VECKANS BABE - MÄRTA WESTERLUND

31.01.2018 kl. 11:17
Vi hör henne i radio, vi ser henne på instagram - men vad vet vi egentligen om Märta Westerlund? Det tar jag reda på!

Vi kommer båda från samma stad, men har först ifjol blivit bekanta via sociala medier. Kan hända att jag är gammal och du är inte! Dock diggar jag din coola klädstil, din humor och dina instastories. Så naturligt ville jag intervjua dig som veckans gäst!

Du jobbar ju på radio, dvs. Yle X3M, och har väl jobbat en bra tid redan, du är en aktiv Instagrammare och en allmänt positiv person i Svenskfinland. Så tycker det är mer än rättvist för oss alla som följer dig & hör på dig att lära känna dig lite bättre!

Vem är Märta Westerlund - den ena halvan av X3M-Veckoslut?

 

 

Först och främst, 

Hej! Kiva att du gästar Filosofia! 

Namn, ålder, hemort och skostorlek?


I Esbo, trettionde juli under det heliga årtalet 1994 föddes jag naken. Då med väldigt små fötter. Idag är mina fötter betydligt större (41) och oftast uppiffade med rött nagellack som jag gömmer i mina Dr. Martens.
Grundskola och gymnasiet rockade jag i Ekenäs. Ett mellanår i Oslo och sedan flytt upp till Vasa. Då jag började studera i Vasa hösten 2015 fick jag ganska snabbt namnet ”everywhere, everything”. Den titeln passar fortfarande. Mitt liv består av 10 projekt just nu. 10 projekt inom det kommande året. 10 projekt de kommande åren. 10 projekt jag drömmer om.

För tillfället är ett av mina projekt X3M-Veckoslut som jag leder tillsammans med min fantastiska och briljanta kollega Simon Karlsson. Ett annat projekt är mina studier på Allmän- och vuxenpedagogik på Helsingfors universitet. Ett tredje projekt är TV-dokumentären Fem Fenomen i Skolan som jag är programledare i tillsammans med Tuomas Enbuske. Ett fjärde projekt är vegetarisk kost. Och så vidare.
Jätteroligt att få gästblogga här på Sofias fina blogg. Jag ska försöka att inte trötta ut er utan koncentrera mig på Sofias frågor.

 

Hur har du saker att prata om i timtal? Läser du in dig på nyheterna varje dag eller drar du det på talang?


Ibland då jag går hem från en sändning känns mitt ”förråd” som tomt. I tåget påväg hem hinner jag tänka tanken ”nu har jag ju berättat allt, jag måste säga upp mig”. Redan samma kväll kan jag börja fundera över något meningslöst och obefintligt. I samma tanke inser jag att det här är en briljant tanke att diskutera på radio. Sanningen är den att som programledare vill jag vara nära lyssnaren.
Det du tänker på vill jag prata om. Jag är nyfiken. Jag vill veta vad som händer just nu och jag vill kunna bolla tankar kring vad som händer just nu. Så jo, jag följer med nyheter.
Det du kallar talang skulle jag mera kalla för:

1) kärleken till att prata

2) viljan att kunna och orka dela sitt liv

3) Öppenhet och kritiskt öga för samhället och livet.

 

Vad är det underligaste en lyssnare har skickat in i livesändning?


Haha. Oj. Vilken rolig fråga. Och svår. En gång fick jag in en bild på mig som någon hade fotat i smyg på en buss. Det var konstigt. Samtidigt lite smickrande.


Får man ha en dålig dag på radio?


Spontant vill jag säga; NEJ. Ingen vill höra på en surpuppa. För mig är radiostudion en trygg zon. Då jag kliver in i studion brukar allt strunt i huvudet lämna mig under de timmar jag ska sända. Men visst händer det att jag har en dålig dag. Kampen är då att det inte ska ta över min sändning. Jag är extremt bra på att visa mig glad fast jag är ledsen. Min bästa vän hör om jag ljuger då jag skrattar. Mitt mål är att hon ska vara den enda. 

 

Är Christoffer Strandberg så kiva som han verkar och när ska Kjell from Hell byta till Yle Vega?


Christoffer är bäst. Han är ännu härligare än han verkar. Mommona får börja lyssna på x3m. För Kjell får de inte.

 

Fem saker som går dig på nerverna – motivera!


Dryga människor
Lata människor
Elaka människor
Intoleranta människor
Ynkliga människor


Motivering: Det är en inställningsfråga. Ett öppet, mer effektivt och självständigt liv gynnar oss alla.

 

Du verkar vara en super energisk och glad person hela tiden – stämmer det? Om ja, HOW?


Det stämmer nästan. Jag strävar till att vara glad. Energisk kommer på köpet. Ibland misslyckas jag. Och det känns väldigt mänskligt. Så svar på din fråga om HOW är väl ganska lätt: Gör det inte svårare än det redan är, släpp saker som tar krafter, ta emot saker som ger energi och var stolt över vem du är. Sen då allt skiter sig gråter du lite. Det hjälper oftast. 

 

Du har ju en katt. Vad heter den? Är du en crazy cat lady?

 

Jeeeee, min katt får vara med. Hon heter Lucia. Hon var en djävul då jag köpte henne. En vildkatt
som nuförtiden är en väldigt snäll katt. Jag är inte en crazy cat lady. Men jag diggar Lucia.

 

 

Du kör ju med 50 olika motionsformer i 2018 – vilka har du gjort so far? Vad har du i planerna som känns mest utmanande?


Ja, det är en svinrolig utmaning som jag rekommenderar åt alla. Det ger inspiration att variera sin träning samtidigt som du har ett helt år på dig att slutföra utmaningen. För mig räknas motionsformen först då det finns en uppladdad bild på min ig. Rodd, studsmatta, löpning och snowboarding är därför mina fyra första motionsformer. Jag har inga planer. Den här utmaningen blir ett roligt experiment så får se vilka intressanta idrottsformer som dyker upp under året.

 

Du ska väl snart på solsemester – 3 viktigaste sakerna att packa?

 

ÅH, HALLELUJA, JA. Min årliga semester. Jag följer strömmen och sticker till Bali. Förutom pass, pengar och telefonladdare vill jag säga: 

1) Go pro

2) Två bra böcker

3) Mina favoritsandaler.

 

Som jag, är du ju uppväxt i Ekenäs, men bor i en annan stad för tillfället. Jag har inga planer att flytta tillbaka – men har du? Motivera!


Vår fina hemstad Ekenäs. Just nu är jag långt från Ekenäs mentalt. Jag tror inte jag nånsin kommer att flytta tillbaka dit. Men jag trodde också för tre år sedan att jag aldrig skulle flytta från Vasa. Nu har jag snart bott två år i Helsingfors. Så allt kan ändra.

 

Om en turist gick fram till dig i Ekenäs och frågade vad den skall göra för att fördriva tiden i tre dagar, vad skulle du rekommendera?


Jag utgår från att det är sommar eftersom en turist frivilligt vill vara i Ekenäs. Då skulle jag rekommendera Kjällviken, Raseborgs ruiner, Gamla stan och Ramsholmen.

 

Vad ska du bli när du blir stor?


Jag ska bli brandman.

 

På tal om stor – när jag första gången träffa dig live – reagera jag på att du var ju lång! Hur hittar du tillräckligt långa byxor? 

(Asking for a friend)


Jag önskar jag hade ett bra svar på din fråga. JÄVLA SKIT MODE JUST NU. Secondhand har varit en räddare i nöden. Och tygbyxor.

 

Sist men inte minst –

Har du lyckas Yoga i 30 dagar? Jag faila efter 11.


Fan. Nä. Jag klara fyra dagar. Så jävla dålig.

 

Läste du det här vill jag tacka dig för de minuterna jag tog av dig. De får du aldrig tillbaka så jag hoppas de var värt det. Nu får jag bara önska er allt gott under 2018.

Se till att hinna dansa, dricka vin, träna, äta gott , sova och skratta. Vill du höra mina meningslösa och obefintliga tankar kan du slå på radion på lördagar och söndagar mellan 11-16.

Eller följ mig på instagram: marta.westerlund

PUSS Å PISK

 


 

TACK till dig Märta!

Nu känner vi dig lite bättre och våra själar är lite lugnare.  Hoppas du har en gemytlig resa till Bali (dansar en regndans), fortsätter att läsa min blogg och ett stort lycka till med dina studier, alla dina hundratals projekt samt dina brandmansdrömmar! 

Men fram tills dess hoppas jag vi ännu får följa med dig i både radion och sociala medier! 

 

CHEERZ!!

 

sofia
Kommentarer (1)
Fin vy, ser bekant ut! Ha det skönt de sista dagarna!
Marre26.02.18 kl. 08:57

 

Hello!

 

 

Namn: Sofia Johansson

Ålder:  Tjugonio jordsnurr

Ort: Åbo

Blogg: Här kan ni läsa om allt och ingenting, men oftast någonting!

Är: Glad, mästare på överanalysering, plantlady, snäll, tankspridd, lite humoristisk, semi musikalisk, lång, full av kärlek och ost

 

 INSTAGRAM

FIAUSTER

 

Kontakta mig:

Johanssonsofia0@gmail.com