skärp er, please

08.09.2017 kl. 15:15

"Universitet är universitet och yrkeshögskola är yrkeshögskola och aldrig mötas de två." 

Läste en screenshot igår där någon hade uttryckt sig ganska starkt om att Novia nu bor i Hanken huset på Henriksgatan i Åbo. Hur ÅA-studeranden inte är intresserade av att ha oss Novia studerande på deras marker, typ. 

1. WTF

2. Skärp er

Man skulle kunna tro att i år 2017 skulle den uråldrade åsikten om att man är en working class hero jämsides akademikerna när man går på yrkeshögskola. Men tydligen inte!

Jag har alltid fått det intrycket att vi som studerar på yrkeshögskola är snäppet under de som studerar på universitet. Vilket är helt (not) fine, för smaken är som baken. Alla har vi våra åsikter. Men, det handlar om hur man uttrycker sin åsikt.  

För att vi nu har tvångs-flyttat ut från vår byggnad på Nunnegatan och tagit kära Hankens hus är inte vårt fel. Jag vill inte vara där. Vet många andra som inte vill heller. Det är inte en praktisk byggnad för våra studier. Inte tycker jag det är trevligt att köa i evigheter till Gado eller Arken. Vi är tvungna att arbeta i mindre utrymmen, för mig är det längre väg till skolan, inget eget bibliotek, för få datorer osv. 

Dessutom nu, en mysig känsla av att vi inte hör hemma där? 

Schysst. Väldigt schysst. Kaveri liksom. 

Jag är väl medveten om att inte alla ÅAs studeranden känner så här, men ni som gör - skärp er. Lägg er energi på era studier och studieliv istället. Även om MK-klubben har tvingats flytta. (still, not our fault - vi hamna också flytta!) Så kan man väl göra det bästa av situationen. 

More is more och ju mer vi är tillsammans, destu gladare vi blir! Så kanske vi kan gräva ner stridyxan och bara acceptera vad som är. 

 

För att citera NN - KÄRLEK ÖVER FAKULTETSGRÄNSERNA, right?! 


 

 

sofia
Kommentarer (3)
Oj, suck ändå! (: hur orkar man lägga energi på sånt? Och varför göra skillnad på folk och folk/studerande och studerande liksom...?
Silje08.09.17 kl. 16:48
säg inte annat du.
09.09.17 17:34
Slut nya vänner ömt i den famn
som vi alla delar här
skilj ej heller på rang eller namn
ty alla välkomna är
Gertrud3208.09.17 kl. 18:35
Jag undrar var du läst dessa kommentarer? Skulle vara intresserad att se med egna ögon.

Jag är en av dem som studerade i hankenhuset och jag vet mycket väl att situationen inte är ert fel, varken vi studerande eller personalen har något att säga till om. Men jag förstår bitterheten, och kan även erkänna att jag också är aningen bitter, även om jag hann läsa klart nästan alla min kurser före jul så flytten inte påverkat mig så pass mycket. Hankenhuset var i behov av renovering, vilket vi studerande (och personal) försökt få ledningen att förstå i många år redan. Så kom beslutet att äntligen blir det en renovering - men då flyttar Novia in i stället. Lite surt ju. Och det är väldigt trångt i ASA. Utrymmena är fräscha men inte lika praktiska. Och det finns inget auditorium som är tillräckligt stort för de stora hankengrundkurserna. Samtidigt fortsätter personalen att minska, och undervisningen lider. Jag vet att samma gäller alla skolor med några få undantag, och vems fel är det? Jo regeringens. Högskolornas finansieringssystem måste absolut åtgärdas för fortsätter det i den här riktningen så sjunker utbildningsnivån i finland i botten.

Det blev långt här nu men sammanfattningsvis: jag förstår att människor är bittra och arga. Men det är inte ert fel och det är fel att ni ska behöva ta emot ilskan.
Mk-it (typ)09.09.17 kl. 16:49
Det var en screenshot på en instastory på en kommentar från en yle artikel om renoveringen! (https://svenska.yle.fi/artikel/2017/08/31/novia-inledde-studiearet-pa-sitt-nya-campus-sa-ser-det-ut) Det är nog inte bara den där ena kommentaren jag reagerar på utan det är många, speciellt från Hanken, som är bittra över flytten och det förstår jag. Men som du säger så är de ju ingen deras fel utan regeringen. Så vi kan väl ta ut aggressionerna på dem istället :) Så hoppas nu vi kan studera på samma område i harmoni ;) Kanske det borde ordnas en "fred"sitz!
09.09.17 17:34

 

Hello!

 

 

Namn: Sofia Johansson

Ålder:  Tjugonio jordsnurr

Ort: Åbo

Blogg: Här kan ni läsa om allt och ingenting, men oftast någonting!

Är: Glad, mästare på överanalysering, plantlady, snäll, tankspridd, lite humoristisk, semi musikalisk, lång, full av kärlek och ost

 

 INSTAGRAM

FIAUSTER

 

Kontakta mig:

Johanssonsofia0@gmail.com