kärt barn har många namn - ett av mina är kilen


Glad farsdag alla möjliga pappor och fadersfigurer!

En familj kan se ut hur som helst. Alla kanske inte har en pappa hemma eller alls i sina liv. Så att fira farsdag är inte självklart för alla. Vi firade inte farsdag när jag var liten. Jag hade ingen far att fira. För i min familj var vi bara tre under mina första 7 år. Led dock ingen nöd! Min mamma uppfyllde uppgiften som two-in-one förälder helt perfekt. Min storebror har varit och är ännu den bästa brorsan man kan önska sig! 

Sen en dag var vi fyra! Min mamma träffade Marre och jag tyckte inte alls om honom till en början. Det är inte alltid lätt att dela sin mamma som en sjuåring. Det var inte lätt att dela sin storebror heller med sin nuvarande fru. Men livet är tufft så att säga! Efter en lång tids kämpande som en mänsklig KIL (yup, är känd som kilen), så gav jag upp och insåg att Marre var ganska kiva. Efter en tid var det som om han alltid varit med. Tjugo år senare är det fortfarande så. 

Jag är lycklig lottad att få ha en sån fin familj.

Så, glad farsdag till min pappa Marre och även till min fina storebror. Ni är de bästa pappor era barn kan önska sig! 

 

KRAM, KILEN

 

 

 

 

 

 

sofia
Publicerad 12.11.2017 kl. 12:14

var det bättre förr?


I dag är allt så tillgängligt. Alla händelser i världen når en på några sekunder och det finns ingen chans att man kan gå omkring i ovisshet om vad som händer omkring en. Det känns som om jag bara läser dåliga nyheter varje dag. Skjutningar i kyrkor, överkörningar, knivhuggningar, sjukdomar, krig, svält och sorg. Bara sorg hela tiden. 

Grejen är ju att allt detta har väl hänt i alla tider - men det var inte lika lätt att få information om det direkt. Man fick vänta tills nyheterna via radio, tv och i tidningen nästa dag. Kan säga att det som verkligen var bättre förr var att man inte visste om allting genast. Man kunde leva naivt nån dag iallafall och när man väl läste om det så kändes det så långt ifrån. Var det inte bättre att inte veta än att hela tiden bli ledsen?

Hur påverkar alla dåliga nyheter er? För mig är det inte roligt att läsa nyheter mera. För som sagt är det fler dåliga än bra. Men man kan ju inte gömma sig heller och visst är det bra att hålla sig uppdaterad - fast det inte alltid är så kiva. 

Samma gäller på FB. Folk delar tragiska klipp om sjuka barn, utrotningshotade djur, utsatta människor i hela världen. Det är bra att det uppmärksammas, för det är verkligheten, och att de når folk på ett snabbt och bättre sätt. För sociala medier är ett kraftfullt verktyg, absolut! Men det gör mig ledsen att jag inte ens lite kan hjälpa alla i mitt flöde. Känns som alla är ledsna hela tiden. Vet ni vad jag menar? Känns inte som ett emoji-hjärta eller en kommentar hjälper. 

Vad kan jag göra som liten människa för att hjälpa världen hålla humöret uppe?

 

 

 

 

sofia
Publicerad 08.11.2017 kl. 10:59

måndag är en sån dag


Måndagar brukar ju oftast suga. Vet inte varför egentligen. Även om det är den första dagen på en nya vecka så är det inte kanske en första arbetsdag för alla. Skiftes- och helgarbetare kan ha lediga måndagar, studeranden kan ha självstudiedag (vi alla vet vad det betyder..) och man kan ju ha semester eller vara pensionär! Men ändå kan måndagar suga. Så varför är den oftast den sämsta dagen på veckan? 

Mina måndagar varierar från vecka till vecka. Oftast beroende på hur helgen sett ut. Har man haft en händelserik helg med fest eller jobb så är man ganska slut på måndag. Men har man tagit det lugnt så brukar måndagarna vara ganska sköna! Måndag kan vara en ny start. Dieter inleds ju alltid på måndagar. Jag börjar alltid mitt nya liv på en måndag. Oftast varje måndag.

Idag har min måndag varit helt okej. Inte dålig - inte bäst - men helt okej. Den får godkänt! Varför?

 

 • Min helg var lugn så har ingen sömnbrist idag. Men huvudvärk! Vart den kommer ifrån är ett mysterium. Kanske jag stirrat för mycket ner på telefon? Ålderkrämpor? Har all stress om framtiden släppt? Who knows. Det är störande.

 

 • Jag laga en fantastiskt god vegepasta med svamp o grejer. Ibland är matlagning så enkelt och kiva. Btw, efter jag kom hem från Menorca skulle jag av någon orsak börja äta kyckling igen. Jag åt kanske par gånger och insåg att jag inte vill. Så back to basics.

 

 • I fredags var jag på arbetsintervju och fick jobbet. Jag har ett jobb som jag kommer vara behörig till! Orsaken varför jag börja studera var att få behörighet till barnträdgårdslärare så jag kan börja jobba på riktigt - så det var ju ganska så lämpligt liksom! YAY.

 

 • Jag var hela dagen på varhaiskasvatuksen hyvinvointipäivä. Varje föreläsning var intressant - trots att dagen gick på finska (kanske uppkomsten av min huvudvärk). Ibland fick jag skuffa till Junni o fråga WTF. Snällt översatt hon åt mig. Kärlek eller åldersrespekt? 

 

 • Fixade nytt skattekort och trodde min skatteprocent skulle höjas huiskeligt mycket men den höjdes bara två enheter istället för tjugo! Winning!

 

 • Ikväll får jag chilla och i morgon har jag sovmorgon! 

 

 

Nu ska jag tvätta ut kokosoljan från mitt hår.

Kom ihåg att ta hand om er!

 

KRAM

 

 

 

sofia
Publicerad 06.11.2017 kl. 18:16

varför gör inte inte folk som jag tänker - och andra funderingar

Dagens soundtrack: Sam Smith - Lay Me Down

Tänker försöka börja varje inlägg med ett soundrack! Låten har oftast inget med inlägget att göra, utan är mera för att tipsa om fenomenal musik för er att lyssna på. På tal om det - gå in på YouTube o kolla James Cordens senaste Carpool Karaoke med Sam Smith! Vilken stämma alltså!


Vi människor må vara av samma ras, men nog är vi alla ändå wired/kopplade på olika vis. Vi behöver olika saker i livet för att må bra. Vi tänker olika, förväntar oss olika saker av andra, vi har olika intressen, olika mål och olika livssyner på vad som är viktigt för en.

Det som är mitt problem, och kanske någon annans, är att jag förväntar mig att andra skall på förhand veta vad jag förväntar mig, utan att jag säger det. Vet ni? I expect people to know what I expect without saying it. 

Exempelvis då jag fyller år så förväntar jag mig, varje år, en brakfest med ballonger, Jared Leto (kändisen byts ut efter säsong och intresse) och kaka i en stor lokal med alla jag känner som någon kär ordnar i smyg. Helt klart så ska de som känner mig bäst veta detta på förhand, utan att jag berättar det högt. Men det har visa sig att folk inte kan läsa mina tankar. Weird right? 

Samma gäller "behandla folk som man själv vill bli behandlad". Om jag till exempel är bortrest eller på fest på egen hand, så hör jag ändå av mig som vanligt, om inte mera, till min pojkvän för att han skall veta att jag tänker på honom. Så när han är på egen hand så förväntar jag mig samma sak - utan att jag säger det. Men han kan inte heller läsa tankar, och vi tänker inte på samma sätt.

Han tänker väl att han skall koncentrera sig på festen eller sällskapet han är med istället för på telefonen och att det räcker att han redan sagt innan han for hur mycket han tycker om mig. Men för mig blir det att jag blir irriterad på att han inte gör som jag. Men hur kan han - han är ju inte jag, och vi fungerar inte på samma vis. Inte vill jag heller egentligen att vi sku fungera på samma sätt. Tänk.. ett förhållande med två överanalyserande själar som kräver bekräftelse. Så utmattande det sku vara. Räcker nog med mig. Låter det bekant för någon annan?

Diskuterade detta fenomen med min kompis igår och visar sig att vi är lite "wired" på samma vis. Men jag har också andra kompisar som tänker helt olika. Intressant dedär. 

Det är ju förstås bra att vi människor fungerar på olika vis för annars skulle de bli rätt tråkigt. Vi människor kompletterar varandra med just våra egna unika egenskaper. Alla charmiga och mindre charmiga engenskaper. Överanaysering är nog min sämsta. Men kanske det är charmigt för någon annan - eller kan ses över.  

Ibland är det bara svårt att förstå att vi alla tänker olika. Män som kvinnor. Vuxen som barn. Fia som Fia. Men sen - visst är det härligt när man påriktigt blir överraskad utan några förväntningar? Som när kompisar dyker upp med cider och öl för att hjälpa en packa upp, överraskar en bakom dörren med kaka på ens födelsedag eller när han har laddat ner Dirty Dancing för att jag ville att han sku se den, men sa först att vi sku se på The Office som jag inte egentligen tycker om men jag ser på det ändå. The little stuff matters!

Det är ju äkta happiness! Man lever och lär. Men man är fortfarande som man är. Life is like a box of chocolates som de säger. 

does this even make sense? to anyone?

 


i call this piece: the evolution of overthinkers. 

 

 

 

sofia
Publicerad 04.11.2017 kl. 14:50

bloggkärlek till folket


Hej idag är det första november - vädret lika så. 

 

Jag fick en fråga av en kompis om jag läser bloggar - och vilka isåfall? Nå ärligt sagt så läser jag inte så många - men det finns några jag följer. Är mera en instagram människa. Men, tänkta ändå rikta lite blogg länk-kärlek idag och ge tips ifall ni letar efter en ny att följa!

 

Bloggar jag har bokmärkta:

 

Blejk, Fejt & Fab (LÄNK)

Because fabulous. Behöver inte säga så mycket mer! 

Anne Hietanen (LÄNK)

Anne sprider ärlighet och visdomsord. 

Silje (LÄNK)

Estetiskt vackta bilder och välskriven text - och min homegirl.

Ellen Westerlund (LÄNK)

Vet inte vad det är med Ellens liv som gör att jag bara måst titta in varje dag. Man blir så nyfiken! Det betyder ju att bloggen har lyckats och är intressant, right? 

 

Bloggare jag vill vara bästis med:

 

Julia "Grön i Åbo" Degerth (LÄNK)

Orsaken är enkel: Hon är cool! Jag skulle vara mera motiverad att leva ett hållbart och zero waste liv då hon är så inspirerande & hon verkar ha liknande sinne för humor som jag. Vi går i samma skola - men är bara på ett "hej" basis ännu. 

 

Nya bloggar (för mig) jag läser:

 

SofiasMode (LÄNK

Sofia har bloggat länge redan men jag har nyligen börjar klicka in här. Mest för att hon har så fina bilder men för att hon ger bra tips på mode. Är inte själv så modemedveten men kul att se vad som är in. Plus att hon är ju en bekant tös från samma stad. Alltid kul att följa med!

Mitt Rum (LÄNK)

Det är den enda bloggen om mamma-liv jag läser och läser den gärna! Är ju kul att följa med när man träffat familjen i fråga, råkar vara min pojkväns storesyster. Men läser den inte bara därför utan för att Anna skriver precis som det är att vara mamma och med humor. Mera sånt till folket! 


 

Men som sagt så är jag inte världens bästa bloggläsare - men försöker bli bättre! Håller min läselista ganska finlandssvensk och bekant märkte jag. Gillar text och humor, fina bilder och mat. Flera bloggar jag läser ibland finns i min länklista i min bloggprofil! 

Tips på andra bloggar att läsa tas gäääärna emot!

 

Nu ska jag ta itu med mitt liv. Diska, studera, dammsuga, netflixa, förebereda för arbetsintervju och spela FightList. PRODUKTIVITET!

CheerZ.

 

 

sofia
Publicerad 01.11.2017 kl. 09:58

jag är bra på..

 

Vad är du bra på?

Fick frågan i livesändning på fredag - vad är du bra på? Vilken blackout jag fick! Jag hade ingen aning vad jag skulle svara på den frågan. För visst är det en svår fråga att ge svar på?

Vi lär oss att inte vara så skrytiga här i detta land och med det blir det svårt att säga vad man är bra på - med självsäkerhet. På arbetsintervjuer är det mest fokus på vad man är bra på i sitt yrke. Men när det handlar om en som person så krävs det, iallfall för mig, en rejäl tankeställare! 

I fredags hamnade jag vända mig till min kompis och fråga vad jag är bra på. Hon sa att jag är bra på att skriva. Det tänkte jag inte ens på. Så nu har jag funderat en hel del på det och tänkte lista upp lite små grejer jag tycker jag är bra på, som Sofia.

 

 • Jag kan nästan alla lyrics till alla låtar som finns. Skulle det finnas ett yrke som lyricskunnare skulle jag garanterat försöka mig på en sådan karriär!
 • Jag kan ta bra selfies.
 • Jag är bra på att kolla igenom serier på kort tid och kan citera de flesta lines från FRIENDS.
 • Jag är en bra vän, flickvän, syster och dotter! 
 • Jag har bra fantasi och har oftast bra idéer.
 • Jag är bra på att klä ut mig!
 • Jag är bra på att skratta åt mig själv.
 • Jag är bra på att bo ensam.
 • Jag är bra på engelska och har blivit bättre på finska!
 • Jag är bra på att uppdatera mina sociala medier och följa andra.
 • Jag är bra på att hitta information.
 • Jag är pålitlig.
 • Jag är bra på att laga mat och pröva nya grejer.
 • Jag är bra på att fokusera på vad jag inte är bra på.
 • När jag väl börjar jobba, på riktigt, så kommer jag vara bra på det.
 • Jag är en bra medmänniska, men ibland lite för rädd för att agera.

Listan kunde bli längre men det tar lite emot att skriva om sig själv. Ibland är det svårt att inse vad man faktist är bra på som person - kanske man är tveksam eller bara rädd att andra inte tycker det. Men vi är alla bra på flera saker - det är bara att tro på det själv. Vissa saker kanske inte är så hurja, men det behöver inte vara så svårt. 

Nu skall jag bara försöka följa mina egna råd och vifta bort tveksamheten så det inte står ivägen inför att lyckas i livet. Ibland kan man vara ens egen värsta fiende. 

De e nog bara att tro på sig själv helt enkelt, för gör inte du det, gör ingen annan det heller. Right?

(bilden är en metafor för att se sig själv i spegeln..get it?)

 

 

sofia
Publicerad 30.10.2017 kl. 19:18

trick or treat

Dagens soundtrack: Bobby Pickett - Monster Mash

 


 

Halloween. En av mina favoritdagar. Den har inte riktigt landat i Finland men det börjar ta sig och jag är happy! Bakom alla juldekorationer i citymarket hittade jag en Halloween dekorations hylla med nån ballongpåse och serpentiner. 

Som sagt i både radio och annars också så ä l s k a r jag att klä ut mig och att andra klär ut sig. Någon gång sku jag vilja ordna en riktigt stor fest där alla klär ut sig. I en stor lokal med DJ och bar. Om inte på Halloween så kanske på nån födelsedag eller kanske någon vanlig onsdag. Det är så najs att ibland klä ut sig istället för att klä upp sig. Does that make me weird?

Igår hade jag ladies night hemma hos mig. Jag gick all in och dekorerade hela min lägenhet med ballonger, papperspumpor, serpentiner och spindelnät. Halloween threw up in my apartment. 

Queen of Hearts, Katniss, Bambi, Lady Gaga, We Can Do it - lady och Indie-Junni kom på #monstermashhosfia och de va legendariskt! 

 

Jag var Piper Chapman från OITNB. Otroligt bekvämt utan smink, skitigt hår och en pyjamas på hela kvällen. YAS!

 

 

Mera maskerader åt folket och mera fester med kiva typer! 

Idag såg man the aftermath av gårdagen - kämppän var ett kaos av tomma burkar och spindelnät överallt. Lite sorgligt att städa bort all dekoration men sånt är livet. Allt utom ballongerna. E fick ta hand om dom för jag får hjärtsnyrp av sånt smällas. 

Nu ska jag fortsätt dega som en klimp på sofflocket. Lifvet!

Ha en bra söndag kväll alla!

cheerZ!


P.S. Om någon i Åbo trakten behöver en dräkt till en sitz eller liknande så får man köpa min outfit för en peng! Kan slänga in min DUI namnbricka också!

 

 

Piper
Publicerad 29.10.2017 kl. 19:41

thank you notes vol. 9

 

We have almost reached the end of october. So I think it's long overdue for some of my thank you notes - because I'd like to give thanks to all the little things in life. The small stuff that kind of makes the day better. Gratitute is the best attitute, am I right?

Concept and inspiration is fom the Tonight Show with Jimmy Fallon - CLICK! 

 

Thank you..climate. For keeping my hair frisky and elecritc in the cold air so I get use of my broad collection of hats. Would be a complete waste otherwise!

Thank you..purchase managers in finnish stores. For showing us that it's never to early to start christmas decorating! We decorate for xmas, pause to celebrate Halloween, and start christmas again, get sick of it..and start again. Because it's two months to go! The excitement is unreal. #itsoctober.

Thank you..oatmeal, for looking like I already ate you before I eat you. 

Thank you..eternal winter darkness. The lack of sun makes my skin paler and whiter, which works perfect for blending in light backgrounds such as walls or floors. A perfect avoindance of awkward moments. CAMOUFLAGE!

Thank you..instagram commercials. Because yes I need that contour palette, protein bars and that cute t-shirt that one IG model is obsessed about. #sponsored 

Thank you..pimples. For making me feel like a teen in puberty again. Making my behaviour acceptable.

Thank you..my readers. For the kind comments on my last blog-birthday post. I am so very very thankful!

 

This was the thank you notes for october!

Have a great week and stay merry - merry and bright!

CHEERZ

 

sofia
Publicerad 25.10.2017 kl. 18:49

 

Hello!

 

 

Namn: Sofia Johansson

Ålder:  Tjugoåtta jordsnurr

Ort: Åbo/Turkuland

Blogg: Här kan ni läsa om allt och ingenting, men oftast någonting!

Är: Glad, mästare på överanalysering, plantlady, snäll, tankspridd, lite humoristisk, semi musikalisk, lång, full av kärlek och ost

 

 INSTAGRAM

FIAUSTER

 

Kontakta mig:

Johanssonsofia0@gmail.com