små och stora kontraster

27.04.2017 kl. 13:40

Alla som är ens lite bekant med mig vet att jag bara älskar att äta. Frukost, lunch och middag. Hemma, cafér, picknic & på restaurang. Fancy, husmanskost och snabbmat. Jag är en gastronomisk kameleont. En gastreleont if you will.    

Jag är ingen expert trots att jag är utbildad kock. Visst vet jag en hel del, men det finns en orsak varför jag skolar om mig. Jag gillar att laga mat – men har inte den passion och kreativitet som krävs för att på riktigt lyckas i branschen. Så är nöjd med att ha det som ett fritidsintresse. För visst är mat gott när det bra lagat?  

Jag har haft den turen att bli bjuden på tre michelin upplevelser - varav jag betalat ½ gång (dryckespaket). Detta via att min bästa kompis är i branschen och har lite bättre kontakter samt att jag har en härlig pappa som ger den perfekta juklappen. Vilket gör att jag är en liten gastreleontisk blodigel som råkar vara på rätt ställe vid rätt tillfälle. #sorrynotsorry


Ju mer medveten jag blir, destu roligare blir det att pröva nya ställen. Men jag är verkligen ingen matkritiker eller matsnobb - tvärtom. Jag har egentligen ingen aning om vilket vin som går med vilken mat och vilken gaffel som äts med vad. Det jag fokuserar på är helheten. Är det god mat? Är det kiva stämning? Skulle jag besöka på nytt?  Är kocken snygg? Ni vet, detaljer.

 

 


 

Vi var nyligen på restuaruant Kontrast i Oslo på en 10 rätters middag med tillhörande dryckespaket - gratis. Eftersom min resekomanjon har arbetat där så hade hon ett presentkort till förfogande och såklart nappade jag på möjligheten att får vara med och äta upp det. #feederfiauster

Jag älskar att äta på ett ställe som har synligt & öppet kök. Det gör maten ännu mer uppskattad då man ser hur kocken noggrannt arbetar. Skadar ju inte heller att kökschefen är snygg. Faschinerande.

Kan berätta att alla rätter och alla viner vi fick var otroligt gott och vackert. Så imponerad av alla i personalen, även om det ibland gick på danska. Jag ger middagen 9/10 gafflar. En gaffel bort för mögelostpulvret på ena desserten. Not a fan.

Nu tänker ni säkert:

Vad är det för konstig mat? Det tänker jag också ibland, även om jag ser cool och vetande ut. Men det är inte konstigt egentligen - utan hur enkelt som helst. Det är bra "från jord till bord" koncept. Dessa typer av restauranger har nära samarbete med allt från bönder till fiskare och använder alla råvaror till max. Inga konstigheter - bara hållbart!

En rätt vi åt bestod enbart  av hälleflundra, svamp och vårlök plus kökets egna odlade örter och mikrogrönsaker. Enkla, simpla och goda grejer  som deras hemlagade surdegsbröd och eget gjorda smör. Absolut inga konstiga ingredienser!

Men måste erkänna att det bästa brödet i hela världen hittar ni på ASK i Helsingfors. Seriöst det bästa brödet jag ätit. #nofakenews

 

Blir man mätt?  Kan ärligt säga att vi rullade ut från stället och halvsov resten av kvällen. Meningen är ju helhetsupplevelsen. Tar man en rätt så blir man ju inte mätt. Men varje rätt är ett penseldrag av hela konstverket (I know, så djupt). Men om man är riktigt vrålhungrig och bara vill ha nåt, så kanske man går någon annanstans och tar ett mål.

Men det är ju dyrt?  Såklart det kostar - men det är prisvärt (om man betalar, ehhe). Man måste tänka på allt som ligger bakom en måltid. Alla förberedelser, arbetstimmar och alla människor som arbetar för det. Blod svett och tårar. Men det är inte maten som är så dyr, egentligen. Det är kombinationen av mat och dryck - för vin är dyrt och oftast smakar de samma sak i min mun.. (sorry Anni).

Vad innebär en michelin stjärna? En stjärna betyder "en mycket bra restuaruang i sin kategori". Stjärnmarkering i Michelinguiden är en av de internationellt mest eftertraktade utmärkelserna i restaurangbranschen. Om restaurangen inte håller nivån uppe kan den förlora en eller flera stjärnor, eller helt bli av med stjärnmarkeringen, och detta brukar innebära ett stort förlust. (källa). De flesta krögare bränner ofta ut sig pga. den inre pressen som konstant brinner. He e int' lätt att va' passionerad! Jag har stor respekt för människor i restaurangbranschen, för det är inte lättförtjänta pengar. *höjer hatten*

Måste man kunna en massa för att äta lite finare? NEJ. Herrejestas se på mig. Amatören själv. Go for it! Mat är till för att ätas av vem som helst. Ingen förkunskap krävs - förutom att man bör gilla mat liksom.


Anyway, det är otroligt kiva och framförallt gott att äta som en kung ibland. Men såna här upplevelser räcker gott att prövas på en gång i livet. Även om man inte förstår hälften av vad servitörerna förklarar eller vad man egentligen äter -  så är det totalt värt det och super coolt. Men nu klarar jag mig med husmanskost och en rätters middagar en tid framöver. Gastreleonten - over and out!

 

från en helt vanlig Johansson som tar helt vanliga & oredigerade bilder.


 

 

 

snapster
Kommentarer (2)
Skål på det - bra skrivet, mitt i prick liksom alltid!
tinde27.04.17 kl. 20:53
Skål och tack för det :) KRAM
27.04.17 22:50
Jag heter Caroline Ahmed från New York. Efter 6 års äktenskap utan barn har jag äntligen blivit gravid. Älskling till Gud Allsmäktig min Kära syster skriver till dig att dela med dig vad Mallam Abudu har gjort. Jag sa till mig själv att jag Kommer att vittna om Mallam Abudu gör detta med örtmedicin, jag mailade dig för en begäran av ditt graviditetsmedicin förra året efter att ha sett andra kvinnors vittnesmål på en hemsida online bestämde jag mig för att uttrycka min tro och komma överens med dig. Din graviditet Medicin och du bad för mig att vi kom överens om att jag skulle bli gravid, Hallelujah !! Ja, jag blev gravid två månader efter och jag är nu 4 månader gravid ära till den allsmäktige guden. Jag vet att jag kommer ha en smidig och enkel leverans snart. Kontakta honom. mallamabuduspiritualhome@gmail.com
Caroline14.05.17 kl. 12:21

 

Hello!

 

 

Namn: Sofia Johansson

Ålder:  Tjugonio jordsnurr

Ort: Åbo

Blogg: Här kan ni läsa om allt och ingenting, men oftast någonting!

Är: Glad, mästare på överanalysering, plantlady, snäll, tankspridd, lite humoristisk, semi musikalisk, lång, full av kärlek och ost

 

 INSTAGRAM

FIAUSTER

 

Kontakta mig:

Johanssonsofia0@gmail.com