MÅNADENS GÄST - Yohan Henriksson!

03.09.2018 kl. 20:43

 

Tjenare Yohan!

Jätte trevligt att du ville ställa upp som min första gäst denna höst! Jag har blivit bekant med dig då vi jobbade ihop på kära ms. Rosella förra sommaren och innan det hade jag sett dig på tv när du kort var med i The Voice of Finland (tycker fortfarande att det var ett stort misstag att släppa de sämre vidare och inte dig, men finnar har ibland musiksmaken från baken). Men du är ju så mycket mer än det - vilket jag vill ta reda på nu. Dags för höstens första gästintervju! Let's do this!

 

 

Hur är läget? Hur har din sommar varit? Senast vi sågs var på Arken Garden på midsommaren, och då spelade ni skön musik på terassen som ni gör på RockOff. Är det en favorit sysselsättning på sommaren?

 

Nej men tjenare Sofia, det är faktiskt riktigt bra med mig! Min sommar har varit strålande, jag har hunnit njuta av det fantastiska sommarvädret och haft en massa roliga spelningar. Folk har varit på extra bra humör denna sommar tycker jag, allting känns mindre omständigt när vädret är på topp, sällan har det varit lika uppenbart som i år. Sist vi sågs var på Arken ja, helt klart hör spelningarna där sommaren till. Det har liksom blivit lite vår grej och jag trivs jättebra som trivselfarbror vid Arken Garden, tror det var åttonde sommaren vi spelade där!

 

Berätta lite om dig själv! Hur gammal är du? Var har du växt upp? Din favoritmat? Bästa tiden på dygnet? Skostorlek?

 

Jag är 26 år gammal, uppväxt på den lilla ön Kumlinge i Ålands östra skärgård tillsammans med mor, far, syster och en drös med djur. Riktig skärgårdsidyll kan man säga. :) Min favoritmat varierar, jag älskar mat och många olika rätter, men en sak som jag är vääääldigt svag för är en riktigt bra lasagne. Bästa tiden på dygnet är småtimmarna, jag har alltid varit som piggast efter klockan 22 på kvällen. Det är då inspirationen och motivationen brukar infinna sig, jag är absolut ingen morgonmänniska. Jag är en sån som har svårt att stiga upp på morgonen men kanske ännu svårare att gå och lägga mig på kvällen. Skostorleken är 42 och en halv!

 

Du har en katt har man sett på Instagram. berätta om honom! Vad heter han? Är han gosig?

 

Ja det har jag. Min egen lilla prins! Han heter Bosse, han föddes den 17 maj 2016 under en golvplanka i en ladugård i Torp, Jomala och han har bott med mig sen två år tillbaka. Han är, för det mesta, väldigt gosig och social, han sover alltid med mig på nätterna, vi ligger som två grisar bredvid varandra. Han har haft ganska lätt att anpassa sig till min dygnsrytm, vilket är väldigt skönt! För det mesta låter han mig sova på morgonen och vaknar när jag vaknar. Han är mycket ute och donar på med sitt om dagarna, han gillar att busa omkring på gården och i skogen bredvid min lägenhet men han kommer alltid hem till kvällen när man ropar på honom. 

 

 

Om du skulle kunna ge tre råd till unga Yohan, vad skulle det vara?

 

 1. Tro på dig själv och våga vara dig själv. Man klarar mycket här i livet bara man vågar ge sig fan på det, man ska aldrig stressa upp sig onödigt mycket inför nya eller svåra utmaningar. Alla är barn i början, så att säga, och dom flesta vettiga människor (arbetsgivare och andra) fattar sånt, även fast dom kanske inte berättar det rakt ut. Våga misslyckas och göra fel, det är så man lär sig. Man kan aldrig göra bättre än sitt bästa.

 2. Våga säga till när saker är bra eller dåliga. Om du tycker att din kompis eller kanske nån helt främmande person har en snygg stil eller vad som helst, säg det då. Alla blir glada av komplimanger och det är ett enkelt sätt att bryta is på, det här är något som jag anammat rätt hårt på senaste tiden och det känns som att en sten har fallit från mina axlar sen jag började strössla komplimanger och uppskattning i vardagen. Sen ska man ju förstås inte gå för långt och fjäska, men helt ärligt vad man tycker liksom. Sprid mera kärlek!

 3. Var självkritisk, vad är du bra på och vad kan du förbättra? 

 

Vad skulle du jobba med om du inte skulle vara artist? Vad är ditt andra drömyrke?

 

Mitt artisteri och mitt frilansande har alltid varit lite upp och ner, men just nu känns musicerandet som självklart! Men om jag inte skulle hålla på med musiken skulle jag nog utbilda mig till lärare eller förskolepedagog. Jag gillar att jobba med människor och kanske framför allt barn. Det jag uppskattar mest med att jobba med barn är att dom alltid har så spännande och roliga sätt att se på saker och ting, man har mycket att lära varandra känns det som. Det är jättekul att känna att man inspirerar och lär ut (åtminstone enligt mig själv) vettiga funderingar och tankesätt till unga. Barn kan va väldigt djupa och öppna, ofta mycket mer än vad vuxna är eller kanske framför allt vågar vara.

 

 

Hur tror du andra skulle beskriva Yohan? Vad har du för stil?

 

Jag hoppas att folk tycker att jag är trevlig, rolig och snäll. Det försöker jag alltid vara åtminstone. :) Min stil är väl ganska spretig, jag är väldigt förtjust i mörka kläder samtidigt som jag älskar färgglada plagg och accessoarer. Ofta ser jag nog ut som ett vandrande bombnedslag med ovårdat hår och skägg, men det trivs jag bra med, jag gillar att se rolig ut! 

 

Du verkar som en jätte positiv och ödmjuk person dygnet runt - hur håller du humöret uppe?

 

Haha, ja ibland kan det vara riktigt tufft att va positiv och trevlig. När jag har en väldigt intensiv period med jobb försöker jag alltid boka upp något roligt som jag får göra direkt efter att det värsta är gjort. Jag försöker också att unna mig tystnad och skärgårdsluft så ofta jag kan. Min familj har en liten eremitstuga ute i skärgården utan el, vatten och annan lyx som jag försöker åka till så fort jag bara kan nästan. Det är mitt paradis på jorden där jag laddar mina batterier efter intensiva perioder, det känns jäkligt lyxigt att ha sin egen privata "power bank" ute i världens vackraste skärgård!

 

Om någon kom fram till dig och frågade  vart det bästa stället på Åland finns, vart skulle du leda dem?

 

Det beror lite på vad man är ute efter, men vill man ha god öl, bra drinkar och en trevlig atmosfär så skulle jag uppmuntra dem att besöka Indigo i Mariehamn. Men överlag tycker jag att folk borde bli bättre på att söka sig bort från stadskärnan och ut på landet eller i skärgården. Det bästa med Åland är det som finns ute på vischan. Det finns inget bättre än ett riktigt bra stughäng eller en bra utflykt med båten och goda vänner! Vi har även fantastiska skogar att vandra i, Åland är en riktig pärla!

 

Stallhagen eller Open Waterbrewery?

 

Stallhagen!! (Är också lite jävig eftersom jag jobbat där)

 

Tyckte du att det var lätt eller svårt att komma som ålänning till finska voice? Hur blev du mottagen som svenskspråkig?

 

Det var väl kanske lite osmidigt ibland. Jag kan nästan ingen finska alls och den mesta av informationen vi fick var på finska. Alla intervjuer och sånt dom gjorde med mig skedde på engelska och jag skulle alltid svara på svenska, så det blev mycket hoppande fram och tillbaka mellan alla språk. Men det gick bra för det mesta, folk var väldigt trevliga överlag! 

 

 

Vad har du för framtidsplaner? Har du nåt kul på gång? Spelningar? Tell me!

 

Jag ska försöka att jobba lite mera med musik som jag faktiskt vill göra själv och skriva mera eget, jag är för tillfället väldigt inrotad i det kommersiella spelandet och jag borde bli bättre på att göra sånt som jag själv vill. Men hela hösten är fullbokad med spelningar och jobb både på land och till sjöss. Överlag är jag en sån person som inte planerar så långt på förhand, man kan nästan säga att jag delar in året i 4 kakor, (januari - mars, april - juni, juli - september och oktober - december) och jag brukar försöka planera nästa kakabit när jag befinner mig i den föregående. Många kanske det låter ovisst och stressigt att inte veta vad man håller på med eller ska göra, men jag trivs väldigt bra med det. Jag tar det som det kommer! Vill man se mig i Finland så kommer jag att spela på Viking Grace nu kommande vecka (6-9 september) och nästa finlandsspelning är i Hangö i februari där man kan se mig på Grönan! :)

 

Vilken låt är din go-to trubadur låt? Och vilken är den mest önskade låten På en spelning?

 

Det är väldigt svårt att säga, eftersom jag själv och publiken ofta vill höra väldigt olika saker. Men jag tror att det lyser igenom om jag får spela musik som jag själv känner väldigt mycket för och verkligen älskar. Då blir det mycket gubbigt som Dire Straits - Romeo and Juliet eller Neil Young - Old man. En annan låt som jag älskar och som vi spelar nästan varje kväll är A horse with no name av America, så jag säger väl den då! Den mest önskade låten är nog Paranoid, surprise surprise... :) Det varierar väldigt mycket beroende på vilken publik man spelar för faktiskt! 

 

Yohan & Emil


Avslutningsvis:

Avslutar med ett tack till dig, för äran att få ställa upp!

Tusen tack själv Yohan för att du tog tid att svara på några frågor, det var en fröjd att läsa dina svar. Du är nog en trevlig typ, behövs fler som du. Hoppas vi ses snart och kan ta en öl eller tre! 

Ni ska alla gå och följa Yohan på instagram @Yohanhenriksson!

 

CHEEERZ!

 

Sofia

 

Hello!

 

 

Namn: Sofia Johansson

Ålder:  Tjugonio jordsnurr

Ort: Åbo

Blogg: Här kan ni läsa om allt och ingenting, men oftast någonting!

Är: Glad, mästare på överanalysering, plantlady, snäll, tankspridd, lite humoristisk, semi musikalisk, lång, full av kärlek och ost

 

 INSTAGRAM

FIAUSTER

 

Kontakta mig:

Johanssonsofia0@gmail.com

 


 

 

 

 

Senaste kommentarer