vem är jag?

 


Trevlig torsdag allihopa! Tänkte det var dags igen för en liten lista, och denna gång listar jag upp vem jag är i olika situationer. Lite små underhållande att fylla i och hoppas den är rolig att läsa! 

Vem är jag...

​Vid matbordet?

Den som äter med besticken i fel hand och den som oftast sitter med en så gott som renslickad tallrik. Mat e gott.

På nattklubben?

Den som bara går omkring. Ibland dansar jag lite. Men mest går jag omkring som en yr höna och pratar med alla jag ser och dricker en massa drinkar.

På stranden?

Jag ligger och tittar på folk medan jag lyssnar på musik/podd. Men orkar bara ligga och sola max 10 minuter innan jag får hepuli. Är mera en skärgårdsmänniska på bergsklacken än en sandig strandmänniska. 

På efterfest?

Är ingen höjdare på efterfester. Slocknar oftast först. Vem orkar festa efter festen?

I klädbutiker?

Ser vad jag vill ha, provar inte, köper det och går. Max 5 minuter. Sedan går jag hem, provar, passar inte, returenerar. Samma melodi vaaarje gång. Men orka prova?

Hemma hos andra?

Den respektfulla, försiktiga och artiga. Beror på hur bra jag känner den jag är hos. Oftast har jag sönder något i misstag som jag inte vågar berätta om!

I sängen?

..den enda?

På flygplanet?

Den som har störst koll på vad som sker. Livrädd och på alerten. Jag är också den bästa att placera vid fönstret då jag aldrig stiger upp på toa eller så. Hållit mig 10 h en gång. 

Hemma en chill dag?

Oduschad, ofräsch och obrydd.

I ett förhållande?

Drömmaren, överanalyseraren, den spontana men samtidigt den som planerar. Filmromantikern. Går oftast den extra milen. Jag är den som är högt uppe och svävar och den andra behöver vara lite mer jordnära och ta ner mig ibland. Men inte dra ner mig. Så det jämnar ut sig.  

På morgonen/kvällen?

På morgonen är jag, enligt vissa, ganska kiva. Men enligt andra är jag en hemsk och oberäknerlig person och man ska inte prata med mig före jag pratar med dem. Jag tycker själv jag är ganska gemytlig efter en kopp kaffe.

Men jag är definitivt mer en kvällmänniska. Pigg och energisk tills kl 21. #tantsofia


lista lånad från nouw.se/blogglistor

sofia
Publicerad 15.06.2017 kl. 01:00

kameleonten


Hejsan svejsan!

Nu har jag varit snart sex hela dagar ombord på båten och har en kvar innan jag slipper hem. För er som inte vet, så jobbar jag på Viking Line som lekledare i sommar. Det är otroligt roligt, intensivt och dagarna går ibland så fort så jag hinner knappt blinka! Skönt så!

Det jag har märkt under min första vecka är: jag saknar frisk luft, gamla tanter är giriga (de norppar åt sig en näve godis från barnens godisburk när man inte ser) och att det var ingen vits med att släpa med gymkläder hit (ingen ork!).

Anyways, passagerarna på båten är mest ålänningar och svenskar. Allt går på svenska här och det är skönt att inte behöva använda så mycket annat språk. Förutom idag, då hälften av alla barn var finska. Så jag hade dialog på finska och svenska i storshowen idag. Hurja!

På tal om språk, det jag märker på mig själv är hur min finlandssvenska försvinner när jag pratar med svenska barn, specielt på scenen. Plötsligt hör jag hur min starka muminsvenska går över till rikssvenska. Mest för att jag vill att barnen skall förstå mig bättre, men dels för att jag hör det varje dag och blir lite hjärntvättad. 

Är det bara jag? 

Jag har märkt detta tidigare. Umgås jag med svenskar, blir jag svensk. Samma gäller ålänska, norska och jaa, t.om. hesadialekt. Jag märker medans jag pratar hur det bara växlar över. 

"Morjens, ho mår du?" till "Hejsan, huuur måår duuu?". 

Men direkt jag umgås med någon med samma finlandssvenska som jag, kommer muminsvenskan tillbaks. Helt vrickat ibland. Men jag kan ju inte vara ensam om det här?

Dock så känner jag några som inte alls påverkas av andras dialekter. Min kompis från Ingå, som jobbat här i fem år pratar precis lika som före. Intressant. 

Är jag en språklig kameleont eller bara lätt påverkad?

En sak är säker, jag trivs jätte bra här och det är så kul att få stå på scen och underhålla igen. Känns nästan som att jobba på ett flytande hotell där det byter barn var femte timme. Same same. Ville Vikings nya dabdans låt är skitrolig och finns på Spotify! Jag kommer ha massiva "dab" axelmuskler i augusti. Känner redan hur de växer. 


Nu måste jag powernappa en stund före vi är i hamn. Sen börjar det igen. 

So long, farewell, auf wiedersen GOODBYYE!

sofia
Publicerad 13.06.2017 kl. 19:28

F O M O

"Fear of missing out". The fear that if you miss a party or event you will miss out on something great.

Rädslan att missa någonting. Det händer ju alltid någonting fantastiskt just den gången man råkar vara antingen sjuk, på jobb eller på resa. FOMO är ett nytt-ish ord som man hör överallt. Första avsnittet av Orange Is The New Black i säsong fem heter ju "riot-FOMO".

Jag känner av FOMO ibland. Speciellt nu när jag är fast på jobb i sju dagar då jag får en massa snaps och ser bilder på sköna terasskvällar, stugmys och åstrands häng. Det är svårt att inte låta det ens lite störa att jag är här och inte där. Men sen igen så har jag ju världens bästa sommarjobb med vad som verkar vara schyssta kollegor, och jag är ledig en vecka efter denna vecka. 


Jag har länge lidit av kronisk FOMO. Jag vill vara med om allt och göra allt. Jag minns då jag var 18 och inledde min krogkarriär på Affes, då var det fest varjenda helg. Det var inte många lördagar som spenderades någon annanstans än där. Men dom få gånger man kanske for hem tidigare än valot, var bortrest eller annars bara, av någon underlig orsak inte var ut – så missade man alltid någonting coolt! Jag fick en gång fem fylle röstmeddelanden från Affes medans jag var på semester på Kreta. Det kändes hemskt att vara i Grekland och missa en massa kul på krogen i Karis! Big time fear of missing out when A8 was lyfe!

Men snart 10 år senare har den minskat drastiskt. Jag behöver inte vara överallt, med alla, hela tiden. Om jag själv kan välja så att säga. Men nu när jag verkligen inte kan ta mig från punkt A till punkt B, bara för en liiiten stund, så kryper känslan av FOMO fram. Allt som oftast så missar jag ju ingenting speciellt. Men ifall om att man träffar någo viktig person, hör något skvaller eller ser något fantastiskt!

Min ena kompis far oftast alltid hem runt kl. 01.00. Vi säger alltid att hon missar en massa kul. Men ärligt sagt så händer det nog inget värt att minnas efter den tiden. Bäst att gå hem när man är på topp! Eller?

FOMO gäller ju inte bara fester, utan för mig även konserter, events, marknader, dates med nära och som i morgon - min kusins 40 års kalas och hans dotters konfirmation. Suck.. Men det är väl bäst att jag vänjer mig fort att missa stuff varannan vecka nu – för midsommaren och ruisrock is coming – och jag jobbar. 

Dock är jag ju ändå bara en människa och kan ju inte uppleva precis allting, hela tiden.

Eller...kan jag? 

 

 

sofia
Publicerad 10.06.2017 kl. 08:59

thank you notes vol. 5


Happy humpday all human beings! 

It's a new month and with that comes my monthly thank you notes! I'd like to give thanks to the small things in life that just makes so much sense. As I have metinoned in my previous thank you notes vol 1,2,3 and 4 - I got inspired by the OG thank you noter Jimmy Fallon. Here we go!

//Det är en ny månad och därmed dags för lite tack kort! Jag brukar vilja säga mina tack till alla småsaker i livet. Som sagt i tidigare inlägg är jag inspirerad av Jimmy Fallon. 


 

Thank you..Roots Kitchen in Turun kauppahalli. For making the best vegetarian lunches in town, but also for having some good looking chefs to look at while eating. Really. Thank you.

Tack..Roots kitchen i Åbo saluhall. Inte bara för den bästa vegetariska lunchen i stan, utan även för de snygga kockarna. Gör min lunchtimme så mycket bättre. Seriöst, Tack!

Thank you..Tasty on buzzfeed, for making all the food "how to" videos and keeping me hungry, eventhough I just ate. 

Tack..Tasty on buzzfeed, för alla "how to" matlagnings videor som finns och håller mig konstant hungrig, även om jag precis ätit.

Thank you..random greek dude, for telling me over and over again that I will find somebody soon. Because I didn't realize I was a sad single lady before that moment. #not

Tack..du grekiska man, för att du försäkrade mig om att jag nog kommer hitta någon snart. För jag visste inte om att jag var en sorglig singel kvinna före den stunden. #not

Thank you..Finnair, for not explaining why there's some mysterious steam coming out of the over head compartments on the aircraft. Really kept us alert and kind of shit scared the whole way home. 

Tack..Finnair, för att hålla oss på alerten och inte berätta varför det sipprar in mystisk ånga från handbaggage utrymmen i flygplanet. 

Thank you..guy next to us on the plane, for telling us that it actually was just warm air, and not some poisoned gas.

Tack..man brevid oss på flyget, för att du berättade att det faktist bara var varm luft och inte giftig gas.

Thank you..H&M, for making the best t-shirts with the best motivational quotes. "Now is now", "Don't look back it's the wrong way" and "Squad goals" really made my day better and a bit sad because I don't have a squad, hence the new "goals".

Tack..H&M, för att ni tillverkar de bästa t-shirtsen med de bästa citaten jag inte visste jag behövde i mitt liv.

Thank you..chia seeds, for always getting stuck in my teeth so I have something to chew on later & for making people laugh at me when I smile and have some in my front teeth without knowing, and not telling me.

Tack..chia frön, för att de alltid fastnar i tänderna så jag har någonting att knappra på senare och för att folk skrattar åt mig då det finns paren frön fast mellan framtänderna då jag ler, och ingen säger nångting.


These were my monthly thank you notes for this time. Stay tuned for more next month! YAY!

Detta var mina tack för denna gång. Återkommer med nya tack nästa månad. YAY!

#Click here to view the original from mr. Fallon.)

sofia
Publicerad 07.06.2017 kl. 17:28

summer lovin'

 

Förra sommaren va rent utsagt skit. Så minns jag den. Den började ju med hjärtesorg. Rastlös, låg, mörk och dyster. Jag stressplanerade in varenda sekund av mina lediga dagar för att inte ens i misstag bara vara med mig själv. För var jag själv, var det tyst. Var det tyst - blev jag galen. Så min kalender i juni, juli & augusti var fullplanerad. Så utmattande. Lite småtråkigt.

Men nu när jag kollar på bilderna från förra sommaren så ser jag ju allt roligt jag var med om. Jobb, teater, fester, resor, stughäng, skärgården och människor. Tänk så hjärnan och hjärtat kan sudda ut det positiva och bara minnas det negativa. Jag minns stressen av att alltid göra någonting. Men nu blir det andra kokosbollar!

Denna sommar skall vara stressfri. Jag skall njuta av mina lediga veckor på ett annat vis. Vill jag resa runt och hälsa på släkt, gör jag det. Men om jag är helt wiped out efter arbetsveckan till sjöss, så rör jag mig inte en meter från Åbo. Samma väg är det hit som dit. #nofakenews

 

Det jag vill och skall göra i sommar som inte kräver en massa planering är:

 • vara vid vattnet så mycket som möjligt
 • umgås med vänner & familj
 • dricka pussikalja vid ån
 • årliga stugträffen på Skata
 • glass, glass & mera glass
 • skärihäng med släkten
 • att meta och faktist få napp
 • dricka vin på en åbåt
 • skratta så att det gör ont i mungipan och så man nästan kisar på sig
 • simma, sola och slå iväg kräk
 • besöka en festival
 • skapa nya relationer
 • motionera mera i form av dans, hikeing, yoga och discodab.
 • fota massor

 


Viktigaste av allt är att jag tänker njuta av mitt sista sommarlov som studerande och inte fundera så mycket. Det är väl det som sommarlov är? Förutom de veckor jag jobbar. Då kanske jag måste fundera lite. Lite. 

 

 

 

Psssst. Det fanns säkert andra väggar att ta bilder med på Lefkas, men denna var en favorit.

PSSSST. Håller på att editera ihop en VLOG från förra veckans resa! Håll i HATTN!

 


 

 

sofia
Publicerad 06.06.2017 kl. 12:17

headerligt


Gissa vad jag har kämpat med ikväll, i ungefär fyra timmar, sen jag kom hem till Åbo..? 

Min bloggheader. Tyckte min förra header var lite föråldrad, så försökte mig på en upp piffning. Ändrade också fonten. I know, mind blown! 

Inte kan man konstatera att det blev något mästerverk precis, utan mer som ett mästervärk. För jag har huvudvärk. Hur får alla fina bloggare så fina blogdesigns? Jag är den mest otekniska människan som finns. Jag kunde just och just använda PAINT.

Om ni har råkat kika in här under min uppdatering lär ni har sett åtminståne fyra olika headers som varit på prov. Det var ett jävlars dilemma. 

 

Men vinnaren representerar filosofia. ganska bra tycker jag. Lite färgglad, lite attityd men ändå cool, lite awkward, lite sådär jag. 

Jag är fortfarande en newbie inom bloggvärlden och behöver nog work on my design skills. Babysteps! Men om någon känner sig redo att ta sig an och fixa till min bloggdesign - please help!

Håller mig till skrivandet än så länge. 


God natt och hoppas morgondagen har mer flow! 

Cheerio.

filosofia.
Publicerad 04.06.2017 kl. 23:00

the struggle of being a mumintroll


 

Hello, long time no see! 

Nu ligger jag och junni i varsin solstol och tar in de sista solstrålarna innan vi åker hem från vår pensionär charter resa, här på Lefkas. Det har varit en skön vecka och vi valde helt klart en bra sån, med tanke på skämtet till väder som pågår hemma. 

Vi har träffat en massa trevliga människor från många länder. Oftast det bästa med resor är just det. Rakt efter mat och vin förstås.. Det jag tappat nerverna på under denna resa och egentligen på varje resa jag gör, är att konstant hamna förklara varför man pratar svenska som finländare. Det som är mest förvånande är hur våra nordiska grannar inte vet. Speciellt svenskar. 

Det är ju samma grej i flera andra länder. Varför snackar de holländska och franska i Belgien eller tyska och italienska i Schweiz? Verkar inte vara samma hype eller får dom månne samma reaktioner som oss,  stackars mumintroll?

Denna vecka har vi chockat danskar, norrmän, holländare och greker. 

 • Har ni två språk i Finland? Nä, va?
 • Är du född i Sverige?
 • Är dina föräldrar svenskar?
 • Ena föräldern då?
 • Så underligt!
 • Ryska då?
 • Pratar alla finnar svenska?
 • Kan ni finska?
 • This is brand new information!
 • Fascinating. Can I touch you?

Svaren man ger går nuförtiden på automatik. 

 • Nej vi är inte födda i Sverige
 • Nej mina föräldrar är inte svenskar - men vi pratar svenska
 • Vi lär oss finska i skolan
 • Jaa det finns svensk utbildning
 • Jaa men visst ÄR det underligt
 • No russian
 • Nej inte alla finnar kan svenska
 • 5,7 % finlandssvenskar i Finland (give or take)
 • Gustaf Wasa var det ja
 • Uppväxt i Ekenäs
 • Konstigt ja!
 • Jo, vi kan finska, om vi vill.
 • 100 år of independece ffs!
 • osv.

Sen blir alla ytterst imponerade över att man snackar svenska, finska och engelska. Wooow. Har ni lärt er det i skolan?

Hur kan människor vara så "obildade", att i 2017 är finlandssvenskar nästan ett lika stort fenomen som utomjordingar? 

We need to educate the world! Let's make finlandssvenskar known! 
För det börjar bli lite uttjatat tycker jag.


Men kanske det är lite charmigt att lära folk om vårt folk. Kanske vi kan göra en Finlandsvensk - for dummies video? Kanske det redan finns. 

Anyway - soliga hälsningar från Grekland och vi ses hemma snart! Kan någon värma min lägenhet färdigt och fylla mitt kylskåp med hälsosam mat? Efkaristo

 

Sofia (did you know it's greek?)
Publicerad 03.06.2017 kl. 14:06

now is now

*soundtrack: Kom igen Lena - Håkan Hellström. 

 

Det sägs att man aldrig skall ångra det man gjort, utan det man inte gjort. Det finns inte mycket i mitt liv som jag ångrar. Det har ju alltid lett mig någonstans. Det är kanske mest tid jag satt på något onödigt som svider. Men det är inget man kan göra åt det. Det finns däremot saker jag önskar jag gjort mer. För att nämna några..


Jag ångrar att jag aldrig trodde på mig själv tillräckligt för att blir riktigt bra på något. En sport, en hobby, i skolan. 

Jag ångrar att jag aldrig fortsatte i musikskolan. Jag skulle gärna ha musik i någon form som en hobby. Sjunga i kör, i ett band, joina en musikal, sommarteater - vad som helst!

Jag ångrar att jag inte uppskattat the little things mer. 

Jag ångrar att jag inte sade nej till teinitempon som rökning och för tidigt festande. 

Jag ångrar att jag inte dansat mera.  

Jag ångrar att jag inte har hängt mera med mina underbara klasskompisar. Vi har gått tre år på samma klass men inte festat tillsammans före nu! Alla var ju inte där, men det var så otroligt kul. Så många fantastiska människor! 

Jag ångrar även att jag inte njutit av studielivet lite mer, nu när det snart är slut. 

Jag ångrar att jag inte skrattat mer tidigare. Har utvecklat en smilgrop på höger kind nu, för att allt är så kul. Kanske det är en del av min dubbelhake, vem vet. Fin är den.


Men gjort är gjort, och now is now. 

Det är ingen vits att älta i det som varit, och man är aldrig för gammal för att börja med något nytt och uppnå sina drömmar. Redan under denna vecka har jag dansat, sjungit & njutit av studielivet. 

De blir bara bättre. Vad ångrar du att du inte gjort?

 

Gör något åt det nu!

 

 

 

 

 

sofia
Publicerad 26.05.2017 kl. 12:00

 

hej hopp!

 

Namn: Sofia "fiauster" Johansson

Ålder:  Tjugoåtta jordsnurr

Ort: Åbo/Turkuland

Blogg: Här kan ni läsa om allt och ingenting, men oftast någonting! 

Gör: Studerar till socionom och lever lifvet

Är: Glad, mästare på överanalysering, snäll, tankspridd, lite humoristisk, semi musikalisk, lång, full av kärlek och ost

 

Follow me!

Instagram: Fiauster

Snapchat: Fiauster

 


 

 

 

 


 
bloggar jag gärna läser

 

Silje Werner

Blejk, Fejt & Fab

Janets Hälsopepp

Rachel Brathen

Hemulen

Andas

Anne Hietanen

Grön i Åbo


 

 

För fanmail eller övrig kontakt:

johanssonsofia0@gmail.com