blå blå känslor


Minnen. Memories


Positiva och negativa upplevelser som en fått vara med om i sitt liv,  sitter kvar som en bildserie i hjärnan. Man kanske inte tänker på de varje dag, men kan komma tillbaka plötsligt om det triggas av en pryl man någon gång fått, en person man sett eller från ett ställe man varit på. 

Är det minnen som varit goda så får man en varm känsla då man åker tillbaka eller kollar på det minnet man fick. Bilder, souvenirer, ett ärr på haken från den gången man hade en kul kväll och tappat balansen. 

Är det dock negativa minnen, vill man så långt som möjligt undvika de faktorer som påminner en om det. Ett ställe, ett foto, en person, en sång..osv. 

Nu guppar jag utanför ön där jag har mest goda minnen men ändå känns det lite vemodigt att vara här. Som om jag bryter en regel. 

Trots det är jag säker på att det kommer gå över till en sorts stolthet att jag vågat komma hit. För mig. Vet ni? Closure

Jag får ta de minnen jag har, le när jag tänker på dem, lägga dem in i en helium ballong och släppa taget. Göra egna nya minnen som förvandlar stället tillbaka till som det varit innan. Den soliga, trevliga och härliga ön, där man inte behöver finska och svartbröd är guld.

Here's to that! 

Sofia
Publicerad 02.04.2017 kl. 11:59

thank you notes vol. 2


It's been an amazing eventful week and I feel like I need to say thanks to all that is good in the world.

Thank you..Ikea, for selling curtains that are slightly too slim for my big window and leaves that perfect gap for the sun to blind me at 7.00 in the morning. Who needs to set the alarm when you have the sun?

Thank you..SKAM, for making us girls feeling like a 16 year old teenager when wearing red lipstick. Seriously, thanks.

Thank you..sunshine, for perfectly and annoyingly reminding me of my dirty windows. I really appreciate it.

Thank you..student health services, for giving me the option to choose service in swedish, but still gets service in finnish, making me seriously practice. I can see what you're doing there. #makingfinlandfinnishagain

Thank you..summertime, for making everyone turn their time forward. Because that makes sense. 

Thank you..snow, for making us see that we don't know what we have until it's gone. Again, and again..and again. Yes we get it. 

Thank you..Putin, for suggesting a gathering with Trump in Finland. Then we can prove to him in person that it is IN FACT America first, Finland second. EYOOOO!

 

On this note I will wish you all a happy happy friYAY!

 

 

 

sofia
Publicerad 31.03.2017 kl. 10:10

svärmeri, tandkräm och andra romantiska ting

29032017

vita dagar 88/100


Det är både intressant och skrämmande att dejta i 2017. Jag har träffat en massa intressanta människor, haft bra dejter och upptäckt en hel del om dagens dejtingdjungel som har väckt en massa oroliga tankenötter.

Vad har hänt med gammal och hederlig romantik? Har verkligen blommor, choklad och romantiska mixed tapes bytts ut mot emojis, dickpics och social media stalking?

Nuförtiden behöver man inte vänta tre dagar med att höra av sig, vill man veta något om en person behöver man bara googla och allt myserie är borta. Med instagram, snapchat, linkedin, google och facebook så finns allting just där. Allting är tillgängligt. Alla är anträffbara. Alla vet vad man gör, gjort eller skall göra. Om inte, så finns det rum för extrem internetstalking tills man får reda på. Alla vet vi hur frustrerande det är att se hur någon har läst ens meddelande men inte svarat. Right?

 

“Instead of dinner-and-a-movie, which seems as obsolete as a rotary phone, they rendezvous over phone texts, Facebook posts, instant messages and other ‘non-dates’ that are leaving a generation confused about how to land a boyfriend or girlfriend. - New York Times"

 

Alltså har dagens melodi resulterat i att vi blir mer och mer förvirrade över hur vi kan hitta en potentiell partner då det finns oändligt med alternativ att dejta UTAN att behöva anstränga sig mer än att ta en bra selfie. Man behöver inte ens klä på sig och gå ut, utan man kan sitta naken hemma i soffan och äta ost medan man swipear på.

Själv tycker jag att det är otroligt bekvämt, för jag är inte den som frivilligt går fram till främlingar och lägger in en stöt. Men när man väl matchat online, så kan inte det då fortskrida med lite old school romantik? Bara lite? Det kanske bara är i en annan form. Jag måste väl bara anpassa mig..Eller?

Jag är ändå en riktig gammaldags romantiker inombords. Jag gillar att gå den extra milen och anstränga mig lite extra, och förväntar mig samma tillbaka, vilket sällan händer. Lite romantik i form av små söta lappar, oväntad blombukett, middagar,osv. Att helt enkelt bara imponera, charma och vinna poäng tills man faller hårt..?


Alla ens single soul behaviours som vi vill dölja så långt som fram till giftemål, avslöjas allt för fort. Vi väljer förstås själva hur mycket vi lägger ut på social media om våra liv. Vissa mindre och vissa, som jag, mycket mer. Man bäddar som man ligger. Ordagrant..

Igår kväll var jag påväg och sova i mitt fina nattlinne, ansikte tvättat rent och la en tandkrämsklick på min gigantiska finne vid näsan med hopp om att den skulle torka ut under natten. Plötsligt ringer min telefon med en underlig signal. Jag tog upp telefonen och till min förskräckning var det ett inkommande videosamtal - från min finska beundrare. Shit.

Jag svarade och det första jag ser i min ruta var min gigantiska blåa fläck brevid näsan. Det blev en riktig isbrytare - och vi inledde vårt samtal med stor spekulering om huskuren funkar eller inte. Kan nu säga att nej, finnen är kvar i fejset.

Anyway, så var det riktigt kiva att snacka indirekt face to face. Men lite förvarning skulle varit najs, tandkräm and all.


Det var här jag insåg en grej. Romantiken är inte död, utan moderniserad. Kanske det är dags att begrava den synen av romantik som gällde innan smarttelefoner - ingen lär stå med en boombox på axeln  med romantiska ballader skrällande utanför ens fönster i tvåtusenochsjutton. Sorgligt men sant.

Men trots det så kommer jag alltid att vara en hopplös romantiker som gör lite smålöjliga gester, och har inte tappat hoppet på att det finns likasinnade själar där ute. Jag vet att det finns folk som skickar en fin flaska skumvin som kärleksbrev till sin crush. Extremt kanske, men otroligt romantiskt!

Redan att bli bjuden på pizza efter en lång arbetsdag en mysig lördag kväll var ganska jävla fint enligt mig. Det behöver inte alltid vara, (men får vara) en varmluftsballongs tur över staden med champagne. Just sayin'.

HOPE IS NOT LOST PEOPLE!

Så bland alla snapchatsfilter, emojis  och whatsappmeddelanden kan man mixa in lite gammaldags romantik - så blir det riktigt bra. #truestory 

 


*min dejt på finska gíck btw jätte bra och det var riktigt mysigt..fem av fem löjligt romantiska hjärtan.


sofia
Publicerad 29.03.2017 kl. 14:29

senaste listan

Här är vad som hänt på senaste..med Ratatas senaste-lista. 

Senaste inkomna sms?

Whatsapp? Onko nälka? Mitt svar var - alltid. 

Sms? Hej! I dag slås Sonera och Tele Finland ihop och blir Telia. Vi förblir samma bekanta och pålitliga leverantör som tidigare - bara mer internationell och mer genuint närvarande, där du befinner dig. Nätverket byter namn till Telia FI, men dina nuvarande tjänster fortsätter fungera som tidigare. Läs mer: telia.fi/vi Vi håller kontakt, Telia. Svarade inget på det. Playing hard to get liksom.

Senaste selfien?

Ser väldigt hälsosam ut här - men skenet bedrar! Åt lite pizza, choko & bulle senare. Men balansN!

Senaste presenten du fått?

Fick en vacker teckning av en brukare på jobbet. Alltid lika uppskattat! 

Senaste smeknamnet?

Fia. Alltid.

Senaste musikupptäckten?

Blev positivt överraskad av bandet som spelade på ST. Patricks Day på Skäribaren. Sjukt bra! Minns dock inte vad de hette. Tydligen var det en combo av två band.

Senaste personen du sovit bredvid?

Petra, i början av december. Det var en kul inflyttningsfest med mysigt nattsällskap! Men sen dess har det varit lite tomt i min säng. Sorgligt eller OTROLIGT SKÖNT? #singlelife

Senaste cravingen?

Vin. Med 16 dagar kvar så börjar det kännas lite spännande. 

Senaste sporten du utövat?

Har ett suveränt snapchat-maraton på G med några vänner. Inte en sport? Okeej,, senaste sporten jag utövat var nog klättring. Roligt det också!

Senaste klädinköpet?

En svartvit randig t-shirt från Selected Femme OCH mina fina old school vans såklart. Comfy AF.

Senaste roliga historian?

Jag gav en banan åt min kollega och när hon tog den så sa jag: Is that a banana in your hand or are you just happy to see me?

Det var lite roligt. Speciellt med en veckas sömnbrist och stark värkmedicin :D

Senaste personen du träffade?

Alla härliga människor på mitt jobb. GULD!

Nästa person jag kommer att träffa är killen jag ska på dejt med. Nerverna kittlar OCH hjärtat klappar.

 

På återseende 

 

sofia
Publicerad 25.03.2017 kl. 20:32

it's complicated


Som finlandssvensk med minimalt finskt ordförråd så blir man ofta ifrågasatt. Vart man sig i världen vänder, står de där med öppna händer, och kan inte fatta varför jag inte pratar flytande finska.

Vet ni, inte fattar jag heller. Eller ja, det är ju ganska självklart varför. Uppvuxen i en finlandssvensk stad, i en finlandssvensk släkt och mommo sa alltid att jag aldrig kommer behöva finskan. Vilket var delvis sant, så länge jag bodde i Ekenäs. Allt min mommo säger är sant. Det gäller också min rädsla för björnar, ryssar och gäddor. #truestory

Så fram tills 2012 gick jag med det tankesättet, att jag aldrig behöver finskan. Sen flyttade jag till Mallorca, och mitt i allt smällde Philippe (min belgiska chef) en finsk flagga på min namnbricka för att jag är ju finsk. Han kunde inte fatta att jag inte snackade flytande finska. Jag överlevde den säsongen med ”jag är från Ekenäs”, ”jag är född i Norge” och genom att diskret smyga förbi alla reseledare från Finnmatkat med pekfingret på finska flaggan. Very patriotic.

Löjligt kanske, men jag ville verkligen inte stå och hålla välkomsttal varje fredag på min knaggliga skolfinska. Andra säsongen på Mallis överlevde jag med min purfinska rumskompis Emmi vid min sida. Thank god for her. Men vem sku ha trott att jag skulle behöva finskan mer i Spanien än hemma i Ekenäs? Seriöst?

Språk lär man sig genom att jämnt och ständigt öva. Prata, prata, prata! Och det har jag gjort sen jag flyttade till Åbo. Jag har en helfinsk vän, som jag ironiskt nog träffade på Mallorca, som också bor i Åbo. Med henne måste jag prata finska. För hon kan inte svenska och hon vägrar prata engelska. Min alldeles egna finska lärare.

Hon säger att jag kan finska bara jag vågar, min finska beundrare tycker jag snackar perfekt finska (smör) – och ingen bryr ju sig egentligen vad man säger för små fel, så länge man gör sig förstådd. Men ändå är man så otroligt rädd för att prata. Varför är det så?

Jag väljer ändå att öva min finska varje dag. I butiken, tv-program, musik (sorgligt) och läsa finska bloggar.

Jag blir ändå otroligt stressad över planerade möten där jag vet att jag måste prata finska. När jag skall boka läkartid, ringa taxi, köpa blommor, på gymmet osv. Eller nu på söndag, då jag ska på date. Det går bra så länge vi skriver, för då hinner jag fundera och rätta mig innan jag skickar iväg ett mess. Men det går ju inte face to face, iaf inte på ett smidigt sätt.

Kanske jag kan ropa UUDESTAAN och ISO HALI för att dämpa pinsamheten. Det jag också funderar över är: kan jag vara rolig på finska? Kan jag vara charmig på finska? Kan jag vara mig själv på finska? UTAN ALKOHOL?

Återstår att se. Om inte annat så får denna dejt bli en ny sak jag prövar denna månad.

Sofia
Publicerad 23.03.2017 kl. 11:58

come together

 


Jag skrev för en tid sen om vikten att vara glad för en annans skull och stötta varandra no matter what. Jag vill ta upp detta igen, men mera från ett "vara nöjd med sig själv och vara loud and proud" perspektiv, eftersom det är så otroligt viktigt och aktuellt just nu. Och verkar ännu vara så otroligt svårt...? 

Vi lever i en man eat man värld och speciellt i vårt land som det verkar vara fyfy att ens lite få vara stolt över att man är bra på någonting. Det är någonting jag inte kan greppa, varför man skall vara så diskret som möjligt över sina  fina prestationer. 

Jag känner att jag är i en ganska framgångsrik period just nu. I skolan, på jobbet och ja, med denna blogg. Jag är nöjd med vad jag gör och tycker faktist jag är riktigt bra på det. Men jag skall inte få säga det högt för det betyder att jag skryter. Så det resulterar i att jag hellre håller det för mig själv, även om jag skulle vilja skrika högt och lyckligt att "JAG ÄR ÄNTLIGEN BRA PÅ NÅT"! 

Det har sen resulterat i att jag blivit värdelös på att ta komplimanger när de väl kommer på en. Som ninjastjärnor flyger de mot en och jag duckar, för jag vill ju inte verka som om jag tror att jag är hela reven. Förstår ni?

Men vi är inte alls blyga med att säga när någonting inte är bra. Det är enklare att vara nedvärderande än upplyftande. Att hellre vila pointera ut vad folk är dåliga på än att uppmuntra och säga "fan vad du är BOSS på att sjunga, skriva, gå, springa, lyfta, le, städa, organisera, uppfostra, kramas.. osv". 

I detta kaotiska och förvirrande samhälle måste vi slås samman och bara stötta varandra. Det behövs nu, mer än nånsin. Nu ska vi försöka vända detta inåtvända rykte vi har i detta land. 

Måndagen till ära så tänker jag skriva ner tre saker jag är sjukt bra på. Det är inte det lättaste ibland, men gör det ni också. För att röra runt lite. 

 

  • jag är bra på att få folk att skratta. 
  • jag är bra på att laga frukost, och att äta frukost.
  • jag är bra på att höra av mig till dem som inte alltid hinner. Jag håller kontakten.

Se nu - inga konstigheter.

 

Jag vill passa på att tacka en liksasinnad syster som skrev så otroligt fint om min blogg. Du gjorde mitt veckoslut och jag uppskattar det så otroligt mycket. Du är FIN! 

 

No muss, no fuss - just love. 

sofia
Publicerad 20.03.2017 kl. 10:20

it's all fun and games

18032017

vita dagar: 77/100


Nu är jag här igen. I min trygga bubbla av överanalysering. Känns bekant och irriterande, men samtidigt pirrigt. För om jag är tillbaka här, betyder det att jag har blivit smittad av intressebobban av ett mansfolk. 

Jag trodde i ett skede att jag hade tappat förmågan att överanalysera. Men det var bara för att jag inte hade någonting specifikt att analysera över. Vilken tur att det nu bevisats motsatsen.

Fick en komplimang för ett par dagar sedan av det motsatta könet. Normalt brukar reaktionen vara att en blir smickrad och glad då man får höra något fint om sig själv och att någon fattat tycket för en. Men jag? Jag verkar inte ha den förmågan, för jag kunde har hoppat över balkongräcket om det funnit ett tillhands just då. 

Medlaren sade att jag skulle sluta stressa och ta det lugnt. Killen hade bara sagt att jag verkar kiva. I mitt huvud såg jag hur vårt framtida liv passerade förbi tills jag åter igen var ensam efter x antal månader. Sorgligt? Eller realistiskt..?

Jag bestämde mig för att skärpa mig och tacka så hjärtligt för den fina komplimangen. För killar tänker inte som vi. Bara för att jag verkar vara en kul tjej så betyder det inte att han friar inom kort. Men never say never, har säkert hänt åt någon själ. 

Fick idag, vad jag trodde först var en dickpic, men visade sig vara en bild på en penisformad korköppnare. Det var då jag insåg att vi kommer vara tillsammans för all framtid. Killen har humor!


Idag är det lördag, klockan är 20.31 och jag ligger i sängen och kollar på Kardashianit. Detta alkoholfria liv börjar kännas lite långt. Börjar längta efter ett glas vin eller en kall öl. 

Gå ut tänker ni, man kan ha kul ändå!

Jo, visst! Men var ut igår och firade St.Patricks Day på skäribaren, och det resulterade i en sjuk hals, som kan bero på att vi sjöng med bandet för fulla muggar. Så även om man inte dricker så tar utelivet kål på en. Så ha en trevlig lördag allesammans och hoppas ni lider redigt av krapula i morgon, för min del också. 

 

 

 

xoxo sofia
Publicerad 18.03.2017 kl. 19:40

thank you notes

 

This is a segment I greatfully copied/stole/got inspired by, from mr. Jimmy Fallon. I say my thank yous for the week. Should I make it a weekly thing? 


Thank you..to the sun for making me more energized and happy, even though you wake me up too fucking early.

Thank you..Facebook, for reminding me of the useless statusupdates I did 7 years ago. Looks like I've evolved.

Thank you..Zalando, for delivering my new sneakers just in time for the rainy weekend, so I can't destroy them right away. Good thinking there.

Thank you..Coffee, for keeping me alert. You rule.

Thank you..Ed Sheeran, for just being so awesome, even though you're a huge ass for not adding a show in Finland for your tour. 

Thank you..random stranger on the sidewalk for walking too slow, so I don't loose any extra calories or my breath. Just my mind.

Thank you..cellulites, for keeping my muscles secure and protected under all them layers. Appriciate it. 

Thank you..Jimmy Fallon, for being so great and inventing these thank you notes. I adore you.

 

 


 

Click here to watch the original thank you notes from The Tonight Show. F-U-N! 

sofia
Publicerad 16.03.2017 kl. 21:17

 

hej hopp!

 

Namn: Sofia "fiauster" Johansson

Ålder:  Tjugoåtta jordsnurr

Ort: Åbo/Turkuland

Blogg: Här kan ni läsa om allt och ingenting, men oftast någonting! 

Gör: Studerar till socionom och lever lifvet

Är: Glad, mästare på överanalysering, snäll, tankspridd, lite humoristisk, semi musikalisk, lång, full av kärlek och ost

 

Follow me!

Instagram: Fiauster

Snapchat: Fiauster

 


 

 

 

 


 
bloggar jag gärna läser

 

Silje Werner

Blejk, Fejt & Fab

Janets Hälsopepp

Rachel Brathen

Hemulen

Andas

Anne Hietanen

Grön i Åbo


 

 

För fanmail eller övrig kontakt:

johanssonsofia0@gmail.com