the (e)x factor

 


Vem vinner och vem försvinner? Den eviga kampen efter att ett förhållande tagit slut. Vem går först vidare. Vem vann "the break up". Vem blir lycklig först...and the list goes on.

Jag har lagt märke till en grej i min omgivning. De flesta män har en inbyggd radar. En radar som vet när den föredetta kanske har gått vidare och är super lycklig. Det är då som han måste se till att exet inte har ens i misstag glömt att han existerar, och göra sig känd. Oftast inte för att återförenas, utan bara för att. Kanske skickar ett "oj, nu kanske hon är lite lycklig. bäst att skicka ett meddelande och stir it up a little" mess. 

Jag stryker absolut inte alla män över samma kam OCH kvinnor kan vara precis likadana. Men jag har stött på detta fenomen många gånger. 


I can't help but wonder....

Att ha kontakt med en föredetta kan vara farligt. Även om det är ett oskyldigt catch up och avsikten är att försöka vara vänner. Men det är ytterst sällan det funkar. Jag känner en person som är påriktigt vän med sitt ex, men det är svårt för många att förstå det. Men det funkar. 

Av egen erfarenhet kan jag säga att det beror på hur avslutet var. Rann kärleken bara ut i sanden så kan man eventuellt hålla vänskapen kvar. Men var det ett ensidigt avslut  eller jätte dramatiskt så går det bara inte. Det är alltid känslor som ligger i luften. Såklart har jag också tidigare haft svaga stunder då jag hört av mig. Oftast en dålig idé. 

Det handlar oftast om att man är uttråkad, rastlös, känner sig ensam, trött och saknar kontakten. Sällan handlar det om att påriktigt starta upp förhållandet på nytt. Am I right?

Det är oftast tomma ord, som kan misstolkas av den andra parten. Om någon saknar dig, men inte backar upp det med en säker och konsekvent handling som tar det från ett "saknar dig" till att de faktist är med dig, så är det dags att gå vidare. De kan stå där och sakna dig medans du går vidare med ditt liv, som en stolt independent individ. 


Aijo, jag vann!


- briefly in english - 

To win or loose. The constant battle between the exes. Who is happy first, who move on first, who wins the break up. 

I've noticed that some men have some kind of radar. They can feel it in their soul when their ex has possibly moved on and is happy. Then the urge to send the "oh, she is happy, I have to make myself known and send her a text!" message. 

I'm not saying that ALL men or women are like this. But I've noticed this phenomenon before. The radar. It excists. I've done it.

To resume contact with an ex is always risky. Even if it's just a innocent catch-up or an attempt to stay friends. But it's very rare that it actually works. There's always the feelings.

The reason behind contacting an ex suddenly, is more often about boredom, lonelyness & restlessness. It's rarely about actually wanting to get back together. 

Empty words and no action. That's when you see trought the "missing you" and just continue living your life as a strong independent human. 

Btw, I won. 

sofia
Publicerad 23.05.2017 kl. 00:13

despacito, this is how we do it down in turku-rico


Happy monday humans!

Idag är det måndag (obviously), men inte en helt vanlig måndag. Utan det är måndagen efter årets rivigaste helg! Kan åter igen konstatera att jag har de finaste vännerna man kan ha. How cheesy am I? Men det är ju sant!

 

 

Å-strands häng med favvo-Trine som spontant kom på besök till Åbo. Vi skulle bara dricka en, men blev flera och natten avslutades med Burger King take-out vid mitt matbord. Men vem försökte vi lura? Man far ju aldrig ut på en. 


 

 

Lördagen spenderades med dessa snygga bruttor. Picknic vid ån, Escape Room (slapp ut med 02.01 minuter to spare), middag på Niska och dansmaraton på Apollo. Hela dagen var så otroligt najs! 

ps. alla brudar förutom hon längst till höger är upptagna. #sorrynotsorry

 

 

Om fem dagar flyger Sofia x2 till Grekland! Det ni, sug på den. Det blir en vecka av tipsyness och beachness. SEMESTER!!!!!

 

 

När jag gick till skolan idag, märkte jag hur otroligt grönt det har blivit! Har lust att sjunga "den blomstertid nu kommer" och bara skita i skolan. Men har tre hela dagar kvar innan sommarlov så får väl stå ut. 

 

Ha en bra vecka allihopa, i morgon kommer ett inlägg men bara text. Men bilder e ju också kiva! 

OPPAAA!

 

 

 

sofia
Publicerad 22.05.2017 kl. 10:16

sex saker jag inte förstår mig på, del två


Hej hopp maratonlopp! Denna helg har det lovats sommar och sol. Det stöder jag hundra procent! För att hänga med i #ratatasbloggutmaning med ett inlägg varannan dag, tänkte jag göra en "sex saker jag inte förstår mig på" del två. Del ett kan ni läsa här.

 

 1. Hur man uttalar engelska & andra utländska ord på finska. Jag känner hur nerverna kryper under min hy när jag ser en reklam på tv där de uttalar namn på tv-serier eller på en produkt. För att ge några exempel.. House [håuse], Bones [bånes], Grilla [krilla], Bachelor [batselör] & Vanish [vanissss]..för att nämna några. Sen att vi översätter namn på filmer och tv-serier till finska, som helt betyder något annat, är en helt annan kategori. 
 2. Äkta finsk hockey-anda. Detta är inte negativt, för jag känner av samma anda, och det är så fint. Men förstår inte hur vi år efter år orkar vara så otroligt positiva och hoppfulla efter guldet. Vi lever ännu på -95 och -11. Torilla tavataan! #ihanaaleijonatihanaa
 3. Törsten som kommer när det blir varmt. Men bara till öl. Glömmer att dricka vatten. Tror jag ha druckit en öl per solig dag. Inte alltid dåligt, men min ekonomi lider. Däremot njuter min ölmage.
 4. Elovena glass. Vem vill ha grötglass? Det kanske inte ser ut som gröt, men det smakar garanterat som gröt.
 5. Novias skrivanvisningar
 6. Folk som går långsamt. Alltså jag försöker zick-zacka förbi alla söndagsvandrare som oftast tar upp hela gatan. Och på något vis zick-zackar dom precis i samma takt så det är omöjligt att passera. Why tho'?

 

Detta var sex saker jag inte förstår mig på, just denna fredag i maj. Ha en gemytlig helg allihopa och TÄNK blå-vitt! (fast träden nedan missvisar då de är rosa)

 

Cheerio!

 

sofia
Publicerad 19.05.2017 kl. 17:29

it's all good


Jag hade en mild kris på måndag. Jag var trött, sliten och vrålhungrig. En massa känslor bubblade och jag ville bara spricka. Känslor som saknad, lycka, tristess och jag kände mig bara matt. Jag bara satt där vid matbordet och stirrade ut. Funderade över vad som tog mig hit. Var det en slitsam helg? Är jag stressad? Något annat som bekymrar mig? Är jag hangry?

Vanligtvis, för mindre än ett år sedan, skulle jag ha låtit detta totalt ta över mig. Det skulle ha förstört min dag, vecka, månad. Jag skulle ha planerat in varje minut så jag inte behöver ta tag i vad som pågår. Skulle ha gått till stan och spenderat onödiga pengar. Skulle ha varit så rastlös. Sku ha boka in en massa aktiviteter - trots att jag inte egentligen sku orka.

Vet ni vad jag nu gjorde?

Jag kände efter ordentligt, tog tag i det en stund, vilade lite, åt en massa pepparkakor & sedan gick jag ut på en lång promenad medans jag skiftade fokus till en mycket saknad vän. Jag har lärt mig att fokusera på vad jag kan göra för andra istället för att fundera på mig själv. Vi pratade en stund och efteråt kändes allt bara bättre, för oss båda.

Jag är så stolt över hur jag har förändrat mitt tankesätt på bara ett år. Jag har lärt mig hur jag bearbetar mina känslor på ett bra sätt - genom att känna efter istället för att skuffa dem åt sidan. I am fine.

Kom ihåg att det är mer än okej att vara ledsen ibland, men låt det inte ta över. Känn efter, andas in och släpp ut.  Lite som bubbel i magen..man mår så mycket bättre efter man fjärtat lite. #truestory


Peace out.

 

sofia
Publicerad 17.05.2017 kl. 13:00

jätte hejsan

 

 

 


FEM SAKER SOM VARIT JÄTTE HEJSAN


 

 • Började min måndag med att äta fyra bitar fazers blå frulle då jag vaknade i Åbo hamn. Tyckte det var välförtjänt choklad då jag jobbat hårt i helgen. Fortsatte med bananplättar som second breakfast när jag väl kom hem till lägenheten. Måndagar kan börja bra, trots sömnbrist!

 

 • Vårt examensarbete fick fulla poäng av vår språkgranskare. Nätt!

 

 • Det finns en bild på mig i Mark Levengoods telefon. Det finns en risk att jag ser ut som Ville Viking, men innerst inne är det jag. Kan även berätta att han är minst lika trevlig som han verkar och hans dotter har energi som en duracellkanin.

 

 • Istället för att slänga mig direkt till sängs i morse, valde jag att duscha av båtlukten, bege mig till skolan och leka produktiv! Fake it 'til you make it.

 

 • Portugals vinnarlåt. Musik som väcker riktiga känslor är den bästa musiken. “Amar Pelos Dois” är just en sån låt. 

 


 

 

May your coffee be strong and your monday be short!

 

 

 

 

 

 

 

sofia
Publicerad 15.05.2017 kl. 15:26

till min mamma

 


Jag tänkte försöka skriva ner någon text som beskriver min kära mamma. Ord som; snäll, omtänksam, stark, kärleksfull, full av jävlar anamma. För det finns ingen som är samma. (inget mer rim, lovar)

Min mamma är obeskrivligt härlig. Hon är den första jag berättar allt för och den jag gråter till. Hon är alltid där. Hennes magkänsla har alltid koll. Hon har alltid de rätta svaren, även om det inte känns rätt just då. 

Morsan har stark ryggrad. Gör ingen illa, men tar ingen skit. Mamma är generös. Mamma är vacker. Mamma är romantisk. Mamma är kreativ. Mamma har stil.

Mamma är mänsklig. Hon har lärt mig att det alltid finns en lösning, en möjlighet & det som inte dödar en, stärker en. 

Mamma kan allt. Om hon inte kan, lär hon sig. Mamma är en livsnjutare. Två föräldrar inbakad i en. Min mamma är min hjälte.

Min inspiration. Min förebild. Min mamma.

 

Glad morsdag.

dotter
Publicerad 14.05.2017 kl. 16:46

thank you notes vol. 4


It's time for some "thank you notes" for this past month, because there is so much in life to be thankful for. Gratitude is the best attitude!

Det är dags att visa min tacksamhet till små saker som händer i livet genom att skriva lite tack-kort!


Thank you..Pekka Pouta, for truly and honeslty giving the best weather forecast to date. Expressing what each and everyone of us here in Finland feels about this joke we call spring. 

Tack..Pekka Pouta, för att ärligt ge den bästa väderleksrapporten till dagens datum. Genom att visa precis hur vi andra känner oss i Finland om vår sk. VÅR.

Thank you..weird ESC hosts, for giving me great ideas on how to exit an awkward conversation smoothly.

Tack..kufiska ESC värdar, för att ni gav mig super bra idéer på hur en kan avsluta en obekväm diskussion på ett smidigt sätt. 

Country - "...peace, I'm pregnant,  love, diversity, proposal..eurovision is about changing the woooorld!!!!!!!!"

Host . "..ookeee, thank you and good luck." 

Thank you..sneaker-socks, for constantly sliding of my foot so I have to stop every 10 meters, put it back on and reflect over my life choices.

Tack..sneaker sockor, för att de alltid slinker ner under skon så jag måste stanna var 10nde meter, dra upp den tillbaka och reflektera över mina livs val.

Thank you..Robin Bengtsson, for making the Trump signature "ok" sign more acceptable to look at. Because you look so frickin' uncomfortably beautiful.

Tack..Robin Bengtsson, för att du gjort Trumps signatur "ok" tecken mera acceptabelt att se på. Du ser så otroligt obekvämt vacker ut. 

Thank you..saxophone guy. No caption needed.

Tack..saxofon killen. Ingen beskrivning behövs.

Thank you..drunken man in bar who wanted to sign my ankles. Even though I told you no, you still made my feet feel very special. 

Tack..fylle mannen i baren som ville signera mina vrister. Även om jag sa nej, så fick du mina fötter att känna sig speciella. 

 

Last but not least/Sist men inte minst

Thank you..LIFE, BECAUSE OUR THESIS IS APPROVED!!!

TACK.. LIFVET, FÖR EXAMENSARBETET ÄR GODKÄNT!!!!

 

Orginal Thank you notes with Jimmy Fallon

sofia
Publicerad 12.05.2017 kl. 13:30

en onsdag i filosofias liv

 

Happy humpday everyone! 

Jag har ingen aning vad som egentligen menas med "humpday", men det är nåt jag snappa upp i Skottland så hoppas inte det är allt för härskigt. Jag tänker onsdag som veckans tröskel mot veckoslutet. En väg "hump". 

Jag är fortfarande med i #ratatasbloggutmaning, så rockar nu två inlägg i rad för att ta igen en dag jag missade i förr-förrgår och för att jag troligen inte hinner i morgon.

Fick önskemål för en tid sen om "en dag i mitt liv" i bilder som inlägg så har försökt mitt bästa att snappa upp lite. Okej, inte försökt allt för mycket för jag är ganska aktiv med snappandet. Men att spara bilder är en annan femma! Så här är en onsdag i mitt äventyrliga studieliv. 


 

 

Vaknade med solen i ögonen, Johnny Bravo hår och vad som ser ut som en ögoninflammation. Kan nu konstatera att det är bara så jag ser ut i fejset kl 7. Morjens!

 

 

Jag laddar alltid kaffekokaren och lägger alltid färdigt grötvatten på spisen dagen innan. För jag är världens trögaste människa när alarmet väcker mig, såå det är najs att bara behöva trycka på paren knappar och vänta. Hinner bli lite till liv under dessa minuter + doften av kaffe gör susen!

 

 

Kära Novia. Känns som jag är här varje dag nuförtiden, men det är najs för jag hatar att vara sysslolös plus att det är ju en ära då det snart flyttar! Satt hela dagen med min grupp och planerade vårt slutseminarie som sker nästa vecka. Roligare än jag trodde!

 

 

Hittade en massa färgglada ballonger som blivit övergivna efter vappen. Försökte flyga som i UP men kom på att det krävs helium och kanske lite mer ballonger. Kan kanske löna sig att gå utomhus också men försöka duger!

 

 

Har haft jätte konstig och stel kropp på senaste så tyckte jag behövde lite yoga. Och HUR jag behövde! Jag blir så sur på mig själv ibland då det alltid känns att jag börjar från början, när jag sku ha kunna så mycket mer om jag inte pausade varannan vecka. Men life is life och oftast stelt.

 

 

Inte världens instagram vänligaste middags bild, men vad gör det! Detta som ni kanske ser är romaine sallads "tacos" med ägg-spenat-broccoli röra och en grönsaksbiff, hummus & tomater. Slemmigt men mättande! 

 

 

Klockan är 20.08, det är game day och jag tänker klä mig blåvitt för att ens lite försöka öka på chansen till vinst ikväll. Det skadar ju inte att pröva! Men om det skiter sig så är jag 100 % norsk från och med i morgon. 

Fun fact: Jag hatar fötter. Mina egna, andras och att röra i fötter. Så kan säga högt att mina är så fula och på bild ännu värre! #yourewelcome


 

Summan på kardemumman av denna onsdag är att jag inte har så intressant vardag, men jag hade en otroligt bra onsdag. All them good feelings!

Hoppas ni också haft det. Cheers!

 

sofia
Publicerad 10.05.2017 kl. 20:10

 

hej hopp!

 

Namn: Sofia "fiauster" Johansson

Ålder:  Tjugoåtta jordsnurr

Ort: Åbo/Turkuland

Blogg: Här kan ni läsa om allt och ingenting, men oftast någonting! 

Gör: Studerar till socionom och lever lifvet

Är: Glad, mästare på överanalysering, snäll, tankspridd, lite humoristisk, semi musikalisk, lång, full av kärlek och ost

 

Follow me!

Instagram: Fiauster

Snapchat: Fiauster

 


 

 

 

 


 
bloggar jag gärna läser

 

Silje Werner

Blejk, Fejt & Fab

Janets Hälsopepp

Rachel Brathen

Hemulen

Andas

Anne Hietanen

Grön i Åbo


 

 

För fanmail eller övrig kontakt:

johanssonsofia0@gmail.com