julen är här och även den arma lutfisken

02.12.2017 kl. 15:48

Soundtrack: Hanson - Christmas time


Glad lilla jul allihopa!

Sitter hemma i Ekenäs nu och väntar på att brorsans dyker upp för lite lilla-julsmiddag. Mammas tomtar är framme och julmusiken är på. Har nog pyntat hemma också men det blir aldrig riktig julfeelis före man kommit hem ett varv.

Varför firar vi ens lilla-jul? Är det en finsk grej vi har? För tror inte mina svenska vänner har denna tradition. Rätta mig om jag har fel! Men I like it. Traditioner är kiva. Att sitta runt ett bord med tända ljus och äta god mat med nära människor två gånger på en månad. Va e bättre än de? 

Förutom mat så finns det mycket pro's and con's med denna högtidsmånad, så tänkte lista några grejer jag bara älskar och grejer jag inte tål med julen.

 

PRO'S:

  • Julmusik. Jag älskar julmusik! Jag blir så glad av lite Mariah Carey och Michael Bublé. Men det finns ett album jag spelar sönder varje jul och har gjort det så länge jag kan minnas: Hanson - Snowed in. Finns inget bättre.

 

  • Dekorationer. Jag har vuxit upp med att hemmet förvandlas till en tomteverkstad-ish, så det känns inte som jul före mitt hem ser ut som jul. Jag snackart gardiner, tomtar, gran & juleljus.

 

  • Klyshiga julfilmer. Love Actually är min favvis och den kollar jag på varje jul. En blir ju så smörigt varm i hjärtat! Men jag tål inte Home Alone.

 

  • Julklappar. Inte bara de som är till mig, men spänningen hos en när andra öppnar sina klappar och blir glada eller förvånade eller försöker dölja besvikelsen. Alltid lika intressant! Jag strävar alltid efter extrem lycka hos andra. Vem gör inte?

 

  • Julmarknader. Folk som samlas för att sprida och få lite julefrid. Dofter av ugnsäppel, rökt fisk och stöpta ljus. Riktigt mysigt vet ni! 

 


CON'S:

  • Stress. Inte egen stress, för jag brukar inte bli stressad vid julen. Men alla andras stress. Stress-handel, stress-städning, stress-packning..STRESS STRESS STRESS! Julen är ju till för att samlas med nära och kära för att fira en fridfull jul. I call bullshit on this one. Det är stress över klappar, maten,dekorationer, resor och fester. Why tho'?

 

  • Lutfisk. Vem kom på den här idén? Först torkar vi en slemmig fisk, sen blötlägger vi den och kokar den för extra slemmighet. Sedan serverar vi den med slemsås. I vår familj serveras den även med stekt bacon som man inte får äta om man inte äter lutfisk. Det är bara inte rättvist tycker jag! Jo jag är norsk, jo jag borde älska all fisk. Men fick inte den genen. Sorry, not sorry.

 

  • Julchokladaskarna. Som Johans Glans säger: Vilken sadist kom på Aladdin asken? Låt oss göra var femte oätbar. (KLICK.) Alla dessa år, alla gånger blir samma äckliga likörchokladbitar kvar. Varje gång man öppnar en ask och tänker JESS jag går till det undre lagret, så har någon redan plockat bort alla goda och lämnat kvar vad - körsbärslikörbiten och gelechokladen. Thanks.

 

  • Julstjärnor. Smördeg och plommonsylt dränkt av pudersocker. Why?

 

Trots alla cons så älskar jag julen. Det är min absoluta favorit högtid strax efter halloween och min födelsedag. Det är en tid för kärlek och mys. Det glöms ofta bort bland allt kaos. 

 

Glad lilla jul!

BE merry!

sofia
Kommentarer (3)
Hej dedär med chokoaskarna håller ja med om, det finns typ en god ask av 10 000 ;(
Elzziii03.12.17 kl. 10:41
så sant! men ändå är det samma askar år efter år..så månne int någon äter dom där äckliga. :D
03.12.17 10:48
Jag får typ ångest av chokladaskar! fyfasen :D
Silje03.12.17 kl. 13:29
Ja alltså vad ska man liksom äta? :D
11.12.17 19:43
Hanson - christmas time måste jag genast leta upp :D bara för att Hanson!
Andas04.12.17 kl. 19:04
Bästa! :D Dom har släppt en ny xmas skiva i år också!
11.12.17 19:44

 

Hello!

 

 

Namn: Sofia Johansson

Ålder:  Tjugonio jordsnurr

Ort: Åbo

Blogg: Här kan ni läsa om allt och ingenting, men oftast någonting!

Är: Glad, mästare på överanalysering, plantlady, snäll, tankspridd, lite humoristisk, semi musikalisk, lång, full av kärlek och ost

 

 INSTAGRAM

FIAUSTER

 

Kontakta mig:

Johanssonsofia0@gmail.com