kameleonten

13.06.2017 kl. 19:28

Hejsan svejsan!

Nu har jag varit snart sex hela dagar ombord på båten och har en kvar innan jag slipper hem. För er som inte vet, så jobbar jag på Viking Line som lekledare i sommar. Det är otroligt roligt, intensivt och dagarna går ibland så fort så jag hinner knappt blinka! Skönt så!

Det jag har märkt under min första vecka är: jag saknar frisk luft, gamla tanter är giriga (de norppar åt sig en näve godis från barnens godisburk när man inte ser) och att det var ingen vits med att släpa med gymkläder hit (ingen ork!).

Anyways, passagerarna på båten är mest ålänningar och svenskar. Allt går på svenska här och det är skönt att inte behöva använda så mycket annat språk. Förutom idag, då hälften av alla barn var finska. Så jag hade dialog på finska och svenska i storshowen idag. Hurja!

På tal om språk, det jag märker på mig själv är hur min finlandssvenska försvinner när jag pratar med svenska barn, specielt på scenen. Plötsligt hör jag hur min starka muminsvenska går över till rikssvenska. Mest för att jag vill att barnen skall förstå mig bättre, men dels för att jag hör det varje dag och blir lite hjärntvättad. 

Är det bara jag? 

Jag har märkt detta tidigare. Umgås jag med svenskar, blir jag svensk. Samma gäller ålänska, norska och jaa, t.om. hesadialekt. Jag märker medans jag pratar hur det bara växlar över. 

"Morjens, ho mår du?" till "Hejsan, huuur måår duuu?". 

Men direkt jag umgås med någon med samma finlandssvenska som jag, kommer muminsvenskan tillbaks. Helt vrickat ibland. Men jag kan ju inte vara ensam om det här?

Dock så känner jag några som inte alls påverkas av andras dialekter. Min kompis från Ingå, som jobbat här i fem år pratar precis lika som före. Intressant. 

Är jag en språklig kameleont eller bara lätt påverkad?

En sak är säker, jag trivs jätte bra här och det är så kul att få stå på scen och underhålla igen. Känns nästan som att jobba på ett flytande hotell där det byter barn var femte timme. Same same. Ville Vikings nya dabdans låt är skitrolig och finns på Spotify! Jag kommer ha massiva "dab" axelmuskler i augusti. Känner redan hur de växer. 


Nu måste jag powernappa en stund före vi är i hamn. Sen börjar det igen. 

So long, farewell, auf wiedersen GOODBYYE!

sofia
Kommentarer (1)
Jag är precis likadan. Har varit enda sen liten. Direkt vi kom till kusin i Haninge slog jag om. När vi besökte faster i Kimito byttes ord ut. For jag in till Helsingfors blev dialekten en helt annan också. Utan att jag medvetet gör det. Under helgens bröllops-vistelse i Märsta fick jag verkligen koncentrera mig på att hålla mumindialekten kvar :)
Marika13.06.17 kl. 20:22
Det är ett roligt fenomen! :D
13.06.17 23:40

 

Hello!

 

 

Namn: Sofia Johansson

Ålder:  Tjugonio jordsnurr

Ort: Åbo

Blogg: Här kan ni läsa om allt och ingenting, men oftast någonting!

Är: Glad, mästare på överanalysering, plantlady, snäll, tankspridd, lite humoristisk, semi musikalisk, lång, full av kärlek och ost

 

 INSTAGRAM

FIAUSTER

 

Kontakta mig:

Johanssonsofia0@gmail.com