GREETINGS FROM CROATIA


Hej och hå!

Sitter JUST nu i skuggan på en klippa brevid kristallklart vatten i 32 graders värme. Har vita fläckar av salt på kroppen av det saltiga havet och träningsvärk i benen av  allt klippklättras. 

 

Vi är på dag 3 av vår vecka här i Pula och allt är hyvvens! Idag är en chill dag då gårdagen spenderades i bilen. Vi har som sagt hyrbil för hela veckan, och eftersom det kostar 10 euro extra per dag (?!) för att ha två förare, är det bara jag som kör bilen. Underliga regler de har. Det är även bara förarens kreditkort som dög till betalningen..också jätte weird. 

Anyway, igår körde vi upp via Trieste till Ljubljana. Så vi körde genom Italien till Slovenien och tillbaka till Kroatien på en dag. Vilka vyer alltså! Fick inga vettiga bilder på det från motorvägen när man kanske inte ska stanna mitt i och ta en bild. Man sku tycka att de fanns utsatta fotograferingspunkter för turister - men icke det icke! 

 

Några grejer jag har reagerat på så här långt:

  • Helt ok trafik här, förutom den tre timmars långa köen vid gränskontrollen. Just då kändes livet ganska sugigt men nu är det ett svagt minne. Nästan. Försöker förtränga det. Thank god for A/C! Dessutom fick vi se alla olika sorters körstilar. De som följde reglerna och köade tålmodigt, de som försökte tränga sig förbi TROTS det ändå stod stilla och de som ställde sin bil i vägen för de som försökte sig förbi. TEAMWORK över gränserna! 

 

  • Det är rätt så fina vägar här och jätte rent! Inte mycket skräp som ligger omkring. 

 

  • Italienare har level 10 roadrage. As expected.

 

  • Jag KAN köra bil överallt - speciellt med en bra navigerare!

 

  • Vägtullar är inte så scary som jag trodde. 


Trieste är en fin italiensk stad. Hann inte se så mycket men pizzan var god och gelaton ännu godare! Det fanns små söta parkeringsrutor endast för vespor och det sku behövas överallt med tanke på alla mopeder och motorcyklar som tar upp bilparkeringsrutor. 

 

Ljubljana var så mysigt och fint! I storlek med Åbo med mycket kompaktare och finare. Hann spendera några timmar där och kan säga atg jag lätt vill åka dit igen! Min kompis Pia från Mallistiderna bor där så det var jätte najs att få träffa henne och hennes söta familj i samma veva, efter fem år sen sist! Jiisus tiden flyger. Hennes söta son Svit (uttalas typ som sweet), han stal mitt hjärta <3

 

 

Vi startade ganska sent från Slovenien så då vi äntligen var hemma runt 12, var ögonen trötta av all koncentration bakom ratten och kropparna stela. Men totalt värt det! Dock kommee vi att hållas inom Kroatiens gränser resten av resan för tammifan jag köar icke i den kön nå mer. 

Jag är ganska så överaktiv på Instagram så om ni vill se mer bilder i realtid får ni gärna följa mig på @fiauster

 

På återseende!

 

Filosofia Johansson
21.08.2018 kl. 16:51

Får man fortsätta leva som man vill fast man är i ett förhållande?


Nu är jag bussen påväg till flygplatsen och därifrån vidare till Kroatien! Åker med Lilly som fyi var min första kompis i Åbo som inte var en klasskompis och inte 5 år yngre. Däremot är hon ett helt år äldre, typ. Det är nog svårt att hitta jämnåriga kompisar i vuxen ålder om man börjar studera senare i livet. 

Jag har fått många frågor om min resa. Några "Vad säger pojkvännen nu när du far" och "Aj, reser du inte med Erik?" Och min favorit "Fick inte karln komma med?". 

 

1. Vi sitter inte fast vid midjan.


2. Jag tycker om att spendera tid med mina vänner och resa omkring med alla möjliga människor lika mycket som ja gör med honom.


3. Erik är nog den som minst funderar på det. Han är glad för min skull och mitt resande, och njuter troligen av en Fia-fri vecka! 


Jag har tidigare pratat om att ha egen tid och prioritera sina egna behov och intressen samt respektera den andras needs. Tur så är vi båda ganska likadana på det viset och tycker om vårt eget. Visst har behovet att vara runt honom blivit starkare och ibland är jag riktigt needy och vill umgås 24/7 - men han förstår nog och jag förstår honom. 

Och sen när ska man bara göra saker tillsammans när man är i ett förhållande? Jag tycker inte det är konstigt om man vill resa med en kaveri ibland, eller med familj. Lika bra vill jag ta hand om de relationerna som om vår. Det betyder väl inte att man gör fel eller att vi inte vill umgås? Vi har många gemensamma resplaner i vår framtid, men också några skilda. Han gillar inte solsemestrar och jag gör. Så hellre far jag själv med någon som också gillar det än tvingar han med. För nog måste man ju kunna göra som man vill fast man också är tillsammans? Hur tänker ni?

 

Skål för betald semester!


Btw. Det sugigaste med att bo i Åbo är nog resan till Vanda flygfält. Ca 2 h i buss före 3 h i flyg. #revenvärker 

 

 Vi hörs i Kroatien!

 

Sofia
18.08.2018 kl. 14:54

jag har skaffat mig en till hobby!


Jag gjorde en liten undersökning på instastory på om vilka rubriker jag ska fortsätta med på bloggen, förutom mitt vanliga flum om mig själv. Jag har haft lite paus med Veckans babe (som egentligen borde vara månadens babe) & Thank you notes för jag blev själv lite busy och konsumerad av annat så det fanns lite tid. MEN det är ingen ursäkt om man vill upprätthålla någonting, right? Dessutom tyckte jag att tio avsnitt av thank you notes var ganska passligt. 

Men folket har röstat och de vill ha tillbaka allting + lite mera inlägg om mat, recept och annat gott! Så nu ska de bli fart på fiauster. Men tänker ändå inte vara destu allvarligare än vad jag redan är, för det är ju mer som en hobby, och den handlar ju om mig och mitt liv-ish. Så nu ska jag börja leta reda på intressanta typer att intervjua! Finns massor, så stay tuned för det. 

NICE TEAMWORK Y'ALL!

På tal om mitt liv så anmälde jag mig precis till körsång (!!) på Arbis i Åbo! Tammisjutton nu ska jag ha hobbyn jag gillar! Plus att ingen förkunskap, förutom ett någålunda bra musik-öra krävs, så månne inte det gå för sig med min röst! Det är nu jag är i den åldern jag vågar göra sånt jag borde ha gjort tidigare. No shame!

 

 

Jag skulle rekommendera till alla att pröva på nåt man kanske alltid velat prova på - men inte vågat! Prata med den där typen du har en crush on. Res till ett land du alltid velat besöka (förstås spara pengar först, duuh'), smaka på sniglar eller ligg en hel dag på soffan utan att göra nåt. Något litet kan vara ett stort steg för någon!

 

Fiauster out. 

 

CHEERZ. 

 

 

sofia
15.08.2018 kl. 18:02

ROADTRIPPIN' ALL AROUND

 


Hellurei det är snart tid för min nästa resa, nämligen om 6 dagar! Den här gången blir det Kroatien och med mig har jag Lilly. Den blev bokat ganska spontant i februari när jag inte hade en aning om min arbetsframtid och var lite grå, och flygbiljetterna var skitbilliga. Hon hade just kommit från en resa och hade post-semester blues. Ganska bra kombination.

Vi ska flyga till Pula och har hyrbil för hela veckan så vi kommer (jag) köra omkring till många olika städer och kanske t.om våga oss över gränserna till Italien och Slovenien! Vem vet, kanske jag bara vågar köra från hotellet till stranden.

Nä, men jag tycker om att köra bil, och sku kunna påstå att jag kan hantera en bil ganska bra. (inga utomstående åsikter mottages). Så jag har vågat mig på många olika bilar på många olika ställen i rätt så ung-ish ålder. 

 

Tänkte lista de ställen jag kört i som har gjort mig till en bättre chaufför. Det är inte så många men ändå fler än ett!

 

 

  • Norge

Jag har två gånger bilat från Finland till norra Norge då jag har rötterna i Mo i Rana. Det är ungefär en hel dag i bilen från Ekenäs, via Sverige, upp till fjällen. Första gången var scary as hell då jag kanske haft körkort ett år, men andra gången ca. 6 år senare var man vaner och tuffer. Har också varit kusk ett varv i Trondheim när jag var där på besök. 

Tycker inte det är svårt att köra i Norge, mera skönt för ögonen då naturen är så tusans vacker! Bara man håller upp ögonen för renar osv.

 

 

  • Skottland

Jag var skitnervös när jag skulle hyra bil i Skottland för första gången. VÄNSTERTRAFIK! What iz up with that? Vet inte hur många gånger jag smällde handen i dörren när jag skulle växla med höger istället för vänster. Det var så förvirrande att hållas på vänster sida av vägen - speciellt när man skulle svänga eller köra i en rodell. Men efter en tid lärde man sig det också och det var en upplevelse i sig. Rekommenderas starkt att antingen bila eller åka tåg genom de skottska högländerna. SO FREAKIN' GORGEOUS. Tänk höga berg, djupa dalar och duggregn. 

 

 

  • Mallorca

Sydeuropa och trafik..need I say more? Folk kör som de själv vill och viftar med händerna omkring och ropade "eyy coño". Men klarade mig utan en skråma och hyrde bil relativt ofta under mina två säsonger där. Tror det gjorde mig till en bättre chaffis och mer självsäker, kanske. Eller så smittades deras carelessness av sig och jag bara kör på. No pasa nadaaa! 

 

 

  • Raseborg

Jag vet att det inte är ett annat land, duh'. Men jag måste lista med det för att Ekenäs, Karis och allt som hör till har nog egna trafikregler och att kunna köra bil i Raserborg utan problem är nog en talang i sig. Am I right? Det är ibland lättare att köra bil i Åbo eller t.om i Helsingfors för trafiken är mera styrd av trafikljus. Vet inte hur mycket det ena trafikljuset påverkar i Ekenäs liksom. Det är lite spännande och kul att cruisa på i hemstaden. Lite som fast and furious. Wroom.


Ser framemot att få cruisa omkring nästa vecka och hoppas det går smärtfritt och utan skråmor på både bil och på oss. Ska försöka plugga om hur trafik-vetten är i Kroatien så man är lite förberedd iaf. 

Jag rekommenderar stort att hyra bil när man åker utomlands. Man ser så mycket mer av landet och kan upptäcka fler ställen! So worth it. Är man flera än en så blir det inte så farligt mycket dyrare än att åka buss/taxi/båt om man vill längre än runt byn liksom. 

 

HE va he!

Om någon har rest omkring i norra Kroatien och/eller där omkring - ge gärna dina bästa tips på vart man borde fara på kytt.

 

CHEERZ!

 

Sofia
13.08.2018 kl. 17:52

sunday, lovely sunday!


Hola hola carambola!

Söndag igen och regnet öser ner. Gött. Finns inte mycket som slår ljudet av regn en sovmorgon. Kanske en riktigt goer ägg smörgås eller rena lakan i sängen. 

På veckoslutet var det ett år sedan Erik sa "nog är du ju min flickvän" till tonerna av Teflon Brothers på Aurafest här i Åbo. Vad är Aurafest frågar ni? Nå, det är en två dagars festival i Kuppisparken som består av typ 80% finsk rap och 20% dance. Typ. Förra året jobbade jag varje vecka det var nåt kul pågång, som Ruisrock, Tall ship races, halva RockOff och midsommaren. Så Aurafest var den enda festen kvar och tänkte att - why not?

Det var en super bra helg förra året och blev ett stort Mikael Grabriel fan. Otroligt nog råkade jag vinna ett par biljetter via facebook i år, så självklart ville vi fira vår årsdag på samma vis. Jag älskar födelsedagar, årsdagar och andra festligheter så jag tyckte det var ganska meant to be. 

Men touché LIFE, touché. 

Det blir ju aldrig så som man tänker sig. Vaknade på lördagen i det värsta skicket ever. Mådde illa, hade huvudvärk, stegring och låg i sängen hela dagen. En riktigt sugig dag. Men på kvällen skärpte jag till mig och så for vi till kuppisparken och hann se Mikael Gabriels sista låtar och alla JVG's låtar. (det led jag ut för Eriks skull). För nog skulle det ha harma rejält om vi inte for. Vuxenpoäng till mig för jag höll mig till pepsi&vatten och 100 poäng till honom för att han tog hand om mig hela dagen med mat, mys och bra humor. 

Men varför måste jag bli sjuk och krasslig just den här dagen? Jag blev riktigt orolig i ett skede när jag behövde kasta upp. I never do that. Almost never. 

Aint't life just a kick in the crotch, spit on your neck FANTASTIC?

 


Kärlek gör mig till en smörig sak, som ni har märkt. Ibland funderar jag nog vartifrån det kommer och vem jag har blivit. Men jag är lycklig och I know it - så jag får klappa händerna!

I mean - jag fick ett väldigt personligt och hemlagat kort + en superfin bukett med blommor! LÖV IT! Av mig fick han ett för stort läderarmband och ett köpt kort. MEN ska fara o korta av det så det passar. Hehe. 

 

 

 

Nu ska jag chilla resten av kvällen

Vad ha ni gjort? 

 

CHEERZ!

 

 

sofia
12.08.2018 kl. 17:30

forgetful fia


Tjenare tjenare mittbenare!

Det är tisdag kväll och i morgon är vi halvvägs in i arbetsveckan. WTF. Det var ju just helg? Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om när dagarna går fort. Ibland är det skönt men ibland hinner jag inte riktigt med. 

Idag har varit en bra dag från första stunden. Vaknade av de klingande klockorna från Åbo domkyrka, åt en lugn frulle och kollade på ett avsnitt av Glee. (yes I'm a Gleek).

Hela dagen spinnade på i samma takt. Men, jag har varit väldigt yr i huvu både på jobbet och efter. Lite små glömsk. I vilken ålder kommer de första tecknen på demens? Blir ju faktist trettio nästa år. 

Jag gick halvvägs hem från gymmet när jag håka att min vattenflaska blev efter. Tvekade en stund, because hungry, men bestämde mig för att gå tillbaks efter den. Det är en non-gmo Sistema flaska after all. 

Väl framme på gymmet, efter en rundtur, kom jag ihåg att den är i väskan. Alltså, fick ju in extra steg, men jäklar va onödigt. Tur så hade jag maten färdig hemma, annars sku jag har ätit min vikt i knäckebröd. Men hur kan minnet svika sådär underligt? Brist på syre? Brist på mat? 


 

Annars så har jag hittat tillbaka till min träningsrytm. Jag njuter av att röra på mig och har börjat utmana mig själv igen. Jag hoppas min nya dos av motivation håller i sig mer än en månad. Men jag tänker lite annorlunda nu. Nu vill jag få en stark och uthållig kropp som håller livet ut. Jag vill hållas frisk och pigg. Såklart är lite mindre häng och fläng en bonus - aint' gonna lie. Men jag bryr mig inte lika mycket om det mera. Kanske det också kommer med åldern? Att bry sig om viktigare saker än att se bra ut för andra? Eller är det bara en fas när sommaren är över.. Who knows. 

Nu ska jag ta en liten dusch och fundera på livets stora frågor. Varför har män mindre valmöjligheter när det gäller schampoo? Vem bestämde alla trafikregler från början? Varför har IKEA stoppat produktionen av påslakan med hål för händerna så man kan hålla i hörnen på täcket och VARFÖR kostar nötter mer än en huvudrätt på restaurang?


Ha det gött, ät mindre kött och gå inte när det är rött!

 

CHEERZ!

 

Sofia
07.08.2018 kl. 19:12

Sol, vind och vatten - och den arma åskan.


Sunday mode is ON. Är utvilad och trött. Har fått gå skolös, sminklös och ansvarslös hela helgen ute i skären. Så som det ska va. 


Har fått andas in, för min del, sommarens sista varma skärgårdsluft. Nästa gång jag är vid vatten och berg är i Kroatien och det är ju inte riktigt samma sak. Det kommer vara saltigare, varmare och annorlunda..re. kanske till och med vackrare, på ett annat vis. 

Såklart kom åskvädret till Hitis igår och jag, i vanlig ordning, hade hög puls och låste in mig i närmaste sovrum, medan de andra stod ute på trappan och kolla in vädret. I don't get it!

Min pappa gör samma sak. Sitter ute på trappan och observerar blixtar, medans jag hackar tänder under sängen. Visst är luften efter ett åskväder mycket friskare och så, men ändå obehagligt. 


Jag. Tycker. Inte. Om. Åska. 

Det är asigt väder. Högt, ljudligt och oberäknerligt. Så jag har inget behov av att titta på det när man hör det. 
Har lite fobi för högljudda smällar. Samma med fyrverkerier på nära håll. Onödigt hög volym. Reagerar också på om folk ropar, skriker eller grälar högt. Not a fan!

Nån annan som känner igen sig? Eller är det bara jag som är mesigär? 

 

 

Himlen är skyldigt RÖDER. 


Snart är de dags att åka hemåt.

Back to basics i morgon!

Gött.

 

Sofia
05.08.2018 kl. 15:51

Fem fröjder denna fabulösa fredag


Nummer ett: Att det alltid finns ett alternativ. Fördelen att veta detta är att allting alltid oftast går att lösa, om man tänker efter lite extra när det känns svårt. 

Numero dos: Vinden i mitt ansikte. Tammisjutton så trevligt med lite vind ute hörni! Det FLÄKTAR! Nu känns lifvet lite lättare att leva igen liksom. 

Nummer tre: Att fira fredag! Vi pratade om det på jobbet idag. Att på semestern firar man aldrig fredag och ser framemot helgen på samma vis som när man jobbar. På semestern är man ledig varje dag och fredag är som alla dagar, men nu när det är arbetstider igen så är fredag den bästa dagen! FREDAGSFEELIS!

Number four: Positiv feedback. Att få höra att man gör ett bra jobb och att det uppskattas - det är nog en så trevlig känsla och kan pigga upp dagen rejält. Mera feedback till folket! Även negativ feedback kan påverka en positivt, om man är sån som kan ta det och använder det till att förbättra sig. 

Nummer FEM: Min kropp. En riktig fröjd att inse hur mycket den kan göra och hur mycket den orkar efter en lång paus utan regelbunden träning och motion. Har inte tagit hand om den så bra i sommar, så är tacksam att den ändå orkar och vill! THANKS DUDE! Ska ta hand om dig bättre nu, jag lovar <3 


 

Det var mina fem fröjder denna fabulösa fredag! 

Nu ska jag packa väskan, tanka bilen, plocka upp kärleken och köra ut till skärgården för helgen!

Ha en trevlig helg, vi hörs!

 

CHEERZ!

 

 

sofia
03.08.2018 kl. 17:18

 

Hello!

 

 

Namn: Sofia Johansson

Ålder:  Tjugonio jordsnurr

Ort: Åbo

Blogg: Här kan ni läsa om allt och ingenting, men oftast någonting!

Är: Glad, mästare på överanalysering, plantlady, snäll, tankspridd, lite humoristisk, semi musikalisk, lång, full av kärlek och ost

 

 INSTAGRAM

FIAUSTER

 

Kontakta mig:

Johanssonsofia0@gmail.com

 


 

 

 

 

Senaste kommentarer