jätte hejsan

 

 

 


FEM SAKER SOM VARIT JÄTTE HEJSAN


 

 • Började min måndag med att äta fyra bitar fazers blå frulle då jag vaknade i Åbo hamn. Tyckte det var välförtjänt choklad då jag jobbat hårt i helgen. Fortsatte med bananplättar som second breakfast när jag väl kom hem till lägenheten. Måndagar kan börja bra, trots sömnbrist!

 

 • Vårt examensarbete fick fulla poäng av vår språkgranskare. Nätt!

 

 • Det finns en bild på mig i Mark Levengoods telefon. Det finns en risk att jag ser ut som Ville Viking, men innerst inne är det jag. Kan även berätta att han är minst lika trevlig som han verkar och hans dotter har energi som en duracellkanin.

 

 • Istället för att slänga mig direkt till sängs i morse, valde jag att duscha av båtlukten, bege mig till skolan och leka produktiv! Fake it 'til you make it.

 

 • Portugals vinnarlåt. Musik som väcker riktiga känslor är den bästa musiken. “Amar Pelos Dois” är just en sån låt. 

 


 

 

May your coffee be strong and your monday be short!

 

 

 

 

 

 

 

sofia
Publicerad 15.05.2017 kl. 15:26

till min mamma

 


Jag tänkte försöka skriva ner någon text som beskriver min kära mamma. Ord som; snäll, omtänksam, stark, kärleksfull, full av jävlar anamma. För det finns ingen som är samma. (inget mer rim, lovar)

Min mamma är obeskrivligt härlig. Hon är den första jag berättar allt för och den jag gråter till. Hon är alltid där. Hennes magkänsla har alltid koll. Hon har alltid de rätta svaren, även om det inte känns rätt just då. 

Morsan har stark ryggrad. Gör ingen illa, men tar ingen skit. Mamma är generös. Mamma är vacker. Mamma är romantisk. Mamma är kreativ. Mamma har stil.

Mamma är mänsklig. Hon har lärt mig att det alltid finns en lösning, en möjlighet & det som inte dödar en, stärker en. 

Mamma kan allt. Om hon inte kan, lär hon sig. Mamma är en livsnjutare. Två föräldrar inbakad i en. Min mamma är min hjälte.

Min inspiration. Min förebild. Min mamma.

 

Glad morsdag.

dotter
Publicerad 14.05.2017 kl. 16:46

thank you notes vol. 4


It's time for some "thank you notes" for this past month, because there is so much in life to be thankful for. Gratitude is the best attitude!

Det är dags att visa min tacksamhet till små saker som händer i livet genom att skriva lite tack-kort!


Thank you..Pekka Pouta, for truly and honeslty giving the best weather forecast to date. Expressing what each and everyone of us here in Finland feels about this joke we call spring. 

Tack..Pekka Pouta, för att ärligt ge den bästa väderleksrapporten till dagens datum. Genom att visa precis hur vi andra känner oss i Finland om vår sk. VÅR.

Thank you..weird ESC hosts, for giving me great ideas on how to exit an awkward conversation smoothly.

Tack..kufiska ESC värdar, för att ni gav mig super bra idéer på hur en kan avsluta en obekväm diskussion på ett smidigt sätt. 

Country - "...peace, I'm pregnant,  love, diversity, proposal..eurovision is about changing the woooorld!!!!!!!!"

Host . "..ookeee, thank you and good luck." 

Thank you..sneaker-socks, for constantly sliding of my foot so I have to stop every 10 meters, put it back on and reflect over my life choices.

Tack..sneaker sockor, för att de alltid slinker ner under skon så jag måste stanna var 10nde meter, dra upp den tillbaka och reflektera över mina livs val.

Thank you..Robin Bengtsson, for making the Trump signature "ok" sign more acceptable to look at. Because you look so frickin' uncomfortably beautiful.

Tack..Robin Bengtsson, för att du gjort Trumps signatur "ok" tecken mera acceptabelt att se på. Du ser så otroligt obekvämt vacker ut. 

Thank you..saxophone guy. No caption needed.

Tack..saxofon killen. Ingen beskrivning behövs.

Thank you..drunken man in bar who wanted to sign my ankles. Even though I told you no, you still made my feet feel very special. 

Tack..fylle mannen i baren som ville signera mina vrister. Även om jag sa nej, så fick du mina fötter att känna sig speciella. 

 

Last but not least/Sist men inte minst

Thank you..LIFE, BECAUSE OUR THESIS IS APPROVED!!!

TACK.. LIFVET, FÖR EXAMENSARBETET ÄR GODKÄNT!!!!

 

Orginal Thank you notes with Jimmy Fallon

sofia
Publicerad 12.05.2017 kl. 13:30

en onsdag i filosofias liv

 

Happy humpday everyone! 

Jag har ingen aning vad som egentligen menas med "humpday", men det är nåt jag snappa upp i Skottland så hoppas inte det är allt för härskigt. Jag tänker onsdag som veckans tröskel mot veckoslutet. En väg "hump". 

Jag är fortfarande med i #ratatasbloggutmaning, så rockar nu två inlägg i rad för att ta igen en dag jag missade i förr-förrgår och för att jag troligen inte hinner i morgon.

Fick önskemål för en tid sen om "en dag i mitt liv" i bilder som inlägg så har försökt mitt bästa att snappa upp lite. Okej, inte försökt allt för mycket för jag är ganska aktiv med snappandet. Men att spara bilder är en annan femma! Så här är en onsdag i mitt äventyrliga studieliv. 


 

 

Vaknade med solen i ögonen, Johnny Bravo hår och vad som ser ut som en ögoninflammation. Kan nu konstatera att det är bara så jag ser ut i fejset kl 7. Morjens!

 

 

Jag laddar alltid kaffekokaren och lägger alltid färdigt grötvatten på spisen dagen innan. För jag är världens trögaste människa när alarmet väcker mig, såå det är najs att bara behöva trycka på paren knappar och vänta. Hinner bli lite till liv under dessa minuter + doften av kaffe gör susen!

 

 

Kära Novia. Känns som jag är här varje dag nuförtiden, men det är najs för jag hatar att vara sysslolös plus att det är ju en ära då det snart flyttar! Satt hela dagen med min grupp och planerade vårt slutseminarie som sker nästa vecka. Roligare än jag trodde!

 

 

Hittade en massa färgglada ballonger som blivit övergivna efter vappen. Försökte flyga som i UP men kom på att det krävs helium och kanske lite mer ballonger. Kan kanske löna sig att gå utomhus också men försöka duger!

 

 

Har haft jätte konstig och stel kropp på senaste så tyckte jag behövde lite yoga. Och HUR jag behövde! Jag blir så sur på mig själv ibland då det alltid känns att jag börjar från början, när jag sku ha kunna så mycket mer om jag inte pausade varannan vecka. Men life is life och oftast stelt.

 

 

Inte världens instagram vänligaste middags bild, men vad gör det! Detta som ni kanske ser är romaine sallads "tacos" med ägg-spenat-broccoli röra och en grönsaksbiff, hummus & tomater. Slemmigt men mättande! 

 

 

Klockan är 20.08, det är game day och jag tänker klä mig blåvitt för att ens lite försöka öka på chansen till vinst ikväll. Det skadar ju inte att pröva! Men om det skiter sig så är jag 100 % norsk från och med i morgon. 

Fun fact: Jag hatar fötter. Mina egna, andras och att röra i fötter. Så kan säga högt att mina är så fula och på bild ännu värre! #yourewelcome


 

Summan på kardemumman av denna onsdag är att jag inte har så intressant vardag, men jag hade en otroligt bra onsdag. All them good feelings!

Hoppas ni också haft det. Cheers!

 

sofia
Publicerad 10.05.2017 kl. 20:10

the good, the bad and the healthy


 

Det är lite svårt att balansera hälsa och det goda livet. Med det goda livet menar jag min kärlek till att socialisera och ja, umgås med kärt folk. Har oftast med sena kvällar, god mat och god dryck att göra. Även om man inte festat jätte hårt, blir dagen efter oftast en ohälsosam dag, då man i princip bara degar, kanske rör sig från sängen till soffan och eventuellt till kylskåpet. Men ack vad skönt det kan vara. 

Jag följer en massa ”influencers” på Instagram som promotar hälsosam livsstil och ger tips på hälsosam, ren mat. De konton jag följer drivs av glada, positiva och lysande kvinnor som gör mig glad, men också lite ledsen då jag inte kan leva precis som de gör. Dels för att de bor på varmare breddgrader och har större utbud på coola produkter och dels för att de får hälften gratis. 

Men det som gör att jag fortsätter följa dessa konton är deras passion och kunskap om hälsosam mat. Inte dieter; utan kost som stärker, lyfter och tar hand om kroppen.  Det är min typ av mat, iaf vad jag vill äta.

Men för att vara riktigt ärlig så har jag lite tappat balansen och motivationen den senaste månaden. Mest för att jag inte haft tid, jag är aldrig hemma längre än 4 dagar i sträck och för att mitt knä varit inflammerat. Jag saknar rutiner och att röra på mig. Har ätit för mycket skräpmat och för lite hemlagat. Men det har bara inte varit möjligt just nu – eller så intalar jag mig själv.. because stress.

Stress + Fia = dåliga matvanor.

Men nu börjar stressen avta och det känns som jag hittat motivationen igen. Det är roligt att göra egen mat från grunden och det smakar mycket bättre. Jag vet precis vad jag använder för ingredienser och vilken nytta den har för kroppen.

Det jag är kluven över är..kan man ha en hälsosam livsstil och dricka vin? För de flesta av ”the influencers” håller en alkoholfri livsstil och dricker en massa kombucha och gröna juicer istället för alkohol. Inte vet jag egentligen alla ingredienser i en vinflaska förutom druvor och ja, alkohol. Men vill jag ens veta? För som tidigare konstaterat så är mitt intresse för öl och vin för stort för att helt uteslutas. #factsoflife


Jag märker att jag blivit mer medveten om att läsa på innehållsförteckningar i butiken. Jag har lagt märke till att de produkter som jag trott varit super ”hälsosamma”, egentligen har en massa e-ämnen och annat jag inte kan uttala eller förstår vad är.

Som t.e.x. Alpros osötade mandelmjölk. (Vatten, rostad mandel (2%), trikalciumfosfat, havssalt, stabiliseringsmedel (fruktkärnmjöl, gellangummi), emulgeringsmedel (solroslecitin), vitaminer (riboflavin (B2), B12, E, D2))

Jiiiisus. Hur har jag inte fattat det förr? Jag bestämde mig för att prova laga min egen nötmjölk av ren nyfikenhet. Jag gillar inte vanlig mjök, har aldrig riktigt gjort det. Äter nog ost och smööör så är inte vegan, men använder nötmjölk i smoothies & gröt. 

Det blev jätte gott och det består av 2 ingredienser – cashew nötter och vatten. Sen kan man smaksätta med vad man behagar - kanel och honung t.ex. Det man behöver till är en blender och en silpåse (finns på Claes Ohlson för ca. 3–4 € och är återanvändbar). Nötresterna som blir kvar efter "silning" kan man rosta i ugnen och använda på gröten! Win Win!

Vilka konton följer jag då? JO nedan listar jag mina favorit konton/bloggar som är värt att följa och läsa, enligt mig.

 

 • Twist of Lemons – hennes instastories och blogg är super intressanta för att hon gör sin research.
 • ShutTheKaleUp – Hon gör att jag vill bli en positivare människa, bli latino + hon har en allt för söt familj.
 • Realfoodology – Hennes motto är ”for the heatlh of it”. Need I say more? Hon jobbar bl.a som Tove Lo's travelling nutritionist & har svarar på mina DM om tips på hälsoställen här i Åbo inför RuisRock. #coolpoints
 • Grön i Åbo – Julia ger en massa bra tips på hur man kan leva mer miljövänligt och hennes blogg är så inspirerande att jag köpte en trädiskborste. Ett steg i rätt riktning!
 • Anniskk – Färgglada matbilder är ju bara så kiva
 • Hurbrasomhelst.se – Smoothie bowls är hur bra som helst och kiva att se på. Älskar färgglada bilder! Men orkar aldrig lägga upp så fint själv så glad att någon annan gör det.
 • Cookie & Kate - Lättläst och rolig matblogg. Ps. Cookie är en hund. 

Jag blir fort inspirerad till att pröva men alla tips som jag prövar på är inte alltid en hit. Allt kan ju inte passa alla. Smaken är som baken liksom. De flesta jag följer är på engelska, mest för att jag gillar språket. Nackdelen är som sagt att man inte får tag på samma ingredienser. Men inte kan man alltid vinna! 

Jag har dock inte alltid fantasi att skapa recept, så brukar prova andras med lite modifiering. Men bra så, det är därför dom finns! Men frukta inte. Jag utesluter inte all skräpmat - för som Puljujärvi så älskar jag pizza way to much. 

Försöker skapa lite mer balans i lifvet

 

Cashew mylk orginal recept från Cookie & Kate.

 

 

feederfiauster
Publicerad 09.05.2017 kl. 12:39

blame it on the boogie


Jag tror alla människor, speciellt kvinnor, har ett eller flera plagg i garderoben som man känner sig lite extra snygg i. Vet ni de där speciella plagget som bara magiskt gör dagen lite bäter och att ölen smakar lite bättre?

En klänning eller en skjorta som alltid pushar självförtroende till max och när man bär det plagget så är det garanti för awesomeness. Allt är bara så fantastiskt..eller så spårar det ut. Either way!

Man vill alltid ha någonting att skylla sin bakis på, så jag brukar skylla på kjolen, skjortan eller som igår - byxdräkten. Jag hade en helt otroligt yr kväll igår med åbåtshäng, karaoke & massvis med öl. Så jag har valt att blame the dagen efter on the jumpsuit.  

Jag hade så bra feelis hela kvällen och det hade delvis med mina kläder att göra. Man mår efter hur man klätt sig. Känner man sig bekväm och snygg - så syns det på humöret. Är man inte riktigt 100 på sitt klädval så går man och tänker på det hela tiden - som sedan lite förstör ens feelis.

På min födelsedag förra året hade jag klänning och klackar. Det kändes så onaturligt och fel så mitt humör var på botten. Valde att byta till converse efter 10 minuter och sen hade jag en otroligt rolig kväll.  

#nofakenews

Idag vaknade jag med mördar krapula och ett mystiskt sår på knät. Men kan bara le när jag tänker på gårdagen, för det var så kul, och kan ge all credit till min jumpsuit och mitt roliga sällskap. Skål föt framtida äventyr!

 

Detta inlägg är precis hur otroligt trög jag är idag. 

 

 

 

 

sofia
Publicerad 07.05.2017 kl. 16:19

är det bara jag?


Jag har oftast musik i öronen. När jag går, när jag åker tåg, när jag städar, när jag borstar tänderna, när jag äter..alltså nästan hela tiden. Vad jag lyssnar på beror oftast på humöret. 

Nu är jag i en "musikal" period. Det blev liksom på efter att jag såg på Grease förra veckan. Det finns inte mycket som toppar en bra musikal. Musik för alla situationer. Det är absolut min favorit typ av film och en av mina favvo serier är Glee. Detta har ju lärt mig att det finns en sång för alla tänkbara situationer, och jag brukar ofta brista ut i sång om det passar in. Om det sen är vackert eller ens i rätt ton är saksamma.

Igår lyssnade jag på "Ballads of the Musicals" påväg till en taco-kväll medans jag mimade till "Part of your world" och låtsades vara Ariel. Så här brukar det oftast vara då jag lyssnar på musik. Jag är i min egen musikvideo och alla omkring mig är statister. 

Ni vet då man sitter i en buss med musik i öronen (troligen Adele), tittar ut från fönstret och i huvudet spelar du in din egen video..eller är det bara jag? 

Månne det skulle finnas ett jobb där man bara behöver kunna en massa musik & lyrics och där det inte egentligen är krav på att ha en större musikalisk talang. If so, sign me up!


I can't help but wonder..

Varför kunde inte jag vara mer modig och mera utåt som barn, och joina en kör eller vara med i Raseborgs sommarteater. Undrar på vilken scen jag skulle vara nu? Troligen Westend eller ha en egen show på en kryssning i Karibien..eller Östersjön. 

Om någon vill köra igång en amatör musikal eller en glee klubb i Åboland så är det bara att meddela mig! Jag är fullt med. *sjunger upp och håller för ena örat*

 

Men lite modigare har jag blivit då jag ska åka till Böle i morgon och vara med i X3M Förmiddag som en av Prillans fredagssnackare! Jag tänker inte missa tåget denna gång, så missa inte det kl. 10.30-11! 

 

 

sofia
Publicerad 04.05.2017 kl. 17:04

listigt!

 

Tänkte lite hänga på #ratatasbloggutmaning, som innebär att försöka skriva ett blogg inlägg varannan dag. Får se hur det lyckas men tänker iaf nu köra igång veckan en liten lustig lista! Mest för att min hjärna är mos efter en helg som Ville Viking och av examensarbetet, så kan inte producera vettigt material just nu. Men tur så är listor så otroligt kiva. 


Om jag inte hette Sofia skulle jag heta: 

Mamma ville först döpa mig till Elin, men när jag föddes såg jag ut som en Sophia. Tyvärr höll inte norska prästen med då de ändrade det till Sofia med F. 

Så in conclusion - Elin. 

Tycker by the way att alla bebisar ser likadana ut som nyfödda, så fattar inte hur man ser ut som ett visst namn. Just saying!

Om jag fick byta ansikte med en kändis skulle jag:

Byta med Freddy Mercury. För man blir just så glad!

 

 

Om jag kunde spela ett instrument jättebra skulle jag:

Jag skulle sååå vilja kunna spela gitarr. Men har tålamod som en kratta för att ens kunna lära mig. Men gitarr är übersexigt.

Om jag bara fick lyssna på ett band resten av livet skulle jag:

Lyssna på The Beatles. Det är passigt gemytlig musik med låtar för alla lägen. Sku vara glad eight days a week.

Om jag kunde skapa mitt eget drömplagg skulle jag:

Jag skulle sy ihop en skitsnygg jumpsuit som är proportionell till min långa kropp, utan risk för att få en camel toe. #longlegproblems 

Om jag kunde få uppleva en dag en gång till skulle jag:

Gå tillbaka till dagen då jag såg BSB live år -99 och bara fälla lyckotårar för de flög in på skateboards och det var bara så awesome. 

Om jag fick ändra tre saker med mitt utseende skulle jag: 

1. Fixa mina fötter så de passar i vanliga smala skor. Min indentiska fot-tvilling är Kalle Anka. 

2. Göra min hy mera soltålig så jag kanske nångång blir brun. 

3. Fixa mina tänder så de är raka, vita och fina. Ungefär som Katherine Heigl eller Siljes

Om jag skulle byta jobb imorgon skulle jag:

Bli en professionell ost-smakare. Det sku vara så otroligt najs. 

Om jag hade en superkraft skulle det vara: 

Min superkraft skulle vara: överanalysering. Jag kan göra en liten situation till fem stora!

Om jag var tvungen att bo i en annan stad för resten av mitt liv skulle jag: 

Vara lite ledsen för jag älskar ju Åbo. Men troligen någon stad nära havet där det simmar späckhuggare, som typ Tromsø. 

Om jag bara fick äta en rätt varje dag resten av veckan skulle jag: 

Jag skulle äta bufféfrukost hela veckan. Ägg, frukt, croissanter, smoothies, avokadotoast, kaffe. Mmm-mm. 

Om livet tog slut på söndag skulle jag: 

Vet jag om på förhand att jag dör på söndag? För annars gör jag inte så mycket annat än ligger ganska död och hoppas jag stängde av spisen.

*Detta var IMAGINE... listan från nouw.com


Ha en bra internationell Harry Potter dag! 

 

sofia
Publicerad 02.05.2017 kl. 19:02

 

bio

 

 

Namn: Sofia "fiauster" Johansson

Ålder:  Tjugoåtta jordsnurr

Ort: Åbo/Turkuland

Blogg: Här kan ni läsa om allt och ingenting, men oftast någonting! 

Gör: Studerar till socionom och lever lifvet

Är: Glad, mästare på överanalysering, snäll, tankspridd, lite humoristisk, semi musikalisk, lång, full av kärlek och ost

 


BLOGGTIPS

 

Silje Werner

Blejk, Fejt & Fab

Janets Hälsopepp

Rachel Brathen

Andas

Anne Hietanen

Grön i Åbo


 

 

För fanmail eller övrig kontakt:

johanssonsofia0@gmail.com