SOMMARLOV vecka två - STILL ALIVE!


Det är sommarlov och jag är inne på vecka två. Nu känns det som jag har landat och det känns bra att vara ledig. Speciellt efter en helg ute på Hitis. Ute i skärgården och vid hafvet! Livet känns bra och sommaren känns inte omöjlig liksom, när man har stuff to do och roliga typer omkring sig.

Just nu är det mulet och regnigt ute och det är skönt. Man kan stanna inne och binge-kolla netflix hela dagen UTAN att ha dåligt samvete över att "man borde" vara ute i det fina vädret. Speciellt i Åbo när jag inte har tillgång till en egen gård eller ens en egen balkong att sitta ute på. 

Men idag ska jag packa kappsäcken och styra mot mitt första stopp - Raseborg! Min bror och hans familj ska åka till landet down under på söndag och stannar resten av juli, så ska spendera tid med min familj resten av veckan. SÅ EFTERLÄNGTAT. Så när jag kommer till sommarstaden EKNÄS får solen gärna komma fram! Tack på förhand. 


Har någon annan lust att ses under min vistelse under veckan så är det bara att höra av sig! Åker vidare mot hufvudstaden på fredag - så CHOPCHOP!

 

Nu ska jag lyssna på senaste Potterless avsnittet och städa. 

För visst är det kiva att komma hem till en ren kämppä efter man varit borta? Det var det jag mena. 

Ber om ursäkt för mitt innehållsfattiga inlägg - men such is life sometimes. 

SMELL YA LATER!

 

 

CHEERZ!

 

 

 

 

 

sofia
03.07.2018 kl. 11:13

kärlek är kärlek!

 


Det är pride månad på gångs i nästan hela världen just nu och allt är kärlek och regnbågar. Jag skriver nästan hela världen för i många länder är det fortfarande förbjudet att älska vem man vill oavsett kön. Enligt google har 74 länder fortfarande lagar emot homosexualtitet. Sjuttiofyra länder? Vissa länder är sneaky. Som i exempelvis Jamacia som lagen inte förbjuder att en får vara gay, men det är mot lagen att visa öppet att man är det. 

I Finland har det varit lagligt att få älska vem man vill sedan -71, och Pride drogs igång -75. (källa: pålitliga wikipedia)

Jag är inte gay, vad jag vet om. För vem vet egentligen 100% före man har prövat? Jag attraheras främst av det motsatta  könet och är 100% kär i min man och det är fullkomligt okej med alla i samhället. Men tänk om det skulle vara förbjudet? 

Tänk om vår kärlek skulle göra andra illa till mods och folk skulle ge fula blickar till oss (vem vet, det kanske händer ändå). Men tänk. Att inte få vara med den man vill - för att några kanske tycker det är onaturligt? 

Det har varit och är vardag för många och det ör omöjligt att sätta in sig i hur det kan kännas. 


Pride handlar om hur människor har kämpat och jobbar för att kunna älska och vara med den man vill - som vem som helst. Pride representerar kärlek, jämnställdhet, rättvisa för alla oavsett läggning. Pride - Stolthet. Det förstår väl vem som helst, skulle man tro. Men icke!

"Varför får dom en parad, vi vill också ha en parad" - unknown straight person. 

Skulle den straighta människan varit okej med homosexualitet från början hade det inte varit nödvändigt med Pride. Vi skulle leva i ett jämnställt samhälle utan problem, varje dag, varje månad och varje år. Men det har inte varit så och det kämpas för ännu idag. 

Som sagt, jag kanske inte är den rätta personen att yttra mig om pride eftersom jag inte hör till målgruppen eller har all fakta. Men jag stöder att alla ska få älska vem man vill och jag står bakom och respektfullt viftar med flaggan.  

 

HAPPY PRIDE!!!

love is love and I'm a proud supporter.

 

Helsinki Pride 2016

 

 

 

sofia
28.06.2018 kl. 10:05

MIN SOMMAR

Längesen jag har fyllt i en blogg-lista, eller vad? Så idag tyckte jag det var passligt för att fylla i Ratata's SOMMARLISTA! Enjoy:

 

Vilka tre saker börjar du tänka på när du hör ordet ”sommar”?

 

 

SOL, VIND OCH VATTN. 


Kommer du jobba i sommar eller ha semester?

 

Jag kommer vara sommarledig hela fem veckor. Ledig är ett fint ord för tidsbegränsad arbetslöshet. Sånt är lifvet för en vikarie! Men - det är inte fy skam att vara ledig i juli och det är inte hela världen, då mitt jobb fortsätter i augusti. Det är ju för sämre tider och roliga planer man sparar pengar till, eller hur? 


Vad gör du helst en ledig kväll?

 

Umgås med kiva typer i kvällsolen. Det kan vara på en gräsmatta, på en klippa vid hafvet, på en terass, hemma i soffan eller ja, var som helst! 


Vad är enligt dig, den ultimata sommarmaten?

 

Nypotis, fisk och nån god sallad - with a side of ice cream. 


Vad är ditt favorit ställe att vara på under sommaren?

 

I skärgården. Hands down. Där hafvet finns, där vill jag finnas. Tur så har jag många skärgårdsplaner i sommar. Både här och lite där. 

 


Hur skulle den perfekta sommardagen se ut för dig?

 

Att vakna upp av vågornas ljud, måsarnas skrik och solens sken. Dricka morgonkaffe i solen och läsa en gammal Kalle Anka. Slå bort kräk från benen. Spela kort och lyssna på radio. Laga god mat. Meta lite fisk. Dricka lite vin. Sova en stund i solen. Skratta. Simma! What else?


Ett fint sommarminne?

 

En midsommar för mååånga år sedan i skären då de andra var inne i stugan, så satt jag ensam vid bryggan och metade. Det var tyst, mörkt och jag fick så jäkla många stora abborrar! Det var den kvällen jag lärde mig själv att ta bort fisk från kroken och att man får bäst napp när det är mörkt och tyst. 

Samma midsommar byggde vi egna flottar och paddlade runt en holme, tills den ena sjönk. Haha. 


Finns det någon låt du förknippar med sommaren?

 

Alla svenska låtar, typ av Ted Gärdestad, Gyllene Tider, Tomas Ledin..osv.  

Kanske mest En kväll i Juni eller Trubaduren. 


Vad är fem saker du vill hinna göra i sommar?

 

  • Kasta bort vinterpälsen. Lär hända nu i helgen, kanske. 

 

  • Meta. Tänker snart köpa ett spö och dra nånstans här i Åbo om jag inte snart slipper och meta. Platsförslag?

 

  • Besöka alla ställen jag planerat och träffa allt folk som är kiva. Vilka är många. Ekenäs, Hitis, Ingå, Bromarf, Strömsö, Åland, Helsingfors...heh. 

 

  • Äta massor av god mat! 

 

  • Sist men inte minst - NJUTA AV SEMESTERN. Just nu är jag på dag tre, men jag har lite svårt att slappna av. Hoppas det lättar nästa vecka. För jag vill kunna andas lugnt. Tror jag behöver slippa till vattnet. 

 


Tror bestämt att mitt största mål i sommar är att överleva mig själv och kunna slappna av, samtidigt som jag gör vad jag vill. Som ni vet så är är jag världens sämsta människa på att var ledig. Behöver ganska mycket stimulans för att överleva. Så vi ska se - men CHALLANGE ACCEPTED!

 

CHEERZ!

 

kan btw gott rekommendera att besöka den botaniska trädgården i Runsala, Åbo. Perfekt för plant-tanter som jag. 

 

 

sofia
27.06.2018 kl. 16:11

A MIDSUMMER TO REMEMBER


Hello people!

I'm back on dry land after a weekend on Åland Islands and I'm super tired but also super happy! Today is my first official vacation day of my five weeks off. FIVE WEEKS! I'm going to be so bored in a week - but such is life as me. If you wanna hang out - plz don't hesitate to text me! 

This post will be in english so that everyone will see how cool it was. All pics are mine execpt the ones that are not!

Midsummer came, saw and concured - and it was so awesome. We left for Mariehamn on friday morning and came back home yesterday night. We were 12 people - 6 couples (plus two cats and a dog). A mixed group of different people that totally clicked and we had such a great time. Good food, great drinks and happy faces. 

They say a picture says more than a thousand written words - so I will show you how cool the past weekend was! Here we go.

 

 

the squad captured from a drone! (Picture: Jonas Ekholm)

 

 

part of the food!

 

 

the chefs!

 

 

the cute observer and the cute corn cutter!

 

 

the handsome and the me

 

 

a friendly game of kubb!

 

the kubb loser (picture: Riccardo Gatto)

 

The midsummer eve was rainy and cold because the sun doesn't always shine on Åland, despite what the locals may tell you. But after rain comes kubb and it was so much fun! At least the first round when my team owned it and won. But it's supposed to be a fun game and not a serous competition, some might say.

On midsummer day we went for a roadtrip to Smakbyn, or the taste village - flavor village if directly translated, and to Stallhagen brewery. The weather was friendlier and sometimes even sunny!

 

 

look at these happy faces!


In the evening we went to ÅSS by the harbour for dinner and drinks, and then we ended up in Arken for some dancing. I met so many familiar faces and I had a blaaast. Normally I don't go out to a club on midsummer but when in Åland, why not! 

The food at ÅSS was okay. A bit expensive for what we got on our plates, but okay. Some of us rated it 8/10 forks and some of us rated it 7/10 cats or someting. Did you know 7/12 people were chefs? Imagine how good the midsummer dinner was. 12/10.

 

 

 

The next day me and Erik had to catch the earlier boat for Turku so we left first of the group. We left tired, happy, broke and grateful for this lot of people! I'm do happy that we all worked so well as a group and I look forward to more get togethers in the future!

A big thanks to Anni who is the main reason I got to know everyone. Special thanks to Sofia and Jonas for hosting everyone. THANK YOU!

 

I hope everyone had a great midsummer!

 

Smell ya later.

 

CHERRRZ!

 

sofia
25.06.2018 kl. 18:42

jag är inte lycklig tjugofyra sju - är du?

 


Är det bara jag som känner mig pressad att vara lycklig, jämnt? Dagens melodi lyder att tänka positivt, se allt från den ljusa sidan och att schasa bort dåligt humör. Allt ska vara så trevligt och jävligt kiva hela tiden. Om det inte är så, är man antingen deprimerad och mår dåligt eller bara är en otrevlig människa.

Men vem är det som pressar på denna sk. lycka? Vem har bestämt att det är lyckan som är målet och den ska kännas och vara konstant?

Ibland kan jag bli orolig om jag inte är hundra procent glad hela tiden. Då börjar jag ifrågasätta allting i mitt liv. Är jag inte nöjd med mitt jobb? Är det något med mitt förhållande? Min hälsa? Mitt liv? Vad är det som är fel just nu?

Ofta är det inget mer speciellt än sömnbrist eller hunger som är boven. Men hjärnan hinner vandra några mil innan man ätit och inser att - haha, där var det. 

För - vem fan är lycklig hela dagen? Vem får inte på nervena ibland och i den stunden inte känner sig sådär jätte hejsan? 

Inte stiger jag upp på morgonen för att koka kaffe, spiller kaffeporo på golvet, slår tån i soffkanten, svär en stund och tänker - men jag är så lycklig så det gör inget. Eller om någon går långsamt framför en på trottoaren eller om någons barn skriker i flyget. Nej. Men jag låter inte den dåliga stunden påverka hela den dagen. 

Jag tror att man mår bäst av att tillåta sig själv ha lite sämre humör och vara lite irriterad ibland. Man behöver inte vara glad om man känner sig utmattad på en fredag kväll efter en jobbig vecka. Man får sura en stund utan att bli dömd till surkärring. 

För om man strävar efter att vara lycklig och glad hela jävla tiden - kommer det någongång att slå tillbaka och där står man oförberedd utan nån som helst vetskap om hur man ska hantera det. Balans!

I'm happy every day, men inte all day, every day. 


Jag är nöjd i mitt liv. Jag må bra, har det bra, min pojkvän gör mig så glad och jag har ett bra jobb. Men nog har jag stunder som jag tvekar på mig själv, blir irriterad på folk, är ful, jobbar lite hårdare och känslor känns starkare - men det gör väl inte mitt liv mindre bra och lyckligt, utan bara vanligt och mänskligt? Eller? 

 

Asking for a friend, that is me. 

 

sofia
20.06.2018 kl. 21:16

flunssan väljer alltid rätt tillfälle


Hej måndag!

Ute är det midsommarväder. Aldrig slår det fel! Men idag klagar jag inte på lite blåst och kyla. Lider av post-möhippetrötthet och sitter gärna inomhus invirad i en filt framför tv'n. Gött.

Förra veckan var jag riktigt flunssig och sjuk. Snorig, hostig och febrig. Var till och med hemma från jobbet en dag, vilket var första gången för mig! Men kände att jag aldrig blir frisk om jag aldrig vilar. 

Det är intressant detta fenomen att bli sjuk. Det händer oftast när man verkligen inte vill eller kan bli sjuk. Tycker det skulle vara mer behändigt att bli sjuk när man har möjlighet till det. Som när veckan är totalt oplanerad eller när man är ledig. Men nej, man ska bli sjuk när man har en sommarfest och en möhippa i Stockholm. Men jag är ingen quitter så deltog på båda på sparlåga och 90 % medicinerad. 

En annan sak som är intressant är hur mycket som krävs innan man bestämmer sig för att bli hemma från jobbet. I min bransch hänger det mycket på att mn inte vill lämna andra i skiten. Det är samvetet som spelar mest roll. Inte hur sjuk man är, utan hur det påverkar sina kollegor. Så man kommer hellre på halv-maskin med täppt näsa och sprängfärdigt huvud på jobb än att bli hemma för att bli 100% frisk. 

Ändå säger man till barnen och föräldrarna att alltid ha en feberfri dag och att alltid vila hemma tills man är helt frisk före man kommer till dagis. Men själv snurrar man på där halvdöende tills någon skickar hem en. Sen ligger man hemma i sängen och funderar över hur jobbigt ens kollegor kan ha när man är en för lite i gruppen. 

Intressant visst?

Idag är jag trött, näsan är täppt igen och huvudet känns tungt. Men det beror mest på sömnbrist, post-möhippa & måndag. Bara 3 dagar kvar tills sommarlov så ALLA ORKAR! 


Hade i planerna att göra ett möhippeinlägg - men jag har inte lyckats ta en enda vettig bild mellan alla aktiviteter. Men kan berätta att det var en lång, rolig och aktiv dag i Stockholm med härliga människor. Fick testa på lasertag, fångarna på fortet och POLE-DANCING! HAHA. Rekommenderar alla aktiviteter. Skitkul och det känns i kroppen idag. Bruden var nöjd och glad - så det var ju lyckat. 

 

Så helt värt att vara lite sliten, tänker jag.

 

 

Nu ska jag laga lite middag och smälla ner mig framför tv'n tills Erik kommer hit. Har inte sett honom på tre dygn! Herrajestas.

Detta var ett flummigt måndagsinlägg. Perus Fia.

 

CHEERZ!

 

sofia
18.06.2018 kl. 16:59

INKED - Part TWO


...Snubblade nyss in på din blogg och kunde inte vara nöjdare, dina texter är både roliga, peppande och intressanta. Skulle du vilja göra ett blogginlägg om dina tatueringar och hur dom ser ut?...

Jag skrev ett tatueringsinlägg för över ett år sen om min syn på att ha tatueringar och lite kort om mina egna (länk!), så tycker det var passande med Inked - part two!

Jag har som jag skrivit förut så har jag prytt kroppen med sex tatueringar. Alla har en viss betydelse men inget jätte spännande. Jag gillade motiven och har gjort de flesta på de olika ställen jag bott på. Reason enough!

Min första tatuering gjorde jag för 11 år sen. Fick till födelsedagspresent av mina vänner som smidigt fick priset nerprutat så de hade råd med alkohol till helgens fest. Det blev en enkel stjärna i nacken från Timppas tattoo i Svartå. 

Året efter det gjorde jag en tre månaders praktik i Reykjavik, och var i min dö-skalle-emo fas - så min andra tatuering blev just det. En döskalle med lite spindelnät och rosor. Mamma blev inte glad, men det blir hon inte av någon tatuering, hehe. Det som jag gillar med den är att den är gjord freehand och på Island. Så varje gång jag ser den, vilket är sällan då den är på skulderbladet - så påminns jag om tiden där och hur livet var najs då. Minns inte alls vad studion hette, men kommer ihåg att tatueraren var amerikansk och kallade mig för skull-girl. 

 

 

Tredje tatueringen blev en fortsättning på den första. En stjärna blev flera blandat med musiknoter. Jag älskar musik och jag är ju en riktig stjärna så det är väl vad det betyder, om det ska behöva betyda nåt. Den blev gjord på Mallorca när jag jobbade där 2013. Shabbigt kanske för många, att göra tatuering i Magaluf - men gick till en välkänd studio, i dagsljus, långt bort från trashyga bargator och efter många rekommendationer - Magalluf Ink Custom Tattoos.

Fjärde tatueringen gjorde jag i samma studio två år senare då jag var på solo semester till Mallis. Det var lika impulsivt som alla andra och BOOM så satt en drömfångare på vaden. Den var väl lite mer planerad och den ska föreställa att drömmar tar en framåt - typ. Det och att den är gjord på min paradisö Mallorca. Den blev lite större än vad jag tänkte, men vad gör det när den är så fin som den är? 

 

 

Jag planerar sällan mina tatueringar länge. Får en impuls och där sitter den oftast en- tre timmar senare. Låter kanske dumt i mångas öron men det är enda sättet för mig att ta en. Planerar jag för länge, hinner jag överanalysera sönder idéen tills den inte är en bra idé längre. Get it?

Min femte tatuering är de skottska högländerna på höger arm. Ville ha någonting som minne från min tremånaders praktik. Jag bokade tid en dag till Elgin Highstreet Tattoo shop, gick dit en annan och 10 minuter senare var det klart. Det som är roligt med den här tatueringen att den kan också representera vart jag är född. För min födelseort, Mo i Rana i Norge, är omringad av fjäll. So there's that!

 

Min sjätte och senaste tatuering är gjord här hemma i Åbo. Jag ville ha en från Finland såsom bergen från Skottland. Den här är den första jag planerat nogrannt med tatueraren. Jag kontaktade Johanna på Paint&Ink i Åbo och gav henne mina idéer om finsk skog, djur. vatten, måne osv osv. Hon pratar svenska så det kändes ju kanske lättare att sätta ner sig och faktist säga vad man vill. Hon ritade, sketchade och TADAA - masterpiece. Tanken är att förena bergen och månen till en half-sleeve nån dag eftersom dom är på motsatt sida på höger arm. Some day!

Roligaste med den här är man kan se många saker i den! Från en vinkel ser den ut som WWF pandan och från en annan ett ägg med skog i. Vad ser du?

 

 

 

Så där var det! Ett grundligare inlägg om min kära kroppskonst. Hoppas det hjälpte någon eller var ens lite intressant att läsa!

Jag har mina på ställen jag inte ser hela tiden, har jag märkt. Men jag tror det är bra så jag inte tröttnar på dem. Jag älskar tatueringar och skulle gärna ha fler! Men just nu är jag nöjd så som jag är. Några fina minnen från mitt liv som jag alltid bär med mig - och andra klyschiga quotez.

Tips från coachen: Hösten och vintern är bra tider att tatuera då man inte är utsatt för direkt sol och värme. Det ger tatueringen tid att läka bra så den mår bra livet ut och behåller sin fina färg! Rekommenderar också solkräm på sommaren och massor med kärlek under läkningstiden. 

 

Ha de gött och wear your tattoos loud and proud!

..och om du inte har nån - fin är du ändå!

 

CHEERZ!

 

Sofia
11.06.2018 kl. 20:13

weekend highlights


HAPPY SUNDAY!

Har haft världens chilligaste helg. Dels för att mitt huvud har varit sprickfärdigt sen fredag eftermiddag, och dels för att jag bara varit så chill i själen. Tänka sig!

 

Tänkte lista tre highlights från detta veckoslut:

 

  • Jag fyndande ett par jeans på loppis! Ett par svarta snygga Karve jeans för fem fucking euro! Jag hittar aldrig något på loppisar så jag är super stolt o nöjd!

 

  • Var på personalfest på fredagen. Vi grillade och drack vin, pratade om allt möjligt och lärde känna varandra bättre. Jobbar nog med ett kul gäng! Sen blev det karaoke på Pocket och dans till TrrTrrTrr på Apollo. Fick snällt gå tillbaka nästa dag för att hämta min telefon som blev efter. Heh. Men jag ser det som en bra sak - för det betyder att jag inte haft tid att peta på telefonen utan bara dansat och haft kul! Right?

 

  • Smörvaring: Min älskade pojkvän. Som tar hand om mig när mitt huvud är sprickfärdigt av spännigar i nacken och krapula, får mig att skratta och bara är så najs som han är. Fast vi bara chillade hela lördagen och inte gjorde något vettigt, så led vi inte av det alls. Han e nog en fin en, min Erik. En riktig keeper!

Även om mitt huvud ännu dunkar och ögonen svider, har det varit en bra helg. Vet inte om det är spänning i nacken eller något värre som växer i hjärnan - men hoppas det går över snart. Nu ska jag skriva ett inlägg om mina tauteringar som blev önskat av en läsare. Har någon annan frågor om dem så är det bara att lägga en kommentar!

 

Men, nu är det bara 9 arbetsdagar kvar före midsommar, Åland och ledigt! DE NI, de e grejjer de.

 

CHEERZ!

 

Sofia
10.06.2018 kl. 18:09

 

Hello!

 

 

Namn: Sofia Johansson

Ålder:  Tjugonio jordsnurr

Ort: Åbo

Blogg: Här kan ni läsa om allt och ingenting, men oftast någonting!

Är: Glad, mästare på överanalysering, plantlady, snäll, tankspridd, lite humoristisk, semi musikalisk, lång, full av kärlek och ost

 

 INSTAGRAM

FIAUSTER

 

Kontakta mig:

Johanssonsofia0@gmail.com