trick or treat

Dagens soundtrack: Bobby Pickett - Monster Mash

 


 

Halloween. En av mina favoritdagar. Den har inte riktigt landat i Finland men det börjar ta sig och jag är happy! Bakom alla juldekorationer i citymarket hittade jag en Halloween dekorations hylla med nån ballongpåse och serpentiner. 

Som sagt i både radio och annars också så ä l s k a r jag att klä ut mig och att andra klär ut sig. Någon gång sku jag vilja ordna en riktigt stor fest där alla klär ut sig. I en stor lokal med DJ och bar. Om inte på Halloween så kanske på nån födelsedag eller kanske någon vanlig onsdag. Det är så najs att ibland klä ut sig istället för att klä upp sig. Does that make me weird?

Igår hade jag ladies night hemma hos mig. Jag gick all in och dekorerade hela min lägenhet med ballonger, papperspumpor, serpentiner och spindelnät. Halloween threw up in my apartment. 

Queen of Hearts, Katniss, Bambi, Lady Gaga, We Can Do it - lady och Indie-Junni kom på #monstermashhosfia och de va legendariskt! 

 

Jag var Piper Chapman från OITNB. Otroligt bekvämt utan smink, skitigt hår och en pyjamas på hela kvällen. YAS!

 

 

Mera maskerader åt folket och mera fester med kiva typer! 

Idag såg man the aftermath av gårdagen - kämppän var ett kaos av tomma burkar och spindelnät överallt. Lite sorgligt att städa bort all dekoration men sånt är livet. Allt utom ballongerna. E fick ta hand om dom för jag får hjärtsnyrp av sånt smällas. 

Nu ska jag fortsätt dega som en klimp på sofflocket. Lifvet!

Ha en bra söndag kväll alla!

cheerZ!


P.S. Om någon i Åbo trakten behöver en dräkt till en sitz eller liknande så får man köpa min outfit för en peng! Kan slänga in min DUI namnbricka också!

 

 

Piper
Publicerad 29.10.2017 kl. 19:41

thank you notes vol. 9

 

We have almost reached the end of october. So I think it's long overdue for some of my thank you notes - because I'd like to give thanks to all the little things in life. The small stuff that kind of makes the day better. Gratitute is the best attitute, am I right?

Concept and inspiration is fom the Tonight Show with Jimmy Fallon - CLICK! 

 

Thank you..climate. For keeping my hair frisky and elecritc in the cold air so I get use of my broad collection of hats. Would be a complete waste otherwise!

Thank you..purchase managers in finnish stores. For showing us that it's never to early to start christmas decorating! We decorate for xmas, pause to celebrate Halloween, and start christmas again, get sick of it..and start again. Because it's two months to go! The excitement is unreal. #itsoctober.

Thank you..oatmeal, for looking like I already ate you before I eat you. 

Thank you..eternal winter darkness. The lack of sun makes my skin paler and whiter, which works perfect for blending in light backgrounds such as walls or floors. A perfect avoindance of awkward moments. CAMOUFLAGE!

Thank you..instagram commercials. Because yes I need that contour palette, protein bars and that cute t-shirt that one IG model is obsessed about. #sponsored 

Thank you..pimples. For making me feel like a teen in puberty again. Making my behaviour acceptable.

Thank you..my readers. For the kind comments on my last blog-birthday post. I am so very very thankful!

 

This was the thank you notes for october!

Have a great week and stay merry - merry and bright!

CHEERZ

 

sofia
Publicerad 25.10.2017 kl. 18:49

FIRST ANNIVERSARY

 


Hipp hipp hurra för bloggens ett års dag!

Det är inte en vanlig vecka. Det är den veckan som jag för exakt femtioen veckor sedan publicerade mitt första inlägg här på FILOSOFIA. What? I know! Tiden går fort när man har roligt. Det var visst en onsdag. En stor milestone för mig då jag aldrig ens kommit förbi dag tre i en dagbok före jag glömt den.

Mitt första inlägg var kort och beskrev hur jag vill att min blogg skall vara och vad den skall innehålla:

Alla verkar ha en bild av mig som sprallig, glad och jävla positiv hela året runt. Jo, 80% av min vardag, in public - på social media, är jag det. Men det är 1 bild, en sekund, en stund av 24 h. Från och med nu skall jag säga som det är, och berätta mina ups n' downs, misstag, lyckorus, FUMMEL, kärlek, hjärtekross, celluliter, gäddhäng, matvanor, matOvanor, ångest, studier, förhållanden, synpunkter, musik, stress & allt som ryms emellan mina öron. Vilket är överraskande mycket. (hela inlägget här)

Jag anser att jag ganska långt under detta första år har hållit min vision. Det som har ändrat är att jag är lite lyckligare och innehållet mer luftigt. Var väl lite bitter och inåtvänd i början. Men lite kul att man kan se via mina inlägg hur mitt liv går upp och ner, som livet gör!

Det är också intressant att se vilka inlägg som lockar mer läsare. Helt klart gillar ni att läsa mera om när jag får på nerverna på folk och säger min åsikt om någonting. 

Jag kollade lite på statistiken och de top fem lästa inläggen visas vara: 

  1. Barnlös betyder inte meningslös
  2. Skärp er, please
  3. #metoo
  4. Vad är det som händer?
  5. But, are you and alcoholic?

Med det vill ja ändå säga, som jag kanske har nämnt tidigare, så är jag glad bara någon vill läsa mina inlägg. Filosofia finns ju mest för min egen skull som en avlastning för min hjärna. Men en blir ju förvånad och otroligt glad när det verkar intressant för andra utom min mamma! SCORE!

Jag har inte varit den som ofta sagt min åsikt, så att kunna skriva om den här har hjälp mig våga framföra det på riktigt också. Tänka sig, personal growth! Har hittat ett genuint intresse i att skriva och enligt den feedback jag fått så är det läsbart.

Fun fact: När jag väl bestämde mig för att starta en blogg så fixade jag först ihop en profil på NOUW. Tror jag hade den i en hel timme innan jag raderade den. Det kändes inte som jag. NOUW känns som en plattform för estetiskt vackra influencerbloggar med fina proffsiga bilder, mode eller för mat. No hate, läser många bloggar där! Men Filosofia är ju egentligen bara text och någon enstaka bild i slutet för att det ska knyta ihop texten lite. Så jag hittade Ratata med hjälp av Mirre och här har jag blivit. Enkel att använda och inga konstigheter liksom. 

 

 

Jag tänker nog fortsätta blogga så länge det finns ämnen att blogga om, vilket det inte är brist på. Jag tänker fortsätta med mina mera intressanta och mindre intressanta inlägg. Jag uppskattar varenda en av er som kikar in regelbundet och er som bara ibland hamnar här! Hoppas ni fortsättningsvis vill läsa vad jag skriver, och om inte, see ya later.

Om det är något ämne NI vill att jag skall spinna på eller om ni har några frågor som jag kan svara på eller bara vill säga någonting - lämna en kommentar! Much appreciated.

 

Massor med kärlek till er och ta hand om varandra. 

KRAM

Sofia

sofia
Publicerad 23.10.2017 kl. 17:22

som smör i solsken

Innan jag byter samtalsämne från #metoo, så vill jag länka er till Thordis Elva. Jag blev bekant med hennes story via Yoga Girls podcast (LÄNK) och det ledde mig till hennes TED talk (LÄNK). Så gör er själva en tjänst och bekanta er med henne. 
Avslutningsvis vill jag uppmärksamma alla goda män & kvinnor. Ni & vi som behandlar andra som man själv vill bli behandlad och respekterar gränser. Respekt och kärlek vet ni, tar en långt!

Så vad har jag sysslat med på siståne? Inte så mycket mera intressant än sett på CATS, brunchat och ätit bacon. Har också snusat på en liten bebis och fått fina blommor. 

Jag har haft min första sysslolösa helg på flera månader, för jag valde bort ett av mina jobb. Vilket är ett stort steg mot mogenhet för mig då jag verkligen inte kan säga nej ibland. Men nu har jag sagt nej och ska försöka hålla mig till ett jobb på fastlandet istället! Hellurei, heja mig! Men ärligt sagt så har jag haft dåligt samvete men det går väl över..

Anywayz, på torsdag var jag och mamma i Hartwall Arena och kolla Cats. First things first - arenor är gjorda för konserter och hockey - inte musikaler. Jag upplevde inte den där mysiga intima känslan jag ofta får från teatrar.

Second, den är så överhypead. Cats har ingen röd tråd att följa, enligt mig. Jag och mamma tänkte nästan gå efter första akten. Inte för att den är dålig, men för att det inte var för oss. Men tur att vi INTE gick!

För...det tredje - shit vilka talanger det finns! Speciellt hon som spelade Grizabella. När hon sjöng Memory, så rann det tårar längs mina kinder och jag hade gåshud över hela kroppen. Så bara för det var det totalt värt att sitta där hela showen. Nu lyssnar jag bara på Barbara Streisand, plågar mina grannar och jobbar på min inre diva personlighet. Broadway nästa!


 

Från fredag kväll tills igår kväll har jag levt i en smörig kärleksbubbla. Tänka sig! Det var ett välbehövt dygn då det känns som att någon av oss alltid e påväg nånstans. Måste säga att det var en av de bästa dygn jag haft på evigheter. Detta är happyness. Det känns som en sån kärlek där smöriga lines inte är smöriga och vi saknar varann om någon går en meter bort. Vet att de flesta av er vrider er i stolen av ickyness nu men, SI ER - I'm happy.

En annan grej med att vara ledig var att kunna fixa en lyxfrukost! Vi drack mimosas, åt croissanter och åt bacon. Jag åt bara en halv bit för bacon är ju inte egentligen gott. Men det är en av sakerna jag har varit sugen på som vegetarian. Not anymore!

En annan sak jag har saknat i köttväg var köttpiråg med knackisar. Det åt jag också igår. För äter man en sak kan man lika bra äta allt. Det var inte heller så gott som jag kom ihåg att det var. Så nu klarar jag mig en stund igen!

 

 

Idag är det söndag och jag har inga planer. Har inget jag borde göra. Inga obligationer. Kan välja helt själv. Vill träffa en kompis, gå ut och gå, dricka kaffe och bara vara. För det är väl det söndagar är till för?

Detta inlägg var mindre filosofiskt än vanligt, men så får det vara ibland. 

Ha en skön söndag och GÅ UT I SOLEN!

 

CherrZ

sofia
Publicerad 22.10.2017 kl. 11:14

#metoo


Me too. 

Som barn, som tonåring och som vuxen. Sliskiga kommentarer, opassliga beröringar och äckliga blickar. Har viftat bort det som det inte är något att fundera på - för det händer. Det var pinsamt eller skämmigt. Men det är verkligen inte okej. Det är inte acceptabelt. Det skall inte få hända. 

Människor skall inte få ta en på rumpan bara för att dom är fulla, de ska inte ha rätt att slänga sliskiga kommentarer på en bara för att det är roligt, "lilla gumman", "hjärtat" och "raring" är inte mitt namn & äckliga, obekväma komplimanger skall inte viskas i mitt öra. Om jag säger ifrån skall det inte klassas som överkänslighet. Och det skall verkligen inte sopas under mattan. Vi lever i 2017 och vi måste ju ha kommit längre än det här. Eller?

Jag delar #metoo för att det måste uppmärksammas. Jag brukar inte blanda mig i och säga min åsikt så högt, men nu ligger det extremt nära hjärtat. Tragiskt är att en inte vågar yttra sig om något så tabubelagt före någon annan gör det. Som i Weinstein fallet. En efter en öppnar kvinnor upp och nu har det verkligen satt igång en våg. Hoppas hoppas hoppas det sker en förändring. 

För vad skall det ta för att folk skall betee sig som medmänniskor och inte behandla andra som objekt? Vi får börja med att göra det oacceptabelt. Våga berätta och säga ifrån. 

 

ME TOO. 

 

 

sofia
Publicerad 17.10.2017 kl. 16:38

life happens


Lifvet. Intressant hur det spelar ut sig ibland. En dag har man ingen koll på någonting och en annan dag är allt perfekt. Det kan kännas omöjligt att få något vettigt gjort en sekund och en annan går allt som på räls. Den här hösten har bevisat just det. Det är otroligt intressant & även irriterande.

Det sägs väl att livet är som en berg-och-dalbana (yawn.) Upp och ner. Hit och dit. Jag börjar tänka på hur mitt liv såg ut för ett år sedan och hur det ser ut nu. Det känns som en helt annan persons liv. Det är intressant hur mycket som har ändrat sen dess. Hur jag ser på saker och ting, hur jag löser problem, hur jag är mot mig själv och andra. 

Vad har jag gjort annorlunda? Sku jag ens veta själv. 

Jag skulle vilja säga att det är på grund av regnbågar, yoga, meditation, gröna smoothies, rökelser, positiva lifequotes och filtrerat vatten. Men då skulle jag ljuga. Jag yogar nästan inget mer, jag får huvudvärk av rökelser och dricker Åbos klorvatten. 

Det har med mitt tanke sätt att göra. Nu tänker jag mera positivt och realistiskt. Men inte hela tiden, för tro mig, ingen människa kan vara positiv 24/7. Jag har dåliga dagar där allt känns skräp och inget går bra. Allt är helt från reven. Precis som det skall få vara ibland. Senast i måndags. Men bra mår jag ändå.

För på någon vänster så hanterar jag det annorlunda nu. Jag accepterar att idag är en skit dag, och den får vara lite sån en stund, och sedan gör jag något åt saken. Men jag tillåter mig själv att vara lite sur en stund. För allt kan inte vara så jävla positivt hela tiden. Tänk att det tog så här länge att inse det. Inte så lätt i en värld som denna där allt skall vara perfekt.


Men - det är inte lika lätt för alla att komma över en dålig morgon, dag eller en känsla. Alla är vi olika och har olika känslor, tankar och livssituationer. Det är lätt att säga åt någon att tänka positivt eller att rycka upp sig. Som det sägs - så vet man aldrig vad en person går igenom. Det går inte att jämföra ens problem med andras och ens lösningar funkar inte för alla.

Så jag fundera på vad som funkar för mig

Musik. Att skriva. Humoristiska klipp. Serier. 

Promenader. Frisk luft. 

Mat. 

Men mest hjälper det att ha människor omkring sig som man tycker om och som man kan ventilera med. Så lite som att ringa ett samtal eller skicka ett ljudklipp tar en långt.

För mensker trenger andre mensker. 

Oho, där kom ett lifequote. Oops. 

 

Här ser ni två av många människor som gör mitt liv bättre. TACK ni och alla andra. 

 

 

 

sofia
Publicerad 13.10.2017 kl. 23:05

party of the year

 


Igår var jag på årets fest - X3Ms 20 års fest på The Circus i Helsingfors! Vilken kväll det var alltså. Det kryllade av finlandssvenskar och det hördes bekanta röster runt omkring. Det kändes som om alla hörde hemma där, alla var bekanta med alla & det var sån feelis redan från början. Vår lilla ankdamm.

Jag har alltid lyssnat på X3M så blev lite starstruck med jämna mellanrum då någon legend passera förbi. Nörd som man är. Lyckades ändå bonga en selfie med Christoffer. #winner

Anywayz...Jag åkte feelisbussen från Åbo till Helsingfors och Trine kom med tåg. Vi gick till Jord och tog ett glas vitt medan vi vänta på resten av människorna. Konstatera att vi ser ut som tanter i våra frillor, vinet var mysigt och kockarna var trevliga. Visade sig att alla var upptagna så ingen flirt för Trine. (Hon är singel btw, go and get her boyz!) 

 

 

 

 

 

 

 

 

Linnéa Henriksson och KAJ var klart de bästa som uppträdde igår, men alla var feelis. Överraskande nog också Norlie & KKV som jag inte är ett fan av..tredje gången gillt helt klart. Festen avslutades yrt med en kongaline genom klubben och ös på dansgolvet. Ni som inte var där - ni missade rejält måste jag säga. You snooze you loose!

Det var en så hurja bra kväll och jävligt bra ordnat. X3M får gärna fylla jämnt lite oftare! 

Jag skall ge ett tips till er alla. Om ni vill gå på live spelningar och ha den bästa feelisen så ska ni bli kompis med Trine. Hon är den bästa man kan ha med sig i publiken. Sån jävla feelis och energi! Plus att hon är inte blyg att gå fram till folk och be om en selfie. Så ser framemot The Killers i februari.

 

 


Idag har dagen har vari seg och jag har bara degat. Helt rätt, efter en fest som var bäst. Lyckades bli gråhårig igår också. Tänk vad stress kan göra. Men tack som fan till alla igår - och grattis till världens bästa radiokanal på tjugoårsdagen! Nu mår man.

Jou nou e ja jou yolo ja nou. 

 

 

sofia
Publicerad 12.10.2017 kl. 17:37

ode to october

 

Dagens soundtrack: The Killers - Some Kind of Love


Oktober. Mörka oktober. Det är mörkt på morgonen och mörkt på tidiga kvällen. Snart ska klockan ändras igen. Hejdå dagsljus och hej eviga mörker. 

Det negativa är det att jag inte blir väckt av soljus. Krävs åtminståne 4 alarm för att jag ska lite orka upp. Regn och rusk är ju också lite tråkigt och kletigt. 

Men, det positiva med mörker är att jag inte behöver ha ångest över mina smutsiga fönster. Jag behöver inte ha dåligt samvete för att jag inte är utomhus i det fina vädret. Mysbelysning och massor med ljus. På med yllestrumpor och mysiga tröjor. Dammet på möblerna syns inte lika bra. Blir inte väckt av solljus i fejset. Netflix. Vad vore livet utan Netflix? Så det positiva väger nog över det negativa åter igen.

Så för att hylla hösten och alla dess fördelar, har jag skrivit en liten oktober dikt. 

 

Ode till oktober

Oktober är månaden där grönt blir brunt och grått, 

där temperaturen blir lägre var dag.

Utanför är det vått och klått,

och nykära par blir i lag.

För visst är det hyggligt med lite mys,

och tråkigt att göra det alena.

så poppa lite popcorn och tänd ett lys,

eller dansa lite macarena.

Ty vintern är på kommande, som det sägs,

ljuset kommer först tillbax i vår.

Så sätt ett litet smile på ditt fina fejs,

det är inte långt kvar tills nästa år!


 

xoxo Sofia
Publicerad 09.10.2017 kl. 15:39

 

bio

 

 

Namn: Sofia "fiauster" Johansson

Ålder:  Tjugoåtta jordsnurr

Ort: Åbo/Turkuland

Blogg: Här kan ni läsa om allt och ingenting, men oftast någonting! 

Gör: Studerar till socionom och lever lifvet

Är: Glad, mästare på överanalysering, snäll, tankspridd, lite humoristisk, semi musikalisk, lång, full av kärlek och ost

 


BLOGGTIPS

 

Silje Werner

Blejk, Fejt & Fab

Janets Hälsopepp

Rachel Brathen

Andas

Anne Hietanen

Grön i Åbo


 

 

För fanmail eller övrig kontakt:

johanssonsofia0@gmail.com