one love

 

 

 

det händer, varje dag runt om i världen. otroligt tråkiga, omänskliga attacker. plötsliga och obehagliga brott. krig. våld och hat. men de stora har alltid varit så långt ifrån. även det som hände i st. petersburg kändes långt bort.

idag hände det i stockholm. på andra sidan östersjön. en båtfärd ifrån åbo.

det känns mera personligt när det är ett ställe man ofta besöker. ett ställe som är bekant. där många vänner bor och lever. 

jag var ju just där, på drottninggatan, utanför åhlens. vi gick där hela dagen, på samma ställe, bland massor av folk. men en helt annan fredag.

men det gör inte dagens händelse värre än de andra som hänt ute världen, utan precis lika oacceptabelt och obehagligt - bara närmare.

det enda vi kan göra är att stå tillsammans och stöda varandra. älska varandra och inte låta ondskan ta över. 

så som stockholm och sverige kom tillsammans idag, med att erbjuda sina hem till dem som var i nöd, via #openstockholm. det visar äkta kärlek, starkt, varmt och otroligt fint.

ta hand om varandra

all we need is love. love is all we need.

 

sofia
Publicerad 07.04.2017 kl. 22:16

spring, sprang, sprung


Det är något i luften. Det känns annorlunda än förra våren. Kan bero på att jag får uppleva den härliga humörsvängingsvåren här hemma i Finland istället för ett regnigt Skottland. Kan också bero på att vi är i slutskedet av vårt examensarbete. Men mest tror jag att det beror på att det är ljusare ute och människor runt omkring verkar gladare.

Vem blir inte gladare av lite sol? Läs: lite sol. Är fortfarande norsk-finne och därefter likblek med ytterst känslig hy, så en solstråle i taget funkar bra för mig. Ease into it.

 

Andra vårtecken för mig är:

  • Veckoslutsmarknader vid ån.

Idag inleds skärgådsmarknaden vid aura Å. Jag bara älskar matmarknader. Ost, ost och doften av olika maträtter. Tänker bara gå omkring och norpa åt mig alla gratis prover som finns. Plus att man ser FOLK. Jag älskar folk.

  • Skitiga fönster

Nämnt i ett tidigare inlägg så är det alltid lika kiva hur solen snällt påpekar hur smutsiga ens fönster är. Jag kunde inte bry mig mindre, men med åldern så börjar det lite smaka att vårtvätta dem.  Jag vet dock att mammas fönstertvättshänder kliar hemma i Ekenäs, så tänker snällt spara dom till henne. Visst är jag en bra dotter?

  • Tulpaner och andra dyra blomster

En annan grej som mamma smittat mig med. "Det skall alltid stå en färsk bukett med tulpaner på bordet varje vecka". Men istället för att spendera 5-10€ på en fräsch bukett, så väntar jag tills de blir -30% i närbutiken. Då kammar jag hem en bukett. Snål.. eller barmhärtig? Stackars leftovers som ingen annan köpt. Men en färggrann bukett blommor är nog otroligt fint och vårigt.

  • Känslor och andra bortglömda ting

Känslor som uppstår på våren. Bortglömda glada känslor som luggit begravna under mörka, dystra vintern. Tänk vad lite sol och ljud av sand under skorna kan göra?

Det gäller även människor som plötsligt vaknar upp. Det är alltid kul hur våren är en sorts väckelse för björnar i hålor eller ormar under stenar. De kyttar fram och gör sig sedda och försöker skapa lite kaos en stund. Tur så kan man stampa hårt i marken så försvinner de igen. (Detta var en metafor. En bra en dessutom)

  • Uteserveringar

Need I say more? Vintanden min värker och snart får jag sitta ute och VÄLJA ett glas vin över ett glas soda med citron. Sköna tider.

  • Dofter av våren

Jag är inte en pollenallergiker så jag kan andas bra under våren. Jag känna och njuta av alla goda våriga dofter som träd som knoppar, grillar som ställs igång, blommor som växer, gräs och lite gödsel. Tobaksrök är också ett vårtecken för alla sommarrökare har kommit igång.

  • Förkylningar

I samband med uteserveringar så kommer förkylningarna hand i hand. Folk är för ivriga med att sitta ute utan varmare kläder och fryser reven av sig. Men det är värt det, för det är ju VÅR!


Visst är det skönt att man bor i ett land med 4-6 säsonger. Vinter, vårvinter, vår, midsommar, sommar & höst. Det gör att man uppskattar sin favoritsäsong då den väl kommer och varar den ena dagen. #gratitude

 


 

 

sofia
Publicerad 07.04.2017 kl. 13:50

fisförnämt


Jag har skapat en ganska mysig kvällsrutin på vardagarna med kvällsmål, en varm kopp kamomillté och ett avsnitt av Sex and The City som kommer varje vardag kl 22.00 på AVA. Ganska lämplig tid för att varva ner och chilla liksom. 

Här om kvällen kom det avsnittet "the drought", där Carrie sover över hos Mr. Big och i all förskräckelse släpper en liten smygpysare i sängen och stack därifrån som ett moln (hehe). Därefter gick avsnittet ut på hur hon tror att fisen dödat romansen för att det gick ett par dagar mellan de haft sex. Det var ju inte så. 

Det fick mig att tänka på att fisa, bajsa, män och kvinnor - som sedan ledde min tankegång till vissa mäns olika uppfattningar om kvinnans biologi. 

En gammal bekant sa alltid att "flickor fiser inte". Flickor släpper inte ut luft. Flickor kakkar dessutom inte heller. Jag kunde inte förstå hur en människa hade en sån vrickad människoförståelse..? 

Fastän vi kanske inte går omkring på stan och fiser högt bland folk eller marknadsför när vi ska do number two, men de gör ju inte alla män heller. Men trots det så är vi kvinnor väl medvetna om att män fiser, kakkar och har snorkråkor. För alla människor är byggda på samma vis, bortsett från skillnad på pippeli, pimppin, bröst och förmågan att göra två saker samtidigt. 

Men ändå finns det män som vägrar tro på att våra fisar inte luktar rosor, att vi inte skiter ut regnbågar och när vi har mens så läcker vi hallonsaft. 

Jag måste såklart googla lite om vad folk anser om detta fenomen, ramlade in på familjeliv.se (tack Thomas Järvheden för tipset) där jag hittade en ytterst intressant tråd om en kille som undrar vad han skall ta sig till då hans flickvän tydligen har gaser i magen ibland. (källa) 

Alltså jag tycker riktigt synd om den här killen. Tror han faktist att kvinnor aldrig behöver gå på toaletten och bajsa? Vart tror han vår mat försvinner? Upp i rök? 

Han har helt tydligt inte haft många kvinnor i sitt liv om hans syn på att flickor är att vi inte behöver på toaletten, ever.

Finns det faktist många andra män som tänker så här? Om så, vem ha spridit detta rykte? 


Jag, som många andra kvinnor och män, tycker kanske att det är lite oromatiskt att släppa en brakare med sin partner högt och ljudligt eller meddela att har fått lite ripuli. Men det är väl, eller borde vara förstått att vi alla har behov. Nöden har ju ingen lag. Ibland skrattar man bara lite för hårt så de kommer en liten skratt-prutt. Det är ju bara kul  och lite nolot när det händer. Men vi dör ju inte.

Alla är vi olika och alla har sina egna bekvämlighetszoner. Men vi alla fiser ibland, får snorkråkor, kakkar, kisar och petar ut lite navelludd. Även om det är bakom stängda dörrar. 

DEAL WITH IT. *fis*


- briefly in english - 

I saw an episode of Sex and The City where Carrie accidently farts when she's in bed with mr. Big. It was a total disaster and ruined her life, and she thought that was it. Because of a fart. Air. Gas. 

That made me think about one friend of mine who once believed that we, girls, don't fart. Ever. And we don't need to take a shit either. Ever. I tried to explain to him in the most deliacate way that we indeed function the same way as men. But no. Unacceptable. 

We don't go and fart loudly and proudly among people on the street or make a big announcement when we need to go and do number two. But neither does (all) men! So why does some men think we fart roses, poo rainbows and never have boogers?

Is there still some people who thinks so? If so, who told you this nonsense? 

We all do it. Some more, some less and mostly in private. It all depends on the person. But the point is that we all have the same natural needs. Right?

 

fisfia
Publicerad 05.04.2017 kl. 19:16

humo(u)r is the spice of life

04042017

vita dagar: 94/100

status: står redo med korköppnarN i handen


Gung i kajutan! Seriöst, det gungar när jag står, går & sitter. Måste klargöra att jag är på fastlandet nu, efter en helg på jobb till sjöss. Trodde först det var sömnbristen som spelade ett spratt, men nej! Kallas tydligen för "Mal de Debarquement" på fin franska som betyder dålig landstigning. MDDS. Kan förvirras med MDD (major depressive disorder). Potato, potato..?

Skämt åsido, det var en kul upplevelse och är mer än taggad för sommaren. Även om det fortfarande gungar. #billigfylla


Eftersom jag är i mitten av vår examensarbetesprocess och läser, skriver & suckar över forskningsmetodik och etik, så blev jag och fundera över copyright och etik inom social media.

Jag har en handfull med inspirationskällor på instagram och snapchat som jag följer religöst när det gäller humor. Från de personer brukar jag få inspiration till mina egna juttun, som t.ex mina snapchatstoryn och dess karaktärer. Ibland får jag ont i både kinder och mage av en riktigt bra sc-story eller en ig-video för att jag gapflabbar så hårt. No fake news!  

humor-konton jag rekommenderar på instagram:

Det finns säkert många andra otroligt underhållande konton där ute och jag är på ständig jakt efter fler att följa och inspireras av. Men dessa fem ovanför är mina favoriter och största inspirationskällor när det gäller social media humor. Jag är så otroligt tacksam över folk som vågar bjuda på sig själva och det är den största orsaken varför jag älskar social media så mycket, för det ger mer chanser till att visa sina dolda humoristiska talanger till fler liksinnade människor! Som inte riktigt är som alla andra. Sådana som jag.

(*Jag har en hel uppsättning av påhittade karaktärer till olika snapchatfilter och brukar spela in lite sketcher då och då. Följ mig på fiauster. Om ni har lust, annars kan ni skita i det liksom.)

Däremot så skulle jag aldrig använda andras juttun eller deras påhittade karaktärer som mina, utan jag får mest idéer och blir inspirerad till att skapa egna. Men ibland så tar folk en bra idé av någon annan och vill använda den själv. Är det plagiat? Kan man straffas för "filter" stöld? I-landsproblem på hög nivå.

Finns det en "social media" regelbok? Kan man patentera sina karaktärer?


Det finns er som säkert tänker att jag är some kind of crazy som har detta som en sorts hobby. Kanske jag är, men en sak är säker - det krävs en viss sort av talang till att kunna skratta åt sig själv och därefter kunna dela med sig av det till folk. Man kan se min humor som en blandning av Pheobe och Chandler från FRIENDS. Lite små svävande med en nypa sarkasm.

Det är dock ingen försvarsmekanism jag gömmer mig bakom pga. någon dålig upplevelse från mitt enkla liv , utan jag gillar bara att lätta på stämningen med dåliga skämt eller med lite sång. Sen om folk skrattar för att jag är skitbra på det eller för att det verkligen är dåligt är sak samma. Skratt förlänger livet från vilken källa det än må komma från! Visst?

Stand-up är exempelvis någonting jag älskar, och skulle kunna försöka mig på någon dag. Men just nu är jag väldigt nöjd med att använda snapchat för övning. För på riktig scen finns det inga roliga filter att använda sig av..plus att man ser publiken face-to-face. På snapchat ser man bara vem som har sett ens sc-story, men har ingen aning över deras reaktioner. Vissa skriver och ger feedback, kommentarer och funderar om man riktigt är frisk, men förutom det så är man ganska untouchable bakom sin telefon. Kanske jag vågar ställa mig på en riktig scen med riktig, livslevande publik någon dag och köra lite komedi. Senast nästa sommar då jag skall vara toastmaster på en väns bröllop. Cheerz to that!

Om jag skulle få välja ett yrke, vilket som helst förutom det jag nu utbildar mig till, så skulle jag vilja jobba med att underhålla människor. I form av teater, tv, radio & musik. You name it. Problemet är att jag börjar bli gammal, eller inte gammal gammal, men för gammal för att komma in i det och verkligen göra det till en karriär. Tror jag nöjer mig med att ha det som en sorts sidohobby..Tills jag blir upptäckt i alla fall. *emoji med fuffens på hjärnan*

Anyway, från plagiat till framtidsdrömmar så är jag otroligt glad och nöjd över att få spendera sommaren med att underhålla och spexa bland folk. Ett sista sommarlovs "hurra" innan jag blir utbildad socionom och påriktigt måste hitta ett fastjobb och leka vuxen. 

Eller måste jag...?

 

 

 

 

sofia
Publicerad 04.04.2017 kl. 15:59

blå blå känslor


Minnen. Memories


Positiva och negativa upplevelser som en fått vara med om i sitt liv,  sitter kvar som en bildserie i hjärnan. Man kanske inte tänker på de varje dag, men kan komma tillbaka plötsligt om det triggas av en pryl man någon gång fått, en person man sett eller från ett ställe man varit på. 

Är det minnen som varit goda så får man en varm känsla då man åker tillbaka eller kollar på det minnet man fick. Bilder, souvenirer, ett ärr på haken från den gången man hade en kul kväll och tappat balansen. 

Är det dock negativa minnen, vill man så långt som möjligt undvika de faktorer som påminner en om det. Ett ställe, ett foto, en person, en sång..osv. 

Nu guppar jag utanför ön där jag har mest goda minnen men ändå känns det lite vemodigt att vara här. Som om jag bryter en regel. 

Trots det är jag säker på att det kommer gå över till en sorts stolthet att jag vågat komma hit. För mig. Vet ni? Closure

Jag får ta de minnen jag har, le när jag tänker på dem, lägga dem in i en helium ballong och släppa taget. Göra egna nya minnen som förvandlar stället tillbaka till som det varit innan. Den soliga, trevliga och härliga ön, där man inte behöver finska och svartbröd är guld.

Here's to that! 

Sofia
Publicerad 02.04.2017 kl. 11:59

thank you notes vol. 2


It's been an amazing eventful week and I feel like I need to say thanks to all that is good in the world.

Thank you..Ikea, for selling curtains that are slightly too slim for my big window and leaves that perfect gap for the sun to blind me at 7.00 in the morning. Who needs to set the alarm when you have the sun?

Thank you..SKAM, for making us girls feeling like a 16 year old teenager when wearing red lipstick. Seriously, thanks.

Thank you..sunshine, for perfectly and annoyingly reminding me of my dirty windows. I really appreciate it.

Thank you..student health services, for giving me the option to choose service in swedish, but still gets service in finnish, making me seriously practice. I can see what you're doing there. #makingfinlandfinnishagain

Thank you..summertime, for making everyone turn their time forward. Because that makes sense. 

Thank you..snow, for making us see that we don't know what we have until it's gone. Again, and again..and again. Yes we get it. 

Thank you..Putin, for suggesting a gathering with Trump in Finland. Then we can prove to him in person that it is IN FACT America first, Finland second. EYOOOO!

 

On this note I will wish you all a happy happy friYAY!

 

 

 

sofia
Publicerad 31.03.2017 kl. 10:10

svärmeri, tandkräm och andra romantiska ting

29032017

vita dagar 88/100


Det är både intressant och skrämmande att dejta i 2017. Jag har träffat en massa intressanta människor, haft bra dejter och upptäckt en hel del om dagens dejtingdjungel som har väckt en massa oroliga tankenötter.

Vad har hänt med gammal och hederlig romantik? Har verkligen blommor, choklad och romantiska mixed tapes bytts ut mot emojis, dickpics och social media stalking?

Nuförtiden behöver man inte vänta tre dagar med att höra av sig, vill man veta något om en person behöver man bara googla och allt myserie är borta. Med instagram, snapchat, linkedin, google och facebook så finns allting just där. Allting är tillgängligt. Alla är anträffbara. Alla vet vad man gör, gjort eller skall göra. Om inte, så finns det rum för extrem internetstalking tills man får reda på. Alla vet vi hur frustrerande det är att se hur någon har läst ens meddelande men inte svarat. Right?

 

“Instead of dinner-and-a-movie, which seems as obsolete as a rotary phone, they rendezvous over phone texts, Facebook posts, instant messages and other ‘non-dates’ that are leaving a generation confused about how to land a boyfriend or girlfriend. - New York Times"

 

Alltså har dagens melodi resulterat i att vi blir mer och mer förvirrade över hur vi kan hitta en potentiell partner då det finns oändligt med alternativ att dejta UTAN att behöva anstränga sig mer än att ta en bra selfie. Man behöver inte ens klä på sig och gå ut, utan man kan sitta naken hemma i soffan och äta ost medan man swipear på.

Själv tycker jag att det är otroligt bekvämt, för jag är inte den som frivilligt går fram till främlingar och lägger in en stöt. Men när man väl matchat online, så kan inte det då fortskrida med lite old school romantik? Bara lite? Det kanske bara är i en annan form. Jag måste väl bara anpassa mig..Eller?

Jag är ändå en riktig gammaldags romantiker inombords. Jag gillar att gå den extra milen och anstränga mig lite extra, och förväntar mig samma tillbaka, vilket sällan händer. Lite romantik i form av små söta lappar, oväntad blombukett, middagar,osv. Att helt enkelt bara imponera, charma och vinna poäng tills man faller hårt..?


Alla ens single soul behaviours som vi vill dölja så långt som fram till giftemål, avslöjas allt för fort. Vi väljer förstås själva hur mycket vi lägger ut på social media om våra liv. Vissa mindre och vissa, som jag, mycket mer. Man bäddar som man ligger. Ordagrant..

Igår kväll var jag påväg och sova i mitt fina nattlinne, ansikte tvättat rent och la en tandkrämsklick på min gigantiska finne vid näsan med hopp om att den skulle torka ut under natten. Plötsligt ringer min telefon med en underlig signal. Jag tog upp telefonen och till min förskräckning var det ett inkommande videosamtal - från min finska beundrare. Shit.

Jag svarade och det första jag ser i min ruta var min gigantiska blåa fläck brevid näsan. Det blev en riktig isbrytare - och vi inledde vårt samtal med stor spekulering om huskuren funkar eller inte. Kan nu säga att nej, finnen är kvar i fejset.

Anyway, så var det riktigt kiva att snacka indirekt face to face. Men lite förvarning skulle varit najs, tandkräm and all.


Det var här jag insåg en grej. Romantiken är inte död, utan moderniserad. Kanske det är dags att begrava den synen av romantik som gällde innan smarttelefoner - ingen lär stå med en boombox på axeln  med romantiska ballader skrällande utanför ens fönster i tvåtusenochsjutton. Sorgligt men sant.

Men trots det så kommer jag alltid att vara en hopplös romantiker som gör lite smålöjliga gester, och har inte tappat hoppet på att det finns likasinnade själar där ute. Jag vet att det finns folk som skickar en fin flaska skumvin som kärleksbrev till sin crush. Extremt kanske, men otroligt romantiskt!

Redan att bli bjuden på pizza efter en lång arbetsdag en mysig lördag kväll var ganska jävla fint enligt mig. Det behöver inte alltid vara, (men får vara) en varmluftsballongs tur över staden med champagne. Just sayin'.

HOPE IS NOT LOST PEOPLE!

Så bland alla snapchatsfilter, emojis  och whatsappmeddelanden kan man mixa in lite gammaldags romantik - så blir det riktigt bra. #truestory 

 


*min dejt på finska gíck btw jätte bra och det var riktigt mysigt..fem av fem löjligt romantiska hjärtan.


sofia
Publicerad 29.03.2017 kl. 14:29

senaste listan

Här är vad som hänt på senaste..med Ratatas senaste-lista. 

Senaste inkomna sms?

Whatsapp? Onko nälka? Mitt svar var - alltid. 

Sms? Hej! I dag slås Sonera och Tele Finland ihop och blir Telia. Vi förblir samma bekanta och pålitliga leverantör som tidigare - bara mer internationell och mer genuint närvarande, där du befinner dig. Nätverket byter namn till Telia FI, men dina nuvarande tjänster fortsätter fungera som tidigare. Läs mer: telia.fi/vi Vi håller kontakt, Telia. Svarade inget på det. Playing hard to get liksom.

Senaste selfien?

Ser väldigt hälsosam ut här - men skenet bedrar! Åt lite pizza, choko & bulle senare. Men balansN!

Senaste presenten du fått?

Fick en vacker teckning av en brukare på jobbet. Alltid lika uppskattat! 

Senaste smeknamnet?

Fia. Alltid.

Senaste musikupptäckten?

Blev positivt överraskad av bandet som spelade på ST. Patricks Day på Skäribaren. Sjukt bra! Minns dock inte vad de hette. Tydligen var det en combo av två band.

Senaste personen du sovit bredvid?

Petra, i början av december. Det var en kul inflyttningsfest med mysigt nattsällskap! Men sen dess har det varit lite tomt i min säng. Sorgligt eller OTROLIGT SKÖNT? #singlelife

Senaste cravingen?

Vin. Med 16 dagar kvar så börjar det kännas lite spännande. 

Senaste sporten du utövat?

Har ett suveränt snapchat-maraton på G med några vänner. Inte en sport? Okeej,, senaste sporten jag utövat var nog klättring. Roligt det också!

Senaste klädinköpet?

En svartvit randig t-shirt från Selected Femme OCH mina fina old school vans såklart. Comfy AF.

Senaste roliga historian?

Jag gav en banan åt min kollega och när hon tog den så sa jag: Is that a banana in your hand or are you just happy to see me?

Det var lite roligt. Speciellt med en veckas sömnbrist och stark värkmedicin :D

Senaste personen du träffade?

Alla härliga människor på mitt jobb. GULD!

Nästa person jag kommer att träffa är killen jag ska på dejt med. Nerverna kittlar OCH hjärtat klappar.

 

På återseende 

 

sofia
Publicerad 25.03.2017 kl. 20:32

 

hej hopp!

 

Namn: Sofia "fiauster" Johansson

Ålder: Tjugosju going on tjugoåtta jordsnurr

Ort: Åbo/Turkuland

Blogg: Här kan ni läsa om allt och ingenting, men oftast någonting! 

Gör: Studerar till socionom och sommarjobbar som sjökatt.

Är: Glad, mästare på överanalysering, snäll, tankspridd, lite humoristisk, semi musikalisk, lång, full av kärlek och ost

 

Follow me!

Instagram: Fiauster

Snapchat: Fiauster

 


 

 

 

 


 
bloggar jag gärna läser

 

Silje Werner

Blejk, Fejt & Fab

Janets Hälsopepp

Rachel Brathen

Hemulen

Andas

Anne Hietanen

Grön i Åbo


 

 

För fanmail eller övrig kontakt:

johanssonsofia0@gmail.com