VECKANS GÄST - MATTIAS ÅHMAN!

15.03.2018 kl. 07:01
I dessa kockiga tider bland michelinstjärnor, kocklandslag och Vuoden Kokki 2018 tävlingen inkommande helg - så tyckte jag det var mer än passligt att intervjua Mattias Åhman – Vuoden Kokki 2017! För den här veckan är det dags för honom att ge titeln vidare till nästa vinnare! Hur cool är inte veckans gäst? I would say MYCKET!

 

VÄLKOMMEN TILL MIN BLOGG MATTI! 

 

 

 

Först och främst – Hallå Matti! Kul att ha dig här som gäst och intervjuobjekt! För dem som inte vet - Berätta om dig själv!

Namn, ålder, hemkommun, skostorlek och favoritmat?

 

Mattias Åhman, 25 år och kommer från den lilla pärlan Pensala i Nykarleby, Österbotten. Skostorlek 43. Hemlagade köttbullar med potatispuré, rårörda lingon och pressgurka, de e grejjer de!

 

Du blev Vuoden Kokki/Årets kock 2017! Vilken jävla grej! Hur har året varit? Vad har du gjort sen du vann – förutom att få gå på självständighetsbalen (goals!)?

 

Det har varit ett helt fantastiskt år. Jag har bl.a. startat mitt egna företag, Mattis Mat Ab. Gjort en väldigt omtyckt Pop-Up restaurang på café Raawka i Vasa. Fått ta del av en massa roliga matevenemang och gått med i finska kocklandslaget.

 

Jag blev själv kock för pinsamt många år sedan, men hade inte den där brinnande lågan i köket. Det är inte ett jobb för alla! Du är ju sjukt ung med tanke på vad du har åstadkommit redan. När visste du vad du ville blir när du blir stor och vad motiverade dig att köra på?

 

Det var ganska tidigt klart för mig att jag skulle bli kock. I högstadiet under husliga ekonomin märkte jag att matlagningen var min framtid. Och under hela min uppväxt har det varit viktigt med mat, det var nog där det började!

När jag kom ut i restaurangköken så gillade jag tempot, det hände saker hela tiden. Alla dagar såg olika ut. Den familjära stämningen med arbetskollegorna. Skapandet av maträtterna, det nöjda gästerna, det gav mig motivation att fortsätta.                                                                                 

 

Det sägs att restaurangpersonal är de värsta restauranggästerna, mest på grund av inside-information om hur allt borde fungera. Är du sådan? För jag skulle inte våga laga mat till en mästerkock!

 

Det kan kanske uppfattas så om restaurangpersonal. När jag går ut och äter så gör jag det för att njuta och ha en trevlig kväll. Plus i kanten är om jag får lite ny inspiration på samma gång. Jag är nog en av dom lättaste gästerna du kan laga mat åt. När blir jag bjuden?

Sofia: HEHE. Kan assistera i potatisskalning och vinsmakning på påsken.

 

 

På tal om smör - Du är ju inte singel (sorry but not sorry ladies). Du har världens bästa Anna som sambo. Ni är först och främst par-goals men också en dunder-gastronomduo då Anna är sommelier. Hur ser de ut i ert kylskåp? 

 

Jaa vi är ett riktigt dunderteam! Vi tycker om att laga mat tillsammans och hitta drycker som passar maträtterna. I kylen hittar du oftast frukost, några burkar snus och inlagda godsaker från sommaren. Sen köpte vi en vinkyl där vi lagrar en och annan dryck! 

 

Vem är din största inspiration? Vem får ditt smör att smälta?

 

Kockar som gör något utöver det vanliga såsom Gustav Knutsson som jag jobbade för i Göteborg.

 

Vad skulle du ge för råd till de där hemma som känner sig som misslyckade hemmakockar? Vad är dina tre gyllene regler i köket?

 

  • Bra redskap såsom en bra kniv, mandolin, några shyssta kastruller och stekpannor
  • Glatt humör, då gör du den godaste maten
  • Våga testa nya smakkombinationer och våga använda salt!

 

Du är ju en Pensalabo..säger du jåo nåo e ja jåo yolo ja nåo och far du nånsin till byin?

 

He e klart he. ”du kan ta pojchin ur byin men itt byin ur pojchin”

 

En ingrediens som du anser är underskattad av det finska folket och varför?

 

Kål, det är en av mina favorit grönsaker. Finns oändliga tillagningssätt och lämpar sig till både fisk, kött eller som en hel rätt i sig. Den användas till viss del men tycker kålen borde användas mera med tanke på den långa säsongen den har här i Finland.

 

 

Avslutningsvis – Vad är ditt nästa steg? Vart kan man äta din mat i framtiden?

Några smaskiga avslöjanden?

 

Som nästa steg kommer jag representera Finland i Nordiska mästerskapen för kockar som går av stapeln nästa veckas Tisdag 20.3 i Herning, Danmark.

För alla som vill följa med mig på mina äventyr så finns min hemsida www.mattiasahman.com eller på facebook - Mattis Mat Ab, där jag kommer lägga upp alla kommande events.

Ni kommer kunna smaka min mat inom kort framtid ;)

 

 


TUSEN TACK MATTI för att du la ner din dyrbara tid på att vara min femte gäst på bloggen! Ett stort STORT lycka till med allting du har på gång och så ses vi på påsken!

 

CHEERZ!

sofia
Kommentarer (0)
Spamfilter
Skriv siffran 2 med bokstäver:

 

Hello!

 

 

Namn: Sofia Johansson

Ålder:  Tjugoåtta jordsnurr

Ort: Åbo/Turkuland

Blogg: Här kan ni läsa om allt och ingenting, men oftast någonting!

Är: Glad, mästare på överanalysering, plantlady, snäll, tankspridd, lite humoristisk, semi musikalisk, lång, full av kärlek och ost

 

 INSTAGRAM

FIAUSTER

 

Kontakta mig:

Johanssonsofia0@gmail.com

 


 

 

 

 

Senaste kommentarer