VARFÖR JAG ÄLSKAR ATT BO I FINLAND

06.12.2018 kl. 11:25

Grattis Finland på 101 års dagen! 

Det finns mycket med Finland som jag tycker om. Men som inte värdesätts så ofta då man tar det för givet. Visst finns det massor av rum för förbättring - men vi har det nog jävligt bra här i norr. 

 

 

Naturen.

Det vackra finländska naturen. Det finns nog inte mycket som slår våra gröna skogar och vår vackra skärgård. Det var nog inte före jag bodde utomlands som jag verkligen lärde mig att uppskatta det! Samma gäller våra fyra säsonger. Visst suger den mörka hösten ibland, men vi har otroligt vackra årstider. Slår evig sommar anyday. 

 

Gratis utbildning.

Visst kan vi klaga på att vi inte får tillräckligt med kela studiestöd och det är dyrt att studera. MEN - vi får göra det gratis. Vi behöver inte betala tjugotusentals med dollar per termin för att få en fin utbildning. Vi har det nog bra. 

 

Personal space.

Visst är det nice att resa runt i världen och möta olika trevliga översociala människor, men inget slår vår kultur. Vi har en underförstådd respekt för folks personal space. Vi förstår att man inte behöver prata med varenda främling vi möter - om vi inte vill. Jag har bott i två år i min lägenhet och aldrig behövat prata med en granne. Neat!

Jag är ganska social  - men jag vill inte alltid vara social. Här hemma får jag vara hur osocial jag vill och ingen bryr sig. Men när jag bodde i Skottland eller på Mallorca - fick jag ett "how are you"  tio gånger per dag av kollegor, människor jag mötte på gatan. Det blir ganska uttjatat i längden! Hellre frågar man en gång på riktigt liksom. 

 

Kaffe.

Vi dricker mediokert kaffe 3-4 gånger per dag och vi gillar det. Det finns inget kaffe jag druckit som ger mig mer hemma känsla en juhla mokka. Ingen morgon börjar ordentligt omjag inte fått en varm kopp kaffe först. mmm..bryggkaffe. Mmm. 

 

Maten.

Detta är ofta inte något man skryter med på en internationell fest, men nog har vi några godbitar i vår matkultur. Karelska piroger, fazers blå, memma, karelsk stek & SALMIAK. För att inte glömma lonkero, mjöd och rågbröd! 

 

Trygghet.

Jag känner mig säker i Finland. Jag känner mig trygg. Att leva, bo & jobba här. Det är kanske tråkigt, men det är tryggt. <3


Här var några saker jag älskar med Finland. Finns säkert mer att tillägga, men det räcker för nu. Visst finns det mera intressanta, färggranna och livligare länder att bo i - men för mig leder alltid vägen tillbaka hem. 

 

Trygga, fina  & vackra Finland.

sofia

 

Hello!

 

 

Namn: Sofia Johansson

Ålder:  Tjugonio jordsnurr

Ort: Åbo

Blogg: Här kan ni läsa om allt och ingenting, men oftast någonting!

Är: Glad, mästare på överanalysering, plantlady, snäll, tankspridd, lite humoristisk, semi musikalisk, lång, full av kärlek och ost

 

 INSTAGRAM

FIAUSTER

 

Kontakta mig:

Johanssonsofia0@gmail.com