ovettigt


"Den som inte har något vettigt att säga. behöver inte säga någonting alls". 

Jag har suttit med datorn i famnen nästan varje kväll nu. Försökt skriva ner ett vettigt inlägg om vettiga saker som låter vettigt från det ovettiga som snurrar runt i mitt huvud. Men det som finns i min hjärna, det jag skriver ner, makes absolutley no sense. Så det översätter ganska bra till att jag egentligen inte har något vettigt att säga. Så det jag får ner till text, raderar jag bort efter en stund.

Men det behöver inte alltid vara så vettigt. För om jag är vettig, ansvarig, pedagogisk och på alerten hela dagen - så måste jag få vara lite ovettig på kvällarna. 

Så tänker bara förmedla en sak idag - ibland måste man få vara ordlös och tankelös. Som just nu. Idag. Det är helt okej.

 

men poddar & netflix finns online, så tänker inte koppla helt bort, if you know what I mean. 

 

CHEERZ!

sofia
28.02.2018 kl. 17:27

VECKANS GÄSTBLOGGARE - OSQ

Okej allihopa, nu är det dags för min fjärde gäst! Idag delar jag min blogg med Oskar 'OsQ' Fagerström! Han är finlandssvensk, har en härlig personlighet, en passion för musik & har just släppt en ny singel! Vad är nu mer passande som min fjärde gäst? So with no further babbling: ge en stor virtuell applåd till - OsQ!

 

 

 

Först och främst – long time no see! Vad gör du nuförtiden? Varför hör du aldrig av dig? Skämt åsido. Kiva att ha dig med! 

 

Morjens Fia! Tack för att DU hörde av dig! Börjar bli ett tag sedan :)

 

Ja, verkligen! Börja med att berätta om dig själv! Vem är du, var bor du? Vilken är din go-to tv-serie? Vilken öl dricker du och vad har du för intressen?


Jag är Osku, hemifrån karis, bor i arabia i helsingfors.

Min go-to serie är för tillfället Criminal Minds. Jag har sett typ alla serier jag ens är lite intresserad av att se, men har ännu några avsnitt kvar av denna. Jag måste varje natt “slockna” till att jag ser på någonting för att få sömn. Så för tillfället drömmer jag ganska fucked up drömmar när det sista jag ser är mord när jag lägger mig. 

Det blir nog mest “budget öl” drucket. A Karhu på Iltakoulu (min stamkrog i Kallio). Nuförtiden har vi Lidl i Arabia, så det blir nog även en och annan “punainen paholainen” om jag råkar köpa hem. 

Jag gillar att spela futsal/fotboll, se på NHL på nätterna, se på stand-up och att gå på nån öl med kompisar och prata skit. 


Jag är från Ekenäs, men ändå så har vi ju hängt i samma kretsar i vår glammiga ungdom i Karis(fornia). Det var Serendi, det var Affes, det var lazy summer dayz, det var roisigt & framför allt kul! Hur minns du the glory days?


Jag minns samhörigheten och att jag alltid var omringad av vänner.

Jag behövde inte ens ringa någon utan kunde bara gå till pumpviken, ängen och lite senare till serendi, och alltid ha vänner på plats. Vi var några som alltid hängde med varandra, men vi hade heller inga problem att sluta oss till ett större sällskap. 
I en liten stad som karis kände alla till alla som hängde ute. Jag minns också att svenskspråkiga och finskspråkiga kom bra överrens, vilket fallet inte alltid varit med tidigare generationer. 

Jag minns hemmafesterna, fyllorna, hook-upsen och gånger man skämt ut sig med ett leende på läpparna. 


Om du sku kunna ge tre råd åt dig själv för 10 år sedan – vad skulle det vara? 

 

Tro på dig själv och stå upp för dig själv! Det är fint med ödmjukhet, men låt det inte bli till underskattning av dig själv. Våga ta för dig och se ditt värde.

Skriv mera, rappa mera, utveckla dig själv! 

Börja aldrig röka! Det är så satans dumt!

 


På tal om lazy dayz, när vi blev bekanta så var du en del av K-style. Vad har hänt musikmässigt sen dess för dig och hänger ni fortfarande ihop? 

 


Har inte hängt så mycket på de senaste åren, men vi har varit bokade med Simon på samma ställen en hel del. Vi brukar köra lazy dayz som en liten nostalgitrippsnummer. 

Musikmässigt har jag blivit en bättre och mångsidigare rappare än jag var då. Jag rappade ju bara på svenska på den tiden. 

Jag har blivit mera influerad av reggae. Mina texter handlar inte längre om att få ut ett budskap med ett rim i slutet av varje rad. Nu vill jag att varenda rad har en mening och låter bra, rent tekniskt.

 


Hur stor är hiphop/reggae-scenen ut i Finland? Hur ser den ut? Kan en som jag, ms. Spotify top 50 hits, komma på en spelning utan att ha någon som helst koppling till genren eller måste man ha lite rytmiskt blod i sig?

 


Klart vem som helst kan gå på en spelning av båda dessa genren utan att vara speciellt insatt. 
Rapscenen är ju väldigt stor o har en massa subgenren i finland. De som är mera omtyckta inom scenen är ofta mindre omtyckta i mainstreamen och vise versa. 
Själv gillar jag mera teknisk rap än “få brudarna att sheika bootyna”- rap. Teknisk rap kan o andra sidan kan låta väldigt tråkigt om man lyssnar med samma öron som man sku lyssna på en poplåt. 

Reggaescenen är dock väldigt liten när det kommer till artister i finland. En hel del DJ:s finns dock. Men på reggaefester är det oftast samma folk, fest efter fest.  
Men reggaemusik är ju väldigt lätt att koppla av till för nästan vem som helst.  Av de som ja känner som gått första gången på ett reggae-event har de flesta blivit glada över den lätta stämningen och det goda humöret folk är på.


Nuförtiden flyger du ganska solo som OSQ. Din nya låt, Rough Patch, är underhållande, skön att lyssna på och helt enkelt bra skriven. Är låten baserad på verklighet eller hur kom den till? 

 

Låten är faktiskt väldigt verklighetsbaserad, mer än vad jag vill erkänna. Jag har alltid varit väldigt dålig på att vara nån annan än mig själv och därför är jag urusel på att “poka” på brudar eller spela någo spel. Speciellt efter en break up när man varit ute ur “the game” ett tag och försöker kasta sig upp tillbaka på hästen. Detta blev då inspirationen till denna rätt så självironiska låt.


Går du omkring med en notepad och skriver ner varje tanke du har som skulle bli en bra låt eller kommer det allt på en gång?


Tyvärr.. Ingen notepad. Väldigt många ideer och refränger har dött ut på grund av DET. Är tyvärr så pass gamyl att jag bara skriver hemma med penna på papper


Hur ser du på livet? Dag för dag eller planerar du? 

 

Jag tar det mest dag för dag. Livet bryr sig ganska blanka fan i ens planer ändå, haha! 

 

Vad har du för framtidsvisioner? Är det bara musiken som får ditt hjärta att bulta eller brinner du för någonting annat? 


Musiken är min enda passion som jag är bra på. Önskar att jag en dag hittar min drömkvinna som jag kan skaffa barn och dela livet med. Men jag orkar inte stressa om den saken :D


Om du sku vara tvungen att rå skryta med en egenskap hos dig själv -  vad skulle det vara?


JAG ÄR SÅ JÄVLA ÖDMJUK!! Den meningen kanske emotsäger sig själv, haha. Men jo, jag är ganska ödmjuk och har lätt för att komma överrens med olika sorters människor.


Var hittar man dig på sociala medier och har du någå keikkor på gångs där man kan komma och se, lyssna och hälsa på dig? 

 

  Soundcloud.com/osq - länk

  Facebook.com/osqmusic - länk

  Instagram - osqmusic 

Nästa spelning som jag vet om är 31.3. Då ordnar Skumt events en fest i Billnäs med Trainspotters, JAG, Walt Miguel och undertecknad. Blir riktigt häftig event!


Tack tack TACK för att du var min fjärde gäst på bloggen! Det var super intressant och coolt att catcha upp! Något du vill hälsa mina trogna läsare?

 

Tack för att jag fick komma! Ta hand om varandra! Gå och lyssna på min musik på Soundcloud, Spotify, Deezer, Youtube och vad det nu finns för plattformen. 

 

 

GÅ FÖR FASIKEN ALLA NU OCH LYSSNA PÅ ROUGH PATCH T. EX. HÄR!


Vill du vara eller har du kanske önskemål om någon kul typ jag skulle kunna ha som gäst nästa gång?

Smäll ett förslag i kommentrasfältet vet ja!

 

CHEERZ!

Sofia
26.02.2018 kl. 11:05

dagens funderingar

 

Vissa dagar måste jag stanna upp och fundera på vad jag egentligen funderat på under en dag. Jag tar ju mig själv till fots överallt så har mycket tid att tänka då jag går. Så här är några exempel av hundra,  som kan snurra runt i min skalle. 

  • Varför är det så kallt även om solen skiner?
  • Varför väljer mina skor att knyta upp sig precis där det är massor med trafik så jag måste böja ner mig och visa reven för alla?
  • Varför är min palm Olof så ledsen? 
  • Hur många växter är för många växter i en etta?
  • Kan man äta för mycket ost?
  • Varför är Donald Trump så otroligt flöntig? 
  • Will the uptown funk me up?
  • Varför är min garderob så svart? Speglar den min själ?
  • Kommer man nångång bli så gammal att finnarna i hyn försvinner eller är man bara en finne finne?
  • Hur kan kvinnor tänka så otroligt mer, olika och djupare än män? 

Detta var dagens funderingar med filosofia. 

Vad har du fundera på idag?


BTW, I morgon är det fredag och en annan sak jag funtzar på är vad jag skall packa inför helgen i Raseborg! 

Kanske vi ses på lördagskaffe?

CHEERZ

(Photo av självaste Sofia Junni Silén)

Sofia
22.02.2018 kl. 20:15

note from the universe


Jag får ett mail en gång i veckan från "the universe". Det är nån typ som skriver klyshiga fortune cookie citat och mailar ut dem. Men som lyckokakor och horoskop är det oftast spot on. 

 

There's always more than one right answer, path, possibility, nuance or favor - so insist upon none. 

Insisting on details, Sofia, always limits you.

Så jävla korrekt. Varje gång. Det är sjukt skrämmande hur det alltid passar in. Det är ju universella citat som skall passa alla. Men ändå känns det så personligt. 

Varför det passar in på mig just nu är överanalyseringen. Jag är så fokuserad på detaljer att jag inte kan se helheten. 

För om jag inte är bombsäker på en uppgift - så kan jag helt enkelt inte det, alls. Jag fokuserar inte på att jag måste ju öva mig fram. Lära mig först. Krypa före jag springer. Nej.

Jag fokuserar på att jag inte är passande för det, innan jag ens har prövat. Jag jämför mig med andra som gjort det längre. Som har övat sig fram. Lärt sig av att försöka. Jag tvekar på alla val jag gör.

Det roliga är att stunden efter jag prövat en gång - så känns det så otroligt löjligt att jag ens lite tvekat på mina kunskaper. 

HUR - hur hur hur kan man lära sig tänka större? Inte analysera sig sönder på detaljer? JUST DO IT?

Asking for a friend that is me. 

 

 

(om du vill få veckoråd av nån trevlig typ från vårt universum så gå in HÄR och signa up dig!)

sofia
21.02.2018 kl. 17:41

F.R.I.E.N.D.S


Ah, måndag. Dagen då det känns mer än okej att bara vara i mitt eget sällskap. Hade en produktiv arbetsdag. Kom hem och smällde en ansiktsmask i fejset med hopp om att mina innefinnar på haken sku komma ut. Dushade sedan för att bli varm då det är kallt som själen ute och inne i min lägenhet. Följer med ena ögat med vilka nordiska restauranger som får michelinstjärnor idag och andra ögat på Grey's Anatomy. 

Har haft en härlig helg med mång välbehövda reunions. Med det i tankarna tänkte jag fylla i SEVEN DAYS vänlistan! För mitt liv vore inget liv utan mina pals. Så here we go!

Vänskap för mig är:

Lifvet. Kärlek. Allting. A och O. 

Det bästa med mina vänner är:

Hur olika & äkta de är. Ingen är som den andra men ändå har vi så mycket gemensamt. 

Min(a) äldsta vän(ner):

Sanna & Trine. Going strong since 1991.

En vän jag ringer allt för sällan:

Har nog ganska regelbunden kontakt med de flesta via whatsapp-grupper och skicka-dagliga-memes grupper, så tror inte jag kan svara på det här. Plus att jag ringer inte ofta till folk. You know that! Pratade första gången i teledon med Erik på onsdag. True story.

Men en som jag ringer allt för sällan är nog min mommo!

En vän som finns där i vått och torrt:

Låga iq-chatten & Bästa Bruttorna, Anni, Ia, Lilly för att nämna några! Har så många gamla och nya! Ingen nämnd ingen glömd sägs de, men några vill man nämna. Liksom. Ja, och mamma förstås! Men känner ni er träffade så är det säkert så. 

Min vänskapskrets består av:

Ett mångfald av intressanta, nördiga, sarkastiska & härliga typer med sjuk humor och fina personligheter. 

En god vän har de här egenskaperna:

HUMOR. Ärlighet. Men ändå finkänslighet. Inget filter. God aptit. Gillar alla bilder. Tålamod. Skickar roliga memes. Tar bra bilder från rätt vinkel. Också fula bilder från rätt vinkel. Vet vad som gäller. Kan läsa mellan raderna. Alltså allt!

Så här är jag som vän:

Omtänksam. Lyhörd. Har alltid musik för alla tillfällen. Stödjande. Delar en flaska vin. Reser när det behövs. Skickar memes som passar dig. Alltid där!

Det finaste en vän gjort för mig:

Det första jag kom att tänka på var när jag jobbade på Mallis och en dag i miserabel krapula så dök tre vänner upp på hotellet out of the blue för att hälsa på! Fan det var en fin överraskning. 

Men det finns många fina historier om mina fina vänner! 

En vän som förtjänar extra mycket kärlek idag:

Det är nog Anni - som jobbat så hårt i över ett år på restaurang Jord som idag fått en utmärkelse, en BIB, i Michelinguiden! TAMMIFAN jag spricker just av stolthet! YAAAASSS GURL! YAAAZZZ!


Så en stor high-five till alla mina vänner. 

Ni gör mitt liv livable och skulle inte klara mig en dag utan er! 

 

KRAM!

 

 

Sofia
19.02.2018 kl. 19:14

you do you

 

 


Det är lätt att se negativt på saker man inte förstår sig på. Att direkt se ner på det som inte är självklart för en själv. Ett beteende, en hobby, musiksmak eller åsikter. 

För mig har det oftast varit en självklarhet att alla fungerar olika. Vi har olika intressen och olika principer, värderingar - och så skall det vara. Det som vissa inte har är förståelse för de som tänker olika och väljer att istället ifrågasätta andras val. Men inte är det lätt. 

Det jag förut alltid försökt göra är att förstå. Försöka stiga in i den andras skor och se det från en annans synvinkel. Men det är så svårt ibland. Det går inte alltid. Det går inte att ändra sitt tanke sätt och se det på exakt samma vis. Vilket har varit frustrerande. 

Vad jag lärt mig nu är att vi måste inte alltid förstå för att kunna acceptera det. Vi kan inte lära oss allting om en annan person. Det är next to impossible. Vi tänker olika - simple as that

Jag har t.ex. aldrig förstått mig på folk som inte gillar live-musik. Men efter en tid har jag släppt det och acceptera att vi har olika intressen i våra liv, även om det verkar omöjligt i mina öron att inte uppskatta en bra konsert. Men det är något jag inte förstår helt enkelt.

Det jag ofta nu försöker göra,  för att släppa eventuell irritation,  är att tänka på just det här. Alla är olika. Vi gillar olika saker. Bara för att jag inte förstår mig på det så är det inte en dålig sak. Det är inte my way or the highway. Och vice versa

Vi måste bara lära oss att det är okej att inte förstå allting, bara man lär sig att acceptera det. Get it? 

YOU DO YOU.

 

sofia
13.02.2018 kl. 20:37

VECKANS BABE - SILKE RIEMENSCHNEIDER

Dags för min tredje gästbloggare! Denna babe är en gammal kollega från mina Mallistider och jobbar nuförtiden som flygvärdinna på Emirates! Ganska coolt enligt mig. Så jag ansåg att jag definitivt ville veta mera om hennes liv just nu! Konversationen går på engelska så here we go!

 

First of all – HELLO! How are you?

 

Hi there! I am doing great, how are you Sofia? I am a big fan of your blog and its a honour to be your guest.

 

 I'm fine, thank you! So, tell us about you! Name, age, where are you from, favorite food and are you single?

 

So I’ll introduce myself. Silke, 24 turning 25 next month, born and raised in Belgium, in love with a lovely Belgian man who I live with in Dubai since 2014. I love spaghetti, sushi and pho (vietnamese noodle soup -> very njammie with lots of coriander!). I work as a cabin crew and fly all over the world!

 

How do we know eachother?

 

We met during the summer of 2013 if I’m not mistaken. We used to work together in a hotel in Mallorca and we were part of the children’s animation team.

 

(Miniclub crew  - Sofia, Laura & Silke)

 

It’s over four years ago since we’ve last seen each other. How did you experience that summer in Mallorca?

 

That’s such a long time ago! I did enjoy that summer in Mallorca but the job itself wasn’t my thing. I remember you did your job with so much passion and enthusiasm and I wasn’t like that, it just wasn’t my thing. I liked all the extras hahah -> going out at night, amazing food in the hotel (remember that pasta we had for lunch! SO good), the weather, days at the beach. 

 

How was I four years ago? How do you remember me? Describe me in four words (honest now).

 

I remember you as an energetic, positive, crazy and warm person. You were good in what you were doing out there. Are you still working with children by the way? I’ve always seen a teacher in you! Or a social worker or something!

Sofia: Haha, well pretty damn close! I'm a kindergarten teacher now. Thanks for those kind words, but sometimes I felt like a old bitch on my bad days. Glad you don't remember that. 

 

Speaking of flying – you work in the air, right? Tell us about that! How did you think of pursuing that career? What do you actually do?

 

I wasn’t happy living in Belgium and I had no idea what I wanted to do in life. I had a boyfriend from France that time and I wasn’t sure if I wanted to stay with him or not. I saw and advert online ‘Cabin crew opportunities in Dubai’, yes that’s what I needed that time, I applied and got the job. A couple of months later I left Belgium and moved to the United Arab Emirates and look, 4 years later I am still here!

 

What’s the best thing about your job – apart from the free travelling? What’s the worst thing?

 

The best thing is seeing all this beautiful places we have on earth and learning so much about other cultures and traditions and I love trying out nice food from everywhere. But of course like every other jobs theres a downside, waking up at 1AM, being jet lagged when you arrive back from Australia or the USA, not always being able to see your family during Christmas or New Years.

 

What’s the weirdest thing a passenger has said to you onboard?

 

A passenger recently asked me if I could make him a fresh banana almond smoothie, I told him sure let me get my mixer and run down 7eleven to get some bananas and almonds. (No unfortunately I didn’t tell him that, thats what I thought tho…..). Another passenger told me if he could take away his food in a doggybag -> nope we don’t have takeaway bags!

 

Have you ever had to evacuate an airplane in the sea?

 

No, a landing on water is something which thank god almost never happens! There was an incident where a plane had an emergency landing on the Hudson River in New York in 2009. They made a really good movie about it called ‘Sully’.

 

Follow up: is it fun to go down the slide to the water?

 

Haha unfortunately I’ve only done it once during my training but YES it was SO much fun.

Do you ever get scared? If yes – in what situation?

No not really.

 

Why does one have to close the window and does the belt really make any sense?

 

Actually during landing and take off it’s really important to open the window blinds because a passenger might be able to see something important when looking outside, something someone else is not able to see. Yes the belt makes a looooot of sense! It can prevent you from braking a looooot of bones.

 

What’s your favorite destination? Why?

 

I've got so many! Japan is beautiful, especially during the cherry blossom season (march-april) the country has such a good, peaceful vibe and its so organised and clean. Vienna is the best in December, Christmas markets, gluhwein..some snow if you’re lucky! Korea and Taiwan are the best for skincare products and shopping in general!

 

 

What are your future plans?

 

Honestly I have no idea! I live day by day, not worrying too much about the future. I am not leaving Dubai anytime soon.

 

When are you gonna visit me?

 

Thats a good question! Whats the nearest airport? Let me check if we fly there! 

Sofia: Closest to me is Turku airport but I really doubt you'll ever land here. But otherwise it's Helsinki! 

 


 

Thank you so much Silke! It was a pleasure to catch up after all these years. Your job is super cool and interestning! Keep posting pics from your travels so I can just die of jeleousy. If anyone has a question please write them in the comment section below!

This was my guest for this time! I learned alot, did you? Who do you wanna read about next? We will have to wait and see!

Have a happy happy sunday and enjoy the cold ass snow!

 

CHEERZ

 

sofia
11.02.2018 kl. 17:21

vänbok - ifylld av mig!

Julia "Grön i Åbo" Degerth gjorde ett vänbok inlägg och jag tyckte det var jätte najs, så jag stal det och fyllde i min vänboks sida :) HAPPY SATURDAY FRIENDS!

 

 


 


NAMN: Sofia Johansson
KALLAS FÖR: Fia, Fiauster, Fiffi, Sötnöt och Lucia
ÅLDER: Tjugoåtta jordsnurr. 
CIVILSTATUS: Flickvän och plantmamma
HUSDJUR: Inga ännu :(
FAVORITFÄRG: Blå, petrol blue, babyblå...och svart som min själ. 
FAVORITPRYL: Min telefon och min blendar <3
UNDER FRITIDEN BRUKAR JAG: Äta, kolla serier, blogga och scrolla internatet. 
JAG ÄR KÄR I: Lifvet, avokadon och Erik! 
JAG BLIR GLAD AV: Mat, glada barn som inte är mina, kaffe, vin och kaverin! 
NÄR JAG BLIR STOR VILL JAG BLI: Hundmamma och få bo i ett stort loft, ha pengar på konto och mat i magen!
SAKER JAG VILL TA MED TILL EN ÖDE Ö: Solkräm (because blek), mygg gift, WiFi som fungerar överallt och min telefon. 
MIN BÄSTA VÄN: har många bättre vänner men sådär maid of honor material är nog Anni, Trine och alltid min mamma. 

 

Kopiera och fyll i den själv! Sprid the love. 

 

 

Sofia
10.02.2018 kl. 09:53

 

Hello!

 

 

Namn: Sofia Johansson

Ålder:  Tjugoåtta jordsnurr

Ort: Åbo/Turkuland

Blogg: Här kan ni läsa om allt och ingenting, men oftast någonting!

Är: Glad, mästare på överanalysering, plantlady, snäll, tankspridd, lite humoristisk, semi musikalisk, lång, full av kärlek och ost

 

 INSTAGRAM

FIAUSTER

 

Kontakta mig:

Johanssonsofia0@gmail.com