BUCKETLIST - VAD JAG BORDE GÖRA FÖRE JAG FYLLER 30

 


Först och främst vill jag säga att jag äntligen lyckats ta sjukledigt och det krävdes bara en gnutta magsjuka till det. Därför har det varit ganska tyst här några dagar. Men idag mår jag bättre och mer än redo för jobb i morgon! Tänk. Plötsligt händer det.

Second - Jag har funderat hårt och länge på vad en borde uppleva och få gjort innan man fyller trettio, och efter lite research på veckorevyn, ett snack med mamma och andra vettiga artiklar så har jag faktist lyckats med det mesta, enligt vad andra tycker man borde hinna med före 30. 

Saker som att: bo utomlands, gå på konsert, tatuera mig (fattar inte varför det var en punkt men ok för det är väl inget man borde göra om man inte vill), öppna sparkonto & börja bostadsspara, resa ensam, åka på roadtrip, säga upp sig från ett jobb man inte gillar, klippa av håret, uppträda framför publik, köpa egna möbler, jobba som maskot, bli riktigt kär osv. DONE IT.

 

 

Sen fanns det grejer på dessa listor jag inte har något behov att göra som att hoppa bungeejump (NEJ) och gå på festival (blä. smutstigt, äckligt och för mycket folk - nöjer mig med POP-kalaset).

 

Men det finns ändå massor jag inte har ännu gjort och behöver nödvändigtvis inte hinna med det på 8 månader så därför blev det icke 30, utan  20 saker jag borde göra innan jag blir 30!

 

 • Gå på vinprovning

Jag har druckit vin i över 8 år, men har aldrig varit på en ordentlig vinprovning, och min bästa kompis är sommelier. SHAME! Dock har jag varit på whisky provning i Skottland så det är ju något. 

 

 • Läsa slut alla halvlästa böcker i bokhyllan

Vem gör så? Vem börjar läsa en bok, lägger den i hyllan, och börjar på nästa?

 

 • Göra ett samarbete på bloggen! (Hit me up peeps)

Det skulle vara jätte roligt att göra ett eller fler samarbeten på bloggen. Jag har ändå en del läsare, och det skulle vara kul att få testa och skriva om någonting. Helst något man antingen kan äta, lyssna på eller ha på sig. 

 

 • Bli sambo!

Jakten på den perfekta lägenheten är igång och för en person som vill att allt ska hända genast, är detta ganska intensivt. Men tur så har vi ganska så samma kriterier på hur den ska se ut och var den ska vara. Så månne inte det löser sig!  Egna lägenheter är skönt och så med personal space, men vi är båda trötta på att gå fram och tillbaka med övernattningsväskan och är mer än redo för ett gemensamt hem. 

 

 •  Få fastanställning!

Jag har varit allergisk för fasta saker ända tills nu. Levt loppan på vikariat och kunna komma och gå som jag ville, men nu vill jag vara still och ha säkerhet. Kanske inget jag nu bara sådär "får", men ska sikta mot det på alla sätt och vis. Är mer än redo. #GETTINGOLD

 

 • Ersätta alla ikea kärl från 10 år tillbaka med nya och "real adult stuff".

Har aldrig brytt mig förut, men när släkten började samla och gav mig mina första Iittala kärl på min dimission, så ser mina gamla, slitna och matta ikea tallrikar ganska tråkiga ut och redo för loppis. 

 

 • Lära mig att sy en knapp

Jag har en massa talanger. Som att rimma, kunna oändligt många musiklyrics och att laga skitgoda smörgåsar men jag är värdelös på handarbete. Så nu ska jag lära mig att vårda mina kläder och sy knappar när det behövs. 

 

 • Uppträda på en open mic night.

Jag sku så vilja våga på ett stand-up gig. Ett kort gig på engelska. Jag har skrivit några guldiga skämt som ja skulle dra. Men troligen så skulle jag svimma eller springa hem. Men det skulle vara awesome om jag skulle ÖVERLEVA DET.

 

 • Lära mig att spela ett instrument.

Det skulle vara perfekt för mitt jobb - och för min överloppsenergi! Gitarr eller piano. Någon i Åbo med nerver av stål som vill lära mig? Hit me up. 

 

 • Dricka med måtta.

Jag har blivit betydligt bättre på det, men jag skulle vilja kunna gå på en fest och inte alls ha krabbis nästa dag. Men jag har växt upp med "go hard or go home" state of mind, och det är svårt att komma ur det, för vin är gott! Men man lever och lär - och det är bara inte värt det alla gånger.

 

 • Sluta jämföra mig med andra.

Det är en evig kamp, och det blir bara svårare och svårare att INTE jämföra sig med andra med tanke på sociala medier osv. Man borde ju se ut sådär, borde ju ha gjort sådär och varför kan den göra så och inte jag? Det som jag mest jämför är vardagsliv. Samtidigt som jag njuter av att ta det lugnt, blir jag ofta stressad över att jag BORDE göra det, och det andra för alla andra gör ju så. NO MORE. NAY I SAY!

 

 • Se alla filmer jag inte vågat se förut.

Jag var rädd för allting när jag var liten. Jaws, Jurassic Park, The Shining osv. Men tammifan NU ska jag ta mig igenom alla och har redan lyckats se alla av de tre första orginala Jurassic Park och hade inga mardrömmar - SCORE! Dock såg vi igår första avsnittet av serien YOU på Netflix och drömde inatt att Joe Goldberg stalkade mig, så kanske jag ska ta det ett babysteg i taget.. 

 

 •  Börja samla på något

Done and done. Har för tillfället sju växter varav en jag har odlat själv PLUS en stickling av min monstera som jag försöker göra till en ny monstera växt. Har också en fin samling av BrewDog ölflaskor, hehe. 

 

 • Köp ordentiga arbetsskor

Sorligt men sant - men mina ben och framförallt fötter klarar inte av fejk-crocs mer. Dags att handla ordentliga arbetsskor som förebygger eventuella hälproblem. 

 

 • Publicera någonting.

Jag älskar att skriva, speciellt rim. Har en liten samling på korta historier och barn-boksrim jag använt till jobbet - sku vara awesome om det skulle nån dag bli något mer! Skulle också vilja gå på en skrivarkurs och lära mig mer!

 

 • Ge tillbaka.

Jag donerar pengar varje månad till Röda korset, och ibland donerar jag en slant till någon frivillig organisation som Projekt Liv eller Omaze. Men sku vilja vara på plats någonstans och verkligen hjälpa till! Sjukhusclown kanske? 

 

 • Rensa ut allt onödigt.

En otroligt bra sak med att eventuellt flytta, är att man verkligen rensar bort gammalt skräp. Kläder, onödiga papper och gamla textilier. Göra mig av med allt jag inte använt på ett år. MEN, vad ska jag göra med 100tals dvdn eller gammal teknologi man inte använder mer? Tips? 

 

 • Baka surdegsbröd

Det är så tusans gott och utmanande att baka. Det finns ett bageri i Forum här i Åbo som har så tusans gott surdegsbröd - men jag ska baka ett steg BÄTTRE. 

 

 • Ha en hudvårdsrutin

Nu om någonsin är det viktigt att sköta om huden, för nu far det bara neråt. Tur så har jag hittat den bästa produkten för min åldrande hy. COCOKIND! Tänk om det vore ett samarbete. Men nix, bara gammal och hederlig rekommendation. 

 

 • Joina en community.

Via den här bloggen har jag träffat en massa inspirerande och kiva typer. #Finlandssvenskabloggare har gett mig massor och är glad över att jag får vara med i den communityn <3 Så..check! 

 


Det var ganska svårt sist och slutligen att komma på grejer till den här listan, då jag aldrig har haft en "före jag är trettio måste jag.." plan. De flesta av mina vänner vill ha hus, familj och karriär före de är trettio, medan jag aldrig haft en konkret plan. Men har lyckats ganska bra ändå, vill jag påstå! Den kanske inte är den vildaste listan, men been there, done that! 

DOCK måste vi komma ihåg att livet verkligen inte tar inte slut vid trettio, utan tycker det bara fortsätter. OCH alla på sitt egna sätt och inget är rätt eller fel. Visst?

Men tammifan jag ska ta mig igenom denna lista på ett eller annat sätt för om jag har skrivit ut den här - så är det skrivet i STEN.

Challange accepted. 

 


 

Sofia
15.01.2019 kl. 13:42

fredagsfeelis

Hejsan hoppsan fallerallera, när fredan kommer ska varenda kotte vara glad!

Snoret rinner från näsan, huvudet är tungt och kroppen är trött. Vet ni vad det är tecken på? Att det händer något kul på veckoslutet! Jajjamen, som smör smälter i solsken är det lika sant att jag ska på trettioårsfest på lördag och jag är så täppt att jag vaknade till när jag bokstavligen snarkade in i Eriks öra inatt. 

Slår aldrig liksom fel. Åter igen en utomordenlig arbetstagare. Jag har liksom inte varit tillräckligt sjuk för att vara borta från jobbet, enligt min egen standard, utan sådär semi-flunssig så man överlevde dagen men är som en våt trasa på kvällen. En snorvåt trasa. 

Men nu är fredagen här och det känns lite bättre redan, och jag hoppas det är ännu bättre i morgon! För då är det dags för 30+30 års fest hemma i Ekenäs! Nu börjar alla jämnåriga fylla trettio och detta år kommer vara en enda stor jäkla fest. Hur coolt är inte det? Sista hopen av åttitalister stiger över från tjugonånting till t r e t t i o. Moin. 

På tal om det, så tänker jag skriva ett inlägg med titeln 30 före 30 - ett inlägg om vad många olika säger att man ska ha upplevt innan man når 30, och vad jag har lyckats kruxa av redan samt vad jag har kvar. Jag har än så länge inga känningar av en kris, tror jag hade den vid 26. Så hoppas det håller i sig.

Det är ändå ganska roligt att läsa alla listor som finns online och vad man BORDE ha gjort, som om orken och glädjen för livet tar slut efter 30. Jag har även egna punkter jag tycker jag borde göra före jag fyller..som att gå på vinprovning eller lära mig att sy en knapp..(I know, jag har påriktigt tummen mitt i handen med handarbete). 

 

 

Har du en bucket list tills före du fyller jämnt?

Kommentera gärna innan söndag och tipsa mig om vad jag MÅSTE hinna med före den tjugfemte augusti!

Tänker också ha ett inlägg om mitt badrumsskåp snart, för det ville många läsa om. Vem sku nu inte? 

 

Ha en trevlig helg alla!

CHEERZ! <3

 

sofia
11.01.2019 kl. 16:51

NEW YEAR, SAME OLD tired WEIRDO


Nej men hejsan allihopa! 

Hoppas 2019 har börjat så som ni önskat, och om inte - så finns det 359 dagar kvar att ändra på det. 

Är det bara jag, eller känns detta nyår som ingenting speciellt alls? Liksom det brukar kännas någonstans att ett nytt år har börjat. En fresh start. Ett blankt papper. Ett jävlar anamma nu kör vi! Alltså jag är inte apatisk över det nya året, är väldigt excited! Men fick inte den där nytt år, ny jag känslan som man brukar. Kanske för att det var en måndag. Vem orkar fira stort på en måndag? Ugh. 

Anyway, den där känslan. Är det månne för att jag inte kräver en extrem förändring? Jag är somewhat nöjd med vad som är och fortsätter gärna på samma sätt - med ett öppet sinne för nya saker och äventyr - men jag har inte ett stort behov av det? 

Känns konstigt. Kanske jag bara var otroligt trött. Heh. 

Men har haft en superbra vecka. Har jobbat, ätit god middag med en ny vän (shoutout Jemina!) på Hügge, spelat massor av spel..och det största är nog att jag och Erik har beställt vår första gemensamma möbel - en säng! OMG. WHAAT.

Gårdagen gick till att provligga (höhö) säkert tusentals sängar, men vi fann en vinnare i Masku och den kommer i februari! Den får lov att bo hos Erik tills vi flyttar till vår lägenhet som vi inte har än. Men en sak att checka från vad vi måste skaffa - listan!

Side note question: Är det vid trettio man blir mer excited över prylar - eller är det bara för att det är när vi köper tillsammans? Tror jag skulle kakka ner mig av lycka när vi beställde Riedel vinglas - och nu när vi beställde vår säng kändes det som om vi borde korka skumppan. Vem gör så? Is this adulthood - or is this weird?

Who am I?

What is this?

 


 

 

HAHA, skämt åsido. Det känns bra och spänannde. 

Tänker dock avrunda detta flummiga söndagsinlägg här och ska fortsätta städa, som jag har gjort nu i 4 timmar, varvat med WordFeud och snacks.

För om man inte börjar det nya året med en ren lägenhet, är hela året skitigt. Typ. 

 

CHEERZ!

Sofia
06.01.2019 kl. 17:49

ÅRETS BÄSTA...


Jahapp, nu är det väl dags för en liten årsresume. 2018 har kort sagt varit intressant, kärleksfyllt & lärorikt. Mycket upp, och lite ner. Så som det ska vara! I dagens inlägg listar jag lite grejer under året som har varit årets ____! Here we go:

 

 

Årets bästa mat:

Har tänkt hårt och djupt på detta och det finns så många nomineringar. Men jag måste nog säga att påskmiddagen hos Anna & Matti är den bästa måltiden jag ätit i år. ALLTSÅ så jädrans god mat! Matti är nog värd sin titel som Årets kock -17 (läs mer om det i detta inlägg). På andra plats kommer middagen på Kaskis och på tredje plats kommer pumpasoppan på Wibox.

 

Årets bästa film:

Bohemian Rhapsody. Hands down. Skådespelarna var så jävla spot on (bortsett från Ramis överdrivna tänder), musiken var fenomenal, stämningen var guld och storyn intressant. JAG ÄLSKAR QUEEN och jag älskar Freddie Mercury - och nu älskar jag filmen.

 

Årets fail:

Jag skulle stryka ett par byxor, orkade inte kånka fram strykbrädet såå tyckte det var smart att göra det på mattan. La ner strykjärnet från 80-talet i en sekund. POOF - ett trekantigt brännmärke i min fina äkta ikea matta. Classic Fia.

 

Årets bästa helg:

Finns många. Så så många bra helger och stunder i år. Men om jag MÅSTE välja en av alla - så var det nog bröllopshelgen på Åland. Jag fick prova på att vara toastmaster på en av de bästa festerna jag varit på. Tack Johanna och Anton för det fina minnet! Tätt följt efter den helgen kommer nog alla fina helger ute i skärgården. 

 

Instagram best nine 2018 - öl, resor & smörighet.

 

Årets bästa bok:

Jag har lyckats läsa två hela böcker till slut, och har säkert fyra på hälft. Den ena var en bok till jobbet, och andra var Jaga Vatten av Ellen Strömberg. Läste den på två dagar typ och väntar redan på en ny bok av BFF-Ellen. Hon är så bra på att skriva. Man sugs liksom in i texten! I recommend.

 

Årets mest lästa blogginlägg:

Min bloggintervju med självaste Märta Westerlund från X3M! Då var det X3M veckoslut, men idag rockar hon X3M morgon. Lite offended att mitt mest lästa inlägg är om någon annan än mig, men ok. SKOJA, hehe. Märta e cool så det är en fröjd! Läs den här

 

Årets favorit produkt:

CocoKinds Chorophyll mask. Grönt är skönt sägs det, och den ansiktsmasken är just det. Bara rena ingredienser och man kan ha på den hur länge som helst utan att den fräter sönder ansiktet, som det ibland känns med andra. 10/10 veganer får den.

 

 

Årets favorit låt:

Enligt min spotify top songs 2018 - har jag lyssnat mest på Ted Gärdestad. Kollade på filmen om honom i somras, och spelade sönder För Kärlekens Skull efter det. Så otroligt fin låt! 

 

Årets lärdom:

Too much topsing can actually almost kill you. Alltså skulle vilja säga att jag har slutat köpa örontopsar pga. miljön - men sanningen är den att jag MÅSTE sluta använda dem pga. överanvändning! En sorts stresshantering I guess. Tops-ocd. Haha. Anyway, har inga topsar hemma utan använder bara örondroppar och spray. Ibland kan jag sneakysti sno en från Eriks badrum. Men lär mig av mina ömma öron att det inte är en bra idé.

 

Årets resmål:

Budapest i maj med Erik, Kroatien med Lilly i augusti och alla gånger till Åland i somras. Alla resor har varit olika, fartfyllda och roliga. All cred till alla människor inblandade!

 

 

Årets personliga win:

Förutom att jag klarade av konsten av toastmastery på årets bröllop, lärt mig att chilla ner och att jag klarar av att hålla mina växter vid liv - så är nog årets personliga vinst det att jag äntligen fattat hur bra jag är på mitt jobb. 

Ingen är perfekt, och när man jobbar med människor är ingen dag den samma, speciellt med barn som har särskilda behov. Men jag har växt i min roll, och känner att jag är bra på det jag gör - försöker mitt absoluta bästa och lär mig varje dag med och av mina underbara kollegor och alla fina barn. 

Jag är definitivt på rätt bana och det känns så jävla bra. Hoppas jag får fortsätta länge till!

 

 

2019 ska bli:

Lika, om inte mer awesome. Lite lugnare, lite sparsammare..men också:

 • Hälsosammare.

Nu måste jag skärpa mig, som man säger varje år. Men jag har varit så otroligt lat under december (hela hösten..) att det är ingen ordning! Mer hälsosamma vanor, mer motion och dricka mera vatten. Hur svårt kan de va? Jag vet hur man gör. Måste bara sluta vara LAT. 

 • Spännande.

Äääh, har så mycket spännande på g! Vi ska börja leta gemensam lägenhet (!!!!) och köpa gemensamma saker. Kanske boka någon kort resa.. Och det största är nog att jag, marre, mormor och nästan halva släkten fyller för fan jämnt! Dessutom är det bröllopssommar, Backstreet Boys & annat skoj till på det! 2019 blir nog awesome. 

 • Kärleksfullt

Ska spendera mycket tid med människor jag älskar. Det är ju det som ger lifvet mening för mig. Mina människor <3 

 • Intressant

För hur mycket gott man än önskar för ett nytt år, kan man verkligen inte veta vad som komma skall. Bara att hoppas på det bästa, och ta emot alla överraskningar med öppna armar och ett jävlar anamma. 


 

Lovar att 2019 ska blir ett fint blogg år också. 

 

 

KRAM!

Sofia
28.12.2018 kl. 19:04

MÅNADENS BABE - IRINA KJELLBERG!

Säg hej till Irina "Ia" Kjellberg! Denna skönsjungande, godhjärtade och djurälskande babe befinner sig just nu på paradisön Aruba, och dedikerar tre månader av sitt liv för att rädda herrelösa djur. Läs om henne och vad hon gör där i dagens inlägg! Take it away!

(Bilderna ägs av Irina och av mig själv.)

 

Först och främst - berätta om dig själv! Vem är du, hur gammal är du, vart kommer du ifrån och vad är din favoritsmak på glass?

 

Bon Dia, Sofia! 
Vad kul att få vara med på din blogg! Jag är 28 år gammal och kommer ursprungligen från Karis - Finlands Paris ;) men bor nu i Åbo and loving it! 

Hur jag än vill testa nya smaker på glass då sommaren kommer, slutar det ändå i att jag väljer choklad. Det kan vara brownie, fazerina, oreo..men det måste vara någon form av choklad.

 

Lite bakgrundshistoria - Vi har ju egentligen känt varandra sen lååångt tillbaka när vi båda bodde i Raseborg, och blev sedan återförenade igen då vi båda hamnade i Åbo! Vi är båda socionomer, har jobbat på samma jobb - och nu är jag tillsammans med en av dina bästa vänner. Känner du att jag infiltrerar ditt liv? 

 

Jaa, tänka sig. Aldrig någonsin trodde jag att du skulle ha så stor betydelse i mitt liv efter att ha träffat dig i Karis via Anni. Men här är vi nu, många år senare, och du har introducerat mig till mitt nuvarande jobb, blivit tillsammans med en av mina bästa vänner och var även personen som berättade om stället jag för tillfället befinner mig på…vem ska ha trott det? Men om jag inte sagt det förut så säger jag det nu, jag är Såå tacksam över att få ha dig i mitt liv så snälla stanna för evigt! <3 Så nej, du infiltrera inte mitt liv, åtminstone inte negativt.

 

Skämt åsido, det är ju lite lustigt. 

Anyway, just nu är du någonstans där vattnet är turkost, sanden är vit och solen är varm. VAR befinner du dig & hur i all världen hamna du där?

 

Precis, jag befinner mig på den underbart fina ön Aruba, “One Happy Island” som de står på alla bilars registerskyltar. Jag kom hit i november för att i 3 månader volontära för en animal rescue organisation vid namnet Sgt Peppers Friends. Enda sedan jag var liten har jag velat jobba med och rädda djur samt ha min egen dogshelter och nu får jag äntligen göra JUST DET! 

Det är via dig som jag fick reda på den här organisationen då Yoga girl hade det på sin instagram. Du som är ett stort fan av henne, såg det och skickade infon vidare till mig. Min första tanke var “inte kan jag åka till Aruba”, men snabbt ändrade jag mig och bestämde att om ett år reser jag dit och stannar i 3 månader, då hinner jag meddela jobbet i god tid samt spara pengar. Det var precis det jag gjorde. Nu är jag här, över ett år senare och har redan hunnit vara över halva min tid.

 

Irina och Kiwi

Sgt. Pepper´s Friends är alltså en animal rescue organisation som jobbar för att rädda så många övergivna hundar och katter de bara kan. När vi kan och har möjlighet så tar vi hand om dem, tar dem till veterinären (kollar blodet, får vacciner, mediciner om nödvändigt och får chip), sedan kommer de till huset (om det finns plats) annars till en fosterfamilj. Just nu har det varit massor av valpar som blivit övergivna och lämnade till sitt öde så nu är det fullt. Tror organisationen har allt som allt 36 valpar, var av vi i huset har 14 (så dryga 1/3 är här) resten är hos fosterfamiljer och väntar på att bli adopterade. På lördag flyger 4 valpar till sina nya hem! Men även om det är fullt och vi hittar en valp i behov av hjälp så försöker vi alltid hitta en lösning.

För ca en vecka sedan hittade vi ett hus med 3 övergivna hundar och massor av katter, men vi har inte rum för dem, så dit far en av oss varje dag och matar dem samt ger vatten. Av dem djuren har nu en av hundarna och en av katterna blivit adopterade och bara allt är klart flyger de hem. Allt detta för att dom finns på instagram! Jag älskar människor som hjälper och adopterar!

 

 

Det låter som om det kryllar av herrelösa djur runt omkring Aruba, finns det fler organisationer som Sgt. Pepper's Friends - och samarbetar de alla på något vis?  

 

Jo, Aruba är en skönhet men dock med en väldigt mörk sida också. Antalet övergivna hundar och katter är så grymt stort att det gör ont i hjärtat. Människorna här på ön har inte samma tankesätt då det kommer till vad husdjur är och vad det innebär att ha dem. 

Vad jag hittills har hunnit uppleva och se så finns det ganska många organisationer som jobbar för samma mål. Luna Foundation är den första på ön och fick sitt namn efter den första hunden som räddades på Aruba, Luna. Hon lever än idag och har ett bra liv. Andra är Animal Relief Foundation, Aruba Animal Shelter, New life for Paws, United Dogs och Crijojo Trappers (men dom fångar in och kastrerar/steriliserar och släpper ut dem igen)

Sedan finns det två hundhotell på ön som fungerar som fosterfamilj till vuxna hundar om dom har plats.

Sgt. Peppers friends samarbetar mycket med crijojo trappers, och sedan med hundhotellen. Hittills har jag inte haft samarbete med några av de andra organisationerna, men det är inte omöjligt att de ringer runt till varandra för att se om någon har plats för en hund/katt/valpar m.m.

 

Hur ser en vanlig dag ut på Sgt Pepper's friends? Får du verkligen gosa med djur dygnet runt & är ditt liv komplett? 

 

Oj, svår fråga. Det varierar så beroende på hur många valpar vi har och med adoptioner. Men nu som vi har Nova och hennes 8 valpar, Kappa, 6 native American valpar och 14 katter så ser dagens schema ut såhär (vi är två som delar på sysslorna):

7:00  Mata Native american valpar, sätt dem i hundhagen och städa deras “sovrum”.

7:00 Mata Novas valpar och städa deras “sovrum” + mata katterna.

8:00:  Vår frukost + Kappa & Nova

9:00: Städa åt katterna och byt till rent vatten, samt gosa och lek med dem.

11:00/12:00 Mata båda valpkullarna och ha dem ute och springa samt gosa med dem. 

12-13:00  Lunch + Mata Nova.

13:30 Hälsa på Bodi (en hund jag har räddat) och gå ut med honom. Hämta grejer från “chefen”  för hund som flyger till Boston.

14:30 Far med hundgrejerna till flygfältet och sköter att valpen kommer iväg med sin nya ägare eller transportör.

17:00 Mata alla valpar och lek/gosa. Mata Nova & Kappa

18:00/19:00 Städa rent åt katterna, byt vatten och lek/gosa en stund .

21:30 Kvällsbit för alla valparna och flytta sedan Native valparna till “sovrummet”.

 

Feeding time!

Det där är ungefär hur en dag ser ut här, när vi har färre valpar är det mindre jobb och tvärtom, det vi dessutom gör utöver detta är: 

Varje onsdag och lördag  kl 16 har vi “dogwalk” med en grupp hundar för att socialisera dem och lära sig att gå i koppel.

Vi kan hamna till veterinären med ett djur, eller för att hämta deras papper och föra dem till vet services för att stämplas för att sedan köra tillbaka till veterinär för att kopiera alla papper

Vi kan på samma dag ha 3 olika flyg att passa beroende på hur många djur som blir adopterade (det varierar)

Vi får besök av turister åtminstone 2 ggr i veckan som vill komma och se hur vi har det, donera saker/pengar och gosa/hjälpa till med djuren.

Så för att svara på den andra frågan, får jag verkligen gosa dygnet runt med alla de fyrbenta? JA, jag får verkligen dygnet runt gosa hur mycket jag vill med alla mina bebisar här och jag älskar det. Visst är det tungt med så liten egen tid, och någon ledig dag existerar inte. Har lite svårt att koppla av de dagar eller timmar som jag inser att jag faktiskt råkar ha ledigt utan några besök nånstans utan bara passa mattiderna för djuren.

 

 

Yoga Girl - Rachel Brathen har ju grunda organisationen Sgt Pepper's Friends och bor själv på Aruba. Har du fått träffa henne redan och har du hälsat från mig? 

 

Rachel har grundat organisationen, men jag hade en bild av att hon hade mer att göra med den än hon faktiskt har. Min uppfattning är att hon la sitt namn på organisationen för att den skulle synas mer (med tanke på på hur känd hon är på media) och har hjälpt till med att samla in pengar. Men utöver det så har hon inte nått med “oss” att göra. Jag har sett henne en gång, och fick inte en bra första bild av henne, tyvärr. Försökte hälsa från dig men hon mer eller mindre ignorerade mig. Jag har dock sett hennes mamma i butiken då hon var här på besök och pratat lite kort med hennes man och Luna, dom var väldigt trevliga.

 

Life is a beach..Hur är det att bo på Aruba? Livsstil, kultur, språk, mat - hur lever du nu? Är det sol, surf och yoga som gäller? 

 

Eftersom att jag jobbar heltid 24/7 så har jag ännu inte hunnit uppleva ön så mycket som jag skulle vilja, så har lite svårt att svara på frågan. Dock vad jag vet är att dom nog är väldigt layed back när det kommer till att få saker gjort, speciellt lokalbefolkningen. Holländarna som bor här har mera fart på sig. De talar Papiamento, Holländska, Spanska och Engelska (tack o lov), maten är god men har inte hunnit testa så många platser ännu. Det är inte jätte dyrt eller jätte billigt, relativt liknande som i Finland, beror på om du går ut och äta i Helsingfors eller Åbo, samma är prisskillnaden här. Dock har många restauranger bättre utsikt här, hehe.

Hur lever jag? Det jag främst äter här är smörgås eller granola med turkisk yoghurt till frukost och som mat brukar jag göra på avokado, brysselkål och fylld pasta. Väldigt enkelt, snabbt, mättande och gott. Eftersom jag äter så lite kan jag med gott samvete äta choklad varje dag!

Jag har varit till stranden hela 7ggr tror jag på mina 8 veckor här, så nej, sol, surf och yoga är inget jag sysslar med. Jag skall nog testa på yoga bara allt lugnar ner sig lite här och sola passar jag på att göra medan jag hus-/hundvaktar hos kvinnan med pool. Tyvärr finns det inte riktigt någon surfstrand här som jag hade hoppats på och inte tid till sådant heller!

 

Ett hus Irina sku kunna bo i. 

 

Skulle du kunna tänka dig att bo kvar på Aruba eller kommer du gärna hem igen? Rekommenderar du Aruba som resmål?

 

Jo, bara arkitekturen och färgerna på husen här är underbara och skulle bra kunde tänka mig att ha ett litet gult, gammal rosa eller lila hus med stor inhängnad gård där mina hundar kan springa fritt. Skulle vilja kunna fungera som fosterfamilj och hjälpa till att rädda ännu fler djur. Så vem vet, kanske jag och Nova kommer tillbaka hit en vacker dag när vi är rika spenderar åtminstone vintermånaderna här varje år? 

Rekommenderar definitivt Aruba som resmål, det finns så mycket vackert här att se och uppleva. Tyvärr har jag själv inte ännu haft tid med att göra allt jag vill då jag jobba heltid 7 dagar i veckan. Så om någon av er någon gång besöker Aruba, snälla besök någon av alla organisationer som jobbar för djuren och bidra med något. Gå dit och gosa en stund, ge en slant eller donera saker :) Det uppskattas verkligen!

 

Irina & hennes Nova på stranden.

 

Hur väl förberedd var du innan du åkte iväg som volontär? Finns det något du önskade du visste på förhand?

 

Den här gången var jag nog bra förberedd, men jag visste även om min resa nästan 1 år i förväg, så det hjälpte!

Önskar att jag den här gången skulle ha tagit med mig alla mina shorts och inte tänkt att jag klarar mig med 3 par, heh. Men annat än det så tror jag inte det är något som kom som en överraskning för mig. Så jag var nog välförberedd!

 

Det är ju din andra gång som volontär, du har ju tidigare varit i Afrika! Ge dina  tre bästa tips på vad man måste tänka på som volontär!

 

Oja, finns mycket att tänka på, men med tanke på mina två resmål så är dessa 3 mina bästa tips!

 

 1. Kolla i god tid att du har alla vaccinationer (räkna med att det kan kosta mycket).
 2. Kom ihåg att njuta så länge det varar och var inte rädd för att uppleva nya saker!
 3. Ha skinn på näsan!

 

Inom några dagar är det ju jul! Hur känns det att fira julen bland palmer istället för snö? Hur kommer du att fria jul?

Är det något du kommer sakna från den finska julen?

 

I skrivandets stund är det redan den 27.12, alltså 3 dagar efter jul (det har varit en stressig vecka). 

Men det har känts bra. Visst har jag saknat att få gå omkring i yllesockor hemma hos mamma där allt är julpyntat from golv till tak, att åka till pappa annandag jul och har julmiddagen x2 där, att få mysa i Ilkkas famn, och hela julstämningen som bara existerar när man är med sina nära och kära. Dessutom känns det inte riktigt som jul när det är +28 grader och palmer överallt. Tur firade vi julafton med Ilkka (pojkvän) i oktober så jag fick äta det jag mest gillar från julbordet!

 

 

22-29.12 bor jag hos en kvinna och sköter hennes 4 hundar medan hon är hemma i Holland och firar jul, och hon har en pool.

Så på tisdag for vi till hennes hus tidigare för att sola, ta de lugnt och njuta av polen. Medan Lauren for hem och mata djuren så kockade jag ihop en fylld kyckling, batat & lök i ugnen, ostfyllda champinjoner, kallrökt lax och en flaska rött. Lauren lagade äpplen i ugnen med en god sås till + vaniljglass till efterrätt och så lyssnade vi på julmusik. Så kan inte säga att jag hade en dålig jul iaf. Dessutom får jag ha så många fyrbenta vänner omkring mig så jag klarar mig!

 

 

 

Till sist: På tal om Finland, så har du ju en finsk kille som väntar på dig här hemma. Är det svårt med långdistans och hur gör ni för att överleva?

 

Det har faktiskt inte varit ett problem alls! Vi är båda av typen “out of sight, out of mind” men på ett positivt sätt. Klart vi saknar varandra men vi är också så självständiga att det har gått utan problem. Tror det bara är två gånger som jag verkligen önskat att han varit här. Ena gången var natten som Nova fick sina valpar och en valp var död + att jag i ett skede trodde att Nova skulle förblödas (har aldrig varit med om när valpar föder, än mindre gjort det ensam mitt i natten med 0 timmars sömn). Då önskade jag att han var här och tog hand om mig, för jag gick totalt sönder och grät ännu några dagar senare när min stress släppte på riktigt.

 

Bodi

Andra gången var när jag hittade Bodi i killcagen (dit människor för sina djur för att avlivas när dom inte vill ha dem längre, HATAR STÄLLET!) och trodde att jag inte kunde rädda honom. Men tammitusan, jag gav inte upp och gick utan organisationen och via bekanta som jag lärt känna på vägen och räddade Bodi, som är underbar! Men det är de två gånger som jag verkligen kände att jag behövde Ilkka!

Låter kanske knäppt att det går så lätt utan honom, men det att jag behöver honom när det riktigt krisar sig visar att jag verkligen gillar den där filuren. Dessutom är jag glad att jag inte saknar honom så det gör ont, för det ska bara vara jobbigt, dock har vi bestämt att låsa in oss en vecka när jag kommer hem. 

 

Tack Irina för att du ställde upp och berättade om ditt Aruba äventyr! Snart är du hemma igen, men tills dess ska du NJUTA! Har du några avslutande ord till dina läsare?

 

Tack för att jag fick dela lite av mitt äventyr med dig och alla dina följare! Du ska ha det bäst så ses vi om dryga en månad! Och i april får ni alla träffa Nova.

Gott nytt år!

 


TACK IA!

Följ med Irinas äventyr på instagram - @ikjellberg

Ni kan även följa organisationen - @SgtPeppersFriends 

 

Har ni frågor?

Skriv de i kommentarsfältet eller skicka snigelpost! 

CHEERZ!

 

 

 

 

Sofia
27.12.2018 kl. 22:36

God Jul allihopa!


Julafton. Kände det direkt jag öppnande mina ögon i morse. Hörde ljud av klingande kaffekoppar och kokta ägg som blev skalade. Ett mummel av två kära röster som stigit allt för tidigt upp. Jag valde att kolla ett avsnitt av How I Met Your Mother i sängen innan jag steg upp, för att undvika att behöva lägga fötterna på det kalla golvet och för att vägra stiga upp tidigt på min julsemester. 

Efter en stund smög jag tyst ner för trapporna och möttes av kaffedoft och ljudet av nyhetsmorgon på tv. "..god jul gullet! Du får välja EN julklapp nu, men bara en. Hehe" sa min mamma glatt. Hon är nog så söt, och så bestämd på att hålla gamla traditioner vid liv. Jag är snart trettio, men så fort det är jul och jag kommer hem, så blir jag automatiskt 8 år. Öppnade ett fint paketerat paket med bilder på Musse Pigg i tomtemössa.

När vi var små var en julklapp på julaftonsmorgon ett sätt att underhålla oss resten av dagen medan mamma lagade mat i köket. Gulliga mamma. Tror jag ändå klarar av att vänta nuförtiden. 

Allt är som det ska på julaftonsmorgon. Marre smyger omkring och ersätter nerbrunna ljus med nya, fyller diskmaskinen och vattnar granen. Mamma visar söta djurbilder på paddan, grejar lite i köket och spelar Michael Bublès julalbum. Har hört den så mycket varje år, så att jag vet vilken låt som kommer till näst..men det hör till.

Jag är glad att vara hemma - och kan ändå skatta mig lycklig som har ett hem att komma till på julen. 

Ser framemot eftermiddagen och julaftonskväll hemma hos brorsan. För en julafton är inte lika julaftonig utan hela familjen samlad. 

 

 

Hoppas ni alla får en fin och fridfull jul - hur ni än firar. Alla har vi olika traditioner och egna vis. Alla på sitt sätt <3

 

 

GOD JUL TILL ER ALLA!

Kram, Sofia 

Sofia
24.12.2018 kl. 10:36

NU ÄR DET JUL!


Nu är det julledigt! 

Nio dagar ledigt framför mig - BETALD ledighet - och jag är så psyched! Nu har jag liksom jobbat tillräckligt länge så jag kan ha semester på mellandagarna. Jag har t.om börjat behöva gå på toa mitt i natten. Trettio närmar sig med stormsteg..

Anyway, känner hur stressen från höstterminen släpper och flunssan kryper på. Men det gör ingenting - för jag ska snart packa iväg mig hemåt mot Ekenäs och hem till familjen. 

Jag blir aldrig förvånad över att bli sjuk när ledigheten kommer. Det känns mer som en belöning - man har jobbat hårt och effektivt och nu äntligen slappnar man av. Alla bobbor som har hålligt sig undan så man inte i misstag behöver vara borta från jobbet. Samarbete!

Igår firade jag och Erik julafton tillsammans då vi åker till varsin hemby idag. Vi är otroligt familjekära båda två så vi kommer nog att fira isär tills vi ordnar egen julafton i ett framtida gemensamt hem, typ. 

Det är vår andra jul tillsammans och i år känns det svårare att fira utan honom. Mest för den skullen att man vill fira med de man älskar, och han hör ju till den kategorin. Men such is life! 

När är det man ska börja fira jul tillsammans och hur i hela världen ska man komma överens vem som först ska överge sin familj på julafton? Kanske vi måste fira stort med alla under samma tak. He he he he...


Nu ska jag aktivera mig, tåget åker om 2,5 h mot Raseborg och mamma! Ser framemot mys, spel, snökrig och varm glögg. 

 

Vi hörs!

CheerZ. 

 

 

 

 

sofia
22.12.2018 kl. 11:17

ibland måste man ha tråkigt för att veta när man har roligt


Känner en viss hat-kärlek för det uttrycket. Jag fick alltid höra det som liten och tyckte det var det löjligaste jag hört. Det är ju roligt att ha roligt - så varför sku man inte vilja ha det hela tiden? Fullt ös medvetslös!

Ju äldre man blir, ju mer förstår man vad det innebär, och ju mer använder jag det själv. Sju-åriga Fia skulle kasta sand på vuxna Fia just nu.

Men tammifan nog är det ett bra uttryck. Alfons Åbergs mommo hade nog bra saker att säga. 

För nog är det ju roligare att göra något roligt - om man har haft lite chill och tråkigt före. Och tråkigt betyder ju inte att man har tråkigt - det betyder att man har en helt vanlig vardag, något jag varit livrädd för. Har på senaste insett att man njuter mer av en planerad resa, semester, en middag, en fest, en lugn helg - vilka som helst planer, om man har lite tråkigt emellan åt. 

Det är ingen vits att pusha sig själv bara för att man tror det är vad man borde göra. 

Jag är fortfarande jag. Jag får impulser av att JAG MÅSTE GÖRA NÅGOT. Jag uppskattar fart & fläng och älskar att socialisera mig. Men jag har lärt mig att ta det lugnt mellan varven och bara vara. 

 

Har jag mognat? Har jag blivit äldre? IS THIS ADULTHOOD?

 

Help me. 

I'm might be growing up.

 

 

 

 

sofia
12.12.2018 kl. 19:30

 

Hello!

 

 

Namn: Sofia Johansson

Ålder:  Tjugonio jordsnurr

Ort: Åbo

Blogg: Här kan ni läsa om allt och ingenting, men oftast någonting!

Är: Glad, mästare på överanalysering, plantlady, snäll, tankspridd, lite humoristisk, semi musikalisk, lång, full av kärlek och ost

 

 INSTAGRAM

FIAUSTER

 

Kontakta mig:

Johanssonsofia0@gmail.com

 


 

 

 

 

Senaste kommentarer