we're only human, after all

13.07.2017 kl. 13:04

Hejsan svejsan alla läsare!

Halva sommaren är förbi redan och har fått njuta av två dagar sol. Inte mig emot - egentligen - för jag solar ändå inte. Men inte ska juli vara så här kallt. Det ska vara varmt, myggigt, grillmat, kall öl, kroppsångest och strandhäng! Men det vädret verkar vara när jag är på jobb. 

Anyways, som många inte kunde har missat, så var det fotbollsmatch mellan IFK Mariehamn & Legia Warsawa igår på Åland. Det var stora rubriker om hur de legendariska polska fotbollsupportrarna är påväg över och skall trasha Åland och våldta alla åländska kvinnor. 70+ av dom skulle komma över med min båt och vi hade trippelt upp med väktare ombord, massvis med polisbilar från Åbo på ön och alla var typ förberedda. Green street hooligans förberedda. 

Jag har ingen bakgrundsinformation om polska fotbollshuliganer, förutom det folk pratade om på båten. Jag tänkte att de är ju bara människor och knappast kommer de att härja omkring kl. 09.00 på morgonen bland alla barnfamiljer. Men har ju sett Green Street Hooligans (klick) så det var ju det enda jag hade som referens så..ganska så kluven.

Det visade sig att de var hur trevliga som helst, iallafall ombord. Vinkade glatt med en öl i var hand. Sa "hello, please & thank you". Vänligare än 80% av "vanliga" kunder. När jag skulle dra igång vår show med barnen steg de snällt upp och lämnade oss ifred i clubben. Ett annat gäng satt ute på sundeck och sjöng med till sommaren e kort. Hur glada som helst! Lite spänd var jag innan, pga. allt överhypeas. Men hade ingen orsak att vara rädd. 

Jag vet inte hur snälla de sedan var under matchen eller runt om på Åland, men enligt nyheterna hade väl det gått relativt lugnt till med x antal gripna. Ett 20-tal åkte med mig över till Åbo med nattfärjan och ärligt sagt så tyckte jag att finnarna på båten hade mera liv för sig än polackerna.

Visst är det bra att vara förberedd ifall nånting skulle brytas ut, så alla invånare kan känna sig trygga. För man vet ju aldrig vad som skulle ha hänt ifall de hade förlorat matchen. Lite lite överdrivet var det väl. 


Det jag blev och fundera över är hur de måste ha känt sig ovälkomna och färdigt dömda. Visst har de ett dåligt rykte om att vara riktigt roisiga fotbollshuliganer, men oftast är det 10/100 i gänget som kanske beteer sig dåligt. 

Det är samma sak som att alla muslimer skulle vara terrorister, alla blondiner är korkade eller att alla finlandssvenskar har en segelbåt. Varför har vi människor en tendens att dra alla över samma kam? Lite sorgligt tycker jag. Det är ju tvåtusenochsjutton, man skulle kunna tro att vi hade kommit längre i vår syn på människan. 

Am I right?

be kind.

 

 

sofia
Kommentarer (2)
Du slår alltid huvudet på spiken med dina finurliga formuleringar, mera bloggande åt svenskfinland!
Gertrud3213.07.17 kl. 22:23
Håller med Gertrud!
tina 15.07.17 kl. 08:01

 

Hello!

 

 

Namn: Sofia Johansson

Ålder:  Tjugonio jordsnurr

Ort: Åbo

Blogg: Här kan ni läsa om allt och ingenting, men oftast någonting!

Är: Glad, mästare på överanalysering, plantlady, snäll, tankspridd, lite humoristisk, semi musikalisk, lång, full av kärlek och ost

 

 INSTAGRAM

FIAUSTER

 

Kontakta mig:

Johanssonsofia0@gmail.com