Never judge a person by the clothing brand

23.09.2018 kl. 17:20

Photocred: Silje Werner 


Hej hej alla söndagsåkare!

Kommer ni ihåg då man var yngre och märket på ens kläder var det man dömdes efter? Inte? Lyckans er då. 

Även i en liten stad som Ekenäs var det ganska viktigt med vilka klädesmärken man hade och inte hade i högstadiet. På den tiden skulle alla flickor ha dyra Miss Sixty byxor som nätt och jämnt täckte röven, Osiris sneakers och en Eastpack ryggsäck. 

Om man handlade sina kläder på Säästöpörssi, på loppis eller ibland t.om. Seppälä så var man lite sämre än alla andra. Sorgligt men sant! Även jag blev hjärntvättad att det var sämre och att man var "fattig" om man inte hade råd med annat. Tänk så tonårshjärnor fungerar. Idag ser jag inte skillnad på märke och märke. 

MEN så det ändå lite har ändrat på 15 år. Idag är det mer POP och HIPPT att shoppa second hand, shoppa billigt och ha en egen cool stil. Det var inte uppskattat förut, eller det var inte inne. Nu är det väl tävling om vem som har mest följare och mest likes på instagram för våra youngsters. Hade det nog bättre förr tror jag..SOM MAN SKA SÄGA. 

Personligen var jag en av dom som gärna ville ha det som alla andra hade bara för att bli accepterad. Som tur så har jag en mor som inte gav med sig alltid utan sa starkt NEJ då hon känner mig väl. Jag kan inte ha dyra fina saker. Iaf kunde jag inte det fram tills kanske nu? Men kommer ihåg känslan när man hade ett par märkesbyxor som alla andra och så var de obekväma eller gick sönder. SKANDAL. I just couldn't.

Orsaken är enkel: jag sliter ut kläder väldigt fort och jag är väldigt slarvig. De flesta personer kan ha samma par jeans i åratal eller samma par skor i nyskick i flera år. HUR? Det kunde och kan verkligen inte jag. Jag använde mina kläder som heltäckande matta i mitt rum. Ask my mom.

Idag viker jag iaf först in dem i skåpet par gånger i halvåret och sedan försvinner de in i bermuda triangeln och hittas aldrig mer lika fint vikta. Men de hålls inne i skåpet!

Men vad jag har insett under dessa år är att märket har ingen betydelse för mig. Jag går med såna kläder jag själv tycker är snygga - om det är in eller ej - OCH jag bryr mig inte om vad andra har på sig. Jag klär mig oftast efter det jag ser i butiken, vilket brukar vara mode just då, men jag är verkligen inte modemedveten.


Väldigt ofta finner jag mig själv i moraliska dilemman. Jag vill kunna ha snygga, stiliga och fina kläder och saker - men jag vill inte lägga ut massvis med pengar då jag känner mig själv. 

Ja menar, jag har lyckats få sönder två telefonladdare på en månad. Vet inte hur jag lyckas! Först köpte jag en 20 euros laddare från gigantti, men nu blev det en från tiger. För why even bother. Jag har lyckas sitta på två par solglasögon i sommar. Därför köper jag aldrig Ray-Bans. 

Anyways, idag har jag en ganska blandad klädstil från olika prisklasser. Jag köper väldigt VÄLDIGT sällan kläder för över 100 euro (kanske ett par skor för typ 3 år sen) och jag är inte så tarkka med vart jag handlar mina kläder. Jag beställer helst kläder (vem orkar gå på stan..) från typ ASOS eller secondhand appen Zadaa.

Mina favvo butiker om jag ska shoppa i stan är nog perus H&M, Gina Tricot, UFFen, Vila och CITYMARKET. Skulle jag få välja skulle jag hitta alla mina kläder på loppis och second hand men när man ser ut som jag är det väldigt selektivt utbud på stolekar (SAD BUT TRUE). Men jag blir väldigt glad och nöjd över billiga rea och loppis fynd. Lever länge på det. 

Jag tänker såhär: Varför ska jag lägga mycket pengar på dyra och värefulla kläder - när jag vet att jag eventuellt kommer i misstag kanske tappa bort, tvätta sönder eller spilla kaffe på?

Många tänker sägert att PFFT - det är hållbarare att köpa hållbarare och dyrare kläder. Jo, det är det - om man klarar av att ta hand om varenda plagg som det var gjorda av guld. Men nu snackar jag mina vardagskläder som tar stryk varje dag. De kläderna jag har på jobb, till vardags och hemma - de kläderna behöver inte kosta så mycket pengar. 

De dyrbara kläder jag äger klarar jag nog av att ta hand om för de hänger ju mest i skåpet. T.ex min E/S Design klänning, mina finare vinterfest stövletter, mina dyrbara smycken och andra accessoarer. Man kan ändå hitta fint med gott och slarvigt samvete! Min Cluse klocka till exempel. Den köpte jag begagnad i nyskick. Har gott samvete för min egen plånbok för att jag fick den billigare och för att jag enligt mig själv, fyndade smart.

 

 

Jag letar efter snyggt och billigt när jag handlar, och det hittar man lite överallt om man inte är så kräsen på vilket märke man bär. Jag har exempelvis köpt min läderjacka och mina nya boots från cittarin. 

AND I AIN'T AHSHAMED TO WEAR IT! 

 

 

Summa summarum av detta flummiga inlägg är att: Det är inte viktigt vilket märke dina kläder har. Det som är viktigt är att du handlar kläder enligt dina egna vilkor, prisklass och smak.

Det är svårt i dagens läge att inte påverkas av vad andra har på sig och vad som marknadsförs på sociala medier, tro mig, jag är en av dom som ibland vänder kappan efter instagram. Men det man måste komma ihåg är att: villl jag ha det för att JAG vill ha det eller för att någon annan säger att jag vill ha det?

När jag gick i Citymarket och hittade dessa boots tänkte jag: TAMMIFAN dom var snygga och billiga - dom här kan jag slita ut med gott samvete. Till skillnad från mina VANS som jag sliter med dåligt samvete för de var dyra.

 

CHEERZ.

 

 

Ps: detta inlägg är inte sponsrat av citymarket (i wish). 

men skorna är 29.90 med plussa kort och jackan var typ 39.90 när jag köpte den på våren. DE HÖRNI!

pss. TACK

 

sofia
Kommentarer (4)
Är fem före att åka till cittarin å prova ett par ???????? så nice!
Marika23.09.18 kl. 20:20
Å smilyna försvann å massa ???? dök upp :')
Marika23.09.18 kl. 20:22
Hahhha ratata stöder inte emojis ;)
23.09.18 21:33
Hade tydligen förträngt det :D
Marika23.09.18 kl. 21:56
"sliter med dåligt samvete" haha:D bra och rolig text! Och strunta i märken, jag har också varit hjärntvättad av det där tankesättet och folk har tittat ner på en för att man inte haft michael kors-väskor osv, lol. Det viktigaste är väl att det man har passar en själv.
Julia / Grön i Åbo25.09.18 kl. 11:54
HAHA, precis så! :D DU e just inne du om någon e inne med dina fina second hand kläder . <3
25.09.18 19:53

 

Hello!

 

 

Namn: Sofia Johansson

Ålder:  Tjugonio jordsnurr

Ort: Åbo

Blogg: Här kan ni läsa om allt och ingenting, men oftast någonting!

Är: Glad, mästare på överanalysering, plantlady, snäll, tankspridd, lite humoristisk, semi musikalisk, lång, full av kärlek och ost

 

 INSTAGRAM

FIAUSTER

 

Kontakta mig:

Johanssonsofia0@gmail.com