krapula är ett roligt ord

 


Sunday, who diz?

Nyss hemkommen från ett supernajs dygn i hufvudstaden. Det var middag, det var öl och det var sent. Så brukar det gå när vi ses med Anni - and I love it!  Idag mår man som förtjänat och det är väl helt okej.

Anni är nog en superwoman hon. Är så tacksam att ha henne i mitt liv. Vacker är hon också!

 

Jag blir lätt influerad av vad andra gör och säger - som de flesta av oss människor. Så säger flera att en maträtt är god eller en restaurang är bra så vill jag ju pröva. Vi hade bord på The Cock (hehehehe) och jag blev så besviken! Alla bloggare och influencers prisar det här stället och de flesta av Richard McCormicks ställen som Sandros och Yes Yes Yes. Men jag är inte såld alltså. Maten var inte värt pengarna och servicen var konstig.

Tjugotvå eurosar för en räk-ceasarsallad som var mjeh. Vi bäställde bubbel men blev inte frågade hurudan sort utan det kom direkt cava i glaset utan info om vad det var. Så jag ger The Cock (höhö) 2/5 gafflar. De lär ha goda drinkar så det kan jag inte yttra mig om, men jag är nog besviken. Synd! 

Däremot ger jag resten av kvällen 10/5 GT'N, som vi säkert drack. Bandet på Molly Malones var bra och sällskapet lika så. Yrade på hemåt runt 5 och slocknade som ett ljus när huvudet nådde dynan.  Hann också boka in min nästa gäst på bloggen igår i dimman! Stay tuned för det.

Så summasummarum av detta krapulantiska inlägg är:

 • Vi behöver en irlänsk pub i Åbo
 • Mer GT till folket!
 • Mina kompisar är bättre än dina
 • Krapula är ett roligt ord

 

Hoppas ni haft en trevlig helg och har en fantastisk måndag, om det går!

 

CHEERZ

 

sofia
11.03.2018 kl. 17:22

ventilera mera - om löner och sånt

 

"Men visst är det lätt att sköta barn. Man leker ju bara hela dagen. Easy peasy lemon squeezy" - En handfull som inte jobbar inom dagvård, är ens lite insatta eller har egna barn.

Aca-scuse me? 

Det är attityder som dessa som gör att de högsta hönsen kan rent ut sagt skita i hur låg våra löner är. Skulle de som bestämmer se och göra eller ens sätta sig in i  det arbete som vi egentligen gör och behöver göra varje dag, varje kväll - i våra huvuden 24/7 - så skulle de kanske ge oss en extra tonni i månaden. 

Det är stor brist på behöriga barnträdgårdslärare i huvudstadsregionen. Det är för få som söker in till universiteten. Varför? Det är ett underskattat yrke och det speglas i lönen. Skulle lönen vara värt mödan skulle det krylla av behörig glad personal i hela landet. Men så länge lönen hålls äckligt låg - så är det brist på folk. (artikel i HBL här)

Vi säger alltid med mina klasskompisar att vi verkligen inte har valt vårt yrke pga. lönen. Vilket är sant. Vi har valt det pga. att det är vad vi vill göra, För att hjälpa människor i samhälle - stora som små. För jag älskar verkligen mitt jobb och går mer än gärna dit varje morgon. För det är så givande och meningsfullt och framförallt roligt. Men det är tugnt likaså. Listan på arbetsuppgifter utöver den vardagliga verksamheten är never ending. Det finns inte tid att göra allting på den arbetstid vi har och får inte tillägg för det vi gör extra. Vilket är mycket. Believe me. Fråga vem som helst som arbetar på daghem. 

Planer skall skrivas, verksamhet skall planeras, utredningar skall göras, och läroplaner skall följas - samtidigt som allting skall utföras och utvärderas medan man är i gruppen med barnen. Näsor skall torkas, röster skall höras, sånger skall sjungas, siffror skall räknas, konflikter skall lösas, ledsna skall tröstas och skratt skall skrattas. Pussel skall pusslas, klossar skall byggas, lekar skall lekas och ja, det absoluta viktigaste: barn skall ses och höras. Allt detta och fyrdubbelt till behöver göras. 

Jag har valt mitt jobb, ja. Jag älskar mitt jobb - JA! Det jag skriver om nu handlar inte om min arbetsplats, någon viss specifik arbetsplats eller ens mig personligen. Det är hela uppfattningen och nervärderingen av detta yrke som grinds my gears och ja, jag tycker bara det är jävligt orättvist att det krävs mer och mer, från alla områden*, än vad vi mäktar - men lönen höjs inte samtidigt som arbetsbördan. 

*för who are we kidding, vem blir egentligen rättvist betald inom social- och hälsovård?

Tit for tat. 

Så länge det finns små och stora människor behövs behörig personal. Vilket är alltid. Varför inte motivera unga att söka genom att göra det värt mödan! Stöd nuvarande personal så de inte kör slut på sig själva. Det finns så många brister, som skulle lösas så otroligt enkelt. Enligt mig iaf.

 
 

ÅSIKTER?

 

 

 

sofia
06.03.2018 kl. 18:27

VECKANS HETA TIPS

 

HEAR YE, HEAR YE!

 

Tänkte tipsa om tre grejer denna vecka i Åbo jag tänker göra och kanske du med?

 • GE BLOD I ÅST! That's right, tisdagen den 6.3 är det tillfälle att ge blod på scenen i Åbo svenska teater. Vill du va en stjärna för en dag och en hjälte? Gratis bulla? Donera en påse av ditt varma blod på ett dramatiskt sätt. Drama..teater..scen..ÅST!

I morgon mellan 12-18!

 

 • GRATIS burgare! På torsdagen den 8.3 är det kvinnodagen, och det betyder gratis burgare! Yes, du hörde mig. Naughty BRGR i Åbo, Helsingfors och Tammerfors delar ut brgrs mellan kl 16-18 till alla kvinnor, kvinnodagen i ära! Vad är bäter än det? I'm gonna get some, are you? 

 

 •  GÅ på aura Å! De flesta har säkert gjort det redan, men om inte - ta dig ner till ån och gå på vatten!

 


Det var veckans heta tips och inte i samarbete med någon. Bara rekommendationer!  

Ha en suverän vecka och hoppas er måndag varit gemytlig.

CHEERZ!

sofia
05.03.2018 kl. 19:15

Non, je ne regrette rien - Nej, jag ångrar inget


A girl's gotta do, what a girl's gotta do - tänkte jag igår kväll när jag bokade en teater biljett. Jag hade inga som helst lördagsplaner, och de flesta av mina människor var out of town eller hade andra planer. Men jag ville inte sitta hemma och var sugen på att göra något - så jag gick själv till Åbo svenska teater och kollade på Piaf - jag ångrar ingenting.

Jag har tidigare varit ensam på musikal i Glasgow, så är  inte alls rädd eller tycker inte ens det är pinsamt att gå ensam. Vem bryr sig egentligen? Alla i publiken sitter ju still och ser på en föreställning - inte kan man ändå prata skit med varandra. Kände några blickar i nacken när jag ensam drack ett glas vin och kollade runt på folk under pausen eller intermission som det heter på the language of THEATRE! Fick vuxenpoäng av två kompisar på efterhand. 

 

 

Anywayz, jag är inte så allmänbildad från tidigare om Edith Piaf. En har ju hört hennes namn och kopplar det med fransk musik - men hade inte kunnat nämna en sång på befallning. hade inte heller någon bakgrundsinfo om hennes liv - så var ganska clueless. 

Föreställningen gick på finlandssvenska och sångerna var mestadels översatta till svenska men behöll de franska namnen och inleddes ofta på orginalspråk. 

JAG BLEV KÄR

Jag satt blixtstilla i min stol och bara stirrade. Jag kände avund över varför inte jag vågar spela teater och ha förmågan att få folk att känna likandant. Blev och fundera på hur man som 28-åring kan pursue en sådan hobby. 

Kände lycka och jag skrattade hårt åt de små humoristiska dragen. Skådespelarna va så duktiga - speciellt Emma Klingenberg som spelade Edith Piaf. Det var så otroligt proffsigt, dramatiskt och hennes röst var så lik. Hon sjöng med känsla att tårarna rann längs mina kinder. Det kändes som om jag var en del av pjäsen och var med i 20-talets Fankrike. AAAH. 

Piafs liv var så dramatiskt, så intensivt och så händelsetrikt. Huhhu. Önskar jag också kunde säga: Nej, jag ångrar ingenting när jag är gammal och skrynklig. Okej, hon blev bara 47 år så hon hann inte så långt, men ändå. Tuff brud!

Jag gick hem som på moln. Hög på endorfiner och musik. Skrev till Erik som var i Helsingfors, att från och med nu gäller bara fransk musik för en tid framåt. Känner också att min extrema romantiska och dramatiska sida fick en liten push - oops. 

Mina favorit nummer var:

Non, je ne regrette rien

Milord

La vie en rose

AJ ETTÄ VILKA MAGNIFIKA LÅTAR

 

 

TIPS FRÅN COACHEN - Vill man ha mig på extremt gott och lysande humör eller bara göra min dag lite bättre - ta mig på musikal eller teater. Slår aldrig fel. ALDRIG. För visst kan man gå ensam, no problemo. Men nog gillar jag sällskap ändå. 

 

Jag ger PIAF - 11/10 fiausters!

 You're welcome. 

 

sofia
04.03.2018 kl. 21:36

dreams


I dream of not having to feel my feelings 150%. A normal 100 would be nice.

I dream about being so confident that I never second guess my decisions. I walk into a room and BAAM. Swishh swissh bissh.

I dream about my own apartment, with a balcony, so I can drink coffee and nurture my 100000 PLANTS.

I dream about and I look forward to spring. The sound of birds, the sand under my sneakers and feeling the warm sun in my face. 

I dream about finding a hobby I'm passionate about. Taking a writing class, singing lessons or photography. 

I also dream about having flawless, spotless skin and non-albino eyebrows. 

I dream about spending my 30th birthday on a whale watching boat outside of Tromsö, Norway. I LOVE ORCAS. 

I dream of spending a day in The Wirzarding World of Harry Potter. I really really do.

I dream of appreciating the bad ass peson I actually am. Because I am enough. 

I also dream of health, world peace and seedless clementines. 

 

What do you dream about?

 

 

 

sofia
03.03.2018 kl. 14:07

ovettigt


"Den som inte har något vettigt att säga. behöver inte säga någonting alls". 

Jag har suttit med datorn i famnen nästan varje kväll nu. Försökt skriva ner ett vettigt inlägg om vettiga saker som låter vettigt från det ovettiga som snurrar runt i mitt huvud. Men det som finns i min hjärna, det jag skriver ner, makes absolutley no sense. Så det översätter ganska bra till att jag egentligen inte har något vettigt att säga. Så det jag får ner till text, raderar jag bort efter en stund.

Men det behöver inte alltid vara så vettigt. För om jag är vettig, ansvarig, pedagogisk och på alerten hela dagen - så måste jag få vara lite ovettig på kvällarna. 

Så tänker bara förmedla en sak idag - ibland måste man få vara ordlös och tankelös. Som just nu. Idag. Det är helt okej.

 

men poddar & netflix finns online, så tänker inte koppla helt bort, if you know what I mean. 

 

CHEERZ!

sofia
28.02.2018 kl. 17:27

VECKANS GÄSTBLOGGARE - OSQ

Okej allihopa, nu är det dags för min fjärde gäst! Idag delar jag min blogg med Oskar 'OsQ' Fagerström! Han är finlandssvensk, har en härlig personlighet, en passion för musik & har just släppt en ny singel! Vad är nu mer passande som min fjärde gäst? So with no further babbling: ge en stor virtuell applåd till - OsQ!

 

 

 

Först och främst – long time no see! Vad gör du nuförtiden? Varför hör du aldrig av dig? Skämt åsido. Kiva att ha dig med! 

 

Morjens Fia! Tack för att DU hörde av dig! Börjar bli ett tag sedan :)

 

Ja, verkligen! Börja med att berätta om dig själv! Vem är du, var bor du? Vilken är din go-to tv-serie? Vilken öl dricker du och vad har du för intressen?


Jag är Osku, hemifrån karis, bor i arabia i helsingfors.

Min go-to serie är för tillfället Criminal Minds. Jag har sett typ alla serier jag ens är lite intresserad av att se, men har ännu några avsnitt kvar av denna. Jag måste varje natt “slockna” till att jag ser på någonting för att få sömn. Så för tillfället drömmer jag ganska fucked up drömmar när det sista jag ser är mord när jag lägger mig. 

Det blir nog mest “budget öl” drucket. A Karhu på Iltakoulu (min stamkrog i Kallio). Nuförtiden har vi Lidl i Arabia, så det blir nog även en och annan “punainen paholainen” om jag råkar köpa hem. 

Jag gillar att spela futsal/fotboll, se på NHL på nätterna, se på stand-up och att gå på nån öl med kompisar och prata skit. 


Jag är från Ekenäs, men ändå så har vi ju hängt i samma kretsar i vår glammiga ungdom i Karis(fornia). Det var Serendi, det var Affes, det var lazy summer dayz, det var roisigt & framför allt kul! Hur minns du the glory days?


Jag minns samhörigheten och att jag alltid var omringad av vänner.

Jag behövde inte ens ringa någon utan kunde bara gå till pumpviken, ängen och lite senare till serendi, och alltid ha vänner på plats. Vi var några som alltid hängde med varandra, men vi hade heller inga problem att sluta oss till ett större sällskap. 
I en liten stad som karis kände alla till alla som hängde ute. Jag minns också att svenskspråkiga och finskspråkiga kom bra överrens, vilket fallet inte alltid varit med tidigare generationer. 

Jag minns hemmafesterna, fyllorna, hook-upsen och gånger man skämt ut sig med ett leende på läpparna. 


Om du sku kunna ge tre råd åt dig själv för 10 år sedan – vad skulle det vara? 

 

Tro på dig själv och stå upp för dig själv! Det är fint med ödmjukhet, men låt det inte bli till underskattning av dig själv. Våga ta för dig och se ditt värde.

Skriv mera, rappa mera, utveckla dig själv! 

Börja aldrig röka! Det är så satans dumt!

 


På tal om lazy dayz, när vi blev bekanta så var du en del av K-style. Vad har hänt musikmässigt sen dess för dig och hänger ni fortfarande ihop? 

 


Har inte hängt så mycket på de senaste åren, men vi har varit bokade med Simon på samma ställen en hel del. Vi brukar köra lazy dayz som en liten nostalgitrippsnummer. 

Musikmässigt har jag blivit en bättre och mångsidigare rappare än jag var då. Jag rappade ju bara på svenska på den tiden. 

Jag har blivit mera influerad av reggae. Mina texter handlar inte längre om att få ut ett budskap med ett rim i slutet av varje rad. Nu vill jag att varenda rad har en mening och låter bra, rent tekniskt.

 


Hur stor är hiphop/reggae-scenen ut i Finland? Hur ser den ut? Kan en som jag, ms. Spotify top 50 hits, komma på en spelning utan att ha någon som helst koppling till genren eller måste man ha lite rytmiskt blod i sig?

 


Klart vem som helst kan gå på en spelning av båda dessa genren utan att vara speciellt insatt. 
Rapscenen är ju väldigt stor o har en massa subgenren i finland. De som är mera omtyckta inom scenen är ofta mindre omtyckta i mainstreamen och vise versa. 
Själv gillar jag mera teknisk rap än “få brudarna att sheika bootyna”- rap. Teknisk rap kan o andra sidan kan låta väldigt tråkigt om man lyssnar med samma öron som man sku lyssna på en poplåt. 

Reggaescenen är dock väldigt liten när det kommer till artister i finland. En hel del DJ:s finns dock. Men på reggaefester är det oftast samma folk, fest efter fest.  
Men reggaemusik är ju väldigt lätt att koppla av till för nästan vem som helst.  Av de som ja känner som gått första gången på ett reggae-event har de flesta blivit glada över den lätta stämningen och det goda humöret folk är på.


Nuförtiden flyger du ganska solo som OSQ. Din nya låt, Rough Patch, är underhållande, skön att lyssna på och helt enkelt bra skriven. Är låten baserad på verklighet eller hur kom den till? 

 

Låten är faktiskt väldigt verklighetsbaserad, mer än vad jag vill erkänna. Jag har alltid varit väldigt dålig på att vara nån annan än mig själv och därför är jag urusel på att “poka” på brudar eller spela någo spel. Speciellt efter en break up när man varit ute ur “the game” ett tag och försöker kasta sig upp tillbaka på hästen. Detta blev då inspirationen till denna rätt så självironiska låt.


Går du omkring med en notepad och skriver ner varje tanke du har som skulle bli en bra låt eller kommer det allt på en gång?


Tyvärr.. Ingen notepad. Väldigt många ideer och refränger har dött ut på grund av DET. Är tyvärr så pass gamyl att jag bara skriver hemma med penna på papper


Hur ser du på livet? Dag för dag eller planerar du? 

 

Jag tar det mest dag för dag. Livet bryr sig ganska blanka fan i ens planer ändå, haha! 

 

Vad har du för framtidsvisioner? Är det bara musiken som får ditt hjärta att bulta eller brinner du för någonting annat? 


Musiken är min enda passion som jag är bra på. Önskar att jag en dag hittar min drömkvinna som jag kan skaffa barn och dela livet med. Men jag orkar inte stressa om den saken :D


Om du sku vara tvungen att rå skryta med en egenskap hos dig själv -  vad skulle det vara?


JAG ÄR SÅ JÄVLA ÖDMJUK!! Den meningen kanske emotsäger sig själv, haha. Men jo, jag är ganska ödmjuk och har lätt för att komma överrens med olika sorters människor.


Var hittar man dig på sociala medier och har du någå keikkor på gångs där man kan komma och se, lyssna och hälsa på dig? 

 

  Soundcloud.com/osq - länk

  Facebook.com/osqmusic - länk

  Instagram - osqmusic 

Nästa spelning som jag vet om är 31.3. Då ordnar Skumt events en fest i Billnäs med Trainspotters, JAG, Walt Miguel och undertecknad. Blir riktigt häftig event!


Tack tack TACK för att du var min fjärde gäst på bloggen! Det var super intressant och coolt att catcha upp! Något du vill hälsa mina trogna läsare?

 

Tack för att jag fick komma! Ta hand om varandra! Gå och lyssna på min musik på Soundcloud, Spotify, Deezer, Youtube och vad det nu finns för plattformen. 

 

 

GÅ FÖR FASIKEN ALLA NU OCH LYSSNA PÅ ROUGH PATCH T. EX. HÄR!


Vill du vara eller har du kanske önskemål om någon kul typ jag skulle kunna ha som gäst nästa gång?

Smäll ett förslag i kommentrasfältet vet ja!

 

CHEERZ!

Sofia
26.02.2018 kl. 11:05

dagens funderingar

 

Vissa dagar måste jag stanna upp och fundera på vad jag egentligen funderat på under en dag. Jag tar ju mig själv till fots överallt så har mycket tid att tänka då jag går. Så här är några exempel av hundra,  som kan snurra runt i min skalle. 

 • Varför är det så kallt även om solen skiner?
 • Varför väljer mina skor att knyta upp sig precis där det är massor med trafik så jag måste böja ner mig och visa reven för alla?
 • Varför är min palm Olof så ledsen? 
 • Hur många växter är för många växter i en etta?
 • Kan man äta för mycket ost?
 • Varför är Donald Trump så otroligt flöntig? 
 • Will the uptown funk me up?
 • Varför är min garderob så svart? Speglar den min själ?
 • Kommer man nångång bli så gammal att finnarna i hyn försvinner eller är man bara en finne finne?
 • Hur kan kvinnor tänka så otroligt mer, olika och djupare än män? 

Detta var dagens funderingar med filosofia. 

Vad har du fundera på idag?


BTW, I morgon är det fredag och en annan sak jag funtzar på är vad jag skall packa inför helgen i Raseborg! 

Kanske vi ses på lördagskaffe?

CHEERZ

(Photo av självaste Sofia Junni Silén)

Sofia
22.02.2018 kl. 20:15

 

Hello!

 

 

Namn: Sofia Johansson

Ålder:  Tjugoåtta jordsnurr

Ort: Åbo/Turkuland

Blogg: Här kan ni läsa om allt och ingenting, men oftast någonting!

Är: Glad, mästare på överanalysering, plantlady, snäll, tankspridd, lite humoristisk, semi musikalisk, lång, full av kärlek och ost

 

 INSTAGRAM

FIAUSTER

 

Kontakta mig:

Johanssonsofia0@gmail.com