sex saker jag stör mig på


Godagens på er!

Idag är en bättre dag. Sedan måndag har jag checkat av fyra saker på min deadline to do list och stressen har avtagit en del. Det som mest motiverade mig var allt pepp och råd jag fick från fina människor. Det som är så komiskt är att jag vet ju allt detta själv, men ibland måste man bara höra det från andra för att tro på det. Sköna ni!

Anyway - ibland brukar jag fundera på random saker som lite stör mig. Inga världsliga grejer men småsaker som ilar i mina tänder nu som då. Så tänkte nämna sex stycken. Fem var för lite och fyra för få!

Dags för "sex saker jag stör mig på"!

 

 • Ryggsäckar. Är det bara till mig det händer då man bär en ryggsäck och promenerar - så drar reppun upp jackan lite i gången tills man visar ryggen till alla bakom sig och troligen halva reven? Inte så idealt i kalla väder och risken för UVI som följer.

 

 • Brist på legroom. Flygplan, bussar och tåg. Jag har sällan den turen där jag kan sitta normalt utan att mina knän tar i ryggstödet framför. Kan inte korsa mina ben så måste sitta bredbent eller med benen vända åt nåndera sidor. Troligen på personen brevid eller i en gång där någon snubblar över mina fötter. Körsbäret på grädden är när personen framför väljer att luta tibaka i sitt säte. Thanks dude, nice and cozy här bakom. 

 

 • Byxlängder. Jag har som sagt långa ben och med det lite problem med att hitta byxor som är tillräckligt långa, billiga och som är snygga på. Jag äger två ett par Molly jeans från Gina Tricot. Jätte fina, sköna och vinröda jeans. Passar bra med stövletter men tammisjutton när man har sneakers ser det ut som om jag väntar högvatten. Varför får kortare människor mer urval på billigare och passliga jeans? Skall jag ha längre byxor måste jag betala närmare 70 euro. Lite un-fair enligt mig.

 

 • Tummen upp emojin. Det finns inget mer irriterande än när någon svara med tummen upp. Kanske "ok" är på samma våglängd. 

 

 • När man frågar hur gammal ett barn är och svaret kommer i månader. Acceptabelt under ett år, men inte om barnet är 3,5 år och svaret är 42 månader. Lite störande är det att tvingas räkna ut i huvudet hur gammal ungen är. Kanske jag också ska presentera mig själv som Sofia, 338 månader - nice to meet ya. Låter ju inte som en ung kvinna i sina bästa år. 

 

 • När man häller en vätska från en kanna och det rinner ner på utsidan av kannan istället för direkt i glaset. Da fuq? Skulle jag vilja spilla så kunde jag väl hälla från en skål eller ett fat. 

 

 


Annars så finns det också en massa saker jag uppskattar i vardagen just nu. Som höstlöv, kärlek, glada babysar, Netflix, kaffe, möjligheter, roliga memes och Siri Fagerudd. Men det är en lista för en annan dag. 

 

Ha det bra allihopa, håll er torra och ta hand om varandra!

 

Laters,

 

 

 

sofia
Publicerad 04.10.2017 kl. 15:54

stress 101 - confessions från en kaotisk kvinna

 

Jag har aldrig varit en balanserad eller en organiserad person. Jag har aldrig varit bra på att studera. Jag har aldrig kunna skriva "to do" lists och verkligen följa dem till punkt och pricka. Jag har ingen ordning på papper eller ordning i mitt klädskåp. Så ni kan väl gissa hurudant kaos det är i min hjärna just nu. Vi är på sista refrängen i våra studier och har aldrig haft så mycket att göra på så kort tid, förrän nu.

Jag föreställer mig att en organiserad människa är den som skriver ner alla uppgifter på en tavla, har alla böcker lånade som behövs, följer listan med god tidsmarginal och checkar av vartefter då uppgifterna är gjorda. Harmonisk, lugn, zen och helt utan stress. 

Varför kan inte jag vara en sån person? Istället för att stressa över alla arbeten på en gång - så tar jag en i taget? Jag satt bokstavligen och skakade i morse pga. all stress som snurrar i min kropp. Lyckades nog stänga av den över helgen, men här är den igen. Självförvållande stress. Kärt återseende. 

Men det är inte bara skolan som stressar mig. Det är min egen stress som jag skapar som jag stressar över. Stressar över att jag inte bara skall fokusera på skolan just nu, utan kunna leva ut sista studietiden, försöka få foten in på en bra arbetsplats, hinna resa före jag måste jobba tills pensionering, hinna motionera, socialisera och göra grejer jag gillar. Stress över att jag borde hinna till tandhygienisten men vill inte fara i Åbo för dom pratar finska. Stress över mitt tomma kylskåp. Stress över att jag istället för att skriva på min portfolio, så skriver jag här, fast det lite lättar på min stress.

Stress över att jag inte hinner träffa mina brorsbarn för jag måste jobba på veckosluten. Stressar över att jag har prioriterat annat över de helgerna jag haft ledigt. Känner mig som en sämre människa. Samtidigt som jag har haft jätte roligt. Stress över att jag slösade bort en vecka i mina studier för att dega på Menorca. Samtidigt som den semestern var välbehövd familjetid. 

Stress över att jag inte kan överleva på studiestödet men inte kan söka bostadsbidrag för jag jobbar för mycket. Stress för att jag inte kan spara pengar som en normal människa. Stress över att jag måste sluta stressa för min magkatarr kan bryta ut till magsår. Stress över att jag själv skapar onödig stress, när min kompis som har ett barn och jobbar fem dagar i veckan har precis lika stor uppgiftshög som jag. 

Har super svårt att se ljuset i tunneln som är vår dimission i december. Hoppas jag kan se tillbaka på det här och skratta om några månader, som en gråhårig tant med massiva påsor under ögonen. 

Skall ta en cleansande promenad nu. Lite prokastinering är väl bra för hälsan?

 

 

sofia
Publicerad 02.10.2017 kl. 18:09

RESELISTAN

 


Detta inlägg är dedikerat till min unga kompis som älskar listor. Så här har ni en reselista jag har knyckt från Nouw. (klick!)

Enjoy!

1. Vilken är den varmaste respektive kallaste resan du gjort?

Varmaste var nog under min entertainer säsong på Mallis 2013. Minns att det var ansträngade att lyfta gaffeln utan att svettas i slutet av juli. Tänk er att vara maskot i +40 grader. Gött!

Kallaste är lite svårt till säga, för det är alltid kallt hemma så vart än man reser är det väl varmare. Kan väl säga Karis då? Det är alltid kallt att vänta på tåget liksom. 

2.Hur länge varade din längsta resa?

Tolkar det här som själva resan till destinationen än vistelsen.

Flyg: Helsingfors - Madrid - Buenos Aires = totalt 22 h

Bil: Ekenäs - Mo i Rana, Norge = ca. 13 h

Tåg: Edinburgh - Elgin = ~ 4 h

3.Vilka tips skulle du ge till en turist som skulle vilja resa till staden du bor i?

Domkyrkan, Åbo slott, Saluhallen och typ, Ruissalo. 

4.Favoritland att resa i?

Hittills - Skottland. Mest pga naturen. Helt jävla fina berg! Skall ännu nån vacker dag bila igenom hela Storbritannien. 

Tjeckien var också jätte najs. Rekommenderar PRAG! Billig mat och öl plus fin stad att gå i.

5.Vad är den turistigaste platsen du varit på?

Första jag tänker på är nog London. Fin stad men så jävla mycket folk! Näst efter Viking Line.

6.Har du några måsten i reseväskan?

Kläder för alla väder, skor för alla fötter, tandtråd, telefonladdare och GoPro kameran.

7.Dina fyra bästa resebilder.

 

Lesbos, 2015

Skottland, 2016

Lefkas, 2017

England, 2016

 

8.Vart skulle du vilja åka just nu?

Nästa resa skulle gärna få vara en long weekend till exempelvis Budapest eller Dublin. Behöver inte vara varmt, bara det är fint och trevliga människor - och god mat.

9.Vad är den sämsta resan du gjort?

Jätte svår fråga, kommer inte på en enda! Om jag haft en dålig resa så har jag nog förträngt den. Men en lite spännande resa var när jag och brorsan körde upp till Mo i Rana med fem före tom tank i mitten av Sverige, utan en enda bensinmack på flera km. Samma resa var det också snöstorm och brorsan tappa nerverna på mitt långsamma körande. Better safe than sorry!

10. Ett ställde du absolut inte vill åka till?

Tror jag klara mig utan en resa till Asien. Inget behov av att resa ditåt, men tackar inte nej om det erbjuds förstås! Det är nog mest på grund av långa flygresor och asigt fuktigt klimat. 


Jag har rest en hel del och älskar det, men jag vet nu efter senaste resa att jag gärna bokar allting själv och tänker bojkotta resebolag som t.ex. TUI. Vilket jag sa för fem år sen men hade tydligen glömt det. Anyways, det är ju bekvämt om man reser med en stor familj som vi gjorde nu eller om man är äldre. Men inte rikitgt för mig. Det är för dyrt, för lamt och för mycket folk.

Det funkar bäst om man gör det själv! Så det så. Tips från coachen.

 

Ikväll skall vi på kräftskiva till min kusin här i Åbo. Det blir kul och yrt.

Ha en bra lördag och vi ses i vimlet!

 

sofia
Publicerad 30.09.2017 kl. 14:31

table for one


Hola hola carambola! 

Dag fem på vår charterresa börjar ta slut och bara en hel dag till före vi kommer hem. Skönt så, har en hel hög med deadlines som väntar. 

Anywayz,  jag har nog inte saknat mycket här på resan förutom han där hemma och lite egentid. Är nog inte van med att resa med ett större gäng. Det första jag sa till min pappa på flygplatsen när vi checkat in var att det är nog skönare att resa själv. Han höll med. Vi båda är lika på det sättet.

Jag tror alla har sitt eget sätt när vi reser och jag har nog fått mitt från honom. Förutom att vi är alltid i tid på flygplatsen med rum för error & en öl, vi har alltid passet nära till hands, har koll på vart allting är och stressar mycket lite in eller ut från planet. Däremot så är han lugn som en koala när vi flyger och jag får panikångest vid lyft och landning.

Såklart är det kul att resa med andra. Men under själva reseprocessen är det ibland skönast att bara behöva ha koll på sig själv. Ibland är det skönt i vardagen också. 

Jag har inget problem överlag att göra saker på egen hand. Är så van med det nu att ibland är det konstigt att göra vardagliga grejer med någon annan. Många av mina vänner skulle aldrig tänka sig att luncha ensamma, gå på café själv, resa helt solo eller att ta ett table for one. Men det är ju hur skönt som helst! 

Jag tycker det är viktigt att lära sig kunna göra saker ensam och framför allt är det hälsosamt att inte behöva någon annan för att göra det man vill. Självvald ensamtid är ju den bästa. 

Jag är en some what självständig kvinna och behöver ingen annan för att dricka en kopp kaffe på stan liksom. Jag är ju nog en people person och trivs mest bland folk, men trivs ibland bara med mig själv också.

T.ex. var jag i Glasgow ensam på en long weekend där jag åt på restaurang, drack ett glas vin och gick ensam på musikal. Visst var det lite tyst vid bordet men inte led jag någon större nöd. Skulle dock inte rekommendera att vara själv i Glasgow efter kl 20 då det lurade creeps bakom mörka hörn, men det är små detaljer. 

Jag rekommenderar till alla att våga dejta dig nu som då! Du väljer precis själv vart du far, vad du äter och behöver inte ens prata med någon. Är du sugen på att kolla en teater men ingen annan vill se den? Gå själv! Vill du på resa till Rhodos men ingen annan har ledigt eller möjlighet att åka? Just go! Man träffar så många människor på vägen som man antingen kan prata med eller ignorera. De väljer du. Vill du inte prata med folk så låtsas du inte förstå språket. Enkelt

Det är mer än hälsosamt att trivas i sitt eget sällskap. Det tog länge innan jag gjorde det men vet ni, det är najs. Ibland. Nån timme att andas och reboota liksom - så är man en gemytligare person att umgås med. 

Med det sagt, så har vi alla tio det nog trevligt här på Menorca. Behövs ju lite familj time också. Med nån timmes siesta emellanåt. 

Adìos amigos! Ikväll blir det karaoke.

 

Sofia
Publicerad 26.09.2017 kl. 19:25

viva españa!


Buenas tardes señoras y señores!

Här sitter jag med halva käften bedövad från dagens tandläkarbesök. Det lossnade en bit tand i helgen så nu är den komplett igen en tid, hoppas jag! Verkar inte vara den bästa lappningen jag varit med om. Men jag tager vad jag får - unviker gärna tandläkarstolen om jag får välja själv.

Tandhygien var ju aldrig varit min favoritgrej som liten och det får jag lida av nu. Att har haft tandställning + håliga tänder har resulterat i för många besök till tandläkaren och ett ihållande obehag. Kräver minst 2 bedövningssprutor innan jag kan vara med. Men nu har jag nog haft hygienen på koll så lovar att jag är fräsch!

Anywayz, förutom att jag har hängläpp så har jag även packat klart min resväska inför morgondagens charterresa till Menorca! När jag bodde på Mallorca så reste jag en dag över till grannön på kytt och det var en riktigt mysigt där. Ganska lugnt och chill. Tråkigt lär de inte bli, reser ju med halva släkten så vi lär få fart på den lokala befolkningen.

En fundering - Mallis är ju kort för Mallorca - vad är kort för Menorca? Mennis är ju lite lame. Just a general wondering.

För att förbereda mig för att åka till Spanien, har jag binge-kollat Netflix serien ”Las chicas del cable” alltså "flickorna i växeln". Språket är spanska och året är 1928. Kvinnor som jobbar på ett stort telefonbolag som telefonister och kämpar för kvinnlig självständighet. Herrestas va bra den är - har ett avsitt kvar och det har inte ens gått 24 h. Den är lite som en telenovela. Drama, tjugotalsstil, kärlek, sex & vackra människor. Jag har nog min basic spanska kvar i huvudet så jag lär klara mig en vecka med lite spanglish. 

Hola! Quieres una cerveza por favor.

Gracias!

Que?

No pasa nada.

De nada.

Coño.

Jajajjaja.

..månne int' jag klarar mig

Så ni alla får ha en exemplarisk vecka och ha det så kul på Ekenäs Höstmarknad om ni ska dit - så hörs vi nästa vecka. Under tiden kan ni följa mig på min instagram eller snapchat (@fiauster) om ni vill få uppdateringar på min reissu!

Om inte, då är det bara att låta bli. Ha det så bra - KRAM!

 

Un saludo, Sofia

 

 

sofia
Publicerad 20.09.2017 kl. 16:47

den mest poetiska helgen


Hej hopp kaffekopp!

Idag är det måndag och för en gångs skull är jag inte trött. Jag har haft en rehab helg och en välbehövd sådan. Tror det inte har varit en händelselös helg sedan april! Konstigt nog sedan mina hundra vita dagar. Men livet är en fest så what can you do. 

Men istället för att babbla om hur bra min helg har varit så tänker jag visa er..

 

Fredags feelingen var mat. Lunchade på Pure Hero, drack smörkaffe (flotigt men gott) och lagade fredags middag hemma hos mig. Blomkålsmos, broccolini och lax. Helt okej var det om jag får säga det själv! Det jobbiga med att laga mat är att under tiden man kockar så smakar man ju på vad man lagar, så när man väl ska äta - är käften immun och allt smakar samma. Bara jag?

 

 

På lördagen åkte vi ut till Björkö och bara chilla. Vi satt ute och åt, spelade finns i sjön, badade bastu, lärde oss att mima till låten Torn (klick) och lyssna på musik. Det var ett fint dygn med fina typer. Nästa år igen, PLZ. 

Jag har sagt det förr och jag säger det igen. Jag har de bästa människorna omkring mig. Allihopa - ni rockar!

 

 

Söndagen var det ju Åbo-dagen och kom passligt hem så jag hann käka pizza och kolla på fyrverkerierna men honom. Jag fick ju inte på bild hur maffiga dom verkligen var. Fun fact: jag är rädd för raketer, egentligen, men lekte tuff framför min pojkvän. Det beror på att min kusin gjorde så att raketerna jagade mig när jag var liten. Schysst!

 

 

Det var den helgen. Nu är det måndag och dags att aktivera sig. Idag är det skoldag, bykdag och ögonbrynsdag. För på torsdag flyger jag och halva släkten till Menorca och en kan inte vara ögonbrynslös då. 

 

CheerZ!

sofia
Publicerad 18.09.2017 kl. 09:01

fem fröjder denna fredag


God morgon allihopa!

Sitter vid mitt matbord och har precis ätit frulle. Tittar ut från mitt skitiga fönster och ser några orangea löv falla ner på den våta marken. Det har regnat hela morgonen och jag är glad att jag har "självstudier" idag så jag kan dega. Vem studerar egentligen på sina självstudiedagar som infaller på fredagar, really?

Lyssnar på min release radar på spotify och försöker peta ut ett frö från tänderna. Prokastinerar. Borde ta i lite skolarbeten men blev just klar med det första och det är så många kvar att jag vet inte vilket jag skall börja med näst. Tror all studie motivation försvann efter examensarbetet i vår. 

Anyways, to the good stuff! Idag är det inte bara lönedag utan det är också fredag! Så tänkte lista fem fantastiska fröjder med denna vecka.

 • Fick ett roligt mail och med det -  den roliga möjligheten att få vara med i X3M förmiddag i höst igen! Hela två gånger skall jag på fredagssnack med Prillan. Stay tuned för det!

 

 • Mitt påbörjade stress "magsår" känns lite bättre efter läkarbesök och meducin - så ska vårda mig själv så jag är i gott skick tills nästa veckas reissu! Inte kan jag ju åka till España och inte få njuta av mat & dryck? Ja, och för fortsatt hälsa förstås. 

 

 • Facetime med brorsan. Alltid lika stressreducerande att få snacka och se familj. Guld!

 

 • Min release radar på Spotify. Varje fredag är en piñata full av överraskningar. Är överlycklig för att The Killers, Evanesence, Fall Out Boy och Jessie J har släppt nytt material. Som jag har väntat! YAAS. Keikka bruden inom mig hoppas på flertal world tours inom en snar framtid. Ingen kommer ju aldrig hit men FINGERS CROSSED!

 

 • Paratiisihotelli. Brukar inte kolla på PH i någon form men nu måste man ju. Känner inte Oliver personligen men är det en fellow Ekenäs bo med så måste man ju heja på! Tycker det är otroligt underhållande, lite nolot, små härskigt - vilket får en att vilja följa med varje vecka. 

Nu skiner solen där ute och det ser ut att bli en fin fredag! Hoppas ni alla har en fin helg för det skall nog jag absolut ha.

 

Cheerio

(bild från mat-reissun till Oslo i våras, såhär soligt är det inte nu, obvisously)

 

sofia
Publicerad 15.09.2017 kl. 09:45

thank you notes vol. 8


Fall has stumbled upon us and we have almost reached the middle of september. So I think it's time for some of my thank you notes - because I'd like to give thanks to all the little things in life. The small stuff that kind of makes the day better.

Hösten har kommit för att stanna och vi har snart nått halva september. Så jag tycker att det vore dags att skriva ut lite tack till de småsaker i livet som gör dagen lite bättre. Som vanligt kör jag det på det engelska språket. Enjoy!


Thank you..President Niinistö, for your perfect facial expression when president Trump was being..Trump. Thank you for reacting exactly the way we all do when he opens his mouth. 

Thank you..Finnish basketballteam, for showing the world that we actually loose the same way in every sport and not only in ice-hockey. Under alot of pressure and with alot of points. It's called consistency! That's how we roll!

Thank you..Grandma's photoalbum, for having all the pictures of our old selfs, out hairs and the teenage boyfriends. And for not having instagram. #neverforget

Thank you..School, for letting us chill for the first three years and managed to make us stress-sweat and almost die at the end. Real cool! I feel so alive.

Thank you..Knäckebröd, for breaking up friendships and relationships since forever. Because we all have the correct side to where the butter goes. Which iiiis the TOP SIDE. Always. 

Thank you..fall weather, for being chilly in the morning and a jacket, scarf and hat is a good idea - and then being warm AF in the afternoon. The sweat works as natural highlighter!


That was my monthly thank you notes for september! Have a great monday and be kind!

 

 

(watch the OG notes with Jimmy Fallon here)

sofia
Publicerad 11.09.2017 kl. 16:55

 

bio

 

 

Namn: Sofia "fiauster" Johansson

Ålder:  Tjugoåtta jordsnurr

Ort: Åbo/Turkuland

Blogg: Här kan ni läsa om allt och ingenting, men oftast någonting! 

Gör: Studerar till socionom och lever lifvet

Är: Glad, mästare på överanalysering, snäll, tankspridd, lite humoristisk, semi musikalisk, lång, full av kärlek och ost

 


BLOGGTIPS

 

Silje Werner

Blejk, Fejt & Fab

Janets Hälsopepp

Rachel Brathen

Andas

Anne Hietanen

Grön i Åbo


 

 

För fanmail eller övrig kontakt:

johanssonsofia0@gmail.com