breathe


Ibland blir mitt huvud för mycket. Har en massa som pågår och det är svårt att släppa tag för att t.ex somna. Inget speciellt eller stort som pågår utan mera små vardagliga grejer som hur jag skall pussla ihop skolan, arbete och fritid. Hur jag skall hinna motionera, äta rätt, leva livet och umgås med familj och vänner. Samtidigt har jag en inre stress över vad livet efter skolan skall bära med sig.

Får jag arbete direkt? Får jag stanna i Åbo? Kommer jag att bli arbetslös? Har jag en plan? Varför behöver jag en plan? 

Jag har tidigare försökt leva efter "det löser sig" med tiden. Men ju fortare det närmar sig, ju mer stressad blir jag. Dessa tre år i Åbo har gått så fort. Så min hjärna går på övervarv. Min livsfilosofi(a) har gått ut på att lita på livet. Vilket jag nog gör, men ibland blir det för mycket att att lämna till slumpen. 

Jag borde njuta av min ledighet och resten av sommarlovet. Men har en klump i bröstet som inte riktigt vill lossna. Trots att allt är bra nu. 

Det är här jag alltid återvänder till yoga. Men inte rörelseyoga, utan yoga för sinnet. Jag vet, ytterst flummigt av mig. Men. 

Andningen! Jag glömmer bort att andas ordentligt. 

Det som fungerar för att släppa detta för en stund, för mig, är att alternativt andas genom varsin näsborre. På yoga lingo är det Nadi shodhan pranayama - alternate nostril breathing. 

Jag håller tummen för vänster näsborre, andas djupt in genom högra, släpper tummen för vänster, lägger ringfingret för högra och andas ut genom vänster. Långsamt alternerar jag höger, vänster, höger, vänster. Tills jag blir helt avslappnad och andningen blir lugn. Inget bullshit, det funkar!

Sen följer jag detta med en promenad. Frisk luft. Sedan brukar det släppa. Men ärligt sagt så finns det absolut inget jag kan göra för att påverka vad som händer om fyra månader då jag är klar. Jag måste fokusera på NU. Hur svårt det än må vara. Underligt hur jag glömmer bort det hela tiden. 

Så NU skall jag snart luncha med en ny kompis, senare på inflyttningsfest och i morgon till Ekenäs. Sen ser vi. Right?

Trust that life will take you where you need to be. Right?

 

Vad fungerar för dig?

sofia
Publicerad 16.08.2017 kl. 10:27

random facts about me


Söndag. En dag av podcasts, kaffe, loppisar, kökssysslor och hjärtklappningar. Fyndade ingenting på loppiset, vilket jag aldrig gör, för jag hittar aldrig dedär guldkornen bland allt skräp. Har också lagat min supergoda müsli, min ingefärashot och lite batatsoppa. Hjärtklappningar vet jag inte orsaken bakom. Kan har varit det tjocka, kvava vädret. One will never know!

Anyway, har även läst en massa bloggar idag och kom på några inlägg där Silje listar några random faktan om henne. Tyckte det va kul att läsa så ville lista lite faktan om mig! 

 

 • Jag är född i Mo i Rana, Norge - men snakker ikke flytande norsk. Har en syster och en bror i det glada landet men har bara träffat en av dom. Träffade dock mina två fastrar och ena farbrorn för första gången förra året! Det ni, det var laddat.

 

 • Jag var rädd för löljiga saker när jag va liten. Som dammtrådar på golvet och myror. Hysteriskt. Mamma tappa kaffekopparna en gång när jag såg myror på terassen. 

 

 • Jag älskar att kolla på tv-program som Top Chef, Ex on The Beach, Jersey och Geordie Shore, Idol, Ensitreffit Altarilla, Sinkkuillallinen osv. Gillar inte populära shower som en kanske borde gilla. Som The Office, House of Cards, Breaking Bad och andra "bra" program. So sue me.

 

 • Jag hatar att ringa samtal till folk jag inte känner. Jag gillar inte heller att svara då det är ett okänt nummer, svarar ytterst sällan på dessa samtal. I am a texter and everyone knows it!

 

 • Jag tror det som folk irriterar sig på med mig ibland är att jag upprepar mig ofta. Glömmer ibland att jag berättat någonting till någon, så berättar igen. Sen blir jag irriterad på att folk säger "fia, du har sagt det redan". Intressant. Det är precis samma sak jag finner irriterade hos mamma. Apple -> tree = not far!

 

 • Jag har varken intresse eller talang när det kommer till inredning eller mode. Vet inte vad som passar med vad. Kör på känsla och oftast konsulterar jag med mamma. Min lägenhet är 20% min inredning och 80% mammas idéer.

 

 • Sku kunna leva på bröd och ost. Finns inget godare än rostat bröd med ost på! Ska ha en rostad macka brunch hos mig någon dag med oboy, bröd, ost och riktigt smör. 

 

sofia
Publicerad 13.08.2017 kl. 19:14

embrace the finn-ness


Hej hej allihopa! 

Det är lördag och helt som på beställning lite mulet och svalt väder. Var på Aurafest igår och det var helt över förväntan. Jag måste erkänna en sak till er kära läsare. 

Jag lyssnar på finsk rap, och gillar det. I KNOW, shame! Dock inte all finsk rap, men Mikael Gabriel har fångat mig. Vilken man! Helt sjukt bra keikka och totalt värt det. Vem sku ha trott att jag frivilligt betalar för att gå på en ganska så finsk fest i Kuppisparken? Fick ju se Robin också. Blir ju inte mera turkulainen än det. Men när man har missat alla andra Åbo festivaler i sommar, så tager man vad som finns kvar. Bra så!

Kanske det blir en finne av mig nån dag! Ser redan lite förändringar i mitt beteende mönster. Avståndet mellan folk på busshållplatsen känns mysigt, tycker det är weird om någon främling ler mot en på gatan och silence is nice. 

Hoppas ni har en fin lördag och önska mig lycka till på Aurafest dag två!

 

 

 

btw, fortfarande jätte kär och lite mera nu när han snällt tar fina fest bilder på beställning. 

 

sofia
Publicerad 12.08.2017 kl. 15:09

thank you notes vol. 7


It is in fact a new month, and with that come my monthly thank you notes! I feel it's nice to spread some gratitude to the little things in life that makes it a bit better. With inspiration from Jimmy Fallons original thank you notes on the Tonight Show (klick!). 


Here we go

 

Thank you..air conditioning, for making my immunesystem shut down and making me ill on my work week. So I can appreciate the good life I had before.

Thank you..Game of Thrones, for being the only tv-series in the world that unite people by mutual love and hate for the characters. 

Thank you..bad wifi. For reminding me how life can actually be simple sometimes..and frustrating. 

Thank you..that feeling when you finally remember that thing or name you've been wondering about all day. PRICELESS a-ha moments!

Thank you..puppies, for making the most hardcore people act like soft cuddly muppets. 

Thank you..VIKING LINE ROSELLA. For this amazing summer. Not only did I meet amazing people, but my patience grew a bit bigger and my skin a bit thicker. TACK! I'm OUT! 

 

That was my thanks for this month! Have a great humpday and be kind! 

 

Sofia
Publicerad 09.08.2017 kl. 13:07

ett litet söndags rimDet var en gång en tjej,
Som ibland arbetade ute till havs.
Hon var oftast glad och full med tjohej,
Utan något som helst tjafs.

En dag hon förkylning fick,
Och därmed ängslig hon blev.
Hon var inte i sitt bästa skick,
Men ombord hon ändå klev.

Men ändå arbetade hon glatt.
Dom tänkte "normal är hon inte, denna tös".
Hon frös, rös och fick fnatt
Då hon i huvudet på barnen nös.

Ynka tre dagar har hon kvar av sitt pass.
Månne int hon det överleva skall!
Näsan, den är röd och full av slafs.
Nu hör hon guldets kall! 

 

sofia
Publicerad 06.08.2017 kl. 20:02

hello august!

 


Augusti. Min favorit månad. Det var väl alltid så som liten, att den månaden man har födelsedag var den bästa månaden på hela året. Visst är det väl så fortfarande. Tjugofemte augusti är ju min dag! Ingen skillnad hur gammal jag blir. Andra favoriter med augusti är ju att kvällarna blir mysigare, skolorna börjar, människor kommer tillbaka till Åbo och kräftsäsongen är inledd. Jag gillar nog sensommaren bäter.

Men just nu ser jag framemot nästa veckas onsdag kväll. Då jag avslutar mitt, hoppeligen, sista sommarjobb! Det har ju bara flutit iväg. Get it, flutit..jobbar ju på en båt. 

Tänkte kolla mina mål jag la upp i början av sommaren (läs här) och se vad jag har lyckas uppnå och vad jag har kvar att göra innan sommaren tar slut.

 

 • vara vid vattnet så mycket som möjligt   

Check, check och check. Tror jag aldrig ha sett så mycket vatten som denna sommar. 

 • umgås med vänner & familj  

Jo, men gör det gärna mera.

 • dricka pussikalja vid ån

Check! Fantastiskt kul har det varit. 

 • årliga stugträffen på Skata

CHECK!

 • glass, glass & mera glass

Inte så mycket glass jag hade tänkt, så det får bli mera i augusti..och hela hösten..

 • skärihäng med släkten

Sommarens största besvikelse. Har inte alls hunnit åka ut till skären. Kanske hinner i augusti..? 

 • att meta och faktist få napp

Fail...går väl hand i hand med föregående.

 • dricka vin på en åbåt

Check! You're welcome Aussiebar.

 • skratta så att det gör ont i mungipan och så man nästan kisar på sig

Både på jobb och på fritiden. Är inte så svårunderhållen. 

 • simma, sola och slå iväg kräk

Har inte simmat en enda gång. WTF?

 • gå på en festival

Rockoff va ju najs, och ja, det räknas. 

 • skapa nya relationer

Har fått så många nya människor i mitt liv. Fantastiskt!

 • motionera mera i form av dans, hikeing, yoga och discodab.

Dans och dab har det inte varit brist på! Yoga och hikeing däremot...

 • fota massor

As always... 


Målet var ju att inte behöva fundera så mycket och bara njuta av mitt sommarlov. Det har inte varit lätt att inte planera sönder mina lediga veckor, men har nog lyckats rätt så bra. Har däremot lyckats planera en hel del för resten av augusti. Behöver saker att se framemot. För vem försöker vi lura - jag är ju trots allt jag. 

Planeraren, livsnjutaren, människomänniskan och analyseraren.

 

 

 

sofia
Publicerad 02.08.2017 kl. 11:49

rock on, rock off!


Ja det var en helg i juli, då när sommarn var som bäst. 

Vi dansade till Markoolio, som vi diggar allra mest. 

Vi alla stog och nynna, till Bastukungen's fina sång.

Det var Rockoff, det var Åland - vi drack öl och var på gång!

 

 

Så nu är jag hemkommen från Rockoff. Det var sjukt bra och mest pga. alla fina människor som var med. Men nu är man lite sliten. Tur så ska jag på jobb snart igen så man inte helst degar bort. 

Vi hann med en hel del under mina fyra dagar på Åland. Ganska najs att få stiga av båten och spendera lite tid i Mariehamn. 

 

 

Indigo var en stor favvis. Även om vi testade Arken flera gånger, så avslutade vi alltid på Indigo. Slår aldrig fel. Förutom musiken - den sög.

 

 

Besökte också Smakbyn där jag fick kramas med Micke Björklund. Lönar sig att känna folk som känner mera folk. 

 

 

Gifta på låtsas var ett kul spel. Första gången i mitt liv jag varit förlovad, två gånger! Kanske enda, man vet aldrig. Rekommenderar spelet. Skitkul!

 

 

Här njuter vi på Arken Garden. I denna stund kände vi lycka. För snart kom det en kanna sangria på bordet. Typ det enda som var bra med servicen och maten på Garden. Tur så hade vi superbra sällskap och alkohol. 

 

 

 

Lördagen avslutades med ett bang och Otto visste vad han gjorde. Är inte ett stort fan av DJ's överlag men Otto Knows var helt okej! Lite besviken över att han inte spelade "eh eh eh eh, ah ah ah ah..". But what can you do.

 

All in all -  en fantastisk helg! 


Highlights:

 • Sällskapet. Tack Sofia & Jonas för er gästfrihet! Tack Anni, John och alla andra jag hängt med. Ni e najs!
 • Maten på Smakbyn och Indigo. Gött.
 • Vädret! Idealt!
 • Siri och Hugo. Dessa katter gör mig nästan till en #catperson. 
 • Markoolio. Nostalgi och awesomeness på hög nivå!
 • Tappade inte bort mig denna gång. Yay me!

 

 

until next time! 

 


 

 

 

sofia
Publicerad 31.07.2017 kl. 16:03

vad är det som händer?Nu är jag på slutrakan av min arbetsvecka ombord. Så i morgon får jag gå av och röja på Rockoff! YES!

Hade inte märkt av någon större trötthet eller psykisk utmattning som på tidigare arbetsveckor..förutom för en dag sen. Då slog det till. Vet inte om det var pga syrebrist eller pga människor som inte kan betee sig. 

När jag säger människor som inte kan betee sig, menar jag föräldrar som låter sitt barn göra precis hur som helst, utan någon respekt för andra barn, familjer och ja, personer omkring sig.

Föräldrar som gladeligen låter sitt barn smita förbi alla barn som väntar snällt i kön och skrika efter ett pris, utan att varit med i tävlingen. Personer som inte säger ifrån när barnet förstör, skriker eller härjar omkring. Får göra precis som den behagar. Utan konsekvenser. Skriker, knuffas och är allmänt ohövliga. 

Vad händer där? 

Orkar man inte säga till? Tror dom att någon annan skall säga? 

Bara en allmän fundering jag har.

Ja - jag vet att jag inte har barn själv. Jag vet att jag inte egentligen får ha en åsikt gällande uppfostring av barn. Men....

Visst är det så, för att skapa en vettig liten människa som ska leva bland andra vettiga människor så måste man lära ut lite vett och etikett. Do's and don'ts. Vara en förebild. 

Livets regler som gäller alla. För vuxna och små människor. Det gör ju livet så mycket behagligare för alla. Eller hur?


Sanningen är ju att jag tycker om alla barn. Härliga små människor. Men gillar inte alla typer av föräldrar.

Alla får ha sin åsikt och detta är min. Inget destu värre. 


Ha en bra vecka alla! Ta hand om varandra. 

 

 

 

sofia
Publicerad 25.07.2017 kl. 17:21

 

bio

 

 

Namn: Sofia "fiauster" Johansson

Ålder:  Tjugoåtta jordsnurr

Ort: Åbo/Turkuland

Blogg: Här kan ni läsa om allt och ingenting, men oftast någonting! 

Gör: Studerar till socionom och lever lifvet

Är: Glad, mästare på överanalysering, snäll, tankspridd, lite humoristisk, semi musikalisk, lång, full av kärlek och ost

 


BLOGGTIPS

 

Silje Werner

Blejk, Fejt & Fab

Janets Hälsopepp

Rachel Brathen

Andas

Anne Hietanen

Grön i Åbo


 

 

För fanmail eller övrig kontakt:

johanssonsofia0@gmail.com