ventilera mera - om löner och sånt

06.03.2018 kl. 18:27

 

"Men visst är det lätt att sköta barn. Man leker ju bara hela dagen. Easy peasy lemon squeezy" - En handfull som inte jobbar inom dagvård, är ens lite insatta eller har egna barn.

Aca-scuse me? 

Det är attityder som dessa som gör att de högsta hönsen kan rent ut sagt skita i hur låg våra löner är. Skulle de som bestämmer se och göra eller ens sätta sig in i  det arbete som vi egentligen gör och behöver göra varje dag, varje kväll - i våra huvuden 24/7 - så skulle de kanske ge oss en extra tonni i månaden. 

Det är stor brist på behöriga barnträdgårdslärare i huvudstadsregionen. Det är för få som söker in till universiteten. Varför? Det är ett underskattat yrke och det speglas i lönen. Skulle lönen vara värt mödan skulle det krylla av behörig glad personal i hela landet. Men så länge lönen hålls äckligt låg - så är det brist på folk. (artikel i HBL här)

Vi säger alltid med mina klasskompisar att vi verkligen inte har valt vårt yrke pga. lönen. Vilket är sant. Vi har valt det pga. att det är vad vi vill göra, För att hjälpa människor i samhälle - stora som små. För jag älskar verkligen mitt jobb och går mer än gärna dit varje morgon. För det är så givande och meningsfullt och framförallt roligt. Men det är tugnt likaså. Listan på arbetsuppgifter utöver den vardagliga verksamheten är never ending. Det finns inte tid att göra allting på den arbetstid vi har och får inte tillägg för det vi gör extra. Vilket är mycket. Believe me. Fråga vem som helst som arbetar på daghem. 

Planer skall skrivas, verksamhet skall planeras, utredningar skall göras, och läroplaner skall följas - samtidigt som allting skall utföras och utvärderas medan man är i gruppen med barnen. Näsor skall torkas, röster skall höras, sånger skall sjungas, siffror skall räknas, konflikter skall lösas, ledsna skall tröstas och skratt skall skrattas. Pussel skall pusslas, klossar skall byggas, lekar skall lekas och ja, det absoluta viktigaste: barn skall ses och höras. Allt detta och fyrdubbelt till behöver göras. 

Jag har valt mitt jobb, ja. Jag älskar mitt jobb - JA! Det jag skriver om nu handlar inte om min arbetsplats, någon viss specifik arbetsplats eller ens mig personligen. Det är hela uppfattningen och nervärderingen av detta yrke som grinds my gears och ja, jag tycker bara det är jävligt orättvist att det krävs mer och mer, från alla områden*, än vad vi mäktar - men lönen höjs inte samtidigt som arbetsbördan. 

*för who are we kidding, vem blir egentligen rättvist betald inom social- och hälsovård?

Tit for tat. 

Så länge det finns små och stora människor behövs behörig personal. Vilket är alltid. Varför inte motivera unga att söka genom att göra det värt mödan! Stöd nuvarande personal så de inte kör slut på sig själva. Det finns så många brister, som skulle lösas så otroligt enkelt. Enligt mig iaf.

Satsa lika mycket på personalen som det skall satsas på attraktiv verksamhet, för annars går den inte att förverkliga. Till exempel. Allt behöver inte lösas med pengar, men om det inte finns resurser - ta hand om de som gör dubbelt arbete!

 
 

ÅSIKTER?

 

 

 

sofia
Kommentarer (1)
Min mor har jobbat som dagmamma (inte riktigt samma sak, men ändå) i snart 35 år eller så. Hon ska snart pensioneras. Och hon valde just den orsaken: Hon såg det som sitt kall.
Men det betyder inte ändå att hon var NÖJD med lönen!

Bara för att jämföra: Då jag jobbade deltid på färjan för många år sen så tjänade jag redan MERA än vad hon hon gjorde på sitt fulltidsjobb! Hur galet är inte det, att jag tjänade mera på att diska några veckor i en månad än henne?

Visst, det är bra att man gör sitt jobb för att man känner att man har ett kall, men det ursäktar inte att lönen är dålig! Är lönen dålig så är lönen dålig, oberoende omständigheterna!

Dessutom, säg att lönerna för barnträdgårdslärare och sjukskötare skulle höjas, det skulle antagligen få folk att vilja söka in till de utbildningarna.... Och i samma svep skulle vi ha fått en del människor bort från arbetslösheten, förutsatt förstås att det finns arbete då de är klara med sin utbildning. Och än så länge föds barn och folk blir sjuka, väl?
Lille John06.03.18 kl. 23:13
RIGHT ON! Tycker det är helt sjukt underligt att de som arbetar med och för människans välmående, får sämre lön. Det som alltid behövs. Som är viktigt. I don't get it.
08.03.18 18:16

 

Hello!

 

 

Namn: Sofia Johansson

Ålder:  Tjugonio jordsnurr

Ort: Åbo

Blogg: Här kan ni läsa om allt och ingenting, men oftast någonting!

Är: Glad, mästare på överanalysering, plantlady, snäll, tankspridd, lite humoristisk, semi musikalisk, lång, full av kärlek och ost

 

 INSTAGRAM

FIAUSTER

 

Kontakta mig:

Johanssonsofia0@gmail.com