summer lovin'

 

Förra sommaren va rent utsagt skit. Så minns jag den. Den började ju med hjärtesorg. Rastlös, låg, mörk och dyster. Jag stressplanerade in varenda sekund av mina lediga dagar för att inte ens i misstag bara vara med mig själv. För var jag själv, var det tyst. Var det tyst - blev jag galen. Så min kalender i juni, juli & augusti var fullplanerad. Så utmattande. Lite småtråkigt.

Men nu när jag kollar på bilderna från förra sommaren så ser jag ju allt roligt jag var med om. Jobb, teater, fester, resor, stughäng, skärgården och människor. Tänk så hjärnan och hjärtat kan sudda ut det positiva och bara minnas det negativa. Jag minns stressen av att alltid göra någonting. Men nu blir det andra kokosbollar!

Denna sommar skall vara stressfri. Jag skall njuta av mina lediga veckor på ett annat vis. Vill jag resa runt och hälsa på släkt, gör jag det. Men om jag är helt wiped out efter arbetsveckan till sjöss, så rör jag mig inte en meter från Åbo. Samma väg är det hit som dit. #nofakenews

 

Det jag vill och skall göra i sommar som inte kräver en massa planering är:

 • vara vid vattnet så mycket som möjligt
 • umgås med vänner & familj
 • dricka pussikalja vid ån
 • årliga stugträffen på Skata
 • glass, glass & mera glass
 • skärihäng med släkten
 • att meta och faktist få napp
 • dricka vin på en åbåt
 • skratta så att det gör ont i mungipan och så man nästan kisar på sig
 • simma, sola och slå iväg kräk
 • besöka en festival
 • skapa nya relationer
 • motionera mera i form av dans, hikeing, yoga och discodab.
 • fota massor

 


Viktigaste av allt är att jag tänker njuta av mitt sista sommarlov som studerande och inte fundera så mycket. Det är väl det som sommarlov är? Förutom de veckor jag jobbar. Då kanske jag måste fundera lite. Lite. 

 

 

 

Psssst. Det fanns säkert andra väggar att ta bilder med på Lefkas, men denna var en favorit.

PSSSST. Håller på att editera ihop en VLOG från förra veckans resa! Håll i HATTN!

 


 

 

sofia
Publicerad 06.06.2017 kl. 12:17

headerligt


Gissa vad jag har kämpat med ikväll, i ungefär fyra timmar, sen jag kom hem till Åbo..? 

Min bloggheader. Tyckte min förra header var lite föråldrad, så försökte mig på en upp piffning. Ändrade också fonten. I know, mind blown! 

Inte kan man konstatera att det blev något mästerverk precis, utan mer som ett mästervärk. För jag har huvudvärk. Hur får alla fina bloggare så fina blogdesigns? Jag är den mest otekniska människan som finns. Jag kunde just och just använda PAINT.

Om ni har råkat kika in här under min uppdatering lär ni har sett åtminståne fyra olika headers som varit på prov. Det var ett jävlars dilemma. 

 

Men vinnaren representerar filosofia. ganska bra tycker jag. Lite färgglad, lite attityd men ändå cool, lite awkward, lite sådär jag. 

Jag är fortfarande en newbie inom bloggvärlden och behöver nog work on my design skills. Babysteps! Men om någon känner sig redo att ta sig an och fixa till min bloggdesign - please help!

Håller mig till skrivandet än så länge. 


God natt och hoppas morgondagen har mer flow! 

Cheerio.

filosofia.
Publicerad 04.06.2017 kl. 23:00

the struggle of being a mumintroll


 

Hello, long time no see! 

Nu ligger jag och junni i varsin solstol och tar in de sista solstrålarna innan vi åker hem från vår pensionär charter resa, här på Lefkas. Det har varit en skön vecka och vi valde helt klart en bra sån, med tanke på skämtet till väder som pågår hemma. 

Vi har träffat en massa trevliga människor från många länder. Oftast det bästa med resor är just det. Rakt efter mat och vin förstås.. Det jag tappat nerverna på under denna resa och egentligen på varje resa jag gör, är att konstant hamna förklara varför man pratar svenska som finländare. Det som är mest förvånande är hur våra nordiska grannar inte vet. Speciellt svenskar. 

Det är ju samma grej i flera andra länder. Varför snackar de holländska och franska i Belgien eller tyska och italienska i Schweiz? Verkar inte vara samma hype eller får dom månne samma reaktioner som oss,  stackars mumintroll?

Denna vecka har vi chockat danskar, norrmän, holländare och greker. 

 • Har ni två språk i Finland? Nä, va?
 • Är du född i Sverige?
 • Är dina föräldrar svenskar?
 • Ena föräldern då?
 • Så underligt!
 • Ryska då?
 • Pratar alla finnar svenska?
 • Kan ni finska?
 • This is brand new information!
 • Fascinating. Can I touch you?

Svaren man ger går nuförtiden på automatik. 

 • Nej vi är inte födda i Sverige
 • Nej mina föräldrar är inte svenskar - men vi pratar svenska
 • Vi lär oss finska i skolan
 • Jaa det finns svensk utbildning
 • Jaa men visst ÄR det underligt
 • No russian
 • Nej inte alla finnar kan svenska
 • 5,7 % finlandssvenskar i Finland (give or take)
 • Gustaf Wasa var det ja
 • Uppväxt i Ekenäs
 • Konstigt ja!
 • Jo, vi kan finska, om vi vill.
 • 100 år of independece ffs!
 • osv.

Sen blir alla ytterst imponerade över att man snackar svenska, finska och engelska. Wooow. Har ni lärt er det i skolan?

Hur kan människor vara så "obildade", att i 2017 är finlandssvenskar nästan ett lika stort fenomen som utomjordingar? 

We need to educate the world! Let's make finlandssvenskar known! 
För det börjar bli lite uttjatat tycker jag.


Men kanske det är lite charmigt att lära folk om vårt folk. Kanske vi kan göra en Finlandsvensk - for dummies video? Kanske det redan finns. 

Anyway - soliga hälsningar från Grekland och vi ses hemma snart! Kan någon värma min lägenhet färdigt och fylla mitt kylskåp med hälsosam mat? Efkaristo

 

Sofia (did you know it's greek?)
Publicerad 03.06.2017 kl. 14:06

now is now

*soundtrack: Kom igen Lena - Håkan Hellström. 

 

Det sägs att man aldrig skall ångra det man gjort, utan det man inte gjort. Det finns inte mycket i mitt liv som jag ångrar. Det har ju alltid lett mig någonstans. Det är kanske mest tid jag satt på något onödigt som svider. Men det är inget man kan göra åt det. Det finns däremot saker jag önskar jag gjort mer. För att nämna några..


Jag ångrar att jag aldrig trodde på mig själv tillräckligt för att blir riktigt bra på något. En sport, en hobby, i skolan. 

Jag ångrar att jag aldrig fortsatte i musikskolan. Jag skulle gärna ha musik i någon form som en hobby. Sjunga i kör, i ett band, joina en musikal, sommarteater - vad som helst!

Jag ångrar att jag inte uppskattat the little things mer. 

Jag ångrar att jag inte sade nej till teinitempon som rökning och för tidigt festande. 

Jag ångrar att jag inte dansat mera.  

Jag ångrar att jag inte har hängt mera med mina underbara klasskompisar. Vi har gått tre år på samma klass men inte festat tillsammans före nu! Alla var ju inte där, men det var så otroligt kul. Så många fantastiska människor! 

Jag ångrar även att jag inte njutit av studielivet lite mer, nu när det snart är slut. 

Jag ångrar att jag inte skrattat mer tidigare. Har utvecklat en smilgrop på höger kind nu, för att allt är så kul. Kanske det är en del av min dubbelhake, vem vet. Fin är den.


Men gjort är gjort, och now is now. 

Det är ingen vits att älta i det som varit, och man är aldrig för gammal för att börja med något nytt och uppnå sina drömmar. Redan under denna vecka har jag dansat, sjungit & njutit av studielivet. 

De blir bara bättre. Vad ångrar du att du inte gjort?

 

Gör något åt det nu!

 

 

 

 

 

sofia
Publicerad 26.05.2017 kl. 12:00

the (e)x factor

 


Vem vinner och vem försvinner? Den eviga kampen efter att ett förhållande tagit slut. Vem går först vidare. Vem vann "the break up". Vem blir lycklig först...and the list goes on.

Jag har lagt märke till en grej i min omgivning. De flesta män har en inbyggd radar. En radar som vet när den föredetta kanske har gått vidare och är super lycklig. Det är då som han måste se till att exet inte har ens i misstag glömt att han existerar, och göra sig känd. Oftast inte för att återförenas, utan bara för att. Kanske skickar ett "oj, nu kanske hon är lite lycklig. bäst att skicka ett meddelande och stir it up a little" mess. 

Jag stryker absolut inte alla män över samma kam OCH kvinnor kan vara precis likadana. Men jag har stött på detta fenomen många gånger. 


I can't help but wonder....

Att ha kontakt med en föredetta kan vara farligt. Även om det är ett oskyldigt catch up och avsikten är att försöka vara vänner. Men det är ytterst sällan det funkar. Jag känner en person som är påriktigt vän med sitt ex, men det är svårt för många att förstå det. Men det funkar. 

Av egen erfarenhet kan jag säga att det beror på hur avslutet var. Rann kärleken bara ut i sanden så kan man eventuellt hålla vänskapen kvar. Men var det ett ensidigt avslut  eller jätte dramatiskt så går det bara inte. Det är alltid känslor som ligger i luften. Såklart har jag också tidigare haft svaga stunder då jag hört av mig. Oftast en dålig idé. 

Det handlar oftast om att man är uttråkad, rastlös, känner sig ensam, trött och saknar kontakten. Sällan handlar det om att påriktigt starta upp förhållandet på nytt. Am I right?

Det är oftast tomma ord, som kan misstolkas av den andra parten. Om någon saknar dig, men inte backar upp det med en säker och konsekvent handling som tar det från ett "saknar dig" till att de faktist är med dig, så är det dags att gå vidare. De kan stå där och sakna dig medans du går vidare med ditt liv, som en stolt independent individ. 


Aijo, jag vann!


- briefly in english - 

To win or loose. The constant battle between the exes. Who is happy first, who move on first, who wins the break up. 

I've noticed that some men have some kind of radar. They can feel it in their soul when their ex has possibly moved on and is happy. Then the urge to send the "oh, she is happy, I have to make myself known and send her a text!" message. 

I'm not saying that ALL men or women are like this. But I've noticed this phenomenon before. The radar. It excists. I've done it.

To resume contact with an ex is always risky. Even if it's just a innocent catch-up or an attempt to stay friends. But it's very rare that it actually works. There's always the feelings.

The reason behind contacting an ex suddenly, is more often about boredom, lonelyness & restlessness. It's rarely about actually wanting to get back together. 

Empty words and no action. That's when you see trought the "missing you" and just continue living your life as a strong independent human. 

Btw, I won. 

sofia
Publicerad 23.05.2017 kl. 00:13

despacito, this is how we do it down in turku-rico


Happy monday humans!

Idag är det måndag (obviously), men inte en helt vanlig måndag. Utan det är måndagen efter årets rivigaste helg! Kan åter igen konstatera att jag har de finaste vännerna man kan ha. How cheesy am I? Men det är ju sant!

 

 

Å-strands häng med favvo-Trine som spontant kom på besök till Åbo. Vi skulle bara dricka en, men blev flera och natten avslutades med Burger King take-out vid mitt matbord. Men vem försökte vi lura? Man far ju aldrig ut på en. 


 

 

Lördagen spenderades med dessa snygga bruttor. Picknic vid ån, Escape Room (slapp ut med 02.01 minuter to spare), middag på Niska och dansmaraton på Apollo. Hela dagen var så otroligt najs! 

ps. alla brudar förutom hon längst till höger är upptagna. #sorrynotsorry

 

 

Om fem dagar flyger Sofia x2 till Grekland! Det ni, sug på den. Det blir en vecka av tipsyness och beachness. SEMESTER!!!!!

 

 

När jag gick till skolan idag, märkte jag hur otroligt grönt det har blivit! Har lust att sjunga "den blomstertid nu kommer" och bara skita i skolan. Men har tre hela dagar kvar innan sommarlov så får väl stå ut. 

 

Ha en bra vecka allihopa, i morgon kommer ett inlägg men bara text. Men bilder e ju också kiva! 

OPPAAA!

 

 

 

sofia
Publicerad 22.05.2017 kl. 10:16

sex saker jag inte förstår mig på, del två


Hej hopp maratonlopp! Denna helg har det lovats sommar och sol. Det stöder jag hundra procent! För att hänga med i #ratatasbloggutmaning med ett inlägg varannan dag, tänkte jag göra en "sex saker jag inte förstår mig på" del två. Del ett kan ni läsa här.

 

 1. Hur man uttalar engelska & andra utländska ord på finska. Jag känner hur nerverna kryper under min hy när jag ser en reklam på tv där de uttalar namn på tv-serier eller på en produkt. För att ge några exempel.. House [håuse], Bones [bånes], Grilla [krilla], Bachelor [batselör] & Vanish [vanissss]..för att nämna några. Sen att vi översätter namn på filmer och tv-serier till finska, som helt betyder något annat, är en helt annan kategori. 
 2. Äkta finsk hockey-anda. Detta är inte negativt, för jag känner av samma anda, och det är så fint. Men förstår inte hur vi år efter år orkar vara så otroligt positiva och hoppfulla efter guldet. Vi lever ännu på -95 och -11. Torilla tavataan! #ihanaaleijonatihanaa
 3. Törsten som kommer när det blir varmt. Men bara till öl. Glömmer att dricka vatten. Tror jag ha druckit en öl per solig dag. Inte alltid dåligt, men min ekonomi lider. Däremot njuter min ölmage.
 4. Elovena glass. Vem vill ha grötglass? Det kanske inte ser ut som gröt, men det smakar garanterat som gröt.
 5. Novias skrivanvisningar
 6. Folk som går långsamt. Alltså jag försöker zick-zacka förbi alla söndagsvandrare som oftast tar upp hela gatan. Och på något vis zick-zackar dom precis i samma takt så det är omöjligt att passera. Why tho'?

 

Detta var sex saker jag inte förstår mig på, just denna fredag i maj. Ha en gemytlig helg allihopa och TÄNK blå-vitt! (fast träden nedan missvisar då de är rosa)

 

Cheerio!

 

sofia
Publicerad 19.05.2017 kl. 17:29

it's all good


Jag hade en mild kris på måndag. Jag var trött, sliten och vrålhungrig. En massa känslor bubblade och jag ville bara spricka. Känslor som saknad, lycka, tristess och jag kände mig bara matt. Jag bara satt där vid matbordet och stirrade ut. Funderade över vad som tog mig hit. Var det en slitsam helg? Är jag stressad? Något annat som bekymrar mig? Är jag hangry?

Vanligtvis, för mindre än ett år sedan, skulle jag ha låtit detta totalt ta över mig. Det skulle ha förstört min dag, vecka, månad. Jag skulle ha planerat in varje minut så jag inte behöver ta tag i vad som pågår. Skulle ha gått till stan och spenderat onödiga pengar. Skulle ha varit så rastlös. Sku ha boka in en massa aktiviteter - trots att jag inte egentligen sku orka.

Vet ni vad jag nu gjorde?

Jag kände efter ordentligt, tog tag i det en stund, vilade lite, åt en massa pepparkakor & sedan gick jag ut på en lång promenad medans jag skiftade fokus till en mycket saknad vän. Jag har lärt mig att fokusera på vad jag kan göra för andra istället för att fundera på mig själv. Vi pratade en stund och efteråt kändes allt bara bättre, för oss båda.

Jag är så stolt över hur jag har förändrat mitt tankesätt på bara ett år. Jag har lärt mig hur jag bearbetar mina känslor på ett bra sätt - genom att känna efter istället för att skuffa dem åt sidan. I am fine.

Kom ihåg att det är mer än okej att vara ledsen ibland, men låt det inte ta över. Känn efter, andas in och släpp ut.  Lite som bubbel i magen..man mår så mycket bättre efter man fjärtat lite. #truestory


Peace out.

 

sofia
Publicerad 17.05.2017 kl. 13:00

 

bio

 

 

Namn: Sofia "fiauster" Johansson

Ålder:  Tjugoåtta jordsnurr

Ort: Åbo/Turkuland

Blogg: Här kan ni läsa om allt och ingenting, men oftast någonting! 

Gör: Studerar till socionom och lever lifvet

Är: Glad, mästare på överanalysering, snäll, tankspridd, lite humoristisk, semi musikalisk, lång, full av kärlek och ost

 


BLOGGTIPS

 

Silje Werner

Blejk, Fejt & Fab

Janets Hälsopepp

Rachel Brathen

Andas

Anne Hietanen

Grön i Åbo


 

 

För fanmail eller övrig kontakt:

johanssonsofia0@gmail.com