it's complicated


Som finlandssvensk med minimalt finskt ordförråd så blir man ofta ifrågasatt. Vart man sig i världen vänder, står de där med öppna händer, och kan inte fatta varför jag inte pratar flytande finska.

Vet ni, inte fattar jag heller. Eller ja, det är ju ganska självklart varför. Uppvuxen i en finlandssvensk stad, i en finlandssvensk släkt och mommo sa alltid att jag aldrig kommer behöva finskan. Vilket var delvis sant, så länge jag bodde i Ekenäs. Allt min mommo säger är sant. Det gäller också min rädsla för björnar, ryssar och gäddor. #truestory

Så fram tills 2012 gick jag med det tankesättet, att jag aldrig behöver finskan. Sen flyttade jag till Mallorca, och mitt i allt smällde Philippe (min belgiska chef) en finsk flagga på min namnbricka för att jag är ju finsk. Han kunde inte fatta att jag inte snackade flytande finska. Jag överlevde den säsongen med ”jag är från Ekenäs”, ”jag är född i Norge” och genom att diskret smyga förbi alla reseledare från Finnmatkat med pekfingret på finska flaggan. Very patriotic.

Löjligt kanske, men jag ville verkligen inte stå och hålla välkomsttal varje fredag på min knaggliga skolfinska. Andra säsongen på Mallis överlevde jag med min purfinska rumskompis Emmi vid min sida. Thank god for her. Men vem sku ha trott att jag skulle behöva finskan mer i Spanien än hemma i Ekenäs? Seriöst?

Språk lär man sig genom att jämnt och ständigt öva. Prata, prata, prata! Och det har jag gjort sen jag flyttade till Åbo. Jag har en helfinsk vän, som jag ironiskt nog träffade på Mallorca, som också bor i Åbo. Med henne måste jag prata finska. För hon kan inte svenska och hon vägrar prata engelska. Min alldeles egna finska lärare.

Hon säger att jag kan finska bara jag vågar, min finska beundrare tycker jag snackar perfekt finska (smör) – och ingen bryr ju sig egentligen vad man säger för små fel, så länge man gör sig förstådd. Men ändå är man så otroligt rädd för att prata. Varför är det så?

Jag väljer ändå att öva min finska varje dag. I butiken, tv-program, musik (sorgligt) och läsa finska bloggar.

Jag blir ändå otroligt stressad över planerade möten där jag vet att jag måste prata finska. När jag skall boka läkartid, ringa taxi, köpa blommor, på gymmet osv. Eller nu på söndag, då jag ska på date. Det går bra så länge vi skriver, för då hinner jag fundera och rätta mig innan jag skickar iväg ett mess. Men det går ju inte face to face, iaf inte på ett smidigt sätt.

Kanske jag kan ropa UUDESTAAN och ISO HALI för att dämpa pinsamheten. Det jag också funderar över är: kan jag vara rolig på finska? Kan jag vara charmig på finska? Kan jag vara mig själv på finska? UTAN ALKOHOL?

Återstår att se. Om inte annat så får denna dejt bli en ny sak jag prövar denna månad.

Sofia
Publicerad 23.03.2017 kl. 11:58

come together

 


Jag skrev för en tid sen om vikten att vara glad för en annans skull och stötta varandra no matter what. Jag vill ta upp detta igen, men mera från ett "vara nöjd med sig själv och vara loud and proud" perspektiv, eftersom det är så otroligt viktigt och aktuellt just nu. Och verkar ännu vara så otroligt svårt...? 

Vi lever i en man eat man värld och speciellt i vårt land som det verkar vara fyfy att ens lite få vara stolt över att man är bra på någonting. Det är någonting jag inte kan greppa, varför man skall vara så diskret som möjligt över sina  fina prestationer. 

Jag känner att jag är i en ganska framgångsrik period just nu. I skolan, på jobbet och ja, med denna blogg. Jag är nöjd med vad jag gör och tycker faktist jag är riktigt bra på det. Men jag skall inte få säga det högt för det betyder att jag skryter. Så det resulterar i att jag hellre håller det för mig själv, även om jag skulle vilja skrika högt och lyckligt att "JAG ÄR ÄNTLIGEN BRA PÅ NÅT"! 

Det har sen resulterat i att jag blivit värdelös på att ta komplimanger när de väl kommer på en. Som ninjastjärnor flyger de mot en och jag duckar, för jag vill ju inte verka som om jag tror att jag är hela reven. Förstår ni?

Men vi är inte alls blyga med att säga när någonting inte är bra. Det är enklare att vara nedvärderande än upplyftande. Att hellre vila pointera ut vad folk är dåliga på än att uppmuntra och säga "fan vad du är BOSS på att sjunga, skriva, gå, springa, lyfta, le, städa, organisera, uppfostra, kramas.. osv". 

I detta kaotiska och förvirrande samhälle måste vi slås samman och bara stötta varandra. Det behövs nu, mer än nånsin. Nu ska vi försöka vända detta inåtvända rykte vi har i detta land. 

Måndagen till ära så tänker jag skriva ner tre saker jag är sjukt bra på. Det är inte det lättaste ibland, men gör det ni också. För att röra runt lite. 

 

 • jag är bra på att få folk att skratta. 
 • jag är bra på att laga frukost, och att äta frukost.
 • jag är bra på att höra av mig till dem som inte alltid hinner. Jag håller kontakten.

Se nu - inga konstigheter.

 

Jag vill passa på att tacka en liksasinnad syster som skrev så otroligt fint om min blogg. Du gjorde mitt veckoslut och jag uppskattar det så otroligt mycket. Du är FIN! 

 

No muss, no fuss - just love. 

sofia
Publicerad 20.03.2017 kl. 10:20

it's all fun and games

18032017

vita dagar: 77/100


Nu är jag här igen. I min trygga bubbla av överanalysering. Känns bekant och irriterande, men samtidigt pirrigt. För om jag är tillbaka här, betyder det att jag har blivit smittad av intressebobban av ett mansfolk. 

Jag trodde i ett skede att jag hade tappat förmågan att överanalysera. Men det var bara för att jag inte hade någonting specifikt att analysera över. Vilken tur att det nu bevisats motsatsen.

Fick en komplimang för ett par dagar sedan av det motsatta könet. Normalt brukar reaktionen vara att en blir smickrad och glad då man får höra något fint om sig själv och att någon fattat tycket för en. Men jag? Jag verkar inte ha den förmågan, för jag kunde har hoppat över balkongräcket om det funnit ett tillhands just då. 

Medlaren sade att jag skulle sluta stressa och ta det lugnt. Killen hade bara sagt att jag verkar kiva. I mitt huvud såg jag hur vårt framtida liv passerade förbi tills jag åter igen var ensam efter x antal månader. Sorgligt? Eller realistiskt..?

Jag bestämde mig för att skärpa mig och tacka så hjärtligt för den fina komplimangen. För killar tänker inte som vi. Bara för att jag verkar vara en kul tjej så betyder det inte att han friar inom kort. Men never say never, har säkert hänt åt någon själ. 

Fick idag, vad jag trodde först var en dickpic, men visade sig vara en bild på en penisformad korköppnare. Det var då jag insåg att vi kommer vara tillsammans för all framtid. Killen har humor!


Idag är det lördag, klockan är 20.31 och jag ligger i sängen och kollar på Kardashianit. Detta alkoholfria liv börjar kännas lite långt. Börjar längta efter ett glas vin eller en kall öl. 

Gå ut tänker ni, man kan ha kul ändå!

Jo, visst! Men var ut igår och firade St.Patricks Day på skäribaren, och det resulterade i en sjuk hals, som kan bero på att vi sjöng med bandet för fulla muggar. Så även om man inte dricker så tar utelivet kål på en. Så ha en trevlig lördag allesammans och hoppas ni lider redigt av krapula i morgon, för min del också. 

 

 

 

xoxo sofia
Publicerad 18.03.2017 kl. 19:40

thank you notes

 

This is a segment I greatfully copied/stole/got inspired by, from mr. Jimmy Fallon. I say my thank yous for the week. Should I make it a weekly thing? 


Thank you..to the sun for making me more energized and happy, even though you wake me up too fucking early.

Thank you..Facebook, for reminding me of the useless statusupdates I did 7 years ago. Looks like I've evolved.

Thank you..Zalando, for delivering my new sneakers just in time for the rainy weekend, so I can't destroy them right away. Good thinking there.

Thank you..Coffee, for keeping me alert. You rule.

Thank you..Ed Sheeran, for just being so awesome, even though you're a huge ass for not adding a show in Finland for your tour. 

Thank you..random stranger on the sidewalk for walking too slow, so I don't loose any extra calories or my breath. Just my mind.

Thank you..cellulites, for keeping my muscles secure and protected under all them layers. Appriciate it. 

Thank you..Jimmy Fallon, for being so great and inventing these thank you notes. I adore you.

 

 


 

Click here to watch the original thank you notes from The Tonight Show. F-U-N! 

sofia
Publicerad 16.03.2017 kl. 21:17

dear diary

dagens inlägg är skrivet på samma vis som 15 åriga sofia skrev i sin dagbok. som varade i 3 dagar, sen glömdes den bort. Enjoy!

 

 

Kära dagbok,

 

Idag vaknade jag kl. 07.00 till solens strålar och roskisbilens brummande utanför. Gnuggade mina ögon tomma på sömnsand och scrollade lite på instagram. Jag satte mig upp och krafsade mig i kalufsen i ca. 9 minuter innan jag steg upp och gick in i köket och tryckte på kaffekokaren och grötkastrullen som jag hade förberett kvällen innan. Preparation is key! Jag sneglade lite snett på min diskhög som osade och tog min dagliga ingefära shot. Brände skönt som tequila i halsen.

Ifall du funderade dagboken, så gjorde jag också mina wcbestyr efter det. Visst är morgonkisin den bästa?

Anyway, när gröten kokat klart så blandade jag i ett helt ägg, blåbär och lite chiafrön. Medan den svalnade så hällde jag kaffet, en tsk ashwagandha pulver & lite mandelmjölk i min rostiga blender och mixade en stund. Det resulterar i ett luftigt och gott kaffe med fördelar. Satte mig ner vid frukostbordet, la på ett avsnitt av FRIENDS och slafsade i mig min frukost. Visst är mornar det bästa, kära dagbok?

Efter ca. 36 minuter steg jag upp, utökade diskmängden och la på spotify. Mina top 3 morgon låtar just nu är:

 • I Can't Go On - Robin Bengtsson
 • How Far I'll Go - Alessia Cara
 • I En Värld Full Av Strider - Jon Henrik Fjällgren ft. Aninia

När jag gillar någon låt så spelas den på repeat i ca. två veckor tills jag tröttnar. Det märks väl att jag inte haft något annat att göra på siståne än Mello och Moana.

Undertiden fixade jag mig klar för dagens skoldag och borstade tänderna. Jag satsade på en lite mer vårig look med en lång t-shirt och strumpbyxor med hopp om att någon kanske tar en fräsch vårbild på mig (se: instagram senare)

Innan jag stack iväg hemifrån så sneglade jag ett varv till på min diskhög medan jag fyllde min vattenflaska och konstaterade hur skönt det är att bo ensam då ingen annan behöver se på den. Min riktigt egna diskhög. #singellivet

Packade med min gymväska ifall jag har motivation efter skolan, gick ut i solen med solbrillorna på näsan och det är så härligt väder för vårinvigning av mina slitna converse! Gick glatt med x3m morgon skrällande i mina hörlurar. Skrattade högt med My som berättade om sitt egna singelliv. Right there with ya girl!


Just nu sitter jag i skolans datasal och skriver på mitt examensarbete samt berättar om min dag, so far, till dig kära dagbok. Måste nog sluta nu, innan jag blir sen till min kaffedejt. Ha det bra nu kära dagbok så hörs vi senare!

Kram / Sofia

 

 

p.s. jag har börjat min jakt på en finsk pojkvän och har fått en på kroken. Vi är redan i snapchat och whatsapp skedet. Det är kiva och han är riktigt söt.

p.s.s.t. jag är tillbaka på tinder.

p.s.s.s.t hejdå

 


 

sofia with an f
Publicerad 15.03.2017 kl. 13:26

plötsligt händer det

 

Idag har varit en bra dag på alla vis. Solen sken när jag gick hem från jobbet, jag smög in en vilostund innan gymmet, åt otroligt god lunch på Roots Kitchen samtidigt som jag smygkollande på den smarriga kocken. Men körsbäret på grädden av denna måndag är: Yoga Girl har äntligen fött sin bebis. MAZEL TOV!

Måndagar är oftast klassade som hemska och trötta dagar, men som studerande och skiftesarbetare så finns det inte mycket till vardag. Lördag och söndag är bara vanliga dagar. Så nu har den första dagen på veckan blivit en helt vanlig dag i mängden för mig. Men brukar oftast försöka göra den till en bra dag, för då brukar resten av veckan flyta på i samma stil. 

Exempelvis så skippade jag gymmet förra måndagen och bara degade. Resluterade i att resten av veckan var otroligt trög och åt min vikt i mat och rörde lite på mig. Ångrar inget, för det var otroligt gott. Men var därefter otroligt seg.

You are what you eat - men, kommer inte ihåg att åt DAT SEXY PIECE of cake. (smiley med solbrillor)

Som sagt har denna dag har varit en otroligt skön en. Speciellt morgonen, För jag gjorde en fantastisk upptäckt om mig själv. Del för del, kvalitet för kvalitet så växer jag sakta tillbaka. Är nästan där, men finns lite kvar. Jag har länge känt mig maktlös och liten när det gäller mitt jobb, men idag kände jag mig precis som förr. Självsäker, kunnig och glad. ÄNTLIGEN tillbaka till där jag började. 

Så hela dagen har känts så skön, lättsam och ljus. Bäst att snart gå och sova innan det ändras.


plötsligt händer det. 

Bild från sommaren 2015, nöjd och bekymmerlös. 

sofia
Publicerad 13.03.2017 kl. 18:41

tankenöt

 


Varför kommer man alltid på de bästa tänkbara grejerna innan man somnar? Minuterna innan man når drömmarnas land så flödar fantasin på bäst och man löser alla sina problem. I mitt fall kommer jag på de bästa rimmen, smider framtidsplaner och kommer på alla things I've should've said.

Jag om någon borde alltid ha ett skrivblock och en penna under dynan, så jag kunde skriva ner mina brillianta idér innan de glöms bort under natten sömn. För på morgonen minns man fan inte vad man hade kommit fram till. Jag var såklart tvungen att googla om detta fenomen. Why your brain is utterly active just before sleepy time;

"As you go throughout your day your brain is bombarded with incoming information non-stop. When you lay down to go to sleep at night you are suddenly shutting out most of that incoming data, which means your brain finally has time to make sense of everything going on."

Alltså; våra hjärnor tar in så mycket information under dagen som behöver smältas in, så innan man somnar har hjärnan äntligen tid att slappna av och ta tag i allting man tagit in under dagen. Typ. 

I artikeln skriver de om att alla genier tar flera naps under dagen för att just uppleva detta oftare och därefter nå till sina mest brillianta idér. 

HEUREKA!

Lösningen är att jag måste tyvärr ta flera naps under dagen och att nu fortsätta mitt liv som ett kreativt geni. Så get ready folks - det kommer att bli legendariskt! Var jag skall finna tiden till alla naps är en nöt som jag bör knäcka först. Måste vänta tills jag somnar ikväll, kommer säkert på en lösning då. #unlikely


Förutom detta dilemma & ett missat tåg (fail), så har helgen varit riktigt nice. Som vanligt fylld med snacks, kaffe och mellofinal. Har blivit en riktig hemmaråtta och I LOVE IT. (29 dagar kvar tills jag får dricka vin, enjoy this silent time people.)

Det bästa med denna challange är alla krabbisfria söndagar. Jag gick och la mig tidigt (före mina festprissar till föräldrar), steg upp tidigit i morse och åkte tidigt iväg från Ekenäs för att bli bemött av det vackraste brunchbordet jag sett. Seriöst. Brunch är lifvet.

 

Avslutar denna vecka med en tjock & nöjd brunchmage, en utvilad kropp och är redo för nattskift. 

TOOODELO. 

 

 

sofia
Publicerad 12.03.2017 kl. 17:41

sex saker jag inte förstår mig på

09032017
dry days: 68/100


Det finns alltid saker i ens liv och omgivning som man inte riktigt fattar. Småsaker som stör en helt enkelt, men som inte har någon som helst  påverkan på ens liv. Grejer som man bara inte förstår sig på. Tänker lista mina top 6 just nu:

 

 1. Mjölkfritt smör. Enough said. Jag är hellre utan smör på mitt knäckebröd än smetar någon smaklös mömmö på.
 2. Ni som har instagramkonton men aldrig lägger upp en bild ELLER gillar andras. Vad gör ni? Jag föreställer mig er som granntanten/gubben som kikar ut bakom gardinen och bara vet allt om alla, silently judging.
 3. Folk som klarar av att äta en rad choklad eller en näve chips, och bara är nöjd så. Vad för sorts människor är ni?
 4. Ordet fuktig eller moist.
 5. Folk som säger va efter tredje upprepningen, som tydligt inte är uppmärksamma. Ni förtjänar inte en fjärde gång.
 6. Donald Trumps pigment

 

Detta var ett avsnitt om saker jag inte förstår mig på! Lär dyka upp flera i framtiden.

Ha en bra torsdag min vänner!

 


english below

There's always gonna be somthing that annoys you or stuff you just don't understand. Small things that has no effect on your life whatsoever. Things you just don't get. I'm gonna mention my current top 6:

 

 1. Dairyfree butter. Enough said. I'd rather be without than smear some tastefree goo on my bread.
 2. People who have instagramaccounts but never posts anything OR never likes anything. What are you up to? I imagine the old neighbour lurking behind the curtain, knowing everything..silently judgning.
 3. People who manages to only eat one handful of chips or one piece of chocolate. What kind of humas are you?
 4. The word moist. Super weird
 5. People who says what, after you've repeted yourself three times. Those people don't deserve a fourth time.
 6. Donald Trumps pigmentation

 

This eas my list of things iI just don't get. Going to post more lists like this in the future!

 

Have a great thursday y'all!

 

sofia
Publicerad 09.03.2017 kl. 11:48

 

hej hopp!

 

Namn: Sofia "fiauster" Johansson

Ålder: Tjugosju going on tjugoåtta jordsnurr

Ort: Åbo/Turkuland

Blogg: Här kan ni läsa om allt och ingenting, men oftast någonting! 

Gör: Studerar till socionom och sommarjobbar som sjökatt.

Är: Glad, mästare på överanalysering, snäll, tankspridd, lite humoristisk, semi musikalisk, lång, full av kärlek och ost

 

Follow me!

Instagram: Fiauster

Snapchat: Fiauster

 


 

 

 

 


 
bloggar jag gärna läser

 

Silje Werner

Blejk, Fejt & Fab

Janets Hälsopepp

Rachel Brathen

Hemulen

Andas

Anne Hietanen

Grön i Åbo


 

 

För fanmail eller övrig kontakt:

johanssonsofia0@gmail.com