BUDAPESCHT del ett - duudsonit, mat och tjugofemtusen steg

29.05.2018 kl. 16:04

Hello eller SZIA som man säger i Ungern!

Nyss hemkommen från Budapest och är otroligt jetlagged. Inte för en enorma tidsskillnaden på en timme - utan för att resa från Åbo utomlands kräver massor med energi. 

Anyway, det var en lyckad resa för oss båda. Det var första gången jag reste med en pojke på tumis. Jag har ju mestadels rest själv tidigare, så det var lite spännande! Kommer vi att märka sidor hos varandra vi verkligen inte ville veta om? Kommer han att klappa när vi landar? Kommer vi att ha helt olika viljor och ideér om vad vi skall göra? Kommer han kasta in veven efter att han ser hur jag breder ut mig med min packning i hotellrummet? 

Kan säga med säkerhet och lycka att NONE OF THE ABOVE!

In fact: vi insåg att vi är superbra på att resa tillsammans. Vi kompletterar varandra på ett vis. Jag hade koll på vilka ställen vi skulle besöka och han kunde läsa kartor så vi hittade dit. Ledde jag oss fel, blev han inte irriterad (inte utåt iaf) utan tog snabbt reda på hur vi kunde hitta rätt. Vi hade samma reseplan - att äta gott, dricka gott, ta en nap mitt på dagen och kolla på sevärdheter. Ingen stress någonstans. Gött! Visst fanns det stunder av irritation, men det berodde mest på att någon var hungrig (jag) eller trött (han).

Så all is well och vi tänker resa många gånger i framtiden. YES. 

 


Flygresan dit var en intressant resa. Duudsonit & deras entourage var på samma flyg och vi satt mitt i festen. Kändes som vi satt i en bar. En höljudd bar med massor av folk. Människor stod i gången och minglade medans jag och Erik spelade luffarshack och hangman. Tror deras fest fortsatte vidare när vi landade. 

Vi bokade vår resa via e-bookers och landade ett bra erbjudande med både flyg och hotell för under 350€. När vi kom fram såg vi att vi har fått jackpot för hotellet var skitlyxigt! Ett mycket centralt konsthotell med massor med fina tavlor och skulpturer. Trapporna hade röda mattor och det var stora  fancyga speglar överallt. HELT OK. 

 

Hotell Nemzeti Budapest

Frukosten var en av de bästa hotellfrullen jag ätit i mitt liv. Fräscha juicer (anti aging och perus apelsinjuice t.ex.), prosecco, massor med bröd, pålägg, sött och grönt. De enda jag saknade var stekt ägg, typ. La säkert fyra bilder på min insta story om frullen så ingen lär ha missa. 

Budapest är nog en otroligt fin stad. För att vara en storstad är den överraskande lugn! Det kändes aldrig stressigt eller hektiskt. Människorna verka vara chill in i själen och tog ingen större stress över någonting. Allting flöt på så bra! 

Trafiken var smidig och det fanns så mycket att välja mellan. Metro, spårvagn, båt och buss. Vi valde att gå eftersom det inte var så långa avstånd. Det blev ändå närmare 15 km på lördag, men det gjorde att vi kunde äta destu mer. Easy living!

 

 

På tal om mat. Ungersk mat är inte det bästa om man är på diet eller vegetarian. Tur så är jag flexatarian och äter det som hör till. landet! Onödigt att vara nishogär när man är på semester. 

Vi hade en lista på mat vi ville pröva och det hann vi med! Vi åt gulash, chimneycake och langós. Vi drack ungersk öl och ungerskt vin. Måste säga att det var den goaste perus ölen jag smakat på! Ingen specialgjord hantverksöl - utan vanlig burk öl! Det var så gott och utan eftersmak. Mer sånt till folket och Finland.

Tips: Om du besöker Budapest skulle jag rekommendera varmt att åka till Karaván Street food. Ett litet kvarter med massor av matvagnar. Skön atmosfär och super god mat! Vi gick hit två gånger. Lite hipster feelis.

 

Langós (friterad deg med sour cream, ost, syltad rödlök och förstås en ÖL.

 

 

Chimney cake med jordgubbs glass och oreos (dreggelemoji).

 

Vår första dag var lång och efter tjuofemtusen steg var vi ganska trötta. Men sånt är lifvet på storstadsresor. Vi gjorde det mest turistiska och åkte med linbanan, eller funicular, upp till slottet och kan säga att jo, den är fin och man ser säkert massor påväg upp om man slipper längst ner och längst fram och stå. Men vi hamna längst upp och såg inte så mycket.. Men when in Budapest är det väl värt!

 

 

 

Vi gick ett varv tillbaka till hotellet under dagen för att ta en powernap, och sedan gick vi på ett eller flera glas vin & öl före vi åt middag. Efter middagen gick vi i Budapark och där var det massor med folk som satt i gräset om umgicks. En sån mysig feelis med livemusik i bakgrunden och såpbubblor som flög omkring! Helt amazing! Erik bjöd mig på en tur upp i Budapest eye. Var riktigt fin utsikt där uppifrån men fick inga bra bilder då jag höll i mig för brinn kära livet. Fint var det och vi kunde kryssa av en massa sevärdheter som vi såg uppifrån! Win-win!

All in all hade vi en effektiv första heldag i staden och landade ganska trötta i säng. Vi såg båda framemot frullen nästa dag. 

 

Det var del ett. Jag återkommer med del två inom en snar framtid. Stay tuned!

 

CHEEERZ!

 

sofia

 

Hello!

 

 

Namn: Sofia Johansson

Ålder:  Tjugonio jordsnurr

Ort: Åbo

Blogg: Här kan ni läsa om allt och ingenting, men oftast någonting!

Är: Glad, mästare på överanalysering, plantlady, snäll, tankspridd, lite humoristisk, semi musikalisk, lång, full av kärlek och ost

 

 INSTAGRAM

FIAUSTER

 

Kontakta mig:

Johanssonsofia0@gmail.com