hösten is coming!

 

Kanske den redan är här. Vem vet! Men lite kan man känna av det då det är kyligt på morgonen och skithett på eftermiddagen. Pre-höst väder. Med det sagt så tänkte jag, med tips från junior och coolaste Ellen (click!) att fylla i en höst-lista! Lite blandat från olika listor jag hittat. Listigt? I think so!


Beskriv den kommande hösten med tre ord:

Efterlängtad, intensiv och gemytligt smörig vill jag påstå

Vad är höst för dig?

Hösten är nytt. Jag ser inte årskiftet som en nystart på samma vis. September är månaden då allt börjar på nytt. Barney Stinsons regel är ju "new is always better"

Skolor, tv-serier, jobb, Idol, min träning.. - allt kör igång efter sommaren. För att inte tala om att folk kommer tillbaka till sina studieorter! Mera vänner till Åbo, PLZ! 

För att inte tala om färger. Snart blir alla träd så vackra och instagramvänliga. 
 

Jag älskar hösten.


Hur höstmyser du?

Nå denna höst vill jag mysa framför min tv. Kan äntligen stanna inne med gott samvete. Vädret suger OCH  jag fick en chromecast till födelsedagen av honom! Byeee social life! Helloooo netflix utan att behöva röra mig från soffan och trycka på datorn! Vilken behändig manick! #mindblown

Lite ljus, lite té eller vin, lite snacks, spelkväll och där har vi en perfekt myskväll! 

Hur ser din höstoutfit ut?

Nån jacka jag inte har köpt än, farkkun, t-shirt, halsduk och sneakers. Perus outfit.

Bästa musiken för regniga dagar?

Just nu spelas det Global top 50 och Mikael Gabriel i mina öron. Kan även rekommendera podcasten Guys We F#%&ed som också finns på Spotify. Roisig, vulgär och jävligt rolig! 

Vilka serier rekommenderar du att kolla i höst?

Atypical, Stand Up, Girls, olika dokumentärer på Netflix, Game of Thrones (always, till er som inte än ha kollat. DO IT)

Tar gärna emot tips på nya sevärda serier!

Vad är den höstigaste maträtten?

Linsgryta. Varmt och billigt! Samma gäller soppor. Purésoppa med grönsaker och lite grynost på. Yaaz. 

Vad gör du helst under höst helgerna?

Sover gärna länge, äter en lång frukost och sedan kanske på stan. På kvällen kanske ut och äta eller på en kall (fem) öl. Beror på! Ibland hänger jag gärna hemma en hel helg, ibland är jag överallt! Realistiskt sett så stressar jag väl mest över skolarbeten hela hösten, jobbar och har inget socialt liv. 

Har du någon inplanerad resa i höst?

Jajjamen! Om två veckor ska vi ut till skärgården med flickona och om dryga tre veckor åker jag med tjocka släkten till Menorca en vecka för att fira min mosters födelsedag. Ska bli gött! Ska dela rum med kära mommo. Vi ska njuta och dricka vin på balkongen (hennes idé). Även om den veckan kommer ganska mitt i skolstressen, så ska de bli bueno. 
Sku gärna åka på någon long weekend i november/december till typ..Danmark, Belgien, Prag eller varför inte Viking Line kryde (nej). Where ever! 

 

bild från hösten 2015. Undrar var den halsduken är? Troligen på Rento. RIP. 

sofia
Publicerad 30.08.2017 kl. 17:19

28 is the new 22

 

Idag är ingen vanlig dag, för det är min födelsedag! Ja, eller för er kanske det är en vanlig fredag, men för mig är det dagen jag inleder mitt tjugoåttonde år på denna jord. Min födelsedag är min favorit dag på hela året! Lite småbarnsligt kanske. Men det är spännande att vakna upp och veta att idag är min. My f*cking day - I rule.

Det har nog varit ett bra år på många vis. Jag har lärt känna nya människor, umgås med gamla kära människor, åter igen lärt känna mig själv bättre, upplevt nya saker och så startade jag min kära blogg! 

Det har också haft sina asshole moments som ett inflammerat knä, tröga människor och sömnbrist. Men vad skulle livet vara utan lite ups and downs. Har nu lärt mig att hantera dem bättre. 

Jag har inget problem med att bli tjugoåtta. Det känns som att jag bara blir mer mig själv med åren. Helt enligt reglerna. Under tjugofem var jag bara omogen, väldigt förvirrad och ganska osäker. Nu är jag bara omogen och semi-osäker! 

Livet tar ju inte slut efter skolan och verkligen inte efter 22, 25, 28 eller ens 30. Det börjar ju bara bli något! Det håller på hela tiden, men det tar inte slut efter en viss ålder. Det tar slut när man, ja, dör. Hard core facts!

Känner mig inte äldre, men ser lite äldre ut. Inte gammal, men äldre. Det är ju 10 år sen jag blev myndig. Skulle vara underligt om man såg lika barnslig ut. Tänk att jag kan säga "för 10 år sedan" och faktist låta gammal. Tänk om man visste då vad man vet nu? Var man trodde man ville vara och var man är nu? Helt sjukt. Men jag är nöjd med mitt liv. Riktigt nöjd. 


Ska inte fira något destu mera, för 28 är inget mer märvärdigt än att jag har sluppit  "the 27-club" med alla legender. Ikväll blir det lite chill (sägs det*) och i morgon skall jag fira forneldarnas natt med min family ute i skären. Det blir nog helt jävla perfekt så. 

*hoppas ju alltid på en överraskningsfest, stora ballonger, skumpa och Shawn Mendes, men får väl vänta tills nästa år

 

So happy fricking birthday to me, let's hope 28 is awesome!

 

 

 

 

 

 

sofia
Publicerad 25.08.2017 kl. 13:10

rutinerad och utvilad


Hejsan hoppsan!

I am back in business! Har haft mina 10 dagar ledigt efter sommarjobbet och är nu i mitt element. Fem dagar jobb, två ledigt. Kommer hem med snor på axeln, näsdukar i fickan och sand i skorna. Alla som arbetar med barn knows! 

Anyway, efter en trött måndag har jag äntligen återuppstått från sömnlöscity och är energisk igen! Bra för mig. Bättre för andra.

Här om dagen tryckte jag in min bankkod iställe för dörrkoden. Förra veckan hittade jag mina nätbankskoder i kylskåpet. Det bevisar hur otroligt orutinerad och trött jag har varit på senaste. Varje gång jag träffat kompisar eller familj har jag varit semi-närvarande. Vet inte vad de kan ha berott på.

Brist på näring?

Brist på frisk luft?

Brist på rutiner?

Brist på motion?

All of the above?

Ja, vad de kan ha varit så verkar det har gått över nu iallafall. Kanske jag bara inte är en person som kan vara länge ledig. Lite tråkigt för mig, bra för min framtida arbetsgivare!

Anyway, hade inte så mycket klokt att komma med idag. Hoppas ni haft en bra start på er vecka. Det har jag

So frickin' happy. 

 

 

 

 

sofia
Publicerad 23.08.2017 kl. 10:07

heavy


Jag blir så ledsen. Gång på gång händer det något. Människors liv som blir tagna. Personer som råkar vara på fel ställe vid fel tillfälle. Bara sådär. Offer. För att - hat

Det spekuleras och diskuteras om händelsen i Åbo. Det sägs vara överhypeat och förstorat. Överdrivet. Men varför? Även om det kanske inte var lika stort som i Nice, Paris eller London, så togs det liv. Oskyldiga liv. Även om det var mer offer i Stockholm, Barcelona och Bryssel, så togs det liv. Överallt händer det i världen, varje dag. Men det har inte hänt så här nära. Det känns mera för att det hände här. Det som inte skulle hända. I Åbo. I Finland.

Åbo är här. Åbo är tryggt. Åbo är hemma. Mitt Åbo.

Men det hände. På torget.  Två människor dog. Flera skadades. Terror eller ej. Oavsett om det var med en lastbil eller ett annat vapen. Det har ingen skillnad. Det är fortfarande lika hemskt. 

Det vi måste göra nu är att komma samman som människor. Inte låta det ta över. Mata inte in mer hat. Låt inte en nationalitet dömas av en människas handling. Inte fokusera på detaljer. Vi är människor. Allihopa. Kom ihåg det. 

Alla bilder jag sett på personer som samlas med ljus och blommor för att visa sin sorg och sitt stöd. Det är kärlek. 


Välj alltid kärlek. Vi bara måste.

 

Sofia
Publicerad 19.08.2017 kl. 17:11

breathe


Ibland blir mitt huvud för mycket. Har en massa som pågår och det är svårt att släppa tag för att t.ex somna. Inget speciellt eller stort som pågår utan mera små vardagliga grejer som hur jag skall pussla ihop skolan, arbete och fritid. Hur jag skall hinna motionera, äta rätt, leva livet och umgås med familj och vänner. Samtidigt har jag en inre stress över vad livet efter skolan skall bära med sig.

Får jag arbete direkt? Får jag stanna i Åbo? Kommer jag att bli arbetslös? Har jag en plan? Varför behöver jag en plan? 

Jag har tidigare försökt leva efter "det löser sig" med tiden. Men ju fortare det närmar sig, ju mer stressad blir jag. Dessa tre år i Åbo har gått så fort. Så min hjärna går på övervarv. Min livsfilosofi(a) har gått ut på att lita på livet. Vilket jag nog gör, men ibland blir det för mycket att att lämna till slumpen. 

Jag borde njuta av min ledighet och resten av sommarlovet. Men har en klump i bröstet som inte riktigt vill lossna. Trots att allt är bra nu. 

Det är här jag alltid återvänder till yoga. Men inte rörelseyoga, utan yoga för sinnet. Jag vet, ytterst flummigt av mig. Men. 

Andningen! Jag glömmer bort att andas ordentligt. 

Det som fungerar för att släppa detta för en stund, för mig, är att alternativt andas genom varsin näsborre. På yoga lingo är det Nadi shodhan pranayama - alternate nostril breathing. 

Jag håller tummen för vänster näsborre, andas djupt in genom högra, släpper tummen för vänster, lägger ringfingret för högra och andas ut genom vänster. Långsamt alternerar jag höger, vänster, höger, vänster. Tills jag blir helt avslappnad och andningen blir lugn. Inget bullshit, det funkar!

Sen följer jag detta med en promenad. Frisk luft. Sedan brukar det släppa. Men ärligt sagt så finns det absolut inget jag kan göra för att påverka vad som händer om fyra månader då jag är klar. Jag måste fokusera på NU. Hur svårt det än må vara. Underligt hur jag glömmer bort det hela tiden. 

Så NU skall jag snart luncha med en ny kompis, senare på inflyttningsfest och i morgon till Ekenäs. Sen ser vi. Right?

Trust that life will take you where you need to be. Right?

 

Vad fungerar för dig?

sofia
Publicerad 16.08.2017 kl. 10:27

random facts about me


Söndag. En dag av podcasts, kaffe, loppisar, kökssysslor och hjärtklappningar. Fyndade ingenting på loppiset, vilket jag aldrig gör, för jag hittar aldrig dedär guldkornen bland allt skräp. Har också lagat min supergoda müsli, min ingefärashot och lite batatsoppa. Hjärtklappningar vet jag inte orsaken bakom. Kan har varit det tjocka, kvava vädret. One will never know!

Anyway, har även läst en massa bloggar idag och kom på några inlägg där Silje listar några random faktan om henne. Tyckte det va kul att läsa så ville lista lite faktan om mig! 

 

  • Jag är född i Mo i Rana, Norge - men snakker ikke flytande norsk. Har en syster och en bror i det glada landet men har bara träffat en av dom. Träffade dock mina två fastrar och ena farbrorn för första gången förra året! Det ni, det var laddat.

 

  • Jag var rädd för löljiga saker när jag va liten. Som dammtrådar på golvet och myror. Hysteriskt. Mamma tappa kaffekopparna en gång när jag såg myror på terassen. 

 

  • Jag älskar att kolla på tv-program som Top Chef, Ex on The Beach, Jersey och Geordie Shore, Idol, Ensitreffit Altarilla, Sinkkuillallinen osv. Gillar inte populära shower som en kanske borde gilla. Som The Office, House of Cards, Breaking Bad och andra "bra" program. So sue me.

 

  • Jag hatar att ringa samtal till folk jag inte känner. Jag gillar inte heller att svara då det är ett okänt nummer, svarar ytterst sällan på dessa samtal. I am a texter and everyone knows it!

 

  • Jag tror det som folk irriterar sig på med mig ibland är att jag upprepar mig ofta. Glömmer ibland att jag berättat någonting till någon, så berättar igen. Sen blir jag irriterad på att folk säger "fia, du har sagt det redan". Intressant. Det är precis samma sak jag finner irriterade hos mamma. Apple -> tree = not far!

 

  • Jag har varken intresse eller talang när det kommer till inredning eller mode. Vet inte vad som passar med vad. Kör på känsla och oftast konsulterar jag med mamma. Min lägenhet är 20% min inredning och 80% mammas idéer.

 

  • Sku kunna leva på bröd och ost. Finns inget godare än rostat bröd med ost på! Ska ha en rostad macka brunch hos mig någon dag med oboy, bröd, ost och riktigt smör. 

 

sofia
Publicerad 13.08.2017 kl. 19:14

embrace the finn-ness


Hej hej allihopa! 

Det är lördag och helt som på beställning lite mulet och svalt väder. Var på Aurafest igår och det var helt över förväntan. Jag måste erkänna en sak till er kära läsare. 

Jag lyssnar på finsk rap, och gillar det. I KNOW, shame! Dock inte all finsk rap, men Mikael Gabriel har fångat mig. Vilken man! Helt sjukt bra keikka och totalt värt det. Vem sku ha trott att jag frivilligt betalar för att gå på en ganska så finsk fest i Kuppisparken? Fick ju se Robin också. Blir ju inte mera turkulainen än det. Men när man har missat alla andra Åbo festivaler i sommar, så tager man vad som finns kvar. Bra så!

Kanske det blir en finne av mig nån dag! Ser redan lite förändringar i mitt beteende mönster. Avståndet mellan folk på busshållplatsen känns mysigt, tycker det är weird om någon främling ler mot en på gatan och silence is nice. 

Hoppas ni har en fin lördag och önska mig lycka till på Aurafest dag två!

 

 

 

btw, fortfarande jätte kär och lite mera nu när han snällt tar fina fest bilder på beställning. 

 

sofia
Publicerad 12.08.2017 kl. 15:09

thank you notes vol. 7


It is in fact a new month, and with that come my monthly thank you notes! I feel it's nice to spread some gratitude to the little things in life that makes it a bit better. With inspiration from Jimmy Fallons original thank you notes on the Tonight Show (klick!). 


Here we go

 

Thank you..air conditioning, for making my immunesystem shut down and making me ill on my work week. So I can appreciate the good life I had before.

Thank you..Game of Thrones, for being the only tv-series in the world that unite people by mutual love and hate for the characters. 

Thank you..bad wifi. For reminding me how life can actually be simple sometimes..and frustrating. 

Thank you..that feeling when you finally remember that thing or name you've been wondering about all day. PRICELESS a-ha moments!

Thank you..puppies, for making the most hardcore people act like soft cuddly muppets. 

Thank you..VIKING LINE ROSELLA. For this amazing summer. Not only did I meet amazing people, but my patience grew a bit bigger and my skin a bit thicker. TACK! I'm OUT! 

 

That was my thanks for this month! Have a great humpday and be kind! 

 

Sofia
Publicerad 09.08.2017 kl. 13:07

 

hej hopp!

 

Namn: Sofia "fiauster" Johansson

Ålder:  Tjugoåtta jordsnurr

Ort: Åbo/Turkuland

Blogg: Här kan ni läsa om allt och ingenting, men oftast någonting! 

Gör: Studerar till socionom och lever lifvet

Är: Glad, mästare på överanalysering, snäll, tankspridd, lite humoristisk, semi musikalisk, lång, full av kärlek och ost

 

Follow me!

Instagram: Fiauster

Snapchat: Fiauster

 


 

 

 

 


 
bloggar jag gärna läser

 

Silje Werner

Blejk, Fejt & Fab

Janets Hälsopepp

Rachel Brathen

Hemulen

Andas

Anne Hietanen

Grön i Åbo


 

 

För fanmail eller övrig kontakt:

johanssonsofia0@gmail.com