag efter jobbet för att ta mina rester jag hade kvar. Fick lite ångest efter att man sett bilden ovan. WHAT.

Vet inte hur jag har lyckas med detta. Jag har blivit riktigt slarvig alltså! Jag som altid hade kylen full med mat & snacks och hade ordning & reda. Det var fräscht och näringsrikt. Det var hemlagat och hälsosamt. Förut handlade jag två gånger i veckan och hade alltid en matlista och matplan för veckan. 

Nu?

Jag handlar lite men allt för ofta. Inget enligt en plan utan bara lite för att jag måste ju ha mat. Sad, sad..sad.

I mean:

En sorglig parmesanbit, grynost, en halv zucchini, yosa sport, lite olika drycker och soppor, någon apotekskräm för eksem, guldskumpa och lingonsylt. 

Min fruktskål som alltid hade fräsch och tillgänglig frukt har blivit hem för en torr ingefära, en brun banan, en halv gurka, en massa smulor och en skiva bröd. 

 

BUT, who have I become? Nyt tarkkana. 

Veckans mål: städa, organisera och fylla! 

//men inte bara fylla för att det ska se bra ut, måste ju ha en plan med maten också. 

 

 

Min spis och diskho ser dock ut som det brukar så där har jag inget att kommentera. Tror man ser bordsytan en gång i veckan! Jag gillar att diska, I do! Det är terapeutiskt - men typ bara en gång i veckan. 


Nu tammitusan ska det ske en förändring. Vi kan börja med disken. För vem orkar handla mer idag? Får gnaga på en parmesanbit med banan som efterrätt.

 

BYEEEE

 

 

sofia
03.05.2018 kl. 18:10

Blev du mösspåsatt?


Vappen kom, sågs och segrade. Är så otroligt trött ännu idag, men det beror också på vädret. Vem fan beställde detta? Det är maj nu - act like it! 

Jag är ju inte student. Jag har inte en studentmössa att lägga på kl. 18 på valborsmässoafton. Jag äger en yrkkismössa som enligt många inte är valid att ha på sig på vappen & första maj. I don't know the rules, och jag har tappat bort min mössa så det kvittar, men kan någon berätta varför? Examen som examen tänker jag. Ska googla. 

Okej, enligt wikipedia är det studentmössor, "sommarmössor" (säkert i svärrje) och teknologmössor som läggs på. Men det står inte preciserat just varför inte andra mössor som närvårarmössor eller andra yrkesmössor får läggas på. Har väl med hur akademisk man är. Är det nu vi ska starta ett uppror? #mössorutangränser

Skämt åsido, tar inte så stor stress egentligen. Det är inte huvudbonaden som räknas - det är ju skumpan!

 

 

All in all så var vappen än lyckad en. Var på jobb, hem och fixa mig och sen direkt till Vårdberget. Vid 18 slaget var alla huvun mösspåsatta - förutom mitt och några andra. Efter lite körsång och par glas med skumppa begav vi oss iväg till festen! Den höll på hela natten och vid småtimmarna vinglande vi nöjda och trötta hem. Lovade nattmat till Erik men glömde lite bort det på vägen, så han fick en torr smörgås. Man tager vad man haver!

 

 

Jag har skrivit om det tidigare, om att känna sig lite ensam i en ny stad efter studietiden då alla försvunnit. Visade sig att man inte är ensam om det! Så överraskande trevligt att skapa lite nya vänskaper i Åbo via jobb och andra bekanta. 

Visserligen är nästan alla av mina Åbovänner 2-4 år yngre än mig, men min mentala ålder är 24 och min pojkvän är 26 så det blir ju bra. En hålls ju ung!

 

 

Vet inte vad det är med den yngre generationen men antingen krymper den eller så är jag bara ovanligt stor. Men det är inte storleken som räknas utan hur man beteer sig - och dom här är ganska så härliga!

Tack för en KUL fest - värmer mitt gamla hjärta.


 

Nu är det bara 2 arbetsdagar kvar tills ledigt igen!

Ganska najs.

 

CHEERZ!

sofia
02.05.2018 kl. 18:18

Separations depression

 

Är påväg mot Åbo nu, efter ett dygn i Ekenäs. Sitter i tåget. Tåg. Känner mig lite tom inombords. Har en släng av separations depression. Lämnade min kompanjon efter mig. 


På den korta tiden vi hade tillsammans hann vi uppleva så mycket. Vi var till Ikea på väsentlig shopping. Vi åkte två gånger till Helsingfors och sjöng högt medan vi seglade på motorvägen. Du var där för mig då jag tappade nerverna på söndagsåkare och röda ljus. Vi skapade ett värdefullt band. 

Som jag förklarade för dig så är inte du bra för mig ännu. Jag behöver inte dig. Så nu blev du kvar vart du hör hemma, för vi passade inte ihop du & jag. Jag vill tacka för den fina månaden vi hade och önskar dig allt fint i världen. Hejdå gråa raketN. 

Livet med bil må vara dyrare och förorenande - men ack så skönt det var en månad. Back to basics med frisk luft, vardagsmotion och släpande av matkassar </3

 

CHEERZ. 

 

 

Sofia
29.04.2018 kl. 17:15

be kind, be kind, be kind!

 


En liten update: Ed Sheeran har inte kontaktat mig än angående mitt förra inlägg. Tror att han spelar svårfångad nu och ignorerar mig. Men HAH, two can play that game! Så tänker igonrera honom också. Snart så...


Jag är inte den enda som har blivit tagen av nyheten om Aviciis plötsliga död - speciellt efter att man sett dokumentären på Netflix. Jag är inte den enda som blev förbannad och ledsen på ovettigt folk.

Linn Jung, Kugge, Ellen och många fler bloggare har skrivit om Avicii. Hans otroliga talang. Hans briljanta musik. Men vissa har också skrivit om hur man via dokumentären såg hur otroligt jobbigt han hade det och hur sjukt ensam han egentligen var i sitt liv. Ingen som lyssnade på honom när han sa att han inte vill och orkar mera. Folk bara pushade och pushade tills han gick sönder. 

Jag tänkte först skriva ett långt inlägg om hur skit folk behandlade honom och hur jag bara ville stryka hans kind, paja han på ryggen och säga att det är okej att sluta då alla andra inte lyssnade. Men jag tror nästan alla tänker så efter man sett på dokumentären. 

Så jag vill bara tacka honom och dela mitt Avicii minne. Jag kopplar starkt mina minnen med musik. Alla mina erfarenheter i livet har jag kopplat till vissa låtar. Som ett soundtrack. 

Jag minns då Wake Me Up kom ut. Jag bodde på Mallorca den sommaren och det var den sommarens soundtrack. Avicii spelade på BCM och folk var som galna! Varje gång man gick ut - var den låten den som satte igång festen. Den låten fick den mest stela människan att röra på sig och få feelis. Den låten gör mig glad och sentimental. 

Så kommer jag att minnas honom. Han som gjorde låten - som gjorde min sommar den bästa. 

Tack.


Vad är det igen vi måste lära oss av detta? Lyssna på varandra, stöd varandra, se varandra och VAR SNÄLLA med varandra. 

 

KRAM!

(bild: Mallorca 2013)

 

 

 

 

sofia
24.04.2018 kl. 17:52

HELP ME ED SHEERAN!


Dear Ed Sheeran,
 
First of all - Thanks for excisting and all that. You're supercool and talanted and also cute!
Second - I'm still a bit angry with you for not stopping in Helsinki on your world tour. Are we not cool enough for you? I mean, it's getting warmer and the snow is almost gone, but the sun is not gonna hurt your ginger skin!
Third - I need your help.
I'm in quite the pickle. I'm gonna be the toastmaster at my friends wedding in july. She is a perfectionist and doesn't let anyone help much - but she asked me to do one thing.  ONE THING. So I thought, that sounds simple, what could it be? To make decorations? Talk to the caterers? What could she possibly trust me to take care of?

"I want Ed Sheeran to sing at my (not our) wedding. Can you fix that?"

"....hahaha u'r joking right?"


She was not.

Well, aint' that the easiest task a toastmaster ever had to do?

NO IT IS NOT.

But mama did not raise a quitter so I'm gonna do my very best! 

I'm not that stupid. I understand that there is a slim, close to impossible chance that you would read this or even notice this. BUT - there is a chance. A teeeny tiny chance. Like a microchance. 

I'm not gonna write a cheesy story about how they are perfect for eachother and why you should come and celebrate their love - because you are in love and understand them and can relate. Becuase you NEVER get those kind of mails. HAHA. Barf, right?

I have however noticed that on the wedding date, 21 of July, YOU have a day off that day! What better way to spend it than travelling from Germany to sing a song for a happy and perfect couple, for free? I can't come up with anything else. 

What's in it for me, you might wonder. Well let me tell you:

 

 • You will make their special day more memorable that they ever imagined. 

 

 • The wedding is on Åland Islands. It's the Aruba of scandinavia. A gorgeous island outside of Finland. It is THE summer must-visit. Amazing nature, happy people and great beer. Like a mini-vacay! Click here for a teaser: LINK

 

 • You would get to experience the amazingness of the ROCKOFF festival that is happening at the same time. I mean - ANASTASIA is performing! 

 

 • A free meal!

 

 • You would make the bride very very happy and probably make the wedding night more awesome for the groom. 

 

 • You would save my ass and save the embarressment of me dressing up as you! I mean - there's only that option left - and I don't think I would do you justice. I might do it better! Do we want that?

 

 

Again, you're probably not gonna read this since you get like a million messages a day and mostly spam. But at least the bride will know that I tried and might let me off the hook since it's next to impossible! 

Just take a second to think out loud how perfect this day will be. Almost as beautiful as the supermarket flowers you bought for the galway girl. You would be the man - and we will be happier. 

 

 

Sincerly,

Sofia "help me" Johansson

 

//

the 21st of july - Mariehamn, Åland  Islands. BE there or be square!

 

 


 

sofia
22.04.2018 kl. 14:04

VECKANS BABE - MIRANDA FORSMAN!

Nu var det dags för en ny gäst på bloggen min! Miranda Forsman är denna veckas babe. Vi inledde vår studier tillsammans i Åbo för snart 4 år sedan - och nu är vi båda i existentiell kris om hur våra liv ska se ut. Vi delar inte yrke, men vi delar intresse för att resa, att äta och att överanalysera. Så tyckte det var dags att höra lite från henne och vad hon nu sysslar med efter examen! För mitt intresse och för andra nyfikna. Så here we go - varsågod Mirre!

 


 

 

Hej Miranda! 

Kul att du ville ställa upp som min gäst här på bloggen denna vecka. Du är en super cool brud med bohemisk stil och din monstera heter George. Berätta mer! Vem är du, varifrån är du, vad gör du?

 

Jag heter Miranda och är 25 år. Born and raised i Borgå men bor i Åbo. I skrivande stund sitter jag på tågstationen i Otta, Norge och väntar på tåget till Oslo för att komma hem till Finland igen! Jag har nu varit i Norge i 2 1/2 månad och arbetat på fjället på ett stuguthyrnings ställe som heter Putten Seter.

 

Vi har ju känt varann några år nu. Hur känner vi varandra och hur sku du beskriva vår relation? What is our story?

 

Jaa det har vi (lucky me)! Vi känner varandra från studietiden i Novia då vi båda ville bli internationella tutorer. Tänkte snabbt att "hej, kul brud", and now you are stuck with me. Hehhe. Vår relation baserar sig mest på mat, Kaffedejter,brunshdejter och lunchdejter! We love food. Såklart gör vi annat också, men du är min foodfriend.

 

Hur bestämde du dig att åka till Norge? Hur slapp du dit? Vad gör du där? Ser en massa bilder på snö, skidspår och fjäll. 

 

 Det finns flera orsaker värför jag valde att komma till Norge:

•har länge velat komma hit och pröva jobba

•bli rik och betala bort studielånet (did not happen)

•kris efter att man blivit utexaminerad och funderade vad jag skulle göra till näst

•ville se troll (did not happen either)

 

  

Du är ju utbildad turist, eller ja, Restonom. Det var mitt andra val om jag inte blivit socionom. Varför valde du det yrket och skulle du rekommendera att studera det i Finland?

 

Mina val var online media i Arcada och restonom utbildningen i Novia. Jag valde restonom eftersom jag ville prova någonting nytt eftersom det är ett så brett yrke. Dessutom har jag redan en bakgrund med grafisk design så jag tänkte att det vore bättre att ha lite fler yrken och kunnanden i bagaget. Jaa visst kan jag rekommendera att studera ämnet, men ärligt så gör det inte i Novia utan i någon annan skola. (Linjen lades dock ned och slogs ihop med företagsekonomi så den kan ju ha förbättrats, so who knows?)


 

Vad har du för framtidsdrömmar? Vad vill du jobba med? Du är ju super kreativ och artistisk – sku he va nå? Väntar fortfarande på min tavla. harkel harkel
 


Oioi. Mina framtidsdrömmar just nu. Det är nog bara att jobba. Att ha ett sånt jobb där jag lär mej nytt, trevlig arbetsmiljö och där jag ändå skulle ha mycket fritid och tid att resa.hehe. Helst skulle jag vilja jobba i något privat hotell eller mysigt gästhem. Jag har lite gett upp det där med artsyfartsyyy. Det är mer som en hobby jag gör då och då.

O aijjuuu.whopsie, den är nog på kommande den där tavlan!
 

 

Du är ju från Borgå. Jag ska ti Borgå på lördag – vad är det viktigaste att se där? Vilket café är bäst? Mest instagramvänligaste väggen?

 

Yass, från Borgå! Nämen va ska du härja i Borgå?? JAG ÄR JU DÄR DÅ! Men juu viktigaste att se? Finns ju mycket, men det finaste tycker jag är nog hela Gamla stan. You are going to love it. Många söta små cafen och butiker där du kommer vilja köpa allt. Mitt favorit cafe är Cafe Rongo! Kul inredning och världens bästa morotskaka. Try it. Paahtimo är också ett mysigt ställe,so check it out!

 

Är du singel all ready to mingle eller är du äckligt kär som jag? Iallafall ser jag en massa fotogeniska frullebiler för två på sin instagram. Explain plz.Hehhe, jaa du, jag är nog lika äckligt kär som du! Vår lovestory började så romantiskt som Tinder. Första dejten var dagen efter vår dimissionsfest (en kväll i Forte, hemma kl.5 med en teletappi ballong-do not ask why) så ni kan ju gissa hur fräsh jag var. Var fem före att inte gå på dejten men tur gick jag ändå!

Killen min har också varit här i Norge och hälsat på mej så det har varit kul. Är nog hurrja lycklig just nu!


 

Det var du som introducerade mig till Ratata när jag sku börja blogga. Vad har hänt med din blogg? Jag föreslår en comeback!
 

 

Jaa varsågod för det! Jag vet inte vad som hände med bloggen, tror jag bara hade mycket stress för olika saker och ingen inspiration bara. Skulle göra en comeback för ett tag sedan men då märkte jag att photobucket fuckat upp ALLA bilder som jag tidigare länkat på bloggen. Sååååå får se hur det blir, kanske jag startar en ny blogg istället?

 

 

Hur ser din sommar ut och vilka events är inprickade i din kalender? (Förutom alla träffar med mig ofc)Denna sommar ska ja äntligen vara i Åbo! Så lyckans dej som får se mitt fejs lite oftare!♡ har inte så mycket inplanerat förutom Ruisrock. Och så i början av maj skall jag åka med fem vänner till Aten! Så taggad inför det.

Mer inprickat har jag inte. Skall väl ta någon sväng till Borgå och umgås med min söta systerspojke, simma, sola,träna,äta glass och luncha med dej såklart! Längtar nog mycket till sommaren och sena & ljusa sommarnätter.

 

Avslutande ord och eventuella häslningar?Tack så mycket för att jag fick hoppa in här på din blogg, det var en stor ära(kan ju checka av en grej på bucket listan nu,hihi).

Vi ses snart, och hör av dej på lördagen ifall du har extra tid.

Tack för mej!

 


 

Tack själv Miranda! Så kiva att catcha upp lite - och ännu trevligare att du är påväg hemåt till mig. Ni kan spamma Mirandas instagram på @mirdur och se hennes fina resebilder! 

Vill du vara gäst på min blogg eller har du ett hett tips på nån kul typ? Sätt ett mail, dm på instagram eller kommentera nedan! 

 

CHEERZ!!!

sofia
18.04.2018 kl. 19:24

FEM suveräna lifehacks


Tänkte dela med mig av mina fem bästa lifehacks jag inte fattar jag kunnat klarat mig utan i ett tidigare liv. Enkla vardagliga grejer som bara gör det bäter! Inga konstigheter - bara briljans. Here we go!

 

 • Ladda kaffekokaren kvällen före. Alltså GULD. Så skönt att bara stiga upp och knäppa på kaffekokaren före man går på morgonbestyr! Sparar tid och nerver.

 

 • Frys in fem-före-gamla grönsaker, örter och frukt. Jag har fysen full av frysta bananer, koriander kvistar och spenat. När man bor ensam hinner en sällan äta upp en hel kruka av örter innan den vissnar liksom. Man kan även frysa ingefära och avokado! BOOM - göttiga smoothies och kryddor till mat. 

 

 • Torrborsta din kropp före insmörjning. All dö hyyy borstas bort och det hjälper cirkulationen, jämnar ut huden och känns allmänt skönt! Plus att det fungerar som en independent lady ryggskrapare. 

 

 • Före du drar ut på fest - lämna en banan, en värktablett och en halvliter vatten tillgängligt brevid sängen och ha en isglass i frysen. Bananen och tabletten samt vattnet intas innan läggdags och isglassen dagen efter. Huvudet känns bättre nästa dag. You're welcome. 

 

 • Om du irriterar dig på någons sociala medieinnehåll - SLUTA FÖLJA! Det är så otroligt skönt att bara tänka "nej nu räcker det" och klicka på avföljeknappen. DO IT! Men inte om det är min instagram. 

 

 


 

Det var mina fem suveräna life hacks! Vad är dina? Dela med dig!

 

 

 

 

 

sofia
16.04.2018 kl. 18:08

 

Hello!

 

 

Namn: Sofia Johansson

Ålder:  Tjugonio jordsnurr

Ort: Åbo

Blogg: Här kan ni läsa om allt och ingenting, men oftast någonting!

Är: Glad, mästare på överanalysering, plantlady, snäll, tankspridd, lite humoristisk, semi musikalisk, lång, full av kärlek och ost

 

 INSTAGRAM

FIAUSTER

 

Kontakta mig:

Johanssonsofia0@gmail.com