HOW TO MAKE A CHRISTMAS MOVIE


Det nalkas jul - och till julens müsigheter hör ju filmer till. Julfilmer. Aah. Romantik, drömmar, överdrivenhet och oftast en eller flera smöriga kyssar. Skulle inte vara svårt att skriva ett eget manus...

Inte mycket som behövs för att koka ihop ett sådant recept! 

 

 

Man behöver dessa ingredienser:

  • en 25 årig kvinna som känner sig borttappad och vill göra något mer med sitt liv. Eventuellt är hon en prinsessa från en land som verkligen inte finns - som typ Aldovia, Montesori eller Långtbortistan eller arbetar med marknadsföring/fotografi/journalism..eller är en bagare.

 

  • en lite by någonstans i USA. Typ döpt efter ett berg som är snöigt eller ett vattenfall. Alla invånare känner alla och är troligen familj på en eller annan vänster.

 

  • en man - troligen matti meikäläinen som bara är för snäll för sitt eget bästa, eller en prins i ett land vi aldrig hört talas om med tydliga mommy issues. 

 

  • kanske en expojkvän som allt som oftast är ett asshole.

 

  • någon goer äldre farbror som gör en glad eller ett barn som är allmänt söt.

 

Story ungefär:

Kvinnan känner sig lost och vill göra något mer med sitt liv. Hon gör något drastiskt för sitt jobb och tappar bort sig på ett nytt ställe. Träffar en man, men bara hastigt en sväng, och det börjar inte bra. Troligen fick kvinnan på nerverna. De kommer att ses igen (men de vet inte om det än). 

Hon får ett viktigt uppdrag och/eller en stor dröm, troligen av någon som känner den mystiske mannen hon har på nervena med. Plötsligt försöker någon nära till honom som inte vill väl, sätta käppar i hjulet för kvinnans heroiska upprag och/eller dröm. (troligen en avundsjuk familjemedlem eller ett ex)

Hon överkommer alla hinder med hjälp av denna man som plöstligt dyker upp igen. Alla i staden älskar henne och även denna man (detta händer inom tre till fem dagar). För det hon saknade i sitt liv var ju KÄRLEK. 

De gifter sig och där va de. Ajo, det är också jul. 

The End. 

 


 

Alltså jag älskar nog julfilmer. Jag kollar säkert 10 stycken varje år. Love Actually är en traditionsfilm och den ser jag varje år med Trine. 

Jag har i år sett 5 på Netflix. Den sämsta hittils var Christmans wedding planner. Alltså är fortfarande i chock. Such a weird story!

Min favorit var nog Once upon a Holiday. Inte var den jätte bra, men kvinnan i huvudrollen var den enda i alla filmer jag sett i genren, som jag inte fick på nerverna på. Plus att storyn va söt. En prinsessa som inte orkar med sitt fullspäckade schema. Rymmer en dag. Träffar en snickare. Blablabla.. Happy ending hemma i hennes lilla påhittade land!

Alltså inte är de dramatiska mästerverk, men de får en att feel good och mysa lite. Det är ju verkligen inte verklighet, vilket är bra, för ibland vill man åka bort ett tag. Man vaknar alltid upp och luktar på verklighetsrosorna när paret i filmen oftast älskar varandra efter typ en dag och gifter sig. Sku vilja se hur livet ser ut efter bröllopet, när de börjar lära känna varandra och inser att oh, han är en sån som klappar i flyget. Eller nåt. 

Men julfilmer hör julen till och jag ska nog se minst tre i veckan. Är super tacksam för allas julfimrecensioner som ploppar upp på de flesta bloggar!

 

Tipsa gärna i kommentarsfältet!

 

CHEERZ!

 

 

julen 2017 hemma hos mamma <3

 

sofia
10.12.2018 kl. 19:24

VARFÖR JAG ÄLSKAR ATT BO I FINLAND


Grattis Finland på 101 års dagen! 

Det finns mycket med Finland som jag tycker om. Men som inte värdesätts så ofta då man tar det för givet. Visst finns det massor av rum för förbättring - men vi har det nog jävligt bra här i norr. 

 

 

Naturen.

Det vackra finländska naturen. Det finns nog inte mycket som slår våra gröna skogar och vår vackra skärgård. Det var nog inte före jag bodde utomlands som jag verkligen lärde mig att uppskatta det! Samma gäller våra fyra säsonger. Visst suger den mörka hösten ibland, men vi har otroligt vackra årstider. Slår evig sommar anyday. 

 

Gratis utbildning.

Visst kan vi klaga på att vi inte får tillräckligt med kela studiestöd och det är dyrt att studera. MEN - vi får göra det gratis. Vi behöver inte betala tjugotusentals med dollar per termin för att få en fin utbildning. Vi har det nog bra. 

 

Personal space.

Visst är det nice att resa runt i världen och möta olika trevliga översociala människor, men inget slår vår kultur. Vi har en underförstådd respekt för folks personal space. Vi förstår att man inte behöver prata med varenda främling vi möter - om vi inte vill. Jag har bott i två år i min lägenhet och aldrig behövat prata med en granne. Neat!

Jag är ganska social  - men jag vill inte alltid vara social. Här hemma får jag vara hur osocial jag vill och ingen bryr sig. Men när jag bodde i Skottland eller på Mallorca - fick jag ett "how are you"  tio gånger per dag av kollegor, människor jag mötte på gatan. Det blir ganska uttjatat i längden! Hellre frågar man en gång på riktigt liksom. 

 

Kaffe.

Vi dricker mediokert kaffe 3-4 gånger per dag och vi gillar det. Det finns inget kaffe jag druckit som ger mig mer hemma känsla en juhla mokka. Ingen morgon börjar ordentligt omjag inte fått en varm kopp kaffe först. mmm..bryggkaffe. Mmm. 

 

Maten.

Detta är ofta inte något man skryter med på en internationell fest, men nog har vi några godbitar i vår matkultur. Karelska piroger, fazers blå, memma, karelsk stek & SALMIAK. För att inte glömma lonkero, mjöd och rågbröd! 

 

Trygghet.

Jag känner mig säker i Finland. Jag känner mig trygg. Att leva, bo & jobba här. Det är kanske tråkigt, men det är tryggt. <3


Här var några saker jag älskar med Finland. Finns säkert mer att tillägga, men det räcker för nu. Visst finns det mera intressanta, färggranna och livligare länder att bo i - men för mig leder alltid vägen tillbaka hem. 

 

Trygga, fina  & vackra Finland.

sofia
06.12.2018 kl. 11:25

måndagsglädje är


..är en bukett med eukalyptuskvistar. Köpte hem från Granit idag, bara för att. Nu doftar det fräscht i mitt badrum och resten av lägenheten. Inte för att det annars luktar illa, men sådär, spa-fräscht. 

 

..julbelysning! Jag har två arbetsvägar. Går jag hem direkt från jobbet är det mörkt och lite dystert, men går jag in via stan (wich is dangeous för plånboken) så går jag rakt över universitetsgatan och gågatan till "torget" - och längs med JULBELYSNINGEN! I love it. Plus att det snöade när jag gick hem idag. Perffff xmas feels.

 

..lättlagad middag en måndag eftermiddag. Köpte ett paket kycklig, grönsaker, couscous och spenat. Ångade, stekte och blandade. Fy fan va gött och det gick fort!

 

..ensam egen fiausterchill tid. Första dagen på veckan är en lite tröttare & öronen bedövade från jobbet - så det är perfekt läge för att bara ta det lugnt. Lugna stunder för mig själv. Idag har jag lagat mat samtidigt som jag lyssnat på poddar, vikt in ren tvätt, bloggat. Nu ska jag byta till MYSKLÄDER och bara läsa Michelle Obamas biografi Becoming eller/och kolla Friends. Liksom. CHILLA.

 

..min familj. My family. Spenderade helgen hemma i Ekenäs och nu är mitt hjärta fyllt igen efter en lång tid utan dem. Ju äldre jag blir, destu mer saknad känner jag efter mina människor. Inte sådär att "jag måste flytta hemåt och bo breve dem". Utan mera, Åbo är trevligt - flytta hit! Tur så är jag påväg hem 3/4 helger i december så lär ha överdos nästa år. 

 

 

 

HOPPAS NI HAFT EN BRA MÅNDAG!

 

CHEERZ.

 

sofia
03.12.2018 kl. 18:35

ETT ÅR EFTER


Ojsan, väldigt många som klicka in sig på the boyfriend tag inlägget med Erik! Coolt! Najs! Kanske han i framtiden kan hälsa på då och då, för han är nog en intressant typ. 

Idag är det glöggrundan i Åbo och det fick mig att tänka på hur mycket som har hänt på ett år liksom.

M A S S O R!

Förra året den här tiden hade vi lagt in ansökan om betyget i skolan. Vi var i princip klara socionomer. Jag skulle börja jobba som barnträdgårdslärare på min nuvarande plats inom ett par dagar. Mitt studerande liv var påväg att ta slut. Nästan alla mina nära och kära vänner var sakta påväg bort från Åbo. Det var en glad men också samtidigt en sorglig tid.

Glöggrundan representerade liksom "the end of an era". Ett avslut på en otroligt givande & rolig del av mitt liv, so far. Alla upplevelser man varit med om, alla vänner man lärt känna och alla hjärtklappningar man fått av skolstress..(som egentligen känns löjliga nu med tanke på den stress jag nu känner ibland  - borde ha uppskattat den andra stressen.Tog den för givet. detta blev en lång parentes. but you get the point) 

Nu känns allt så långt ifrån, trots att det bara gått ett fjuttigt år. Har jag verkligen bott fyra år i Åbo? Har jag verkligen redan jobbat ett helt år? Ska det verkligen gå så här fort? Alla äldre än mig säger ju att åren går i snabb takt. Men har inte riktigt trott på dem. Pfft har jag tänkt. Men nu hänger jag inte riktigt med. Veckorna bara glider förbi. 

För ett år sedan gick vi på stan i våra halare och samlade stämplar och drack glögg. Idag la jag mig på soffan kl 17 och önskade klockan var 21 så jag kunde gå och lägga mig. HAHA. Men helt okej så.

Oh how the times have changed, and when I think about it..I couldn't be happier.

Men vi har nog bara paus i år med glöggrundan. Nästa år måste jag och Petra göra en sista glöggrunda - som trettioåringar. Hehe.

 

CheerZ

 

sofia
29.11.2018 kl. 19:07

The boyfriend tag - Erik svarar på frågor om mig!

Äntligen! PREMIÄR! Har velat ha Erik med i ett inlägg i evigheter och idag är den dagen. Ibland låtsas jag som om jag var en cool och obrydd flickvän som inte tycker om såna här smöriga inlägg, men sanningen är att jag älskar att läsa sånt här på andras bloggar. Så nu har Erik, lite motvilligt men ändå lite villigt, svarat på frågor om mig! Listan kopiera jag från Nouw - plus/minus några frågor.  

 

 

So, without further ado, let me introduce:

THE BOYFRIEND TAG - ERIK SVARAR PÅ FRÅGOR!

(tror jag är mest excited över det här. hehe.)

Take it away!

 

 


När och hur träffades ni?

 

Erik: Träffades första gången i Stocka då Ias vänner gjorde skiftesbyte. Vi träffades lite ordentligare några veckor senare på Aussie då hon firade att hennes hundra dagar utan alkohol var slut (och vi alla firade Ias födelsedag).

Fia: Alltså jag var på stan med Ia o du skulle efteråt på kaffe med henne. Väldigt kryptiska svar du ger. :D

OCH när glömde du att svara på. 12.04.2017. Ju. 

 

Var kysstes ni för första gången och hur var det?

 

Erik: Utanför vessorna på Aussie, har inte lagt på minnet hur det var..

Fia: Wish I could correct you..

 

Hon sitter framför tv:n. Vad tittar hon på?

 

Erik: Friends!

Fia: ..och The Office ibland.

 

Nämn en maträtt hon gillar.

 

Erik: Hot dog med extra ost.

Fia: När har jag ätit en hotdog med extra ost? :D

Erik: Okej, köttpirog med knackkorv och extra ost.

Fia: ..åt det en gång. 

 

Ni ska gå ut och äta och dricka. Vad beställer hon?

 

Erik: Nån sallad och 16 cl halvtorr tysk riesling.

 

Vilken skostorlek har hon?

Erik: 38? 40?

Fia: ...41.

 

Om hon var en hoarder, vad skulle hon samla på?

 

Erik: Växter. 

Fia: Sakta men säkert.

 

Vad skulle hon kunna äta varje dag?

 

Erik: Knäckebröd 

 

Hurudan musik lyssnar hon helst på?

 

Erik: Antingen ska det vara bra lyrics och bra sångröst, eller så ska det gå att dansa till. 

Fia: Eller allt kombinerat - Backstreets back allright!

 

Vilken är hennes sämsta egenskap?

 

Erik: Blir bitter då man gör som hon säger istället för hur hon tänker.

Fia: Inte det svar jag tänkte mig men ok.

 

Vem är hennes bästa vän/vänner?

 

Erik: I kronologisk ordning: Vi börjar med Trine...borde ha Anni o Desse me nu. Och sen Åbo folket. Och släkten. 

 

Nämn något du brukar göra som hon inte tycker om.

 

Erik: Jag svarar kanske senare... vi ser..

Fia: ..alltså hans difusa SVAR.

 

Tränar hon? Vilken sport i så fall?

 

Erik: Allt från gym till tv-maraton.

 

Vad är det roligaste ni gjort tillsammans?

 

Erik: Eriksgatan band/podcast, resan till Budapest & Aurafest.

Fia: HAHA. Bör nämna att Eriksgatan podcast är en fictional podd med temat att göra folks dagar värre. Ett resultat av den bästa krabbis dagen jag haft. 

 

 

Har hon någon unik talang?

 

Erik: Kan sångtexter till alla sånger jag inte lyssnar på. 

Fia: Din musiksmak har inga lyrics. 

 

Vad är det bästa med henne?

 

Erik: Insidan, tätt följd av utsidan.

 

Vilken är hennes favoritfärg?

 

Erik: BLÅ!

 

Hur går hon klädd hemma?

 

Erik: Bekvämt.

Fia: What else?

 

Berätta något om henne de flesta inte vet.

 

Erik: Ska jag avslöja vessapappershistorien? Hon tycker väl det är stiligt när det hänger ner till golvet. 

Fia: ...

 

Vem sa "jag älskar dig" först?

 

Erik: Säger inte vem, men inte jag!

Fia: Alltid måste man va först.

 

Vad brukar ni oftast gräla om?

 

Erik: Att våra problem är för små.

Fia: ..och att du inte gör som jag tänker.

 

Vem är hennes kändisfreebie?

 

Erik: Ja vem va de nu..Han den där ena från Backstreet Boys eller nån från Outlander. 

Fia: Njaa, inte någon från BSB.. Men kanske Jamie från Oulander..eller Shawn Mendes. 

 

Berätta om något pinsamt hon gjort.

 

Erik: Fallit för mig. Literally. 

Fia: från sängen! :D

 

Vad är hon bra på?

 

Erik: Fat balls (energibollar, reds.amn.), omtanke, sångtexter, sitt jobb, bloggande, frukost! 

 

Nämn tre saker som gör henne glad.

 

Erik: Julen, Avokado & Glass! 

Fia: Touché.

 

Hurudan är hon som flickvän?

 

Erik: Omtänksam & underhållande.

Fia: ..och smörig?

 

Avslutande ord? 

 

Erik: Jag älskar dig! 

 

 

 

TACK Erik för att du ville vara med! 

Kan väl alla konstatera att du är en fåordig man med korta och konsista svar. Mycket bra så, då jag är en kvinna med allt för många ord. Hehe. Balans! Om inte annat så var det en mycket intressant kväll.

DU är nog kiva du <3

Hoppas man får höra av dig fler gånger i bloggen.

Visst vill vi det hörni?

 

Sofia
27.11.2018 kl. 16:42

OJ SE DET SNÖAR!


Snö! Det har kommit snö till Åbo! Oj den glädjen jag kände i magen när jag steg ut på trappan i morse. Allt var ljusare och friskare. I vanlig ordning var det trafikkaos, men det störde inte mig för jag promenerade smidigt förbi med julsånger i öronen. 

Det var inte mycket snö, täckte just och just marken. Men det var vitt puder. Vitt, ljust puder som knastrade under skorna. Det var vinter. Äntligen lite vinter!

"Det har snööööat Sofia" var en gemensam replik från många små munnar då jag kom på jobb. Barnen kände nog samma glädje i magen som jag. Som tur var så snöade det ännu mer under hela lunchstunden och vilostunden så det var ännu vitare på eftermiddagen då vi gick ut! SE DE SNÖAR LIKSOM! 

Jag är nog en säsongsmänniska. Jag uppskattar alla årstider. Speciellt då det skiftar och man ser tydligt när det byter till vinter, vår, sommar och höst. Sen då det blir till överdrift som årets heta sommar med 40 grader eller varma vintrar utan snö - då blir jag lite irriterad. 

Troligen kommer snön att smälta inom kort. Men den känslan jag kände i morse var ren glädje och det gjorde min dag så mycket bättre trots sjuk visdomstand och huvudvärk. 

 

Hoppas ni haft en trevlig måndag!

Nu ska jag mentalt förbereda mig för vad som kan bli en tandutdragning i morgon. 

Help.

me.

 

 

 

Sofia
26.11.2018 kl. 18:17

Det händer på natten


People pleaser? Vill inte vara till besvär? That's my middle name. Att gå fram till någon och säga what's what eller ta tag i saker som känns jobbiga- inte min favort syssla. Men jag jobbar på det! 

Inatt upptäckte jag en ny kvalitet hos Erik som gör att han har vad jag behöver! Civilkurage!

Jag vaknade runt 5 tiden av att grannarna kommit hem från krogen och var på fylle-strid humör. Möbler flög och röster höjdes.

Fick en flashback från mitt förra grannskap där mitt unga passionerade grannpar stred ungefär varannan morgon och jag aldrig gjorde något åt saken för att jag inte ville blanda i mig. Inte riktigt modigt av mig, men hade hört av andra grannar att polisen besöker dem regelbundet och paret bara fortsätter verbalt strida - så valde att inte lägga i mig - utan valde att flytta bort. Hade paret på vänster sida, och en festande tonåring på andra sidan. Var nog för gammal för det grannskapet.

Anyways, Erik vaknade av samma ljud i morse och valde att direkt ringa polisen då möblemanget började flyga runt. För man vet ju aldrig vad som pågår. Det kunde ha varit ett oskyldigt fylle tjafs, eller så kunde det vara mycket värre. 

Så jag kände mig lite stolt över att han utan tvekan valde att göra något istället för att låta det vara - som jag kanske skulle gjort. Vet ni varför jag inte vågar? FÖR JAG VILL INTE ATT GRANNARNA SKA OGILLA MIG. De är inte ens mina grannar. Vi sov hos Erik. LOL. 

Polisen kom, paret slutade strida (iaf högljutt) och vi somnade sött igen. Hoppas de insåg hur löjligt det kanske var att strida för att någon av dem inte delade sin kebabrulle och det kändes orättvist.  Sen så mös dom hela söndagsmorgonen med ett genemsamt hat för paret som ringde polisen. Det kan man ju önska. 

Men nu vet jag inför framtidens samboliv som kanske händer inom snar framtid - att Erik inte är konflikträdd och har civilkurage. Så jag kan lita på det. Hehe. Det ger mig mera mod att blanda i mig då det verkligen gäller. Ett kort samtal kan avbryta något som kunde bli något värre. 


 

Kram!

sofia
25.11.2018 kl. 11:24

BANANABREAD from heaven


Happy monday everyone!

Tänkte dela med mig av ett så tusans gott bananbröd recept av självaste YogaGirl. Det är ursprungligen veganskt, men vem behöver sån negativitet i sitt liv (hittade inga när jag handlade) - så jag ersatte den veganska chokon med vanlig mörk choklad. Gör kanske inte så stor skillnad, men min själ kommer alltid att veta. Receptet går enligt cup-mått så ta fram din kopp!

Anyway - receptet är enkelt, gott och lätt! 

Utmanar dig att inte äta halva inom 15 minuter. 

Hehe. 

 

 

Du behöver:

4 stora övermogna bananer

1/3 cup smält kokosolja

1 tsk vaniljpulver

2 tsk bakbpulver

1/2 tsk bikarbonat

1/2 tsk salt

1 3/4 cup speltmjöl (går med vanligt vetemjöl också sku jag vilja påstå)

1/3 farinsocker

1/2 cup mörkchokladknappar

1 msk chiafrön

1 msk hackad mandel

(1 tsk cacaonibs)

 

 

Do it:

Lägg ugnen på 175 grader.

Mosa bananerna med vaniljpulver & den smultiga kokosoljan i en skål. Lättast går det med en mosstöt, med fötterna eller en handvisp! 

Blanda resten av de torra ingredienser i en annan skål. 

Blanda ihop allting till en smet, provsmaka lite i smyg.

Vänd sedan snyggt ner chokladknapparna, om det finns nåt kvar, för det lär slinka ner några under bakningens gång.

Smörja en avlång form - typ som en brödform - med lite smultiger kokosolja. Vänd ner smeten i formen. Dekorera med hackade mandelbitar och kakaonibs om man vill! 

Grädda i ungefär en timme (kolla för säkerhetsskull efter 50 minuter ifall jag ljuger).

Ta ut från ungnen och låt svalna på galler.

ÄT OCH NJUT! 

 

sofia
19.11.2018 kl. 19:10

 

Hello!

 

 

Namn: Sofia Johansson

Ålder:  Tjugonio jordsnurr

Ort: Åbo

Blogg: Här kan ni läsa om allt och ingenting, men oftast någonting!

Är: Glad, mästare på överanalysering, plantlady, snäll, tankspridd, lite humoristisk, semi musikalisk, lång, full av kärlek och ost

 

 INSTAGRAM

FIAUSTER

 

Kontakta mig:

Johanssonsofia0@gmail.com

 


 

 

 

 

Senaste kommentarer