december intentions


Söndagar är till för att sova tills man vaknar och äta frukost i timmar, speceillt nu på första advent. Jag lyckades söndra min adventljusstake förra året så får duga med ett eller sju värmeljus. Jag har suttit och skrivit ner mina december intentions, eller mina första månatliga intentions. Det är en lista på saker jag vill uppnå i december och annars i lifvet, som jag alltid tänker på men glömmer lite bort att göra. Som att dricka mycket vatten. Hur svårt kan det vara? Eller att lita på mig själv?

Jag tror det hjälper att skriva ner, för hand, i massa roliga färger, med min fula handstil för att på riktigt pränta in det i mitt huvud. För under den här hösten har jag 1. lite glömt bort mig själv och 2. helt glömt bort alla småsaker jag behöver som nu blivit stora saker jag glömt. Men nu ska fia få sin groove back! 

Idén har jag, surprise, fått från Instagram och @leefromamerica. (borde lägga en punkt till : kom på egna idéer) 

Så här är min enkla december lista. Gör en ni också! Lägg upp den på innerdörren, på en spegel, i kylsåpet (hur ofta ser en på dörren före man öppnar?) eller under dynan. Jag ska ha min i min arbetskalender - för i morgon börjar jag ju jobba! Hellurei, det blev en "vuxen" av mig också!

 

 

Tänker fortsätta skriva en intention lista varje månad för min egen skull. Det känns bra att ha någonting konkret att gå efter. Som ni ser så är det inga världsliga grejer. 

 

Ha en skön och lugn första advent! Jag ska börja plugga julsånger så jag har någonting att komma med i barngruppen. Wish me luck!

 

CheerZ. 

 

 

 

sofia
Publicerad 03.12.2017 kl. 10:09

julen är här och även den arma lutfisken

Soundtrack: Hanson - Christmas time


Glad lilla jul allihopa!

Sitter hemma i Ekenäs nu och väntar på att brorsans dyker upp för lite lilla-julsmiddag. Mammas tomtar är framme och julmusiken är på. Har nog pyntat hemma också men det blir aldrig riktig julfeelis före man kommit hem ett varv.

Varför firar vi ens lilla-jul? Är det en finsk grej vi har? För tror inte mina svenska vänner har denna tradition. Rätta mig om jag har fel! Men I like it. Traditioner är kiva. Att sitta runt ett bord med tända ljus och äta god mat med nära människor två gånger på en månad. Va e bättre än de? 

Förutom mat så finns det mycket pro's and con's med denna högtidsmånad, så tänkte lista några grejer jag bara älskar och grejer jag inte tål med julen.

 

PRO'S:

  • Julmusik. Jag älskar julmusik! Jag blir så glad av lite Mariah Carey och Michael Bublé. Men det finns ett album jag spelar sönder varje jul och har gjort det så länge jag kan minnas: Hanson - Snowed in. Finns inget bättre.

 

  • Dekorationer. Jag har vuxit upp med att hemmet förvandlas till en tomteverkstad-ish, så det känns inte som jul före mitt hem ser ut som jul. Jag snackart gardiner, tomtar, gran & juleljus.

 

  • Klyshiga julfilmer. Love Actually är min favvis och den kollar jag på varje jul. En blir ju så smörigt varm i hjärtat! Men jag tål inte Home Alone.

 

  • Julklappar. Inte bara de som är till mig, men spänningen hos en när andra öppnar sina klappar och blir glada eller förvånade eller försöker dölja besvikelsen. Alltid lika intressant! Jag strävar alltid efter extrem lycka hos andra. Vem gör inte?

 

  • Julmarknader. Folk som samlas för att sprida och få lite julefrid. Dofter av ugnsäppel, rökt fisk och stöpta ljus. Riktigt mysigt vet ni! 

 


CON'S:

  • Stress. Inte egen stress, för jag brukar inte bli stressad vid julen. Men alla andras stress. Stress-handel, stress-städning, stress-packning..STRESS STRESS STRESS! Julen är ju till för att samlas med nära och kära för att fira en fridfull jul. I call bullshit on this one. Det är stress över klappar, maten,dekorationer, resor och fester. Why tho'?

 

  • Lutfisk. Vem kom på den här idén? Först torkar vi en slemmig fisk, sen blötlägger vi den och kokar den för extra slemmighet. Sedan serverar vi den med slemsås. I vår familj serveras den även med stekt bacon som man inte får äta om man inte äter lutfisk. Det är bara inte rättvist tycker jag! Jo jag är norsk, jo jag borde älska all fisk. Men fick inte den genen. Sorry, not sorry.

 

  • Julchokladaskarna. Som Johans Glans säger: Vilken sadist kom på Aladdin asken? Låt oss göra var femte oätbar. (KLICK.) Alla dessa år, alla gånger blir samma äckliga likörchokladbitar kvar. Varje gång man öppnar en ask och tänker JESS jag går till det undre lagret, så har någon redan plockat bort alla goda och lämnat kvar vad - körsbärslikörbiten och gelechokladen. Thanks.

 

  • Julstjärnor. Smördeg och plommonsylt dränkt av pudersocker. Why?

 

Trots alla cons så älskar jag julen. Det är min absoluta favorit högtid strax efter halloween och min födelsedag. Det är en tid för kärlek och mys. Det glöms ofta bort bland allt kaos. 

 

Glad lilla jul!

BE merry!

sofia
Publicerad 02.12.2017 kl. 15:48

DAMMEN BRISTER

Soundtrack: Lady Gaga - Til it happens to you

 


Idag brast dammen. Idag har tusentals finlandssvenska kvinnors röster blivit hörda och sedda. Kvinnor som inte vågat säga någonting före nu, med stöd av varandra. Kvinnor som varit med om sexuella övergrepp av alla de slag. Detta är större än störst. Nu tammifan skall det ske en förändring! Du, jag och vi. När jag säger vi - menar jag vi alla människor. 

Gå in på astra.fi och läs alla vittnesmål för att få en stor och behövlig realitycheck.

För att vara totalt ärlig så klarade inte jag av att läsa alla. Jag blev tvungen att avbryta. Jag blev illamående av hur så många har varit med om så vidriga saker. Men det hjälper inte att blunda och det är det sista vi skall göra. 


Senast i lördags tog en främmande man mig på reven utan nån som helst inbjudan - bara för att han hade lust och var full. För några veckor sedan fick jag ett "duger detta gumman?" som svar på ett sk. professionellt mail. Som jag skrev i mitt METOO inlägg - när ska detta ta slut? 

Vi måste våga säga nej. Våga göra en stor grej av det. Lära barn att deras kroppar är deras egna och ett nej är ett nej. Lär dem att respektera varandra som människor oavsett kön. Var en förebild för andra vuxna. Stå upp för den som inte kan.

Blunda inte - agera.

Det här är bara början.

 

O HUR DEN BRISTER!

sofia
Publicerad 29.11.2017 kl. 17:09

thank you notes vol. 10


WELL WELL WELL! What time is it? November is almost over and I think it's time for some thank you notes in this winter darkness to stay merry and bright! 'Tis the season to be thankful and jolly!

Thank you..the right side to spread the butter on knäckebröd. For being a great conversation starter that always turns into a battle of life and death - worse than monopoly. (the bumpy top side is the right side.)

Thank you..people who say "have you lost weight?". For making it more accpetable to eat more. "What? You think so?" while reaching for the popcorn, butter and icecream.

Thank you..black friday. I've never felt more wanted than last friday. Everytime I checked my phone I had at lest 5 OFFERS I CAN NOT REFUSE! ..but I did, because a girl has to play hard to get.

Thank you..party on holidays. For bumping into people from your hometown that you've unfriended on Facebook. "Omg we should totally hang...!"

Thank you.."look at this youtube clip"! For making one clip turn into another, and suddenly you forgot what you first looked at and also lost the meaning of life. 

Thank you..Glöggrundan. For being a great finale on my life as a student. I might not have a ticket or a map - but I don't need a map to find the bars around here. I mean, who are we kidding. Iz me. 

Thank you..being hangry and getting something to eat. The feeling is som peaceful. Imagine if all wars could be solved with a piece of food.

 

That was my notes of thanks for this month! 

Have a great week and stay dry.

 

CHEERZ.

 

 

sofia
Publicerad 27.11.2017 kl. 17:02

SCHOOLS OUT FOREVER!

Dagens soundtrack: High School Musical - We're all in this TOGETHER!

 


Där satt den! 

Anhållan om examensbetyget är inlämnat och alla studiepoäng är inne. Tvåhundratio av tvåhundratio. Jag minns för tre år sen då jag posta på facebook hur stolt jag var över mina första nio studiepoäng och hur långt det kändes till dagens datum. Nu är allt färdigt och om en månad får vi betygen i handen. 

Känslan av att vakna upp idag och inse att jag inte har ett skit att göra. Jag är ledig. Inga skolarbeten som hänger över mig och jag är helt, fullkomligt SYSSLOLÖS! What iz diz feeling? Har inte känt så här på tre och ett halft år! 

 

Jag kan inte fullständigt greppa att vi är så gott som klara. Jag är så glad över min studietid och vilka härliga typer jag har träffat! Speciellt stolt är jag över mig och Petra som faktist överlevde som tanter i en ungdomsklass. 

I onsdags var vi sista dagen i skolan och på kvällen samlades nästan hela vår klass hemma hos Casso för en sista halarkväll med soc14. Jag är så imponerad över vilket gäng vi är. Alla är härligt galna på sitt egna vis. Kommer nog vara tomt att inte få se dessa fejs varje dag. Synd att vi kom på hur kul vi har tillsammans först nu. Men bättre sent än aldrig!

Vi hade alla våra halare på. Vissa var mer använda än andra (min). Bristen på halarmärken fick ersättas med tusch. Nästa, sista och tredje gången min halare kommer på är nästa veckas glöggrunda. Tycker det blir ett perfekt avslut på min studiekarriär! Hellurei!

Tack för att ni alla har bidragit till en awesome studietid. Vi har klara det här tillsammans.

WE ARE ALL IN THIS TOGETHER! 

Heja SOC14! WE DID IT!

sofia the socionom
Publicerad 24.11.2017 kl. 11:03

love is like a rubik's cube..

Dagens och all evighets soundtrack: QUEEN 


Hej allihopa och grattis - du överlevde helgen!

Även jag! Trots att det inte kändes som så för mig söndags, när jag satt på bussen till Helsingfors med mild krapula. Men jag överlevde och fick äntligen se Queen + Adam Lambert! Det var otroligt sjukt bra. Även om vi satt nästan bakom scenen och fast i taket. Lambert gjorde väldigt klart för alla att han vet att han verkligen inte är någon Freddy Mercury och att hans uppgift är att försöka hylla den legend som Freddy fortfarande är. Kan säga att han lyckades jävligt bra. 

Krapulan i onnibussen kom från lördags gulejet. Satt i en pub på kvällen efter förmiddagens vackra dop, pratade om allt och inget. Facebooks utveckling, bostäder, framtiden och konsten i att hitta den rätta.

Finns det en rätt typ för varje person eller många passliga? En av oss sa att kärlek är som en rubikskub. Man vrider och vänder på folket tills det till slut dyker upp någon som passar. En annan tror att det finns en soulmate för alla som en dag bara är där framför en. Vad tror ni?

Jag tror inte på att det finns en person, en själsfrände - the one för varje person. Men jag tror starkt på att det finns flera som passar bra för en vid just det skedet i livet. Personer som formar en till den person man är. Om man sen träffar den mest passande när man är 15, 28 eller 45 är frågan! I min släkt finns det par som aldrig behövat leta efter någon annan och funnit sin redan vid 15 års ålder. Sen finns det dem som träffat dem mycket senare i sitt liv eller haft flera under sin livstid. För det kan inte bara finnas en för precis alla, right? 

Alla människor man har i sitt liv bidrar med någonting. Jag har insett nu att de förhållanden jag haft har inte alls varit misslyckanden, för vem skulle jag vara nu utan dem? Även om det just då kändes som slöseri med tid. Men allt som händer måste hända för att någonting annat skal hända. Makear det sense? For most things to happen, something else has to happen first. 

Men hur vet man sen vem som är den mest passliga för en?

Jag tror inte på kärlek i första ögonkastet. Jag tror på attraktion i första ögonkastet. Kärlek mellan två personer växer med tiden man lär känna varandra. Men det är inte alltid logiskt. Det känns som om man ofta söker efter den perfekta som allt bara är som guld och gröna skogar direkt från början. Men om det är perfekt redan från början, hur kan man då utveckla och växa tillsammans? Men sen finns det de undantagspar som man ser att är menade för varandra från första början. Är de soul mates eller är det bara random?

Jag blir ändå lite tudelad ibland. Just nu känns det som om jag påriktigt har hittat hem hos någon. Betyder det att min rubikskub är färdig efter några försök och att jag hittat den rätta?

För jag tror inte på soulmates, egentligen. Men ändå känns det som jag har hittat den bästa för mig. Happiness and everything. Men såklart är jag lite skeptisk över att man kommer vara tillsammans med samma person för alltid, för livet händer - men jag tror och hoppas ju innerligt att det inte finns ett bäst före datum för oss. Tvåtusen år minst!

 

voi voi...crazy little thing called love.

 

 

 

sofia
Publicerad 21.11.2017 kl. 10:59

plötsligt händer det!

Dagens soundtrack: Shawn Mendes - Treat You Better 

(till min praktikhandledare och för vår gemensamma kärlek till mr. Mendes)


 

Jag inledde ju detta år med inställningen att försöka göra något nytt varje månad. Jag vet att det är många av er som funderar och ligger sömnlösa över VAD HA FIA GJORT DÅ och har det hållit i sig? Håll i hattarna så skall jag berätta.  

I januari beslöt jag med en kompis att hålla 100 vita dagar. Alltså ingen alkohol tills mitten av april. Varför? Why not liksom. Kroppen kändes matt och äcklig – så den behövde en rensning. Men att vara utan alkohol är ju inget nytt jag gjorde precis. Det nya var att prata i en podcast! Var med i ett avsnitt med den Dynamiska Duon med Janet och Silje.  

Fick till födelsedagspresent i augusti 2015 att få fara och klättra med två kompisar. Tänkte väl att det var på tiden när de ändå skulle flytta från Åbo, så vi for och klättra på klättervägg i februari! Notera att jag har en hiskelig höjdskräck så det va ganska vemodigt till först. Men det var ju kul och hade en sån tusans träningsvärk i muskler jag inte visste att jag ens hade!  

Jag skulle egentligen vara med i radio för första gången i mars, men jag missade tåget. Så att jag missade ett tåg var en första för mig. Jag är ofta jävligt mycket i tid eller jätte jätte sen. Men aldrig med två minuters marginal. Så där stod jag förvånad. Men sen var jag på date på finska. Also a first – men också en last. Jag behöv nog ett gemensamt språk, fireworks och lite humor.  

I april var jag på provjobb till de röda färjorna och fick jobbet! Inte första gången jag jobbat som lekledare – men första gången jag arbetat på en båt. Kanske inte det smartaste draget då jag blir jätte sjösjuk men tur så gungar det inte så mycket mellan Åland och Svärrje. Kan också nämna att här tog mina 100 vita dagar slut och samma kväll jag for ut och fira fullt så träffade jag min favoritperson! (här finns gemensamt språk, fireworks och mycket konstig men också superbra humor)  

I maj hann jag äntligen med tåget till Böle och var med och fredagssnackade i radio X3M. Har varit en gång till i oktober och skall faktiskt vara med i morgon, fredag, också! Tror dock det blir sista gången eftersom mitt framtida jobb inte tillåter lediga förmiddagar. Allt gott har väl sitt slut ibland! 

Hela ”måste pröva något nytt” flöt lite bort på sommaren. Men kan lägga till att jag har hade aldrig disco-dabbat som Ville Viking förut så det var nog en helt ny grej! Missade också midsommarfirandet eftersom jag var på jobb med det var helt okej, vi hade midsommarstång och buffé ute på däck. Insåg också att det finns en hel annan art av människor på kryssningar! Hört grejer jag aldrig trodde jag sku få höra!

Jag insåg strax efter sommaren att vårens behov att måste göra något nytt varje månad var mest för att ha något att sträva mot. En distraktion från vardagen, något att göra. Något som gör mig intressant för mig själv och för andra. Det glömdes bort efter sommaren för att jag inte hade det behovet eller ens tid för det längre. Inser nu att jag gör nya saker hela tiden, men tänker inte på det på samma vis. Hör ju livet till!

Så vad har jag lärt mig av detta? Så fort man slutar jaga efter lycka så betyder det att man är lycklig. Lycklig i var man är, vem man är och vad man gör. Behovet att göra nya saker för att inte stanna upp försvann. Tänka sig, det enda jag behövde göra var att sluta tänka så mycket! Precis som min kaveri Sanna har sagt åt mig hela mitt liv.

Plötsligt händer det!

 

sofia
Publicerad 16.11.2017 kl. 11:57

en måndag i filosofias liv

Dagens soundtrack: Ed Sheeran - Dive


 

06.30 - Första tanken är: Vad i helvete. Var är jag. Vem är det här? Okej, varför ringer min klockan nu? Aijo, du ska till Helsingfors. Snooze. 

06.45 - Knycker mig av alarmet igen. Stiger motvilligt upp och fixar mig i skick. Tänkte lägga foundation och grejer, men insåg att inget i världen hjälper ett svullet måndagsfejs. Som vanligt är jag klar 10 minuter för tidigt klar. Lägger ner mig en stund igen.

07.10 - Muttrar hejdå till honom och går sakta mot tåget samtidigt som jag läääängtar efter en kopp kaffe. Hittar min plats och äter mina geggiga overnightoats jag lagat kvällen innan och somnar efter 5 minuter. Inget kaffe. Vaknar med jämna mellanrum vid varje stop. 

09.30 - Vaknade av att tåget meddelar HÖGT att vi är i Helsingfors. Någon konstig holländsk låt snurrar på spotify. Vad händer? Var är jag? Vart ska jag? Steg ut från tåget, köpte en kaffe och steg på spåran mot dagens praktikplats. Känner mig ganska cool och van i stan. Fick senare panik när chaffisen skriker att alla ska stiga av, helt på fel hållplats. Tydligen ska vi stiga på nästa spåra. Dit for min coolhet. Men hitta fram!

10.00 - Träffade mamma ett varv, mötte upp min handledare och där for vi på möte!

15.15 - Praktikdagen slut - hoppa coolt på spåran igen och bokade tågbiljett på samma gång. Varför går det inte att välja plats via kartan på VR appen? Fick en gångplats och hamnar åka baklänges. Fun.

15.45 - Försökte hitta nånting att ta med och äta på tåget. Köpte en svettig smörgås och en grön smoothie. Balans! Är ju hemma först sent och dör om jag inte äter minst var tredje timme. 

16.10 - Tåget startar och tydligen är det ett expresståg som skippar Karis och far direkt till Åbo. Score! Ser också ut som om jag får sitta ensam!

16.20 - "Snälla ingen breved mig från Böle, snälla ingen breved mig från Böle..snälla..fan." Stiger snällt upp och släpper in min resekompis. 

17.02 - En timme kvar i tåget. Jag mår lite illa, har Skäringer & Mannheimers nya poddavsnitt i öronen som bryter var 5 minut pga. bra tågnät och är hungrig igen. Funderar vad jag skall äta när jag kommer hem och vilket avsnitt av the O.C jag blev på igår. 

17.12 - Min röv har domnat bort och tror jag skall stiga upp efter en kopp kaffe. Because one can not drink too much! 


Detta var ett avsnitt av en dag i filosofias liv - timeline edition!

...zup.


 

Ta hand om varandra. Kom ihåg det!

Tänd ett ljus för den lilla som tragiskt togs bort i Borgå i morse. </3

 

 

sofia
Publicerad 13.11.2017 kl. 16:49

 

Hello!

 

 

Namn: Sofia Johansson

Ålder:  Tjugoåtta jordsnurr

Ort: Åbo/Turkuland

Blogg: Här kan ni läsa om allt och ingenting, men oftast någonting!

Är: Glad, mästare på överanalysering, plantlady, snäll, tankspridd, lite humoristisk, semi musikalisk, lång, full av kärlek och ost

 

 INSTAGRAM

FIAUSTER

 

Kontakta mig:

Johanssonsofia0@gmail.com