barnlös betyder inte meningslös

13.04.2017 kl. 20:16

Jag vet inte hur det är med er, men mitt facebook flöde kryllar av babybilder, husköp, förlovningar och giftemål. Alla jämnåriga, äldre och yngre vänner bildar familj och bygger bo runt om i världen. Jätte härligt hur de flesta finner sitt. Mindre ser man av såna som jag, som lever ensam. Inget fel med det heller. Ibland ser det lite smårolit ut då jag postar om mina borttappade hörlurar och en annan om ens barns tappade tänder. Potato, potato.

I can't help but wonder...

Jag har ingen som helst plan på att skaffa barn. Det är bara inte nåt jag strävar efter. Det enda jag ser i min framtid just nu är stadigt arbete, glädje och hälsa - och allt vad det innebär. Ja, jag vill gifta mig nångång och stadga mig - men två personer och eventuellt en hund kan också vara en familj.

Ibland får ja höra: "Såklart du vill. Du som är så bra med barn, skulle ju bli en bra mamma!" Jo, jag älskar att vara omkring barn. Mina brorsbarn, mina vänners barn, kusiners barn & att jobba bland barn. Det ger mig sån lycka, glädje och vet ni, barnen brukar oftast tycka om mig också. Men lyckan är att kunna returnera barnen till sina föräldrar och gå hem.

Jag vet att vi kvinnor är skapta för att bära och föda barn. Biologiskt. Men bara för att en kvinnokropp är byggd till det, så betyder det inte att förmågan eller ens att viljan finns. När jag ser en baby så blir jag såklart glad och lycklig - för barn är härliga. Men det gör inte att min livmoder lyser av längtan.

Andra kommentarer som alltid flyger på är "Vem skall ta hand om dig när du är gammal?", "Vänta bara tills du håller i ditt barn", "Men vad annat skall du göra om du inte skapar familj?", "är du inte lite självisk?" och min favorit "vänta bara tills du träffar den rätta".

Varför blir man alltid ifrågasatt om man inte planerar att skaffa barn? Inte frågar jag tillbaka "Varför har du barn? Hur tänkte du där? Har du nu råd?" Måste man alltid kommentera om någon väljer att avvika från the circle of life?

Mamma säger att hon vet att hon kommer bli mormor någon dag. Det kan jag inte neka, för när jag tar examen så tänker jag skaffa hund. Barnbarn som barnbarn.

Det jag också tänker ofta på är att det kryllar av folk på denna jord. Så om jag väljer att inte föröka mig så märks det verkligen ingenstans. Sen är jag väldigt tveksam över om jag vill lämna någon efter mig för att överleva här. För det lär inte blir bättre. Men det är vad jag tänker. 


Jag säger dock inte att jag aldrig kommer få barn, det kan jag inte veta. Om det händer så hoppas jag att orsaken är för att jag så otroligt upp över öronen förälskad i någon, där vi av ren kärlek vill skapa en liten människa som är hälften jag och hälften honom eller ta hand om ett barn i nöd. Men det är inte någonting jag kan planera, som allt annat i livet.

Trust that life will take you where you need to be.


*detta är mina åsikter om inget annat sägs. KRAM

 

sofia
Kommentarer (11)
Bra Fia!!! Vilken bra text! Ursäktar här tillika mitt fb-flöde med enbart hästar....och barn ibland.
tinde13.04.17 kl. 15:45
hahaha ursäkten är godkänd :D KRAM
13.04.17 18:04
JA! Så glad att fler och fler börjar skriva och prata om det här. Jag känner precis likadant! Men det känns så himla tabubelagt att prata om det, speciellt i min familj där min mamma i princip är född för att ta hand om barn (hennes ord). Jag däremot tycker kanske inte så väldigt mycket om barn, och ser mest fram emot tills mina hundratals (så känns det) syskonbarn blir tonåringar så vi kan börja umgås på ett annat sätt. Såklart tycker jag om mina syskonbarn, men du vet, som du skriver är det härligast att kunna lämna tillbaka dem till deras föräldrar. Själv ser jag fram emot att ta hand om min sambo, en trädgård, vår katt, hund och några hönor. Det låter som himlen för mig!
Fanny13.04.17 kl. 18:12
Ooooh din plan låter verkligen himmelsk! :D Jo, det känns lite tabubelagt och oacceptabelt i många öron. Jag respekterar deras val och förväntar mig samma tillbaka liksom. Härligt att höra från likasinnade människor! KRAM! :D
13.04.17 19:05
Amen Fia! I so feel you! Rempar visserligen hus, men inget jag ids lysa ut med på sociala medier! Och barn....nope! Finns ej på min världskarta fastän jag har sambo och är i ett förhållande sedan 6 år tillbaka!
Janet13.04.17 kl. 19:14
Alltså jag har inget emot vad folk lägger på sociala medier - jag postar också om allting. Fritt fram med hus, hundar och familj liksom! Full respekt. Men anser att man skall väl få göra som man vill utan att bli ifrågasatt liksom :) AMEN SISTER!
13.04.17 19:23
De e roligt hur du får dom frågorna medan jag som har barn (men som ung) har blivit ifrågasatt så många gånger "om ja vet va ja gör" (ööh nää.. vet du bara för att du e äldre??) Eller min favorit: "Ha int du nångång ångra att du har barn?" ... lite sådär att aldri e de bra lixom man ska ha barn, men man ska int ha barn "fel".
Souf13.04.17 kl. 20:52
Ja men precis. :) konstigt hur allt som avviker från "kärnfamiljen" eller hur man lever verkar va fel ibland. KRAM supermorsan!
13.04.17 21:12
Man ska själv göra som man vill. Vill man ha barn fine! Vill man inte ha så fine! Jag visste redan som liten att jag ville ha barn som ung och många. När jag blev gravid som nyfylld 20åring (helt planerat!) Tyckte många av mina "vänner" att jag var helt knäpp. Förstörde mitt liv. Slösade bort min ungdom.. vad gav dem rätten att säga så? De ville inte ha barn i den åldern - helt okej! Men jag ville, varför var det inte okej?! Har också fått frågan många ggr om jag inte ångrat att jag slösade bort min ungdom genom att skaffa barn så pass ung. ALDRIG! Nu är jag 27 år och har 3 underbara barn som jag aldrig ångrat! Men bara för att jag ville vara ung mamma och önskade många barn, tycker jag absolut att det är okej att inte vilja ha barn! :) Alla väljer vi själv hur vi ska leva livet.
Marika14.04.17 kl. 11:47
You go girl!
14.04.17 20:19
Jag har varit ofrivilligt barnlös i 7 åroch har verkligen tänkt hit och dit på detta. Det här med att det skulle vara egoistiskt att inte skaffa barn. What? Om det är något som är egoistiskt så är det väl att skaffa barn! Jag skaffar dem till min glädje, för att jag önskar mig det. Det enda oegoistiska (mindre egoistiska) sättet att skaffa barn är väl adoption.
Ville bara få detta av hjärtat. Nu är jag lycklig enbarnsmamma och får i min tur ladda upp med svar på varför vi inte skaffar syskon...
Egoistisk mamma14.04.17 kl. 13:52
Vissa människor tänker inte efter när de säger vissa saker. Man kan aldrig veta orsaken bakom att man inte har barn. Det kan vara frivilligt och ofrivilligt - men hur som haver så kan man väl vara lite försiktig hur man slänger fram sina åsikter. Allt med lite nypa kärlek. :)
14.04.17 20:24
Bra skrivet!
Grön i Åbo14.04.17 kl. 17:56
Tack tack :)
14.04.17 20:19
Du har alldeles rätt! Var och en har rätt att bestämma över sitt liv och sin kropp. Jag är en fyrabarns mor med sex barnbarn och två barnbarnsbarn. Därtill är jag mormor till en hund och två katter och farmor till tre katter. Alla lika älskade. Därtill finns det många som inte får barn fast de önskar. Då är det grymt att påpeka att de ska "skaffa barn". Hänsyn är en bristvara.
Bea15.04.17 kl. 20:19
Helt underbart Bea :)
17.04.17 14:12
Fin text! Det känns lite som att oberoende vad man gör så gör man fel. Då kan man väl lika bra göra vad man vill! :)
La Dolce Musica17.04.17 kl. 11:04
Precis så :) Tack! KRAM
17.04.17 14:13
Bra Fia
Danu 17.04.17 kl. 20:19
jeee Danu!
18.04.17 14:11
Jag ville så gärna ha barn men kunde inte få sa dom. Sen när jag hade kämpat igenom och godkänt det så blev jag gravid. Då hade jag just börjat leva fritt och bodde i en paketbil.. Jag fick mitt mirakel, men tackar för att inte få fler! Alla harvi våra egna tankar, planer, räddslor och drömmar och jag tycker själv att det är fult och ohövligt att dömma eller ifrågasätta andras moderskap eller barnlöshet. (Sorry, det blev väl aningen långt :D)
Camilla26.05.17 kl. 23:31

 

Hello!

 

 

Namn: Sofia Johansson

Ålder:  Tjugonio jordsnurr

Ort: Åbo

Blogg: Här kan ni läsa om allt och ingenting, men oftast någonting!

Är: Glad, mästare på överanalysering, plantlady, snäll, tankspridd, lite humoristisk, semi musikalisk, lång, full av kärlek och ost

 

 INSTAGRAM

FIAUSTER

 

Kontakta mig:

Johanssonsofia0@gmail.com