Ha du magrat? - och annat måndagsflum.


Nämen sidu hejsan!

Här är jag igen. Kvinnan vars hjärna är mos på vardagskvällar och inte har kapacitet till att formulera vettiga blogginlägg! Det händer inte så mycket i mitt liv annars heller på vardagarna. Lame as I am! Men på helgerna händer det minsann. På fredagen satt jag och binge kolla Grey's Anatomy och putsade mina skor. WILD NIGHT! 

På lördagen var vi ut på öl och då fick jag höra någonting jag hört massor nuförtiden. Att jag har magrat och ser smalare ut. 

Jo, det är alltid kiva att höra. Men det skulle vara kivogare om man skulle ha gjort nånting? Nu tänker säkert alla som är aktiva och jobbar för det - HÅLL KÄFT KÄRRING! I know, så tänker jag också. Men det är så WEIRD! 

Visst är det ironiskt - att man går ner i vikt av att säga upp gym-medlemskapet, av stress och av sömnbrist. Men när man tränar, fokuserar bara på kroppen och äter överdrivet strikt så händer ingenting? Aldrig att en kan hitta en hälsosam balans. 

Interesting this thing called life.

Men ändå för första gången på evigheter så bryr jag mig inte om vad jag ser i spegeln. Jag ser inte alla fel och brister - utan är nöjd med vad jag ser. En helt vanlig kropp. Lite gropar här och där. Min vanliga kropp! 

Tror ändå det krävdes lite paus från träning, kroppshets och speglar från varje vinkel. Har utveckla en helt annan syn på kroppen. Men min knopp behöver lite träning igen känner jag. Stress relief och mental vård liksom. Plus att jag har på känn att denna tillfälliga smalhet kommer ta slut snart och jag kommer att svälla snart. Because such is life!

Så om någon vänlig själ vill laga ett motionsprogram för hemmabruk och utomhusbruk - utan redskap som passar en svag vrist - HÖR NO AV ER! 

 


Så nu skall jag snart iväg till butiken och handla lite ingredienser till födelsedagsmiddag! Inte min födelsedag, men nästan lika bra - det är ju min snygga manfriend Erik som fyller hela tjugosex år! Sidu, nyckeln till att hållas ung är att skaffa en ung karl. Sidu sidu! Han fick stiga upp tidit för att jag ska hinna ge min present före jag for på jobb. En stekpanna och en glasburk full med lappar på potentiella datenights vi ska ha. Vet inte om jag gynnar mer från den än han, men helt kul ändå. Hehe. 

 

Så ha en superb måndag alla filosofiander - så hörs vi någon annan dag. 

 

CHEERZ! 

 

 

sofia
26.03.2018 kl. 15:45

Så tusans vårigt!

 


Solen är framme, fåglarna kvittrar, hundskiten kommer fram under snön och människorna är gladare. Det betyder bara en sak: VÅREN IS COMING!!

Så tyckte det var passande med en vårlista (från seven days KLICK). NJUT!

 

Min vår år 2018 kommer bli:

Busy busy busy! Veckorna bara flyger förbi med jobb, kärlek & social life. Ska också hinna se Björn Gustafsson, Johan Glans & 30 seconds to Mars. Stortrivs så bra i mitt liv! Alla up's och alla downs. AHMAZING!

En sak jag ser fram emot:

Dagen då man kan skippa vinterkängorna och tjocka vinterkappan. JAG ÄR FED UP PÅ KALLT NU.

Tre säkra vårtecken:

Då sanden knastrar under skorna, solen skiner in genom mina skitiga fönster & humöret blir bättre!

Det här gör jag på vårdagsjämningen:

Instagrammar för Ratata denna vecka så har lagt upp en bild där. Kom precis hem från en superbra arbetsdag och äter just nu en rotsaks-bön purésoppa som liknar diarré, men det gör min mage mätt och looks aren't everything! Snart kommer två kaverin hit för lite tisdagsmys! So that's that. 

En låt jag kommer lyssna på i vår:

EN? EN? Om jag måste välja så är det nog Finesse med Bruno Mars. Får höfterna att gunga liksom. En annan ny guilty pleasure är Shuffla med Samir&Victor... I know - shame on me.

Det bästa med våren är:

Solen. Inte för varm men inte för kall. Juuust right. 

Så här klär jag mig i vår:

Sneakers, jeans och randiga tröjor. Tror jag har fem randiga övredelar. MORE IS MORE PEOPLE!

Det här hoppas jag händer i världen:

Att Finland vinner ishockey VM & folk bara sku vara snälla med varandra!

Så skiljer sig våren 2018 från våren 2017:

: Examensarbetes-stress

Nu: Real life arbetes-stress (not complaining)!

: Independent single lady who didn't need no man but still kind of wanted one but never actually cared to find one. 

Nu: Lyckligt och äckligt kär i Erik. Tingles and everything.. 

Då: Überhälsosam livsstil, träningsfreak och hundra dagar alkoholfri. 

Nu: Promenerar varje dag, äter semi-hälsosamt och dricker vin ganska regelbundet. 

Mår precis lika bra nu som då, och har gått ner 5-6 kg. Troligen bara muskler som förtvinat - men ändå! Weird. 

 

sofia
20.03.2018 kl. 19:43

VÄRLDENS LYCKLIGASTE LAND..?

 

Finland är världens lyckligaste land. Nummer ett. Det första som ploppa upp i mitt huvud var nog - WHAT? Finland? HAPPY? Landet där ingen tittar upp och hälsar på främligar, där det helst ska vara en meter mellan människor på busshållplatsen, because personal space, och landet där våra fyra säsonger har omvandlats till typ två (vinter och typ vår-höst). Nog har vi alltid varit i toppen på listan - men numero uno?

FN mäter lyckan i den så kallade World Happiness Report. I årets rapport rankas 156 länder utifrån parametrar som livslängd, socialt skyddsnät, hälsa, frihet och frånvaro av korruption.

Men rubriken Världens lyckligaste land - får ju en att tänka på glada människor som hoppar omkring och sjunger "we're all in this together" eller "daadirlandirlandaa".

Förra året var det Norge som toppade listan. Vilket jag förstod mer bara för norrmän ÄR ju utåt gladare människor! De ler mot varandra och låter så otroligt positiva hela tiden. Men har någon nångång träffat en finne och påstått att vi är ett skinande folk? 

Men det handlar ju helt klart inte om ytlig happiness.

Efter några dagars fundering på saken så kanske jag nog förstår det ändå. Vi strävar inte efter konstant lycka. Vi är medvetna om att lifvet har ups and downs. Så vi har inte ribban allt för högt. Am I right? We are content. Vi är nöjda. 

Visst finns det massor av problematik i vårt land som behöver justeras. Inte är vi felfria, inte ens lite. Men vi är medvetna om det. 

Tänk vad skönt ändå att inte behöva gå omkring och låtsas att allt är top notch hela tiden om det inte är det. Vi låter varandra vara precis som vi är - no filter. 

Våren is coming och solen skiner - so actually, what's not to be happy about?

 

 

Sofia
18.03.2018 kl. 11:02

VECKANS GÄST - MATTIAS ÅHMAN!

I dessa kockiga tider bland michelinstjärnor, kocklandslag och Vuoden Kokki 2018 tävlingen inkommande helg - så tyckte jag det var mer än passligt att intervjua Mattias Åhman – Vuoden Kokki 2017! För den här veckan är det dags för honom att ge titeln vidare till nästa vinnare! Hur cool är inte veckans gäst? I would say MYCKET!

 

VÄLKOMMEN TILL MIN BLOGG MATTI! 

 

 

 

Först och främst – Hallå Matti! Kul att ha dig här som gäst och intervjuobjekt! För dem som inte vet - Berätta om dig själv!

Namn, ålder, hemkommun, skostorlek och favoritmat?

 

Mattias Åhman, 25 år och kommer från den lilla pärlan Pensala i Nykarleby, Österbotten. Skostorlek 43. Hemlagade köttbullar med potatispuré, rårörda lingon och pressgurka, de e grejjer de!

 

Du blev Vuoden Kokki/Årets kock 2017! Vilken jävla grej! Hur har året varit? Vad har du gjort sen du vann – förutom att få gå på självständighetsbalen (goals!)?

 

Det har varit ett helt fantastiskt år. Jag har bl.a. startat mitt egna företag, Mattis Mat Ab. Gjort en väldigt omtyckt Pop-Up restaurang på café Raawka i Vasa. Fått ta del av en massa roliga matevenemang och gått med i finska kocklandslaget.

 

Jag blev själv kock för pinsamt många år sedan, men hade inte den där brinnande lågan i köket. Det är inte ett jobb för alla! Du är ju sjukt ung med tanke på vad du har åstadkommit redan. När visste du vad du ville blir när du blir stor och vad motiverade dig att köra på?

 

Det var ganska tidigt klart för mig att jag skulle bli kock. I högstadiet under husliga ekonomin märkte jag att matlagningen var min framtid. Och under hela min uppväxt har det varit viktigt med mat, det var nog där det började!

När jag kom ut i restaurangköken så gillade jag tempot, det hände saker hela tiden. Alla dagar såg olika ut. Den familjära stämningen med arbetskollegorna. Skapandet av maträtterna, det nöjda gästerna, det gav mig motivation att fortsätta.                                                                                 

 

Det sägs att restaurangpersonal är de värsta restauranggästerna, mest på grund av inside-information om hur allt borde fungera. Är du sådan? För jag skulle inte våga laga mat till en mästerkock!

 

Det kan kanske uppfattas så om restaurangpersonal. När jag går ut och äter så gör jag det för att njuta och ha en trevlig kväll. Plus i kanten är om jag får lite ny inspiration på samma gång. Jag är nog en av dom lättaste gästerna du kan laga mat åt. När blir jag bjuden?

Sofia: HEHE. Kan assistera i potatisskalning och vinsmakning på påsken.

 

 

På tal om smör - Du är ju inte singel (sorry but not sorry ladies). Du har världens bästa Anna som sambo. Ni är först och främst par-goals men också en dunder-gastronomduo då Anna är sommelier. Hur ser de ut i ert kylskåp? 

 

Jaa vi är ett riktigt dunderteam! Vi tycker om att laga mat tillsammans och hitta drycker som passar maträtterna. I kylen hittar du oftast frukost, några burkar snus och inlagda godsaker från sommaren. Sen köpte vi en vinkyl där vi lagrar en och annan dryck! 

 

Vem är din största inspiration? Vem får ditt smör att smälta?

 

Kockar som gör något utöver det vanliga såsom Gustav Knutsson som jag jobbade för i Göteborg.

 

Vad skulle du ge för råd till de där hemma som känner sig som misslyckade hemmakockar? Vad är dina tre gyllene regler i köket?

 

  • Bra redskap såsom en bra kniv, mandolin, några shyssta kastruller och stekpannor
  • Glatt humör, då gör du den godaste maten
  • Våga testa nya smakkombinationer och våga använda salt!

 

Du är ju en Pensalabo..säger du jåo nåo e ja jåo yolo ja nåo och far du nånsin till byin?

 

He e klart he. ”du kan ta pojchin ur byin men itt byin ur pojchin”

 

En ingrediens som du anser är underskattad av det finska folket och varför?

 

Kål, det är en av mina favorit grönsaker. Finns oändliga tillagningssätt och lämpar sig till både fisk, kött eller som en hel rätt i sig. Den användas till viss del men tycker kålen borde användas mera med tanke på den långa säsongen den har här i Finland.

 

 

Avslutningsvis – Vad är ditt nästa steg? Vart kan man äta din mat i framtiden?

Några smaskiga avslöjanden?

 

Som nästa steg kommer jag representera Finland i Nordiska mästerskapen för kockar som går av stapeln nästa veckas Tisdag 20.3 i Herning, Danmark.

För alla som vill följa med mig på mina äventyr så finns min hemsida www.mattiasahman.com eller på facebook - Mattis Mat Ab, där jag kommer lägga upp alla kommande events.

Ni kommer kunna smaka min mat inom kort framtid ;)

 

 


TUSEN TACK MATTI för att du la ner din dyrbara tid på att vara min femte gäst på bloggen! Ett stort STORT lycka till med allting du har på gång och så ses vi på påsken!

 

CHEERZ!

sofia
15.03.2018 kl. 07:01

POTTERLESS PODCAST IS MY LIFE NOW


Låt mig berätta en historia om en kvinna i sina fina år som hittade tillbaka till Harry Potter via en podcast. Okej, det är en kort story som handlar om mig själv. Det var jag. Jag scrollade genom spotify och hittade Potterless. Två veckor senare har jag lyssnat genom alla avsnitt som finns hittills och kollat igenom 6/8 filmer (the only marathon I do annually).

End of story.

Potterless you say? En podcast om när en fullvuxen kille vid namn Mike Schubert, läser igenom H E L A Harry Potterserien för första gången. Han tangerar en bok i taget och några kapitel per avsnitt! Han gästas av olika Harry Potter fanatiker, nördar och ja, "experter" som förklarar varför saker händer and so on. Det är underhållande när Mike gör predictions om vad han tror kommer att hända - för oftast är han wayyy off. Bör noteras att Mike bara sett 4½ HP-film och är inte riktigt helt såld från början. 

Han har en behaglig berättar röst och podden är otroligt humoristisk. Tio av fem butterbeers.

För mig - är det som att återuppleva alla fantastiska böcker igen - men som vuxen. Man ser det som på nytt och från en helt annan synvinkel! Helt otroligt - och fortfarande så otroligt jännä!

WARNING - IT IS ADDICTING!!

Jag har fått en handfull med frågor om var man hittar den här underbara podden - och det är var poddar finns! Jag lyssnar via Spotify och den finns garanterat på iTunes också.

Checka out Potterless websidan här

 

WIZARD ON!

 

sofia
14.03.2018 kl. 20:06

krapula är ett roligt ord

 


Sunday, who diz?

Nyss hemkommen från ett supernajs dygn i hufvudstaden. Det var middag, det var öl och det var sent. Så brukar det gå när vi ses med Anni - and I love it!  Idag mår man som förtjänat och det är väl helt okej.

Anni är nog en superwoman hon. Är så tacksam att ha henne i mitt liv. Vacker är hon också!

 

Jag blir lätt influerad av vad andra gör och säger - som de flesta av oss människor. Så säger flera att en maträtt är god eller en restaurang är bra så vill jag ju pröva. Vi hade bord på The Cock (hehehehe) och jag blev så besviken! Alla bloggare och influencers prisar det här stället och de flesta av Richard McCormicks ställen som Sandros och Yes Yes Yes. Men jag är inte såld alltså. Maten var inte värt pengarna och servicen var konstig.

Tjugotvå eurosar för en räk-ceasarsallad som var mjeh. Vi bäställde bubbel men blev inte frågade hurudan sort utan det kom direkt cava i glaset utan info om vad det var. Så jag ger The Cock (höhö) 2/5 gafflar. De lär ha goda drinkar så det kan jag inte yttra mig om, men jag är nog besviken. Synd! 

Däremot ger jag resten av kvällen 10/5 GT'N, som vi säkert drack. Bandet på Molly Malones var bra och sällskapet lika så. Yrade på hemåt runt 5 och slocknade som ett ljus när huvudet nådde dynan.  Hann också boka in min nästa gäst på bloggen igår i dimman! Stay tuned för det.

Så summasummarum av detta krapulantiska inlägg är:

  • Vi behöver en irlänsk pub i Åbo
  • Mer GT till folket!
  • Mina kompisar är bättre än dina
  • Krapula är ett roligt ord

 

Hoppas ni haft en trevlig helg och har en fantastisk måndag, om det går!

 

CHEERZ

 

sofia
11.03.2018 kl. 17:22

ventilera mera - om löner och sånt

 

"Men visst är det lätt att sköta barn. Man leker ju bara hela dagen. Easy peasy lemon squeezy" - En handfull som inte jobbar inom dagvård, är ens lite insatta eller har egna barn.

Aca-scuse me? 

Det är attityder som dessa som gör att de högsta hönsen kan rent ut sagt skita i hur låg våra löner är. Skulle de som bestämmer se och göra eller ens sätta sig in i  det arbete som vi egentligen gör och behöver göra varje dag, varje kväll - i våra huvuden 24/7 - så skulle de kanske ge oss en extra tonni i månaden. 

Det är stor brist på behöriga barnträdgårdslärare i huvudstadsregionen. Det är för få som söker in till universiteten. Varför? Det är ett underskattat yrke och det speglas i lönen. Skulle lönen vara värt mödan skulle det krylla av behörig glad personal i hela landet. Men så länge lönen hålls äckligt låg - så är det brist på folk. (artikel i HBL här)

Vi säger alltid med mina klasskompisar att vi verkligen inte har valt vårt yrke pga. lönen. Vilket är sant. Vi har valt det pga. att det är vad vi vill göra, För att hjälpa människor i samhälle - stora som små. För jag älskar verkligen mitt jobb och går mer än gärna dit varje morgon. För det är så givande och meningsfullt och framförallt roligt. Men det är tugnt likaså. Listan på arbetsuppgifter utöver den vardagliga verksamheten är never ending. Det finns inte tid att göra allting på den arbetstid vi har och får inte tillägg för det vi gör extra. Vilket är mycket. Believe me. Fråga vem som helst som arbetar på daghem. 

Planer skall skrivas, verksamhet skall planeras, utredningar skall göras, och läroplaner skall följas - samtidigt som allting skall utföras och utvärderas medan man är i gruppen med barnen. Näsor skall torkas, röster skall höras, sånger skall sjungas, siffror skall räknas, konflikter skall lösas, ledsna skall tröstas och skratt skall skrattas. Pussel skall pusslas, klossar skall byggas, lekar skall lekas och ja, det absoluta viktigaste: barn skall ses och höras. Allt detta och fyrdubbelt till behöver göras. 

Jag har valt mitt jobb, ja. Jag älskar mitt jobb - JA! Det jag skriver om nu handlar inte om min arbetsplats, någon viss specifik arbetsplats eller ens mig personligen. Det är hela uppfattningen och nervärderingen av detta yrke som grinds my gears och ja, jag tycker bara det är jävligt orättvist att det krävs mer och mer, från alla områden*, än vad vi mäktar - men lönen höjs inte samtidigt som arbetsbördan. 

*för who are we kidding, vem blir egentligen rättvist betald inom social- och hälsovård?

Tit for tat. 

Så länge det finns små och stora människor behövs behörig personal. Vilket är alltid. Varför inte motivera unga att söka genom att göra det värt mödan! Stöd nuvarande personal så de inte kör slut på sig själva. Det finns så många brister, som skulle lösas så otroligt enkelt. Enligt mig iaf.

Satsa lika mycket på personalen som det skall satsas på attraktiv verksamhet, för annars går den inte att förverkliga. Till exempel. Allt behöver inte lösas med pengar, men om det inte finns resurser - ta hand om de som gör dubbelt arbete!

 
 

ÅSIKTER?

 

 

 

sofia
06.03.2018 kl. 18:27

VECKANS HETA TIPS

 

HEAR YE, HEAR YE!

 

Tänkte tipsa om tre grejer denna vecka i Åbo jag tänker göra och kanske du med?

  • GE BLOD I ÅST! That's right, tisdagen den 6.3 är det tillfälle att ge blod på scenen i Åbo svenska teater. Vill du va en stjärna för en dag och en hjälte? Gratis bulla? Donera en påse av ditt varma blod på ett dramatiskt sätt. Drama..teater..scen..ÅST!

I morgon mellan 12-18!

 

  • GRATIS burgare! På torsdagen den 8.3 är det kvinnodagen, och det betyder gratis burgare! Yes, du hörde mig. Naughty BRGR i Åbo, Helsingfors och Tammerfors delar ut brgrs mellan kl 16-18 till alla kvinnor, kvinnodagen i ära! Vad är bäter än det? I'm gonna get some, are you? 

 

  •  GÅ på aura Å! De flesta har säkert gjort det redan, men om inte - ta dig ner till ån och gå på vatten!

 


Det var veckans heta tips och inte i samarbete med någon. Bara rekommendationer!  

Ha en suverän vecka och hoppas er måndag varit gemytlig.

CHEERZ!

sofia
05.03.2018 kl. 19:15

 

Hello!

 

 

Namn: Sofia Johansson

Ålder:  Tjugonio jordsnurr

Ort: Åbo

Blogg: Här kan ni läsa om allt och ingenting, men oftast någonting!

Är: Glad, mästare på överanalysering, plantlady, snäll, tankspridd, lite humoristisk, semi musikalisk, lång, full av kärlek och ost

 

 INSTAGRAM

FIAUSTER

 

Kontakta mig:

Johanssonsofia0@gmail.com