VECKANS GÄSTBLOGGARE - OSQ

26.02.2018 kl. 11:05
Okej allihopa, nu är det dags för min fjärde gäst! Idag delar jag min blogg med Oskar 'OsQ' Fagerström! Han är finlandssvensk, har en härlig personlighet, en passion för musik & har just släppt en ny singel! Vad är nu mer passande som min fjärde gäst? So with no further babbling: ge en stor virtuell applåd till - OsQ!

 

 

 

Först och främst – long time no see! Vad gör du nuförtiden? Varför hör du aldrig av dig? Skämt åsido. Kiva att ha dig med! 

 

Morjens Fia! Tack för att DU hörde av dig! Börjar bli ett tag sedan :)

 

Ja, verkligen! Börja med att berätta om dig själv! Vem är du, var bor du? Vilken är din go-to tv-serie? Vilken öl dricker du och vad har du för intressen?


Jag är Osku, hemifrån karis, bor i arabia i helsingfors.

Min go-to serie är för tillfället Criminal Minds. Jag har sett typ alla serier jag ens är lite intresserad av att se, men har ännu några avsnitt kvar av denna. Jag måste varje natt “slockna” till att jag ser på någonting för att få sömn. Så för tillfället drömmer jag ganska fucked up drömmar när det sista jag ser är mord när jag lägger mig. 

Det blir nog mest “budget öl” drucket. A Karhu på Iltakoulu (min stamkrog i Kallio). Nuförtiden har vi Lidl i Arabia, så det blir nog även en och annan “punainen paholainen” om jag råkar köpa hem. 

Jag gillar att spela futsal/fotboll, se på NHL på nätterna, se på stand-up och att gå på nån öl med kompisar och prata skit. 


Jag är från Ekenäs, men ändå så har vi ju hängt i samma kretsar i vår glammiga ungdom i Karis(fornia). Det var Serendi, det var Affes, det var lazy summer dayz, det var roisigt & framför allt kul! Hur minns du the glory days?


Jag minns samhörigheten och att jag alltid var omringad av vänner.

Jag behövde inte ens ringa någon utan kunde bara gå till pumpviken, ängen och lite senare till serendi, och alltid ha vänner på plats. Vi var några som alltid hängde med varandra, men vi hade heller inga problem att sluta oss till ett större sällskap. 
I en liten stad som karis kände alla till alla som hängde ute. Jag minns också att svenskspråkiga och finskspråkiga kom bra överrens, vilket fallet inte alltid varit med tidigare generationer. 

Jag minns hemmafesterna, fyllorna, hook-upsen och gånger man skämt ut sig med ett leende på läpparna. 


Om du sku kunna ge tre råd åt dig själv för 10 år sedan – vad skulle det vara? 

 

Tro på dig själv och stå upp för dig själv! Det är fint med ödmjukhet, men låt det inte bli till underskattning av dig själv. Våga ta för dig och se ditt värde.

Skriv mera, rappa mera, utveckla dig själv! 

Börja aldrig röka! Det är så satans dumt!

 


På tal om lazy dayz, när vi blev bekanta så var du en del av K-style. Vad har hänt musikmässigt sen dess för dig och hänger ni fortfarande ihop? 

 


Har inte hängt så mycket på de senaste åren, men vi har varit bokade med Simon på samma ställen en hel del. Vi brukar köra lazy dayz som en liten nostalgitrippsnummer. 

Musikmässigt har jag blivit en bättre och mångsidigare rappare än jag var då. Jag rappade ju bara på svenska på den tiden. 

Jag har blivit mera influerad av reggae. Mina texter handlar inte längre om att få ut ett budskap med ett rim i slutet av varje rad. Nu vill jag att varenda rad har en mening och låter bra, rent tekniskt.

 


Hur stor är hiphop/reggae-scenen ut i Finland? Hur ser den ut? Kan en som jag, ms. Spotify top 50 hits, komma på en spelning utan att ha någon som helst koppling till genren eller måste man ha lite rytmiskt blod i sig?

 


Klart vem som helst kan gå på en spelning av båda dessa genren utan att vara speciellt insatt. 
Rapscenen är ju väldigt stor o har en massa subgenren i finland. De som är mera omtyckta inom scenen är ofta mindre omtyckta i mainstreamen och vise versa. 
Själv gillar jag mera teknisk rap än “få brudarna att sheika bootyna”- rap. Teknisk rap kan o andra sidan kan låta väldigt tråkigt om man lyssnar med samma öron som man sku lyssna på en poplåt. 

Reggaescenen är dock väldigt liten när det kommer till artister i finland. En hel del DJ:s finns dock. Men på reggaefester är det oftast samma folk, fest efter fest.  
Men reggaemusik är ju väldigt lätt att koppla av till för nästan vem som helst.  Av de som ja känner som gått första gången på ett reggae-event har de flesta blivit glada över den lätta stämningen och det goda humöret folk är på.


Nuförtiden flyger du ganska solo som OSQ. Din nya låt, Rough Patch, är underhållande, skön att lyssna på och helt enkelt bra skriven. Är låten baserad på verklighet eller hur kom den till? 

 

Låten är faktiskt väldigt verklighetsbaserad, mer än vad jag vill erkänna. Jag har alltid varit väldigt dålig på att vara nån annan än mig själv och därför är jag urusel på att “poka” på brudar eller spela någo spel. Speciellt efter en break up när man varit ute ur “the game” ett tag och försöker kasta sig upp tillbaka på hästen. Detta blev då inspirationen till denna rätt så självironiska låt.


Går du omkring med en notepad och skriver ner varje tanke du har som skulle bli en bra låt eller kommer det allt på en gång?


Tyvärr.. Ingen notepad. Väldigt många ideer och refränger har dött ut på grund av DET. Är tyvärr så pass gamyl att jag bara skriver hemma med penna på papper


Hur ser du på livet? Dag för dag eller planerar du? 

 

Jag tar det mest dag för dag. Livet bryr sig ganska blanka fan i ens planer ändå, haha! 

 

Vad har du för framtidsvisioner? Är det bara musiken som får ditt hjärta att bulta eller brinner du för någonting annat? 


Musiken är min enda passion som jag är bra på. Önskar att jag en dag hittar min drömkvinna som jag kan skaffa barn och dela livet med. Men jag orkar inte stressa om den saken :D


Om du sku vara tvungen att rå skryta med en egenskap hos dig själv -  vad skulle det vara?


JAG ÄR SÅ JÄVLA ÖDMJUK!! Den meningen kanske emotsäger sig själv, haha. Men jo, jag är ganska ödmjuk och har lätt för att komma överrens med olika sorters människor.


Var hittar man dig på sociala medier och har du någå keikkor på gångs där man kan komma och se, lyssna och hälsa på dig? 

 

  Soundcloud.com/osq - länk

  Facebook.com/osqmusic - länk

  Instagram - osqmusic 

Nästa spelning som jag vet om är 31.3. Då ordnar Skumt events en fest i Billnäs med Trainspotters, JAG, Walt Miguel och undertecknad. Blir riktigt häftig event!


Tack tack TACK för att du var min fjärde gäst på bloggen! Det var super intressant och coolt att catcha upp! Något du vill hälsa mina trogna läsare?

 

Tack för att jag fick komma! Ta hand om varandra! Gå och lyssna på min musik på Soundcloud, Spotify, Deezer, Youtube och vad det nu finns för plattformen. 

 

 

GÅ FÖR FASIKEN ALLA NU OCH LYSSNA PÅ ROUGH PATCH T. EX. HÄR!


Vill du vara eller har du kanske önskemål om någon kul typ jag skulle kunna ha som gäst nästa gång?

Smäll ett förslag i kommentrasfältet vet ja!

 

CHEERZ!

Sofia

 

Hello!

 

 

Namn: Sofia Johansson

Ålder:  Tjugonio jordsnurr

Ort: Åbo

Blogg: Här kan ni läsa om allt och ingenting, men oftast någonting!

Är: Glad, mästare på överanalysering, plantlady, snäll, tankspridd, lite humoristisk, semi musikalisk, lång, full av kärlek och ost

 

 INSTAGRAM

FIAUSTER

 

Kontakta mig:

Johanssonsofia0@gmail.com